| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Ciasto jaglane z truskawkami
Ania D. - 2007-06-02, 21:18 Temat postu: Ciasto jaglane z truskawkami Ciasto jaglane z truskawkami
Ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki ryżowej
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżeczka zapachu śmietankowego
Gotować kaszę w 1 1/2 szklanki wrzątku z dodatkiem soli i kurkumy przez 40 minut na małym ogniu. Do gorącej dodać olej i 1/2 szklanki mąki ryżowej oraz cynamon lub zapach, zmiksować. Wystudzić. Dodać pozostałą szklankę mąki ryżowej, wymieszać. Podzielić ciasto na 3/4 i 1/4, do mniejszej części dodać 2 czubate łyżki wiórków kokosowych.
Dużą tortownicę posmarować olejem, wylepić spód i boki większą połową ciasta pamiętając o zrobieniu wysokich brzegów, wyłożyć dżem, na to truskawki. Drugą część ciasta pokruszyć na wierzch i lekko docisnąć do masy truskawkowej. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Nadzienie:
1/2 kg truskawek
2/3 szklanki rodzynek
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Niewielki słoik dżemu morelowego (lub innego kwaskowatego)
Truskawki podgrzać na małym ogniu, zagotować z dodatkiem wiórków i rodzynek. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, dodać do truskawek. Zagotować, wystudzić.
orenda - 2007-06-02, 21:26
Musi być przepyszne. Szkoda, że na razie muszę się wstrzymać.
margot - 2007-06-02, 21:28
Aniu ,coś dla mnie
Ania D. - 2007-06-02, 21:36
Nam bardzo smakowało, jest delikatne w smaku, wygląda slicznie - zupełnie nie razowo . Rzadko robię kilka razy to samo, bo ciągle coś nowego wymyślam, ale to ciasto będzie u nas trzeci raz.
neuro - 2007-06-02, 21:39
A dałoby się zrobić ciasto podobne do biszkoptu z truskawkami? Takie, którym się owoce zalewa, a potem piecze? Na mace razowej właśnie, albo innej nie-białej, bez cukru?
Ania D. - 2007-06-02, 21:51
Neuro, jeden przepis jest hxxp://wd.l4.pl/viewtopic.php?t=73]tu, a drugi hxxp://wd.l4.pl/viewtopic.php?t=74]tu.
neuro - 2007-06-02, 21:58
Dziękuję bardzo! Jednak biszkoptopodobne ciacha nie są stracone :] Swoją drogą nie wiedziałam, że kiedyś to powiem, ale te tradycyjne białe i wycukrzone już mnie odrzucają... To nie jest normalne...
Agnieszka - 2007-06-02, 22:25
Margot
Twoje z kaszy kukurydzianej robiłam w wersji z truskawkami )truskawki pokroiłam na plasterki a do masy ciastowej dodałam popping amarantusowy, i wiórki.
margot - 2007-06-02, 22:28
| Agnieszka napisał/a: | | Twoje z kaszy kukurydzianej robiłam w wersji z truskawkami |
kurcze nie pamiętam ,który przepis?
Ale i tak się cieszę....
Agnieszka - 2007-06-03, 12:17
bazę ciasta stanowił przepis:
SZARLOTKA SYPANA BEZGLUTENOWA (Puszczyk)
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka kaszy kukurydzianej
łyżeczka sody
cynamon
ok. 1,5-1 kg jabłek
1/2 szklanki oleju
Mąkę, kaszę i sodę dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować olejem.
Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie polać olejem, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).
UWAGI:
Dobrze jest do pieczenia używać tortownicy, a nie zwykłej blaszki, bo później łatwiej jest wyjąć ciacho po okrojeniu brzegów.
Po upieczeniu wierzch wychodzi chrupki, szarlotka jest bardzo smaczna na ciepło, ale z kolei na drugi dzień góra odrobine mięknie i łatwiej ją pokroić.
Nie stosowałam proszku do pieczenia, do sypkich produktów dodaję cynamon, ksylitol, imbir suszony czasem wiórki/popping amarantusowy/mielone płatki migdałów
kaszę kukurydzianą używam drobniutką
puszczyk - 2007-06-03, 12:33
...bo to był mój przepis. Oczywiście tak nie do końca mój bo na bazie innego.
...ale z truskawkami jeszcze go nie robiłam.
margot - 2007-06-03, 12:33
| Agnieszka napisał/a: | bazę ciasta stanowił przepis:
SZARLOTKA SYPANA BEZGLUTENOWA |
a to chyba Puszczyka? ciasto
ale przyznaje się ,ze piekłam i polecam(z jabłkami moje było)
[ Dodano: 2007-06-03, 13:34 ]
widzialam ,wiedziałam...
Agnieszka - 2007-06-03, 13:42
sorki , czasem zachowuję przepis ale nie zaznaczam autora
margot - 2007-06-03, 18:56
| Ania D. napisał/a: | | Ciasto jaglane z truskawkami |
pyszne ciasto ,ja je będę robić jeszcze z malinami jak tylko potanieją,i chyba z wisniami ,czeresniami będzie dobre
puszczyk - 2007-06-05, 08:07
| Agnieszka napisał/a: | | sorki , czasem zachowuję przepis ale nie zaznaczam autora |
Przynajmniej się dowartościowałam, że wymyśliłam takie pyszne ciasto jak margot.
Azja - 2007-06-05, 22:07
ło matko! nic tylko pic
muz - 2007-07-31, 11:58
a mi ne wyszlo...
i ne wiem zupelnie dlaczego. ciasto na spodzie w miare ok, chociaz calkiem bez smaku natomiast na gorze i boki jak kamien. moze ne najlepsza ze mie kucharka, ale robilam wg przepisu
Ania D. - 2007-07-31, 13:05
Muz, przykro mi. Czy dodałaś cynamon lub zapach? Samo ciasto z kaszy jest bez smaku, dlatego dodaję zawsze cynamon. Jeśli ciasto było twarde, to może za długo trzymałaś je w piecyku. Ja sprawdzam wierzch, jak jest twardawy, to jest to znak, że ciasto gotowe (a wierzch i tak jest chrupiący). Nie powinno być za da dużo ciasta z boków i na spodzie, bo ono się spieka mocno.
muz - 2007-07-31, 15:25
tak, dawalam cynamon. ale moze rzeczywiscie troche za duzo ciasta dalam po bokach i za bardzo gore spieklam. a czy w Twoim ciescie Aniu sok z tych truskawek przechodzi troche do ciasta?
Ania D. - 2007-07-31, 20:26
Truskawki wychodzą takie jak budyń, gęstawe. Nie ma soku, może gdyby coś było, to dżem (ja daję taki domowy, gęsty, kupne są na środkach żelujących, które pod wpływem temperatury robią się rzadkie) zatrzyma wilgoć.
muz - 2007-07-31, 21:00
no wlasnie u mie tak tez bylo, ze budyniowe wyszlo, i dzem tez domowy mialam tylko z daktylami i szczypta agaru, ale myslalam ze ciasto moze nabiera smaku od tych truskawek i dlatego moje takie nijakie wyszlo. sama wiec ne wiem, co bylo ne tak, ale sie ne znechecam i bede nalej z ciastami kombinowac (;
Ania D. - 2007-08-01, 09:02
Można dać więcej cynamonu. Kasza jest neutralna w smaku, dobrze jest więc ją "dosmaczyć".
margot - 2007-08-01, 13:38
A mi bardzo to ciasto smakuje ,jest delikatne ,ale ma taki leciutko cynamonowy smak
Wicia - 2007-08-27, 13:43
Właśnie wstawiłam do pieca ciasto jaglane i ... zabrakło mi informacji na jaki czas Czy ktoś może wie, bo widzę, że Ani nie ma on line
Ania D. - 2007-08-27, 17:25
Wiciu, widzę, żę już ciasto się upiekło. Ja piekę je tak, jak kruche typu szarlotka. Jak góra i boki zaczynają zmieniać delikatnie kolor, nie sa miekkie w dotyku, to wyjmuję. Można też zdjąć sobie kawałeczek z góry i spróbować, czy jest upieczone. Nie powinno się za bardzo ciasta spiekać, bo będzie twarde. Ogólnie to piecze się je tak, jak inne, na oko i wyczucie. Tylko tak mogę doradzić, sama nie mam termometru i nie trzymam się stałego czasu pieczenia.
Wicia - 2007-08-27, 18:48
Trzymałam w piecu godzinę, wyszło pyszne tylko wygląda jak ... połączenie budyniu z marmoladą. Zupełnie mi się rozpada i nie daje się kroić jak ciasto. Niemniej smakuje wybornie
Ania D. - 2007-08-27, 19:03
Cieszę się, że smakuje. U mnie trzymało się zawsze, tylko było delikatne i mogł spadać wierzch (jak kruszonka). Może kasza była u Ciebie z wiekszą ilością wody i ciasto wyszło rzadsze?
Wicia - 2007-08-27, 19:57
To raczej nadzienie zbyt płynne było, mam nadzieję, że nastepnym razem się uda
agazima - 2008-07-11, 11:33
zeby ktos mogl dla mnie cos takiego zrobic takie dobre ciasto i bez cukru i razowe nigdzie kupic takiego nie mozna a chec mam
ania d. ty powinnas wlasna restaurcje zalozyc naprawde bylabym stała klientka. gdzie mieszkas?Z
Ania D. - 2008-07-11, 18:41
Agazima, ostatnia rzecz, o jakiej myślę, to własna restauracja czy bar. To bardzo nierodzinny interes, nie dla mnie. A ciasto jest proste, spróbuj zrobić sama.
arahja - 2008-07-14, 14:45
Wiecie co?... Chyba pójdę po blachę do sklepu
---
Kupiłam składniki, namieszałam i czekam na efekt... Kasza niestety była tak klejąca, że mikser jej nie podołał i ciasto nie stało się jednolitą masą. Niemniej fajnie się pokleiło do blachy, owoców strasznie dużo - mam nadzieję, że się ładnie tam utrwalą, bo będzie się rozwalać. Pachnie super
Ania D. - 2008-07-15, 08:49
Arahija, dodałaś resztę mąki ryżowej do zimnej kaszy? Bo wtedy ciasto robi się zwarte, a jeśli wszystko doda się do ciepłej czy gorącej, to będzie rzadkie. Kasza nie musi być mocno zmiksowana, wystarczy tylko wymieszać ją ze składnikami.
arahja - 2008-07-15, 09:27
Dodałam, ale konsystencji to nie zmieniło. Upiekłam. Zjadłam już 1/3 blachy Na początku oczywiście nie mogłam się powstrzymać i odkroiłam kawałek jeszcze ciepłego. Ale dziś już ładnie się kroi i tylko posypka z wierzchu odpada. Pyyyyszne
mizumo - 2008-07-15, 13:58
Ja upiekłam wczoraj z tym, że z braku truskawek dałam morele. I... jeszcze wczoraj całe ciasto zostało zjedzone przeze mnie i domowników.
martina29 - 2008-07-20, 17:16
Cześć Mam takie pytanko:
Czy zamiast kaszy jaglanej mogłabym użyć kukurydzianej?
Tortownica o średnicy 24 cm będzie odpowiednia - ciasto nie wyjdzie niskie ?
Ania D. - 2008-07-20, 17:55
Martina, tortownica będzie dobra, ale kasza kukurydziana inaczej się zachowa w tym cieście niż jaglana. Nie lepi się tak, nie jest tak zwięzła po ugotowaniu. Nie zamieniałabym jaglanej na kukurydzianą. Już lepsza byłaby kasza gryczana niepalona z dodatkiem kukurydzianej. Ale jak chcesz, to próbuj.
martina29 - 2008-07-20, 19:19
Acha. Dzięki za radę Aniu Po prostu nie mam w domu jaglanej. Na chwile obecna tylko gryczana( i to palona), jeczmienną, pęczak i kukurydziana. Chyba musze zakupic ta jaglaną
Dżem moge zastapic jaimis zmiksowanymi owocami, np bananem albo brzoskwiniami, nie wypłynie mi to? Truskawki niestety tez juz sie praktycznie skonczyły wiec pewnie uzyje innych owocków.
Ania D. - 2008-07-20, 19:24
Owoce możesz dać inne, ja robiłam też z jabłkami. Dodaj tylko trochę mąki do owoców, żeby nie wypłynęło wszystko. Ja lubię połączenie brzoskwiń z suszonymi morelami i rodzynkami.
maryczary - 2009-06-11, 09:48
Dobra, obie masy się studzą.
Nadzienie zrobiłam ze zmiksowanych zamrożonych wcześniej truskawek z zeszłego roku jeszcze, zamiast wiórek dodałam do masy pokruszone w moździerzu migdały i dodałam odrobinę mleczka kokosowego do smaku. Masa jest bardzo gęsta, aha i zamiast rodzynek - morele, bo rodzynek akurat w domu nie mam.
Do ciasta też dodam pokruszone migdały. Ciasto wyszło bardzo gęste, nie wiem jak jeszcze dodam szklankę mąki ryżowej po wystygnięciu.
Trzymajcie za mnie kciuki, a raczej za ciasto - bo kucharka to ze mnie żadna
Malinetshka - 2009-06-11, 20:25
I jak wyszło, maryczary?
maryczary - 2009-06-12, 11:54
Malinetshka wyszło pyszne- ciasto troche gumowe jest, ale jak dodawałam tę ostatnią szklankę mąki ryżowej to ciasto jeszcze lekko ciepłe było
i w sumie niepotrzebnie dałam cieniutką warstwę dżemu kupnego słodzonego bo i tak masa truskawek słodziutka, ja jestem zachwycona - mniam
Malinetshka - 2009-06-12, 13:41
No to git przy najbliższej okazji też spróbuję zrobić
ikkunaprinsessa - 2009-06-16, 13:18
zrobiłam:) siedzi teraz w piekarniku, nie mogę się doczekać aż będzie gotowe
szo - 2009-06-16, 13:40
ikkunaprinsessa, zrób koniecznie jego foty
ikkunaprinsessa - 2009-06-16, 18:36
Ciasto wyszło pyszne!
Truskawy tylko wyszły trochę rzadkie, muszę je następnym razem bardziej zagęścić.
drobne modyfikacje były, bo nie dałam rodzynek(w szafce pusto, a do sklepu daleko ), zamiast dżemu morelowego były jabłka prażone a z ciasta które na górę szło zrobiłam "kruszonkę" , dodałam cukru brązowego i trochę tym ciacho posypałam.
no po prostu miodzio
teraz uwaga, próbuję zdjęcie wrzucić, ciekawe czy się uda
hxxp://img411.imageshack.us/my.php?image=zdjcia0241.jpg]
niestety telefonem robione, no ale zawsze coś
szo - 2009-06-17, 08:41
| ikkunaprinsessa napisał/a: | | drobne modyfikacje były | drobne he he
| ikkunaprinsessa napisał/a: | | teraz uwaga, próbuję zdjęcie wrzucić, ciekawe czy się uda | udało się tylko kiepska jakość i małe, może następnym razem wyjdzie ci lepiej
a ja muszę przetestować ten przepis
Lady_Bird - 2009-06-17, 08:52
dziewczyny, to ciasto jaglane z truskawkami w jakiej temperaturze i przez ile czasu piekłyscie?chyba sie skuszę na to ciasto, tylko nie chcialabym go spalić
szo - 2009-06-17, 09:06
Lady_Bird, ja ci nie pomogę bo jeszcze go nie piekłam, ale zadałaś dobre pytanie.
aniaD. pisze " w średnio nagrzanym " to chyba 150 st. na mój chłopski rozum
Lady_Bird - 2009-06-17, 09:17
szo, dzięki
piekarnik posiadam od niedawna i dopiero się uczę/eksperymentuję z ciastami, dlatego takie pytania
szo - 2009-06-17, 09:19
Lady_Bird, w takim razie powodzenia i mało zakalców życzę
ikkunaprinsessa - 2009-06-17, 11:29
ja piekłam w 170 stopniach przez 35 minut
frjals - 2009-06-19, 14:14
Skusiłam sie i ja. Moja modyfikacja polegała głównie na dodaniu do ciasta surowych truskawek. Nie lubię czegoś gotować i potem jeszcze piec, więc krótko zmiksowałam truskawy, tak żeby je pocięło na kawałeczki, dodałam cukru (nie miałam rodzynek ani nic innego do słodzenia) i mąki ziemnaczanej. Bardzo ładne gęste nadzienie z tego wyszło.
Z tym że robiłam wieczorem, a jedliśmy rano, ciasto niestety zdążyło nieco obeschnąć i zrobiło się twarde jak kamień (leżało w piecyku, niezawinięte ), ale pochłonęliśmy na śniadanie całe .
[ Dodano: 2009-06-19, 15:14 ]
Acha, ja piekłam ok 45 min na 4 (to jest chyba 180 st.)
|
|