wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - ...pekińczyka?

Katioczka - 2010-08-15, 23:55
Temat postu: ...pekińczyka?
Co robicie z kapusty pekińskiej, dziewczyny i chłopaki?
Czy pozostają mi klasyczne, śmiertelnie nudne surówki z jej udziałem???
Pomóżcie!
Wszelkie sprawdzone przepisy mile widziane!

gosia_w - 2010-08-16, 05:57

Katioczka, ja często robię bigos z pekińczyka hxxp://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl8/teksty244
Bardzo smaczny, zawsze robię duży garnek :-D

bronka - 2010-08-16, 10:28

euridice, a ja tego szukałam :evil:
Katioczka ja robię bigosik - pekińczyk, odrobinka wędzonego tofu i cebulka. Pyszne również jako farsz do naleśników.

Ryż z warzywami też robię z pekińczykiem właśnie. Nadaje taki chiński klimat ;-)

iris - 2010-08-16, 12:11

bronka napisał/a:
ja robię bigosik - pekińczyk, odrobinka wędzonego tofu i cebulka

hmmm, może też się przekonam do pekińczyka ;)

margot - 2010-08-16, 13:55

euridice napisał/a:
Katioczka, może kiszony pekińczyk? :) -> hxxp://www.bajaderki.pl/index.php?view=article&catid=8%3AObiady&id=26%3Aroladki-gobki-z-kiszonego-pekiczyka&option=com_content&Itemid=32

ja robiłam i potwierdzam ,ze takie roladki z tej kapusty to tzn hicior
gosia_w napisał/a:
Katioczka, ja często robię bigos z pekińczyka hxxp://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl8/teksty244
Bardzo smaczny, zawsze robię duży garnek :-D

tez potwierdzam ,że pyszne , ,,strasznie" pyszne bo szybko schodzi :mryellow:

Katioczka - 2010-08-16, 17:33

a jak nie mam garnka z kamionki, to w czym kisić????????????
margot - 2010-08-17, 08:00

w czymś szklanym
Katioczka - 2010-10-03, 22:42

ostatnio rewela surówka mi wyszła! To z puszki przepis...
Prosta przepyszna i z pekińczyka na dodatek :)

Kapusta pekińska
kilka ogórków kiszonych
pestki słonecznika
olej/oliwa

Nie przyprawiać!!!
p.s. można dodać kukurydzę z puszki

Arielka.v - 2010-10-04, 10:01

Bardzo lubimy "gołąbki" z kapusty pekińskiej z nadzieniem ryżowym. Do tego sosik pomidorowy.
Ka.ja - 2010-10-18, 12:23

Arielka.v napisał/a:
Bardzo lubimy "gołąbki" z kapusty pekińskiej z nadzieniem ryżowym


A możesz podać przepis? :-D

Agnieszka - 2010-10-18, 17:38

zazwyczaj popełniam różne surówki, fajna też zupa by Gonya (zawsze można modyfikować)
MartaJS - 2010-10-18, 17:45

Ja pekińczyka smażę w woku z innymi warzywami. Super jest. Właściwie na parę sekund wrzucam.
A raczej smażyłam, bo po przeprowadzce wok utknął na dnie któregoś kartonu :cry:

Anja - 2010-10-18, 20:47

gosia_w napisał/a:
Katioczka, ja często robię bigos z pekińczyka hxxp://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl8/teksty244
Bardzo smaczny, zawsze robię duży garnek :-D

gosia_w, a to nie byłoby za pikantne dla mojego Artka? :->

Katioczka - 2010-10-18, 20:59

Ka.ja napisał/a:
Arielka.v napisał/a:
Bardzo lubimy "gołąbki" z kapusty pekińskiej z nadzieniem ryżowym


A możesz podać przepis? :-D

prosimy, prosimy!

LaMandragora - 2010-10-18, 21:10

Uupss... a ja juz tu z wielka ciekawoscia zagladnelam, ze jak to, na takie forum przyplatal sie ktos kto chce przyrzadac pekinczyka... tego psa... (sa takie, czy tylko mi sie zdaje?)...
A to o kapuche chodzi... :oops: :oops: :shock:

Katioczka - 2010-10-18, 21:24

LaMandragora, no wiesz????????? :)
przecież napisałam, że nie chodzi mi o specjały kuchni chińskiej (w domyśle przyrządzanie zwierząt tego typu na obiad)

gosia_w - 2010-10-19, 07:33

Anja napisał/a:
gosia_w, a to nie byłoby za pikantne dla mojego Artka? :->

ja daję przyprawy "na oko" i jest ok. Proponuję, żebyś zrobiła, nam bardzo smakuje. Właśnie mam w planach na najbliższy weekend.

Arielka.v - 2010-10-19, 11:21

Gołąbki ryżowe;

składniki: (na ok.9 dużych gołąbków)
20 dag ryżu brązowego,
10 dag ryżu białego
zmielone otręby pszenne; 2 łyżki
otręby owsiane; 3 łyżki

coś do zagęszczenia żeby masa się trzymała; jako wegetarianka dawałam 2 jajka a jako weganka zmielone płatki owsiane wymieszane z letnią wodą

granulat sojowy lub kilka kotlecików sojowych namoczonych odsączonych

cebula, 2 średnie marchewki
sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw (suszone warzywa i zioła, coś a'la warzywko ale wegańska bez konserwantów i ekologiczna. nie pamiętam niestety nazwy a nie mam jej aktualnie w domu. mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli)

oczywiście kapusta pekińska (duża, chodzi o to aby miała duże liście)
koncentrat pomidorowy lub pomidory w słoiku

Ugotować ryże najlepiej oddzielnie, wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia wraz z cebulą i namoczonym granulatem. Dodać płatki, jajka, kleik z siemienia (w zależności od tego co uznajecie w swojej diecie), starkowane surowe marchewki i wsypać otręby. Ja otrębami zastępuję bułkę tartą. Ilość przeze mnie podana jest orientacyjna, wszystko zależy od gęstości masy. Doprawić ziołami prowansalskimi, lubczykiem, solą i pieprzem. Wymieszać.
Liście kapusty umyć. Te najgrubsze miejsca można zanurzyć w gorącej wodze (dosłownie na kilka sekund) aby łatwiej dały się zawinąć. faszerować liście.
Zagotować trochę wody (w niskim, ale szerokim garnku), wrzucić gołąbki, dodać przyprawę ziołowo-warzywną, wszystko można jeszcze "posypać" świeżą włoszczyzną (marchew, pietruszka, por i trochę selera) i gotować do miękkości. wyłowić gołąbki i zrobić z tego co zostanie sos pomidorowy. jeśli jest włoszczyzna - potraktować całość blenderem.
dopiero potem dodać pomidory. doprawić do smaku.

Inna wersja;
po zawinięciu liści, ułożyć gołąbki w naczyniu żaroodpornym i polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym (dużo sosu :mryellow: ), tutaj też można dać na wierzch włoszczyznę. Zapiekac w piekarniku aż staną się miękkie i pyszne :mryellow:

kitteh - 2010-10-19, 11:42

ja kiedys popełniłam takie gotowane cos:
podusiłam pieczarki i papryke, potem dodałam pomidory (duzo), az puscily sok i zrobilo sie mnostwo plynu, dodalam bazylie i na koniec pokrojona w paski kapuche.
dobre to bylo, szczegolnie ze slupkami swiezego ogorka na gorze

Katioczka - 2010-10-21, 18:16

zrobiłam bigos z pekińczyka wg przepisu, jaki tu podałyście.
Wyszło pyszne pyszniaste, natomiast w przyszłości jedną modyfikację zastosuję-
mieloną kolendrę zamiast ziaren...jakoś nie lubię ich rozgryzać...

kitteh - 2010-10-24, 22:28

kimchi!

hxxp://www.kuchniachinska.pl/przepisy.php?id=297

priya - 2010-10-26, 15:08

Katioczka napisał/a:
Wyszło pyszne pyszniaste, natomiast w przyszłości jedną modyfikację zastosuję-
mieloną kolendrę zamiast ziaren...jakoś nie lubię ich rozgryzać...
Też dziś zrobiłam, potwierdzam, że bardzo smaczne. Dodałam właśnie mieloną kolendrę, bo tylko taką miałam ;-)
Tempeh-Starter - 2010-10-26, 18:05

kitteh napisał/a:
kimchi!

hxxp://www.kuchniachinska.pl/przepisy.php?id=297


no już myślałem że znajdę szczegółowy przepis na kimchi (bardzo chętnie bym spróbował tejk legendarnej koreańskiej kiszonki)
Załączony przepis wygląda b. fajnie ale kimchi zdecydowanie powinno mieć tu cudzysłów :-P

kitteh - 2010-10-26, 22:02

widzialam tez przepisy z tym ostrym na bazie rzepy, nashi i jablka, albo na bazie kleiku ryzowego
ten (poza oczywistym kiksem w postaci octu) na polskie realia jest ok, jak nie pasi zaproponuj lepszy :P

Anja - 2011-01-12, 19:08

Ach, przez ten wątek zakochałam się w bigosie z pekińczyka, MNIAM... :-)
seminko - 2011-02-14, 11:38

Katioczka napisał/a:
ostatnio rewela surówka mi wyszła! To z puszki przepis...
Prosta przepyszna i z pekińczyka na dodatek :)

Kapusta pekińska
kilka ogórków kiszonych
pestki słonecznika
olej/oliwa

Nie przyprawiać!!!
p.s. można dodać kukurydzę z puszki

Katioczka, fantastyczne, dzięki, ! :-)
Ja dodałam zmielony słonecznik (po prostu został mi po zrobieniu mleczka dla Małego;)), pestek już nie miałam ;-) , ale też świetna..! 8-)

Pączuś - 2011-02-15, 19:06

Ja pekińską uwielbiam i jem w ogromnych ilościach, ale tylko w jednym wcieleniu ;)
Pokrojona pekińska plus sos z oliwy z oliwek i cytryny. Szczerze jak raz dziennie tego nie zjem to jestem chora i nie znudziło mi się jeszcze od jakimś 15 lat ;)
Rodzina twierdzi, że to uzależnienie, chyba w sumie mają rację.

seminko - 2011-02-15, 21:35

Pączusiu, miano Pekińczuś też by Ci pasowało... :-D
Pączuś - 2011-02-16, 12:53

Tantra napisał/a:
Pączusiu, miano Pekińczuś też by Ci pasowało... :-D


Super nazwa, bardzo mi się podoba :-D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group