| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Tort fasolowy
Anja - 2009-06-30, 13:27 Temat postu: Tort fasolowy Był gdzieś na WD taki przepis? Ja to robię od kilku lat, podaję gościom, nie mówiąc, z czego jest ciasto i - jak proszą o dokładkę - mówię, z czego to jest, żeby zobaczyć koparki w dól. Fajny tort - polecam.
Wersja podstawowa:
20 dag fasoli jaś
4 jaja
15 dag cukru pudru
3 łyżki mielonych migdałów
1 - 2 łyżki kaszy manny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
słoik dżemu agrestowego lub z czerwonych porzeczek
Ugotować fasolę (po namoczeniu oczywiście), wystudzić, zdjąć skórki, zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać fasolę, proszek do pieczenia, migdały i kaszę mannę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać je z fasolową masą. Ciasto piec przez 30 - 35 min. w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni). Po upieczeniu ciasto podzielić wzdłuż na dwie części i nasączyć, a potem przełożyć kwaśnym dżemem. Udekorować.
zina - 2009-06-30, 14:36
Wow, nigdy bym nie przypuszczala ze mozna z fasoli zrobic tort na slodko!
Anja - 2009-06-30, 15:11
Polecam z polewą czekoladową własnej roboty.
cremebrule - 2009-06-30, 16:12
| zina napisał/a: | Wow, nigdy bym nie przypuszczala ze mozna z fasoli zrobic tort na slodko! |
chyba w Japonii robia duzo deserow z fasoli
Tobayashi - 2009-06-30, 16:33
Musi być fajne, tylko trochę nie wyobrażam sobie zdejmowania skórek z fasolek Jest na to jakiś patent?
Agnieszka - 2009-06-30, 17:17
ciekawe
zastosowałbym np: kaszę kukurydzianą, ksylitol lub słód a do przekładania konfitury wiśniowe lub pomarańczowe (domowe)
teraz brak mi weny ale pewnie przetestuję
Anja - 2009-06-30, 18:09
| Tobayashi napisał/a: | Musi być fajne, tylko trochę nie wyobrażam sobie zdejmowania skórek z fasolek Jest na to jakiś patent? |
Niestety, trzeba się w to bawić (albo kogoś z rodziny wrobić - np. swojego faceta ). Dlatego właśnie fasola jaś - największa z możliwych... Chociaż słyszałam, że niektórzy fasolę do tego tortu przecierają przez sito.
pomarańczka - 2009-07-04, 18:19
Ciekawe jakby wyszło bez jaj? Może warto spróbować.Ponoć nie ma rzeczy niemożliwych.Fajny ten Twój przepis anno córko róży.
Tobayashi - 2009-07-04, 19:01
Zdecydowanie przecieranie fasolek wydaje mi się wykonalne - obieranie raczej nie
Anja - 2009-11-13, 09:10 Temat postu: CZEKOLADOWE CIASTO Z CZARNEJ FASOLI - wegańskie dziś na hxxp://wegetarianka.blox.pl/2009/11/CZEKOLADOWE-CIASTO-Z-CZARNEJ-FASOLI.html]tej stronie znalazłam przepis następujący:
CZEKOLADOWE CIASTO Z CZARNEJ FASOLI
Ciasto niezwykłe pod wieloma względami: jego skład jest pozbawiony jajek, mąki, cukru i tłuszczu; konsystencja po upieczeniu jest przyjemnie wilgotna, a receptura oparta na składnikach nietypowych jak na ciasto, zachęcam Was do eksperymentów. W internecie jest wiele inspiracji na desery z użyciem różnego radzaju fasoli, to jest moja kombinacja:
Składniki
(na małą blaszkę- keksówkę)
1 szklanka czarnej fasoli
2 mocno dojrzałe banany (najlepiej z brązowiejącą skórką)
2 średnie słodkie jabłka
4 łyżki syropu z agawy
szklanka orzechów włoskich
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju do wysmarowania blaszki
Wykonanie
Fasolę moczę na noc, następnego dnia gotuję do miękkości. Wrzucam do blendera z obranymi pokrojonymi jabłkami i bananami. Dolewam syrop z agawy, należy dolać go tyle by masa była nieco za słodka (ilość jego dodania będzie zależna od tego jak słodkich użyjemy owoców) i wanilię. Oddzielnie mieszam proszek z kakao, cynamonem i gałką, dodaję do masy, porządnie mieszam, dodaję pokruszone orzechy, mieszam.
Przelewam masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piekę w nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) ok 50 minut, należy testować wykałaczką czy po wbiciu w ciasto nie zostaną na niej drobinki.
Ze składnikami można kombinować, dla uzyskania bardziej zwartego ciasta można dodać więcej fasoli czy zmiksowane płatki owsiane lub większą porcję orzechów i zblendować część z nich. Można dodać też nieco zaparzonej kawy, dodać inne ulubione bakalie.
(to już wiem, co robię w ten weekend )
Kat... - 2009-11-13, 12:56
Anja, brzmi niesamowicie! Jeśli kiedyś wpadnie mi w ręce czarna fasola, to na 100% je zrobię. Myślisz, że białej by wyszło? I syrop z agawy można zastąpić np zmiksowanymi suszonymi morelami? Jaka konsystencja ma być przy przelewaniu do blachy? Lepka i gęsta czy taka lejąca raczej?
Anja - 2009-11-13, 17:49
Kat, z białej pewnie też by wyszło, ale tu pewnie również chodzi o kolor, nie? Co do moreli i co do konsystencji to nie wiem. Mam czarną fasolę w domu - może mi się uda niebawem to zrobić.
agazima - 2009-11-13, 22:05
ja polecam z fasoli adzuki kombinowac , ja akurat robie trufle z niej slodzone wlasnie suszonymi morelami sa swietne
Kat... - 2009-11-13, 22:11
Ja mam opakowanie adzuki i kompletnie nie wiem co z nim zrobić. Widziałam tu kiedyś jakąś słodką, japońską pastę. Idę szukać bo mi w końcu termin ważności upłynie.
[ Dodano: 2009-11-13, 22:28 ]
| Tobayashi napisał/a: | nie wyobrażam sobie zdejmowania skórek z fasolek Jest na to jakiś patent? | jest! Ja łuskam strączkowe żeby mniej wzdymały czasem i soję żeby mleko było lepsze. W zależności od ilości czasu to albo już porządnie namoczone, albo zalane wrzątkiem po około 10 minutach*, albo ugotowane, lekko przestudzone ziarenka znajdujące się jeszcze w wodzie trzeba "wymaltretować " rękoma. Nie wiem jak to obrazowo przedstawić tak, żebyście wiedziały o co mi chodzi. Ja je ugniatam, biorę garściami w dłonie i ściskam. One się w ten sposób wyciskają z łupinek i pływają po powierzchni wody. Wystarczy zlać wodę a potem te łupinki wyłowić z zlewowego sitka i wyrzucić. Ja dolewam kilka razy. W zależności od tego ile mam czasu, i na ile chce mi się być dokładną, operację tę powtarzam aż do czasu kiedy nic/mało łupinek pływa. Nie trwa to długo. Chyba na ugotowanych najłatwiej się oddzielają.
*zauważyłam, że strączki zachowują się podobnie do migdałów- najpierw skorka odchodzi bardzo łatwo, potem bardzo trudno, a na końcu, jak już są baaardzo dobrze namoczone znowu łatwo. Trzeba trafić.
Anja - 2009-11-15, 22:08
No i zrobiłam - nawet wyszło. Konsystencja była dość gęsta, ale lejąca się. Czy Odpowiedziałam Ci, Kat, na pytanie? Jabłka zastąpiłam dodatkowymi bananami, zamiast syropu użyłam cukru trzcinowego, kakao dodałam więcej (lubię mocne smaki), orzechów nie miałam, więc wrzuciłam rodzynki.
Jeszcze trochę na jutro zostało.
ag - 2009-11-15, 22:23
| Kat... napisał/a: | Ja mam opakowanie adzuki i kompletnie nie wiem co z nim zrobić. Widziałam tu kiedyś jakąś słodką, japońską pastę. Idę szukać bo mi w końcu termin ważności upłynie.
|
Robiłam tę słodką pastę z adzuki - jest dobra jako nadzienie do naleśników albo bułeczek gotowanych na parze.
YolaW - 2009-11-16, 23:28
Bardzo ciekawy przepis Chyba się skuszę.
PS. Ostatnio widziałam w TV jak ciasto z buraków piekli
pomarańczka - 2009-11-17, 21:50
| Anja napisał/a: |
CZEKOLADOWE CIASTO Z CZARNEJ FASOLI | dzięki za inspirację będę piec!
dżo - 2009-11-19, 20:38
| Anja napisał/a: | | No i zrobiłam - nawet wyszło |
Wyszło na tyle dobre, że będzie powtórka? Przepis jest bardzo ciekawy .
Anja - 2009-11-22, 22:32
nie wiem...
gemi - 2009-12-01, 15:04
| Anja napisał/a: | | Niestety, trzeba się w to bawić (albo kogoś z rodziny wrobić - np. swojego faceta ). Dlatego właśnie fasola jaś - największa z możliwych... | jak mi mąż podpadnie, to mu dam do wyłuskania porcję fasolki mung
Przepis klawy, czeka w kolejce do wypróbowania
Anja - 2011-06-09, 04:55
Zrobiłam ostatnio tort dla Artka - właśnie z z ciasta z czarnej fasoli (przekładany masą kokosową oraz kwaśnym dżemem) - wyszedł fajny. Kakao zastąpiłam karobem, orzechy pominęłam. Każdy blat piekłam oddzielnie. Goście nie wiedzieli, co jedzą i się zdziwili.
Uprzedzam, że ciasto jest ciężkawe (podobno w typie brownies) , to nie jest lekki biszkopt.
gosia_w - 2011-06-09, 06:40
Anja, brawo! Rewelacyjne auto
A masa kokosowa, to ubite mleczko koko, czy jakoś inaczej?
nieznajowa - 2011-06-09, 09:39
| Anja napisał/a: | | Chociaż słyszałam, że niektórzy fasolę do tego tortu przecierają przez sito. | a nie można po prostu zblendowac jej na gładką masę w blenderze razem ze skórką?
Anja - 2011-06-09, 10:56
gosia_w, dzięki. masa kokosowa to mleko kokosowe zmieszane ze zmielonymi wiórkami kokosowymi i orzechami nerkowca - bo mi się nie ubiło.
nieznajowa, myślę, że można, z drugiej strony skórka ma charakterystyczny posmak, który warto w cieście zgubić.
lilias - 2011-06-09, 11:00
Anja, piękne jedzonko wygląda bardzo czekoladowo, mniam
bronka - 2011-06-09, 11:06
Wygląda świetnie!
A auto rewelacyjnie! pewnie Artek był zachwycony
nieznajowa - 2011-06-09, 20:25
Anja, ja chyba jednak z lenistwa spróbuję. Napisze potem jak wyszło
|
|