| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - ciasto z orzechami włoskimi i bananami
Malinetshka - 2010-01-06, 13:41 Temat postu: ciasto z orzechami włoskimi i bananami Mam nadzieję, że nie zawiodę tych, którzy liczyli, że w pierwszym poście tego tematu znajdą przepis Szukam bowiem sprawdzonego przepisu na jakieś dobre, wilgotne ciasto z dużą ilością orzechów włoskich i bananów. Pamiętam taki tort, ciasto było ze zmielonych orzechów włoskich (chyba bez mąki), przekładane kremem i bananami.. Na samo wspomnienie mam ślinotok
Chciałabym stworzyć jakąś w miarę zdrową wersję powyższego chodzi mi głównie o ciasto, bo krem to jakoś łatwiej wymyślić chyba... można zrobić z bitej śmietany kokosowej, wanilii, bananów..
Może macie jakieś pomysły lub sprawdzone przepisy?
Lily - 2010-01-06, 13:49
Może słynny hxxp://puszka.pl/przepis/2447-razowiec_na_bananach_czyli_bananowe_ciasto_z_maki_razowej.html]razowiec na bananach?
maga - 2010-01-06, 13:50
Malinetshka, ja mam przepis ma tort orzechowy, ale bez banamów. W składzie nie ma mąki, ale za to dużo cukru, jajka i masło. Jest super smaczny,ale nie wiem, czy o coś takiego Ci chodzi. Jeśli cię to interesuje - mogę wrzucic przepis.
A jeśli orzechy i banany - polecam gorąco razowiec bananowy. U nas również pełnił rolę ziomkowego tortu urodzinowego
[ Dodano: 2010-01-06, 13:51 ]
o. Lily jak zawsze na straży
malina - 2010-01-06, 14:02
maga,wrzucaj
Malinetshka - 2010-01-06, 14:04
Razowca na bananach znam, piekę i lubię ale chodzi mi właśnie o coś takiego jakby tortowego.. 2 warstwy ciasta (właśnie głównie ze zmielonych włoskich, a nie z dodatkiem), w środek krem + banany.
maga, poprosimy
karmelowa_mumi - 2010-01-06, 14:13
maga, wrzucajcie
Malinetshka - 2010-01-06, 17:27
OK. Ja wydobyłam przepis na ten tort, o którym wspomniałam, ale jest na maksa niezdrowy Wklejam oryginał i czekam na propozycje zmian niezdrowych składników na zdrowsze (nie żebym taka święta była dietowo /piszę to spałaszowaniu 2 cukierków czekoladowych /, ale jak już robię coś sama to wolę to zrobić mniej "sklepowe" w charakterze.. o ile się da) maga, tak czy siak, podaj i tę swoją wersję pliz
Tort orzechowy bez tłuszczu (taa.. a bita śmietana to co )
7 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szkl. orzechów włoskich posiekanych
1 szkl. bananów rozgniecionych widelcem.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dosypać mąkę ziemniaczaną, posiekane orzechy, banany. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek, wymieszać. Piec w piekarniku 40-50min. Po 25 min od wyjęcia z pieca, wyjąć z tortownicy i przykryć miską do następnego dnia.
Krem:
1/2l śmietany
1/2 szkl. cukru
Śmietanę i cukier zmiksować.
Przekroić tort na pół. W środek śmietana i 2-3 banany pokrojone w plasterki, na wierzch tortu śmietana i orzechy.
Po tym wszystkim nie wiem czy nie lepiej zostać przy razowcu na bananach tylko np. dodać więcej orzechów włoskich (myślę o zmieleniu na "mąkę") zamiast części mąki, przekroić ciasto na pół i zrobić krem z mleka koko + wanilia + banany...
Bo ten powyższy przepis opiera się w zasadzie na jajkach i cukrze.. a oba chciałabym ograniczyć (z naciskiem na "ograniczyć jajka", a raczej wyeliminować)
No to sobie popisałam.. ale i tak czekam na pomysły
Uwielbiam połączenie orzechów włoskich i bananów i czegoś kremowego..
maga - 2010-01-06, 20:17
To wrzucam ten mega kaloryczny i niezdrowy przepis :
300g łuskanych orzechów włoskich
300g cukru
6 jajek
3łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzec z cukrem, dodac zmielone orzechy i kakao - wymieszac. Na koniec dodac bardzo sztywną pianę z białek. Upiec w ok.200°
masa:
300g orzechów
300g cukru
2 żółtka
paczka masła.
Niepełną szklankę wody zagotowac z cukrem mieszając. Gdy się perli - dodac zmielone orzechy. Krótko podgotowac, odstawic, dodac żółtka i mieszac do ostygnięcia. Masło ucierac z tą masą.
Placek przekroic, posmarowac wierzch i środek kremem.
Oczywiście cukru proponuję dac połowę, albo jeszcze mniej. Jak dla mnie takie ilości są nie do przejścia.
gosia_w - 2010-01-06, 20:53
O rety! dziewczyny ale przepisy
zojka3 - 2010-01-06, 21:16
Proszę jakie rozpasanie
A co do zmian to może banany będą mniej kaloryczne jak się je pokroi nożem hihi
Ślinka mi cieknie, Czarownice Wy!
Malinetshka - 2010-01-06, 23:36
Nie no, bo poczuję się winna rozpętania wątku a intencje były czyste no
proszę nie brać sobie przepisów do serca! to miał być tylko punkt wyjściowy
zojka3, dzięki za radę czy banany będą wówczas zdrowsze to nie wiem, ale pewnie nabiorą.. "ostrości"
maga - 2010-01-07, 14:55
Malinetshka, jak już poczynisz zdrowe modyfikacje, daj szybciutko znać!
karmelowa_mumi - 2010-01-07, 16:10
maga, obłęd ale zjadłabym kawałek
gosia_w - 2010-01-07, 16:13
| maga napisał/a: | Malinetshka, jak już poczynisz zdrowe modyfikacje, daj szybciutko znać! |
ja też czekam, bo uwielbiam orzechy włoskie. Śledzę wątek z niecierpilwością
Malinetshka - 2010-01-07, 23:09
Coś będę tworzyć w sobotę to dam znać
Malinetshka - 2010-01-10, 17:34
W rezultacie zrobiłam coś nieco innego ale z orzechami i bananami, więc w temacie. Wypatrzyłam przepis ("Kuchnia w trosce o twoje zdrowie" G. Kuczek i B. Śleszyńskiej) na takie oto ciasto drożdżowe:
Ciasto orzechowo-owocowe
3 dag drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
3 średnie dojrzałe banany
3/4 szklanki pokrojonych różnych suszonych owoców
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki pokrojonych dowolnych orzechów
2 szklanki mąki pszenno-razowej
1 szklanka mąki białej lub mąki graham
1 łyżeczka soli
wanilia do smaku
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Dodać 1 łyżkę mąki pszenno-razowej oraz 1 łyżkę miodu i odstawić na 5-10 min. Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać je do zaczynu. Dodać również pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, odstawić na 20 minut. Następnie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200st.C przez 45 minut.
Moje modyfikacje:
- dałam 2 szklanki mąki graham i 1/2 szklanki mąki orkiszowej, bo
- chciałam więcej orzechów, więc dałam 1 szkl. włoskich (zamiast 1/2) i nie pokrojone, a zmielone na wiórki
- z suszonych owoców dałam daktyle i żurawinę
- zapomniałam wyrobić ciasta i musiałam poczekać ponad godzinę aż drożdże je "ruszą" ale urosło
Jest wilgotne od bananów, czuć orzechy, jest słodkie (wystarczająco, o tak), bardzo smakowite..
gemi - 2010-01-10, 22:15
Malinetshka, trafiłaś w mój gust i narobiłaś mi wieeeelkieeeego smaka.
i widzę, że po modyfikacji nada się jako słodkość dla mojego bąbla.
Malinetshka - 2010-01-11, 00:16
gemi, fajnie daj znać jak poczynisz wypiek
Żeby było w pełni wegańskie to można zastąpić miód słodem. Wg mnie z tym miodem, bananami i bakaliami jest naprawdę słoooodkie... zatem wystarczy coś mniej słodkiego od miodu.
karmelowa_mumi - 2010-01-11, 10:08
Malinetshka, ja sobie właśnie spisuję i robię w tym tygodniu, bo mam ochotę na coś mocno słodkiego
maga - 2010-01-11, 12:28
Malinetshka, thx! Przyznaj sobie ode mnie punkcik
Na bank zrobię, ale jeszcze nie wiem kiedy bo teraz brak czasu.
W/g mnie miód można spokojnie pominąć. Razowiec bananowy robię tylko z bananami i rodzynkami a i tak jest wystarczająco słodki
Malinetshka - 2010-01-11, 13:30
| maga napisał/a: | W/g mnie miód można spokojnie pominąć. Razowiec bananowy robię tylko z bananami i rodzynkami a i tak jest wystarczająco słodki |
Racja. Nie wiem tylko jak się drożdże zachowają, czy wystarczy im "pożywka" z bananów i bakalii. Czy taki cukier jest dla nich wystarczający. Ale chyba tak, w końcu pizzy nie robi się na miodzie
karmelowa_mumi - 2010-01-11, 13:42
| gemi napisał/a: | | po modyfikacji nada się jako słodkość dla mojego bąbla. | Maga, dajesz mu już orzechy włoskie?
maga - 2010-01-11, 16:44
karmelowa - jak miał jakieś 10 miesięcy ze 2 razy dostał mleczko z orzechów włoskich a teraz to tylko w tym cieście jadł. Jestem na razie bardzo ostrożna z wszelakimi orzechami, bo Ziom ma jakąś alergię tudzież nietolerancję i boję się rozszerzac jego dietę (jutro wizyta u alergologa). Gdyby nie tort urodzinowy (a potem bożonarodzeniowy), to by nie dostał jeszcze.
gemi - 2010-01-17, 23:04
zrobiłam Pyyyychaaaa. Smakowało wszystkim (miałam dzisiaj gości). Moja siostra i szwagier jedli kawałek za kawałkiem. Pawełek napychał sobie buźkę raz za razem.
Ze względu na Pawełka użyłam mąki orkiszowej (2 szklanki) i zmielonych płatków owsianych (1 szklanka). Orzechy zastąpiłam migdałami i pestkami dyni. Zamiast miodu dałam masy rodzynkowo - daktylowej (czyli rodzynki i daktyle ugotowane w pół szklanki wody i zblendowane).
Następnym razem zrobię wersję oryginalną, bo uwielbiam orzechy włoskie
Malinetshka - 2010-01-17, 23:12
gemi, ekstra, że się udało fajnie, że się dzielisz modyfikacjami, dzięki.
karmelowa_mumi - 2010-01-18, 08:40
gemi, dzięki za pomysł - pewnie też zrobię podobne na roczek.
gemi - 2010-01-19, 07:50
Malinetshka, i ja dziękuję Podniebienie mam wypieszczone
|
|