wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Silken Tofu zasługujące na nowy post :-D

kociakocia - 2009-05-12, 20:52
Temat postu: Silken Tofu zasługujące na nowy post :-D
Dziś zostałam obdarowana wspaniałym tofu o smaku Azji, prawdziwe, oznaczające się brakiem kwaskowatości, bardzo delikatne i subtelne w smaku, bez konsystencji twarogu, gładkie, miałkie niemal jak pudding.

Idealne jest do kanapek jako smarowidło, do sernika, zblendowany z cytryną i słodem do owoców, placuszków, naleśników, gofrów, do wszelakiego rodzaju potraw curry, polecam tym wielbicielom tofu, którzy jeszcze takiego frykasa nie jedli, by spróbowali jak smakuje prawidłowy produkt :idea:

Polecam pokroić w kostki, obtoczyć w mące kukurydzianej, usmażyć na oleju, podać z shoyu z odrobiną słodu, sezamu i szczypiorku, niebo w gębie :mryellow:

Lub po prostu sporządzić ulubioną zapiekankę w naczyniu żaroodpornym z warzyw, przyprawy + tofu

Jest fantastycznym zamiennikiem jajek, śmietany czy jogurtu, sera ricotta.
Podczas pieczenia zachowuje swoją delikatność i soczystość.

Dodatkową jego zaletą jest waga 350g :-D i wiem gdzie jest hurtownia w W-wie :mryellow:

choć to nie tu hxxp://www.sushi-shop.pl/product_info.php?products_id=554

gosia_w - 2009-05-12, 21:03

kociakocia, a możesz podać skład, poproszę?
Kreestal - 2009-05-12, 21:10

Fajnie by było, gdyby Lerka rozszerzyła asortyment swego sklepu o ten produkt, z chęcią bym wypróbowała :)
kociakocia - 2009-05-12, 21:10

proszę bardzo :-D

Ingredients: Organic Silken Tofu (Firm): Filtered Water, Organic Soybeans, Organic Soy Protein

Kreestal napisał/a:
Fajnie by było, gdyby Lerka rozszerzyła asortyment swego sklepu o ten produkt, z chęcią bym wypróbowała
liczę na to :-D
Lerka - 2009-05-13, 11:20

Dzięki :) Brzmi interesująco, tylko czy będziecie chcieli (bo Panowie też robią zakupy) kupować 350g tofu za co najmniej 12.09zł??!! (tyle kosztuje w tym "firmowym" sklepie - nie wiem po ile sprzedają innym sklepom). Ja się boję, że nikt tego nie będzie chciał kupować. A jaką ma ważność? Długą? Bo jak tak krótką jak Sunfoodu, to niezbyt to widzę różowo... Ale to jest takie tofu do smarowania, tzw. silk tofu? Czy jest kompletnie białe, czy z jakimiś dodatkami, bo w tym sklepie nie ma żadnego info... I czy trzyma sie je w lodówce, czy zwyczajnie na półce. Kocia, napisz :)
Karolina - 2009-05-13, 11:31

Było, było o Silken Tofu w tamtym roku w temacie o deserach i lodach. To podstawa wegańskich deserów, we wszystkich przepisach anglojezycznych jest wymieniane ;-) Moje marzenie ech...
kociakocia - 2009-05-13, 11:32

Lerka napisał/a:
A jaką ma ważność? Długą?
20.10.2009

nie namawiam, ale może warto spróbować, to tofu ma specyficzny brak smaku jakby i ci co przywykli do twardego kwaskowatego tofu mogą być albo zachwyceni albo zawiedzeni. ale to tofu- to jest w konsystencji i smaku, takie jak je się w Japonii itd.

Mogę Ci Lerka podać namiar do hurtowni w W-wie.

Karolina napisał/a:
To podstawa wegańskich deserów
i nie tylko deserów ;-)
jest taka knajpa Akashia w W-wie i chyba już się rozrosła nawet na inne miasta, polecam tam iść na AGE TO-FU, smażone to-fu z sosem japońskim, tam właśnie serwują silken tofu, którego na próżno latami szukałam w sklepach i stal się cud, jest :!: :-D no i już jak jestem w temacie tej knajpy to polecam również tempurę z warzyw :-D pycha!!!

Lerka napisał/a:
to jest takie tofu do smarowania, tzw. silk tofu? Czy jest kompletnie białe, czy z jakimiś dodatkami
firma produkująca to tofu ma różne jeszcze jego odmiany, czy są w hurtowni nie wiem, ale to jest gładziutkie i jaśniutkie, chyba zaraz cyknę poglądową fotkę, a potem zjem z shoyu ;-)
Lerka - 2009-05-13, 11:52

Właśnie wypatrzyliśmy je w necie, że ma też inne odmiany. W Anglii i Niemczech jest tradycyjnie dużo tańsze niż w PL :) Ach, te marże dystrybutorów, mój "ukochany" temat...
Ciekawe, ciekawe. Jak ma tak długą ważność, to jest szansa, ze ktoś kupi ;-)
Poproszę mailem namiar na hurt.

Karolina - 2009-05-13, 11:55

Lerka z dlaczego te marże są tak wysokie? Dlaczego żarełko eko w Czechach jest dużo tańsze niż w PL?
bojster - 2009-05-13, 12:05

Karolina napisał/a:
Lerka z dlaczego te marże są tak wysokie? Dlaczego żarełko eko w Czechach jest dużo tańsze niż w PL?


Bo ludzie są do takich cen przyzwyczajeni (pamiętacie ceny z kosmosu w pierwszych sklepach "ze zdrowa żywnością"?) i nikomu z branży nie zależy na ich obniżaniu...? Poza tym to są w Polsce wciąż produkty niszowe, a w Czechach, UK, nawet w Niemczech są dużo bardziej rozpowszechnione. I nie chodzi wcale o to że u nas jest jakoś dużo mniej wegetarian – duży w tym udział mają właśnie kosmiczne ceny, przez co wegetarianie wolą kupić ser i twaróg, a weganie – zaopatrzyć się w warzywa na lokalnym bazarku...

Lerka - 2009-05-13, 12:12

My sami przywozimy rzeczy i po odliczeniu naszych kosztów mamy marże na granicy przetrwania. Taniej nie możemy sprzedawać, bo nie starczy nam nawet na pokrycie kosztów. Ale często spotykamy się z przedstawicielami handlowymi określonych firm, którzy dają nam ceny kosmiczne i chcą jeszcze zmusić do stosowania jakiegoś sugerowanego cennika z marżami na poziomie 70%!!!! Wiec im dziękujemy. A z kolei pod W-wą jest kilka hurtowni, w których te same produkty w hurcie mają wyższą lub taką samą cenę, jak u nas w detalu... Mi opada szczęka...
Wiadomo, że jak ktoś z małego sklepu to kupi, to musi dodać sobie swoją marżę i sprzedawać drożej niż kupił. No i wychodzą astronomiczne ceny.
Niedawno był artykuł w jednym z największych dzienników w PL o zdrowej żywności i napisano w nim, ze na cały nasz kraj działa koło 10-12 hurtowni. To znaczy, ze one wyznaczają głównie ceny. Na 40 mln mieszkańców kilkanaście hurtowni ???!!! :shock:

gosia_w - 2009-05-13, 13:30

kociakocia, na opakowaniu są jeszcze dwa składniki:
koagulant - gluconolactone i calcium chloride.
Czy coś wiadomo o szkodliwości bądź nieszkodliwości tych dodatków?

Lerka - 2009-05-13, 13:42

A teraz tak myślę, jak obejrzałam te 2 dodatkowe składniki..., i biorąc pod uwagę, że jest to produkcji USA, czy na opakowaniu jest info, że produkt jest GMO free?
Karolina - 2009-05-13, 19:37

Lerka czyli to nie jest tak, że producenci zagraniczni wyceniają dla Polski wyższe ceny niż np dla Czech?
nitka - 2009-05-13, 20:13

jak już silken tofu będzie dostępne to podam wam przepis na zaj.....sernik z niego :)
nie pisałam, bo nie chciałam szczuć ;-)

ag - 2009-05-13, 20:26

a ja dzisiaj robię lody z tofu, właśnie się mrożą a ja już się nie mogę doczekać
Karolina - 2009-05-13, 20:26

Nitka!!! ]:-> łosz ty
Karolina - 2009-05-13, 20:30

Ja przechowuję jedynie zdjęcia z sieci tych nieziemskich rozkoszy
kociakocia - 2009-05-13, 20:31

nie mam siły już czytać tego opakowania tofu, jutro je obcykam, zobaczycie co i jak z nim
ag - 2009-05-13, 21:58

euridice napisał/a:
Z przepisu z najnowszego vege? :) A robisz z tym dżemem różanym?
Też mi się ten przepis podobał, jak Ci wyjdą, to też zrobię :mrgreen:

Dokładnie, z ostatniego vege :-) Tylko bez dżemu różanego bo mój mąż nie lubi. Akurat miałam wiśniowy. I bez cukru pudru żeby nie były za słodkie. Wstępna degustacja wypadła zachęcająco, sporo już wyjadłam :oops: a jeszcze się nie zmroziły.

maryczary - 2009-05-13, 23:10

ag chce przepis na te lody, muszę Aduli jakieś porobić i dla siebie też - podwójne porcje! :-P
ag - 2009-05-14, 07:54

dodałam przepis na lody tu hxxp://www.wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=214914#214914
Lerka - 2009-05-14, 10:13

Karolina, chodzi Ci o ceny sugerowane? Czy o co? Wiem, że w naszym kraju każdy chce mieć wyłączność na rozprowadzanie czegoś, co kończy się jedynie astronomicznymi cenami, a często także niemożnością kupienia tych produktów w PL, a za granicą nie chcą sprzedawać, bo w PL mamy wyłącznego dystrybutora :-D Ech....

A ja mam zamiar spróbować zrobić lody z zamrożonej bitej śmietany wege z owocami, tylko wciąż nie mam czasu. Ciekawe, czy taka śmietana da się zamrozić. Co myślicie?

melba - 2009-06-14, 14:22

wyczailam jakis przepis na domowe tofu jedwabiste :)
tylko ze ja na 100% to nie dowierzam swojemu angielskiemu... czy moglby ktos przetlumaczyc?
bardzo prosze :)

hxxp://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081115110145AAY1gN4]homemade silken tofu

kociakocia - 2009-06-14, 14:39

melba, wpisz tekst hxxp://translate.google.pl/translate_t# ;-)
melba - 2009-06-14, 14:44

niestety nie wiem co sie dzieje, ale jak wrzucam strone do tlumaczenia to wyskakuje mi spowrotem startowa strona przegladarki google :(
nitka - 2009-06-17, 07:36

All you need is 5 cups of soy milk and agar powder(transparent). {...}
mix the soy milk and agar powder to a boiling pan for 5 minutes and after 5 minutes, cover the pan and refrigerate it overnight but cool it first before putting in the refrigerator. it is ready to use in the next morning.


Wszystko, czego potrzebujesz to 1 litr mleka sojowego i agar agar
Wymieszaj zagotowane mleko sojowe z agarem i gotuj 5 minut. Po pięciu minutach przykryj i odstaw garnek do wystygnięcia. Wsadź na noc do lodówki. Powinno być ok następnego ranka.
Nie jest podana ilość agaru

kociakocia - 2009-06-17, 07:52

nitka napisał/a:
Nie jest podana ilość agaru
a z agarem różnie bywa
Karolina - 2009-06-17, 19:26

Czyli taką zastygniętą galaretkę można zmiksować i będzie kremem?
dynia - 2009-06-17, 19:33

Z tego przepisu przynajmniej tak wynika.Kto pierwszy na ochotnika do wypróbowania tej receptury ?
Humbak - 2009-06-17, 19:42

brzmi jak przepis na deserek sojowy z mleczka sojowego otrzymany :-P
kociakocia - 2009-06-17, 21:48

Karolina napisał/a:
Czyli taką zastygniętą galaretkę można zmiksować i będzie kremem?
mi wychodził krem jak mixowałam agar zastygnięty z czymśtam już nie pamietam, więc efekt powinien być puddingowy
melba - 2009-06-18, 09:28

nitka dzieki :)

moze znajde gdzies jakis inny przepis.... bo neci mnie taki sernik zrobiony z tego tofu...hm...

devil_doll - 2009-06-24, 00:17

a co mozna z silken tofu zrobic ? deserek tylko ? :roll: wlasnie dzis nabylam ale na opakowaniu pisza o deserach ino :-D
melba - 2009-06-25, 07:50

a zdradzisz ile cie ta przyjemnosc wyniosla :) ?
kociakocia - 2009-06-25, 11:55

devil_doll, robiłam super pyszne kotleciki z warzyw, ryżu :-) rozpływaly się w buzi

nie dodawaj już wody, bo woda jest w tym tofu, tylko mąka i jakis kabaczek itp. ;-)

agazima - 2009-06-25, 13:57

kociakocia Ty jestes z wawy powiedz gdzie kabaczki juz widziałas?
kociakocia - 2009-06-25, 14:00

na bazarku wczoraj cudniaste kupiłam, takie nieduże są i pękate :-D
devil_doll - 2009-06-25, 17:04

kocia dzieki :)
kociakocia - 2009-06-25, 17:39

devil_doll, proszę bardzo i pochwal sie jak cos upichcisz :-)
devil_doll - 2009-06-28, 00:46

zapomnialam napisac :P zrobilam kotley z silken tofu kaszy jaglanej zmielonych pestek slonecznika z kurkuma, pieprzem i slodka papryka :) byly pyszne choc sie lekko rozwalaly :-D
vegAnka - 2009-07-10, 09:48

nitka napisał/a:
jak już silken tofu będzie dostępne to podam wam przepis na zaj.....sernik z niego nie pisałam, bo nie chciałam szczuć
nitka, to ja moge po prosic o ten przepis? bo spoko tu znajede silk tofu w carrefour nawet :mryellow:
devil_doll - 2009-07-10, 16:34

nitka ja tez poprosze bo silken tofu mam za rogiem w zehrs :P

[ Dodano: 2009-07-12, 20:33 ]
veganka znalazlam kilka przepisow ale w kazdym jest serek ricotta :/ bynajmniej niedlugo mam urodziny i sie pokusze o zrobienie sernika vg ani.d z silken tofu i cos tam wymysle ]:-> btw z silken tofu sa super lody malinowe :)

Lerka - 2010-07-19, 14:50

Witajcie. Długo to trwało, ale wreszcie mamy silken tofu w Evergreen hxxp://www.evergreen.pl/silken-jedwabiste-p-1308.html :mrgreen: :mrgreen: :mryellow: :mrgreen: :mryellow: :mrgreen: :mryellow: Więc nie trzeba już mieszkać w Belgii czy Anglii, żeby mieć je w zasięgu :-P

W wolniejszej chwili, jak zabiorę z domu, to podam Wam przepis na najpyszniejsze ciasto czekoladowe świata, właśnie z czekolady i silken tofu. Mniammmm!!!!

gosia_w - 2010-07-24, 20:04

Lerka, a mogłabyś podać skład?
Lerka - 2010-07-26, 14:31

Oczywiście, już dodaliśmy na stronę,
Skład: woda, soja, substancje stabilizujące: E516, E575

gosia_w - 2010-07-26, 18:46

dziękuję
patasznikowa - 2010-08-11, 14:55

dziewczyny, a gdzie te przepisy? :-) nitka, Lerka dawac dawac :mrgreen:

a silken tofu obsmazam wymaczane w mace groszkowej, mniam

bronka - 2010-08-11, 15:32

patasznikowa napisał/a:
dziewczyny, a gdzie te przepisy? :-) nitka, Lerka dawac dawac :mrgreen:

Lerka podała w wątku evergreen ;-)

mimish - 2011-02-02, 20:21

Dzis zrobilam mus czekoladowy i...jutro chyba tez zrobie;)

Potrzeba :
400 g tofu jedwabistego
150 g czarnej czekolady (min 70% kakao)
2-3 lyzki slodu lub miodu (ja dodalam 1 i bylo tez ok)
1 lyzka puree z migdalow
4 lyzki wody
duza szczypta cynamonu lub karobu

Czekolade i wode podgrzewamy i roztapiamy. Tofu mieszamy ze slodem i czekolada, dodajemy szczypte cynamonu/karobu, miksujemy na wysokich obrotach kilka minut (mozna robic przerwy). Mus przekladamy do malych pojemnikow i wkladamy na noc do lodowki. Podawac schlodzone.

koniczynka_k - 2013-01-11, 18:20

Lerka napisał/a:
Witajcie. Długo to trwało, ale wreszcie mamy silken tofu w Evergreen hxxp://www.evergreen.pl/silken-jedwabiste-p-1308.html :mrgreen: :mrgreen: :mryellow: :mrgreen: :mryellow: :mrgreen: :mryellow: Więc nie trzeba już mieszkać w Belgii czy Anglii, żeby mieć je w zasięgu :-P

W wolniejszej chwili, jak zabiorę z domu, to podam Wam przepis na najpyszniejsze ciasto czekoladowe świata, właśnie z czekolady i silken tofu. Mniammmm!!!!


Będziecie jeszcze mieli dostępne to silken tofu? Mam straszną ochotę na słodkości, o których tu wszyscy piszą :)

Mnemozyne - 2013-01-11, 22:02

Znalazłam coś takiego:
hxxp://allegro.pl/sushi-serek-tofu-silken-349g-gratis-i2909471582.html

Tanpopo - 2013-01-21, 23:34

Karolina, zakochałam się w tym cupcake'u. :shock: Z czego to cudo jest zrobione? Co to za kwiatek?

Czy coś podobnego do silken tofu można otrzymać blendując naturalne? :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group