| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - awokado
karmelowa_mumi - 2010-03-05, 16:09 Temat postu: awokado Chcę jeść awokado, bo takie hiper super zdrowe, a nie przepadam za czystym jego smakiem. Co może przełamać ten smak?
Pastę quacamola już widziałam, czy są różne jej wersje?
Jak jeszcze inaczej mogę przerobić awokado?
angienunia - 2010-03-05, 17:11
karmelowa, grzeszysz ze nie lubisz awokado, oj grzeszysz )
hummus z awokado:
- 1 dojarze awokado
- 2 lyzki pasty tahini (ja uzywam surowego tahini)
- sok z limonki (opcjonalnie cytryny)
- majeranek, szczypiorek, bazylia
zmiksowac. mozna maczac w nim warzywa, ew. na chleb, co komu pasuje:)
salatka owocowa
- 1 dojrzaly banan
- 1 dojrzale awokado
- 1 slodko-winne jablko
- pomarancza
sos: sok z cytryny, lyzka syropu z agawy (ew. lyzka brazowego cukru, melasa sie tu nie nada!)
wszystkie skladniki pokroic na kawalki, wrzucic do miseczki i zalac sosem
avocadica
- 1 dojrzale awokado
- 2 male cebulki dymki
- pomidor
- sol, bazylia, oregano
awokado obrac, pokroic, cebulki pokroic, pomidora pokroic. Rozgrzac olej na patelni i zrumienic cebulke, po chwili dodac awokado, pomidora i przyprawy i chwilke podsmazac (2-3 minuty).
Alternatywa jajecznicy:)
Pasta z awokado z koperkiem
- 1 dojarze awokado
- kostka tofu marynowanego/wedzonego
- duuuzo swiezego koperku, szczypta soli, szczypta pieprzu
awokado obrac i zmiksowac z tofu. Dodac koperek, wymieszac.
Zupa cucado
- 1 dojarze awokado
- swiezy ogorek
- pomidor
- sos sojowy tamari
- szczypiorek, koperek, natka (ja dodaje rowniez kielki gryki)
Awokado obrac i pokroic w kawalki, ogorka rowniez obrac i pokroic w plasterki. Awokado i ogorek zmiksowac na papke. Dodac sos sojowy, przyprawy i pokrojonego w osemki pomidora. Moja ulubiona surowa zupa:)!
karmelowa_mumi - 2010-03-05, 17:15
angienunia, na początek zrobię hummus - jestem rozgrzeszona?
angienunia - 2010-03-05, 17:17
oczywiscie
tak offtopujac to ja tez kiedys nienawidzilam wprost awokado. Ale od jakiegos czasu sie w nim zakochalam i ta milosc trwa . Teraz jest dla mnie najlepszy okres, bo w sklepach sa awokado strasznie tanie i dzieki temu mamy spory zapas awokado (dzis tata kupil 12 sztuk:D) i awokado jest w mojej diecie codziennie:)
ag - 2010-03-05, 17:21
Ja robię np. sałatkę z brązowym ryżem, czerwoną fasolą, cebulą szalotką, awokado, prażonymi orzeszkami pinii, czerwoną papryczką chilli drobno posiekaną, natką pietruszki. Do tego sól, świeżo mielony pieprz, można dodać odrobinę oliwy z oliwek lub innego zimnotłoczonego oleju,
szo - 2010-03-05, 17:27
Sałatka z avocado :
bierzemy średnią miseczkę jako miarę do składników.
- 2 dojrzałe avocado ( czyli 1 miseczka )
- 1 miseczka pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego
- 1 miseczka pokrojonego w kostkę sera żółtego, słonego
- 1 miseczka pokrojonych na pół czarnych oliwek
wrzucamy do większej michy, dodajemy pieprz , z solą ostrożnie bo składniki są solone, 1 słoik majonezu sojowego, mieszamy składniki i po 10min. można podawać.
dżo - 2010-03-05, 18:03
karmelowa_mumi, sushi!
nieznosiłam awocado, zrobiłam raz jakąś paste i wywaliłam choć nie wyrzucam jedzenia z zasady.
Odkąd rozsmakowałam się w wegetariańskich makach awocado stało się jadalne i nawet pyszne .
Lily - 2010-03-05, 18:04
Też nie przepadam Ale niedawno robiłam "zielone masło" z awokado - ugotowany brokuł, awokado, zielona pietruszka, pieprz i sól - zmiksowane na pastę. Można dodać troszkę soku z cytryny, bo szybko czernieje.
Amanii - 2010-03-05, 18:11
Po pierwsze trzeba kupić dojrzałe, czyli bardzo miękkie. Widać je w sklepie od razu, bo ma matową skórkę (czyli: nie bierzemy "pięknych błyszczących"). Dla mnie powinno być miękkie tak, żeby dało się je ugniatać palcem (konsystencja masła wyciągniętego z lodówki). Jeśli nie jest wystarczająco miękkie to trzyma się je parę dni w papierowej torbie, albo zawinięte w gazetę (chyba sąsiedztwo bananów też przyspiesza dojrzewanie)
I to jest już 90% sukcesu
Teraz wystarczy awokado przekroić w poprzek i rozdzielić na połówki (uzyskamy hxxp://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/45/PearlJam-PearlJam2.jpg/200px-PearlJam-PearlJam2.jpg]coś takiego ). Wyciągamy pestkę, a do dołków wrzucamy uprzednio przygotowaną miksturę.
Mikstura #1 (wiosenna): drobno posiekany świeży ogórek, drobno posiekana rzodkiewka, koperek, szczypiorek, majonez (oczywiście wegański majonez fasolowy )
Mikstura #2 (a'la sos tatarski): drobno posiekane: oliweczki, grzybki marynowane, ogorki kiszone, ulubione przyprawy, majonez
Mikstura #3 (czosnkowa): majonez + zioła prowansalskie + wyciśnięty czosnek
Umieszczamy sos (miksturę) w otworze i dookoła, nie żałując sobie. Wyjadamy łyżeczką, pozostawiając tylko gołe łupinki awokado
kofi - 2010-03-05, 18:41
A ja mam wieeeelką, przeogromną ochotę na awokado od paru dni i dzisiaj miałam kupić i zapomniałam\
Nie smakowało mi kiedyś, a teraz tak. Wespół z pietruszką zieloną, na którą mam fazę od jakiegoś czasu, najlepiej. Albo z tofu wędzonym, oj, niech już będzie jutro, może nie zapomnę.
neina - 2010-03-05, 18:54
Swietne przepisy dziewczyny podalyscie, na pewno pare wykorzystam. Ja bardzo lubie awokado na chloebie razowym + pieprz + sol, mozna jeszcze pomodor i cebulke. Dobra jest salatka - szpinak mlody, cebula drobno posiekana, papryka czerwona drobno posiekana, awokado, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny.
pidzama - 2010-03-05, 20:17
Może tu znajdziesz coś inspirującego:
hxxp://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/przepisy.html
(nie wszystkie przepisy są wege)
Nova - 2010-03-05, 20:22
Najlepsze na świecie kanapki z awokado:
dowolny chlebuś
rozsmarowuję na nim dojrzałe awokado
na tym rozsmarowuję musztardę francuską
na to ogórek kiszony lub pomidory(w sezonie)lub to i to
obficie posypuję dymką lub natką pietruszki
mniammm....
Tempeh-Starter - 2010-03-05, 20:51
nie!
jest jeszcze lepszy przepis
plateresk świeżej białej bułki z chrupiącą skórką
3 ćwiarteczki avocado ułożone na niej w mały wachlarzyk
parę kropli soku z limetki
kilka ziarenek morskiej soli
ciut białego pieprzu
i dla ozdoby jeden listek świeżej kolędry...
Alispo - 2010-03-05, 21:09
Zwykle smaruje na chleb i tyle,juz dla mnie dobre a +przyprawy/pomidor-mniam!Mozna z niego zrobic pełno pysznych past,wedlug wlasnego uznania,wiec po prostu popróbuj
aha,to owoc
kofi - 2010-03-06, 16:49
A ja dziś znowu nie kupiłam.
topcia - 2010-03-06, 23:56
| karmelowa_mumi napisał/a: | | bo takie hiper super zdrowe, |
tiiiaaaa, zdrowe na pewno ale gdyby nie było pryskane. Założę się, że chemii ma więcej niż samego miąższu
Lily - 2010-03-06, 23:57
| topcia napisał/a: | Założę się, że chemii ma więcej niż samego miąższu | To zapewne byś przegrała, bo to fizycznie niemożliwe
topcia - 2010-03-07, 00:12
| Lily napisał/a: | | To zapewne byś przegrała, bo to fizycznie niemożliwe |
że wygląda jak miąższ, nie oznacza, że to miąższ
krzysztof - 2010-04-20, 09:52 Temat postu: AWOKADO - PYCHOTA WITAM
Kilka przepisów na awokado:
SOSY i DRESSINGI
hxxp://surawka.republika.pl/sosy.htm
Wykorzystanie do witariańskich zup :
hxxp://www.surawka.republika.pl/zupy%20i%20salaty.htm
PRZYSTAWKI I DODATKI
hxxp://www.surawka.republika.pl/Przepisy1.htm
pogrzeb też w innych przepisach może coś znajdziesz:
hxxp://www.surawka.republika.pl/Przepisy.htm
oraz
AWOKADO OTRZYMUJE NAJWYŻSZE NOTOWANIA RANKINGOWE
hxxp://www.surawka.republika.pl/MZZ11.htm
AWOKADO -OWOC, KTÓRY MÓGŁBY ZDEZAKTUALIZOWAĆ MASŁO I MIĘSO
hxxp://www.surawka.republika.pl/MZZ3.htm
I jeszcze wegański " majonez" :
Można zmiksować dobrze dojrzałe awokado np.: odmiany hass ( super maślaną konsystencja ) lub jakimkolwiek inną byle była dojrzała z ogórkiem kiszonym ( zamiast ogórka można dodać wodę spod kisz. ogórków ) i np.: oliwą z oliwek , olejem lnianym , konopnym lub świeżo wyciśniętym olejem z orzechów włoskich lub ziemnych - wychodzi coś o wiele lepszego niż komercyjny majonez .
Można dodać przypraw , soli kamiennej oraz suszonych ziół wg gustu.
Także można manipulować konsystencją wg. upodobania dodając w.w. wody.
ŻYCZĘ SMACZNEGO WEGAŃSKIEJ BRACI !!!
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
alcia - 2010-04-20, 10:16
moja najulubieńsza i najprostsza pasta do chleba:
1 awokado (miękkie i dojrzałe)
1 pomidorek
pół cebulki
sól, majeranek, pieprz
cebulę drobno siekam, w takie wręcz prześwitujące plasterki. solę, dodaję pokrojonego drobno pomidora. Na koniec zgniatam awokado widelcem, dodaję do reszty, mieszam, przyprawiam majerankiem i pieprzem i jem z chlebem. To jest pycha!
kofi - 2010-04-20, 10:55
Moje ostatnie odkrycie:
wasa graham
awokado (rozsmarowane najlepiej)
szczypior
sól
i już
A gdyby jeszcze natkę dać na to, to już w ogóle poezja.
karmelowa_mumi - 2010-04-20, 15:03
ale fajnie brzmiące dla ślinianek przepisy, dzięku
patasznikowa - 2010-07-15, 23:30
a ja ostatnio widzialam filmik (kurcze, nie pamietam gdzie) z czekoladowym deserem, wlasnie z .. awokado!
robili to tak:
dwa dojrzale awokado (albo trzy, zalezy ile osob bedzie sie objadalo) miksujemy (czy dokladnie rozcieramy widelcem)
dodajemy (czy wmiksowujemy): kilka suszonych daktyli,
kakao + syrop z agawy
lub karob
(tego kakao czy karobu ma byc dosc duzo, zeby deser byl wystarczajaco czekoladowy. w przepisie byl tez czekoladowy proszek..?)
dojrzaly banan
sliwka
miskujemy i wychodzi kremowy (to wlasnie zasluga awokado) czekoladowy deser, ktory w dodatku jest zdrowy
(ale zaznaczam - jeszcze nie robilam! podaje raczej jako ciekawostke i przyklad przepisu nie tak oczywistego )
zina - 2010-07-15, 23:36
patasznikowa, przepis bardzo apetyczny, pewnie wypróbuję
Klara ostatnio zajada się awokado z angielską słoną pastą hxxp://www.marmite.com/love/]Marmite na chlebie razowym.
Sama bardzo lubię tą kombinację
patasznikowa - 2010-07-15, 23:55
nie cierpie marmite, ale moze z awokado byloby zjadliwe? hmmmm
ciekawy pomysl, ciekawy
(to byl maly OT ale slowo "awokado" w nim wystepuje )
daria - 2010-07-16, 06:55
| alcia napisał/a: | | cebulę drobno siekam, w takie wręcz prześwitujące plasterki. solę, dodaję pokrojonego drobno pomidora. Na koniec zgniatam awokado widelcem, dodaję do reszty, mieszam, przyprawiam majerankiem i pieprzem i jem z chlebem. To jest pycha! |
zaraz wypróbuję
rosa - 2010-07-16, 08:52
to avokado na słodko mnie zaciekawiło, a marmite nie jadłam nigdy
dynia - 2010-07-16, 12:50
Awokado zmiksowane na krem z sokiem z limonki/cytryny i miodem/słodem ,schłodzone i wyjadane z miseczek jako deser.Rewelacyjny smak
lilias - 2010-07-16, 20:34
dynia, ooo odkrycie. jak jutro kupię to będzie próba generalna
Lenka - 2010-09-01, 15:17
A ja lubię też takie "kanapki" warzywne. Tzn. obraną kalarepę kroję w plastry, na to kładę plasterek awokado (jeżeli jest twarde)lub rozsmarowuję je na kalarepce (jeśli jest miękkie). Na to idzie pomidor/ogórek kiszony/ ogórek itp. Dla mnie awokado bez soli jest mdłe, ale ogórek kiszony tak uzupełnia jego smak, że nie trzeba soli.
topcia - 2010-09-01, 19:23
Ja wpylam awokado bez niczego
pomarańczka - 2010-09-02, 07:25
Awokado można też zjadać w sałatce owocowej mniam
Aries - 2011-12-16, 12:46
| patasznikowa napisał/a: | a ja ostatnio widzialam filmik (kurcze, nie pamietam gdzie) z czekoladowym deserem, wlasnie z .. awokado!
robili to tak:
dwa dojrzale awokado (albo trzy, zalezy ile osob bedzie sie objadalo) miksujemy (czy dokladnie rozcieramy widelcem)
dodajemy (czy wmiksowujemy): kilka suszonych daktyli,
kakao + syrop z agawy
lub karob
(tego kakao czy karobu ma byc dosc duzo, zeby deser byl wystarczajaco czekoladowy. w przepisie byl tez czekoladowy proszek..?)
dojrzaly banan
sliwka
miskujemy i wychodzi kremowy (to wlasnie zasluga awokado) czekoladowy deser, ktory w dodatku jest zdrowy
(ale zaznaczam - jeszcze nie robilam! podaje raczej jako ciekawostke i przyklad przepisu nie tak oczywistego ) |
ja robiłam awokado na słodko - jest super
dojrzałe awokado + łyżka kakao + syrop z agawy
wszystko miksuje się na gładką masę (konsystencja kremu)
jest naprawdę pyszne, taki lekki krem czekoladowy
squamish - 2011-12-16, 13:18
Pyszne jest avocado zblendowane z bananem i karobem ,można dodać mleczko kokosowe tudzież inne cuda.Kiedyś robiliśmy tort wegański właśnie z podobną masą,już nie pamietam przepisu ale bazą było avocado i banan.
A najbardziej lubie sałatke z zielonej fasolki,wcześniej ugotowanej i ostudzonej i wkrojonego avocado,troche czosnku,sól,pieprz -mniami.
Malinetshka - 2011-12-16, 13:28
| squamish napisał/a: | | zielonej fasolki |
mung? czy szparagowej?
squamish - 2011-12-16, 13:32
| Malinetshka napisał/a: | mung? czy szparagowej? | oj jakaś ogłupiała ostatnio chodze jasne ze szparagowej
[ Dodano: 2011-12-16, 13:36 ]
Do tego rzecz jasna oliwaz oliwek lub inny olej.
[ Dodano: 2011-12-16, 13:42 ]
kurde dzisiaj mysle na raty
jeszcze odrobina octu cytrynowego lub soku z cytryny co by avocado nie szczerniało ble to juz wsjo
Madź - 2011-12-16, 13:55
| squamish napisał/a: | | kurde dzisiaj mysle na raty |
|
|