wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - Asafoetida

szo - 2010-03-05, 18:45
Temat postu: Asafoetida
Asafoetida - to gorzkawa przyprawa, najczęściej w postaci sproszkowanej. Ma intensywny, charakterystyczny zapach, porównywany z cebulowym (stad używana w Indiach prze osoby, które nie jedzą cebuli i czosnku). W procesie gotowania ma truffle smak i aromat zasmażanego czosnku. Ze względu na silny zapach, powinna być używana w minimalnej ilości, mimo iż intensywność maleje po dodaniu do potrawy. Szczypta może być zasmażana na gorącym oleju przed reszta gotowanych składników. Posiada właściwości lecznicze i nie obciąża wątroby, a podkreśla smak wielu dań. Skuteczny lek na wzdęcia i gazy, szczególnie przy potrawach warzywnych z roślin strączkowych. Stad też , przyprawa ta najczęściej stosowana jest w kuchni wegetariańskiej.

A. jest ważnym składnikiem smaku, zwanego cheewra - mixtury grains, suszonych owoców i przypraw. Dawniej używana jako środek uspokajający

hxxp://images.google.pl/imgres?imgurl=hxxp://kuchniaindyjska.indianfoodsite.com/images/polish/szafran.jpg&imgrefurl=hxxp://kuchniaindyjska.indianfoodsite.com/przyprawy_indyjskie.htm&usg=__wZUURECDpt0HM_zB7B0o9MlXkQY=&h=180&w=180&sz=58&hl=pl&start=8&sig2=vDw8xPwGIfuvdfjW5HkZjQ&um=1&itbs=1&tbnid=-Q1RNOVBe7Y3zM:&tbnh=101&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dszafran%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26sa%3DX%26rls%3Dpl%26tbs%3Disch:1&ei=fT-RS-O4AqHJ_gb6jM32DA]źródło

MamusiaIguli - 2010-03-06, 17:12

spotkalam sie z ta przyprawa wczesniej, kiedy proboalam gotowac po indyjsku. Wiecie ze ta przyprawa nazywana jest czarcim łajnem ? :P
topcia - 2010-03-06, 23:54

PEwnie by mi smakowała. ALe z czego jest pozyskiwana? Jakaś roślina?
Lily - 2010-03-06, 23:56

topcia napisał/a:
Jakaś roślina?

Tak hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Zapaliczka_cuchn%C4%85ca

topcia - 2010-03-07, 00:13

A ze jeszcze zapytam: w składzie jest tylko ta roślina czy może jeszcze jakieś poprawiacze?
szo - 2010-03-07, 08:59

topcia hxxp://helfy.pl/asafoetida-przyprawa-do-straczkowych]gumo – żywica, skład
topcia - 2010-03-08, 00:28

szo napisał/a:
topcia gumo – żywica, skład

no właśnie ]:->
Kupowaliśmy ją chyba dla WIsi jak była malusia na kolki na allegro-ale nie wiem co było w składzie, bo była we folii

szo - 2010-03-08, 10:38

topcia, podałam ci link do strony na , której masz podany skład, kliknij na ten niebieski link " gumo - żywica, skład " :-P
bronka - 2010-03-08, 16:42

MamusiaIguli napisał/a:
Wiecie ze ta przyprawa nazywana jest czarcim łajnem ? :P

Albo smrodzieńcem :-P

topcia - 2010-03-09, 00:03

szo napisał/a:
topcia, podałam ci link do strony na , której masz podany skład, kliknij na ten niebieski link " gumo - żywica, skład "

szo, nie uważaj mnie za aż tak mało bystrą :lol: . Tam jest napisane " gum arabic " a to chemia, chyba, ze się mylę?

kociakocia - 2010-03-09, 08:46

gdzieś czytałam, ale już nie pamietam gdzie to było, że nie jest polecana małym dzieciom
szo - 2010-03-09, 09:10

sorki, ale jak piszesz
topcia napisał/a:
Kupowaliśmy ją chyba dla WIsi jak była malusia na kolki na allegro-ale nie wiem co było w składzie, bo była we folii
pod moim postem, gdzie podaje ci link do składu to jest mi trudno
topcia napisał/a:
nie uważaj mnie za aż tak mało bystrą


[ Dodano: 2010-03-09, 09:11 ]
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_arabska]p.s następny link - guma arabska

daria - 2010-03-09, 09:13

szo, zakupiłam, ale nie wiem, jakoś mi nie podchodzi, a może w konkretnej potrawie by mi podeszła :roll:
szo - 2010-03-09, 09:21

daria napisał/a:
jakoś mi nie podchodzi
:-) a jak ją stosujesz i do czego ?
daria - 2010-03-09, 09:22

szo napisał/a:
daria napisał/a:
jakoś mi nie podchodzi
:-) a jak ją stosujesz i do czego ?


jeszcze nie stosowałam właśnie, powąchałam, spróbowałam i mi się nie spodobało, dlatego nie wiem, do czego najlepiej ją dodać... mam kuchnię kryszny, może tam coś znajdę fajnego w przepisach :-)

a co polecasz?

kociakocia - 2010-03-09, 09:25

kilka przepisów z jej udziałem jest w Przemytnikach ;)
szo - 2010-03-09, 09:31

daria napisał/a:
a co polecasz?
jeżeli chcę ugotować coś w klimacie indyjskim to do wszystkiego, zup, duszonych i smażonych warzyw, sosów z grochu tzw. dhal

[ Dodano: 2010-03-09, 09:31 ]
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Dal]dhal

kociakocia - 2010-03-09, 09:40

min:
Dokla z ciecierzycy
Zupa grochowa z kalafiorem i brokułami
Makaron z ogórkiem kwaszonym
Bary z czerwonej fasoli
Spinakowa pakora z chleba
Zupa soczewicowo-pomidorowa
Kotlety z imbirem
Warzywa ze śmietanką i koperkiem
Kokosowy kalafior
Dziwolaj
Sabdzi w jogurcie z oliwkami
Sabdzi w jogurcie z ciecierzycą i rozmarynem
Sabdzi w sosie beszamelowym
Chleb świateczny z mieszanką do smarowania


:mryellow: :mrgreen:

ina - 2010-04-06, 15:06

Też zakupiłam tą przyprawę, bo jestem jej ciekawa. Szukając zastosowania w necie, znalazłam informacje, że nie nadaje się dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących. Czy ktoś wie dlaczego?
szo - 2010-04-07, 08:32

ina napisał/a:
Czy ktoś wie dla czego?
nie wiem
ina napisał/a:
nie nadaje się dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
stosowałam i stosuję we wszystkich wymienionych przypadkach i nic mi nie jest, dzieciom również, ale chętnie wysłucham odpowiedzi
ina napisał/a:
dla czego?
nie
kamma - 2010-04-07, 08:42

Z asafetidą tak już jest, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Ja z tych kochających, niestety jako jedyna w rodzinie. Posypuję nią frytki i w ogóle pasuje mi do dań z ziemniaków, czasem sypię na kanapkę. Potraw z Asafetidą nie gotuję, bo nikt inny by nie zjadł.
lilias - 2010-04-07, 10:37

jestem wybrakowana jeżeli chodzi o pozytywne uczucia do asafetidy :-( Nie wykluczam, że pożarłam coś, czego była składnikiem i mogło mi smakować, ale zapach, taki z opakowania z ta przyprawą doprowadza mnie do rozpaczy. no niby wiem, że używa się tego niewiele i wtedy współgra z innymi przyprawami, ale sama w sobie mnie przytłacza
bronka - 2010-04-07, 12:08

Podobno gdy się ja gotuje to zmienia smak i zapach. Aromaty się redukują, znika smród i zostaje czosnko-cebula. Ale ja tak tylko w teorii :-P
ina - 2010-04-07, 12:10

Trochę się zniechęciłam do testowania ;-)
Malinetshka - 2010-04-07, 15:40

thehoneypot napisał/a:
Podobno gdy się ja gotuje to zmienia smak i zapach. Aromaty się redukują, znika smród i zostaje czosnko-cebula. Ale ja tak tylko w teorii :-P

To prawda jest. Smród jest z opakowania i podczas sypania, ale w potrawie już jest ok.
Aczkolwiek używam rzadko i bardzo malutko ;)

Asafoetida jest antidotum na niestrawność.

Tempeh-Starter - 2010-04-07, 16:30

smak i zapach dziwny - intensywny, dla mnie trochę jajeczny
niezbędny składnik przyprawowy Chutmeyów (szczególnie kokosowego)

topcia - 2010-04-07, 23:38

NIE pamietam, czy pisałam, ale stosowaliśmy dla Wisi do masowania brzuszka przy kolkach i pomagało. Zapach był pyszny: cebulowo-serowy jak niegdysiejsze flipsy, mniam ;-)
maga - 2010-04-11, 14:59

A ja przyznam szczerze, nie wyczuwam tej przyprawy w jedzeniu :roll: W opakowaniu - faktycznie czosnek, cebula, ale po dodaniu do szamki smak zanika dla mnie zupełnie. Może mam jakąś lewą?
kejzi-mejzi - 2010-06-30, 20:10

Dr Preeti Agrawal, hinduska ginekolożka z Wrocławia poleca w swojej ksiązce tę przyprawę do masowania brzuszka przy kolkach.
topcia - 2010-07-01, 00:40

kejzi-mejzi napisał/a:
Dr Preeti Agrawal, hinduska ginekolożka z Wrocławia poleca w swojej ksiązce tę przyprawę do masowania brzuszka przy kolkach.

właśnie o tym pisałam post wyżej ;-)

kejzi-mejzi - 2010-07-03, 13:45

Wiem, widziałam :)
topcia - 2010-07-03, 23:05

kejzi-mejzi napisał/a:
Wiem, widziałam

;-)

dagajaga - 2010-07-19, 21:49

ale jak konkretnie masuje się nią brzuszek dziecka?

zakupiłam dzisiaj przez net, czekam aż dojdzie i wypróbuję w jakiejś potrawie, mam nadzieję, że mi zasmakuje no i pomoże na te mało przyjemne wzdęcia, które mnie męczą od kiedy przeszłam na wege bo już nie bardzo wiem co mam robić żeby było lepiej :-/

topcia - 2010-07-20, 00:54

dagajaga napisał/a:
ale jak konkretnie masuje się nią brzuszek dziecka?

już dokładnie nie pamiętam-koliste ruchy naokoło pępuszka, ale nie dam 100%.
hxxp://www.gandalf.com.pl/b/odkrywam-macierzynstwo-ciaza-porod/ z tej książki czerpaliśmy.
dagajaga napisał/a:
mało przyjemne wzdęcia, które mnie męczą

wg mnie za dużo drożdży w jelitach, może pleśni.... Drożdże fermentują i stąd wzdęcia. Swojego czasu (przed leczeniem) leżąc czułam to fizycznie. Szok...


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group