| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - ...pekińczyka?
Katioczka - 2010-08-15, 23:55 Temat postu: ...pekińczyka? Co robicie z kapusty pekińskiej, dziewczyny i chłopaki?
Czy pozostają mi klasyczne, śmiertelnie nudne surówki z jej udziałem???
Pomóżcie!
Wszelkie sprawdzone przepisy mile widziane!
gosia_w - 2010-08-16, 05:57
Katioczka, ja często robię bigos z pekińczyka hxxp://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl8/teksty244
Bardzo smaczny, zawsze robię duży garnek
bronka - 2010-08-16, 10:28
euridice, a ja tego szukałam
Katioczka ja robię bigosik - pekińczyk, odrobinka wędzonego tofu i cebulka. Pyszne również jako farsz do naleśników.
Ryż z warzywami też robię z pekińczykiem właśnie. Nadaje taki chiński klimat
iris - 2010-08-16, 12:11
| bronka napisał/a: | | ja robię bigosik - pekińczyk, odrobinka wędzonego tofu i cebulka |
hmmm, może też się przekonam do pekińczyka
margot - 2010-08-16, 13:55
| euridice napisał/a: | Katioczka, może kiszony pekińczyk? -> hxxp://www.bajaderki.pl/index.php?view=article&catid=8%3AObiady&id=26%3Aroladki-gobki-z-kiszonego-pekiczyka&option=com_content&Itemid=32 |
ja robiłam i potwierdzam ,ze takie roladki z tej kapusty to tzn hicior
| gosia_w napisał/a: | Katioczka, ja często robię bigos z pekińczyka hxxp://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl8/teksty244
Bardzo smaczny, zawsze robię duży garnek |
tez potwierdzam ,że pyszne , ,,strasznie" pyszne bo szybko schodzi
Katioczka - 2010-08-16, 17:33
a jak nie mam garnka z kamionki, to w czym kisić????????????
margot - 2010-08-17, 08:00
w czymś szklanym
Katioczka - 2010-10-03, 22:42
ostatnio rewela surówka mi wyszła! To z puszki przepis...
Prosta przepyszna i z pekińczyka na dodatek
Kapusta pekińska
kilka ogórków kiszonych
pestki słonecznika
olej/oliwa
Nie przyprawiać!!!
p.s. można dodać kukurydzę z puszki
Arielka.v - 2010-10-04, 10:01
Bardzo lubimy "gołąbki" z kapusty pekińskiej z nadzieniem ryżowym. Do tego sosik pomidorowy.
Ka.ja - 2010-10-18, 12:23
| Arielka.v napisał/a: | | Bardzo lubimy "gołąbki" z kapusty pekińskiej z nadzieniem ryżowym |
A możesz podać przepis?
Agnieszka - 2010-10-18, 17:38
zazwyczaj popełniam różne surówki, fajna też zupa by Gonya (zawsze można modyfikować)
MartaJS - 2010-10-18, 17:45
Ja pekińczyka smażę w woku z innymi warzywami. Super jest. Właściwie na parę sekund wrzucam.
A raczej smażyłam, bo po przeprowadzce wok utknął na dnie któregoś kartonu
Anja - 2010-10-18, 20:47
| gosia_w napisał/a: | Katioczka, ja często robię bigos z pekińczyka hxxp://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl8/teksty244
Bardzo smaczny, zawsze robię duży garnek |
gosia_w, a to nie byłoby za pikantne dla mojego Artka?
Katioczka - 2010-10-18, 20:59
| Ka.ja napisał/a: | | Arielka.v napisał/a: | | Bardzo lubimy "gołąbki" z kapusty pekińskiej z nadzieniem ryżowym |
A możesz podać przepis? |
prosimy, prosimy!
LaMandragora - 2010-10-18, 21:10
Uupss... a ja juz tu z wielka ciekawoscia zagladnelam, ze jak to, na takie forum przyplatal sie ktos kto chce przyrzadac pekinczyka... tego psa... (sa takie, czy tylko mi sie zdaje?)...
A to o kapuche chodzi...
Katioczka - 2010-10-18, 21:24
LaMandragora, no wiesz?????????
przecież napisałam, że nie chodzi mi o specjały kuchni chińskiej (w domyśle przyrządzanie zwierząt tego typu na obiad)
gosia_w - 2010-10-19, 07:33
| Anja napisał/a: | gosia_w, a to nie byłoby za pikantne dla mojego Artka? |
ja daję przyprawy "na oko" i jest ok. Proponuję, żebyś zrobiła, nam bardzo smakuje. Właśnie mam w planach na najbliższy weekend.
Arielka.v - 2010-10-19, 11:21
Gołąbki ryżowe;
składniki: (na ok.9 dużych gołąbków)
20 dag ryżu brązowego,
10 dag ryżu białego
zmielone otręby pszenne; 2 łyżki
otręby owsiane; 3 łyżki
coś do zagęszczenia żeby masa się trzymała; jako wegetarianka dawałam 2 jajka a jako weganka zmielone płatki owsiane wymieszane z letnią wodą
granulat sojowy lub kilka kotlecików sojowych namoczonych odsączonych
cebula, 2 średnie marchewki
sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw (suszone warzywa i zioła, coś a'la warzywko ale wegańska bez konserwantów i ekologiczna. nie pamiętam niestety nazwy a nie mam jej aktualnie w domu. mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli)
oczywiście kapusta pekińska (duża, chodzi o to aby miała duże liście)
koncentrat pomidorowy lub pomidory w słoiku
Ugotować ryże najlepiej oddzielnie, wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia wraz z cebulą i namoczonym granulatem. Dodać płatki, jajka, kleik z siemienia (w zależności od tego co uznajecie w swojej diecie), starkowane surowe marchewki i wsypać otręby. Ja otrębami zastępuję bułkę tartą. Ilość przeze mnie podana jest orientacyjna, wszystko zależy od gęstości masy. Doprawić ziołami prowansalskimi, lubczykiem, solą i pieprzem. Wymieszać.
Liście kapusty umyć. Te najgrubsze miejsca można zanurzyć w gorącej wodze (dosłownie na kilka sekund) aby łatwiej dały się zawinąć. faszerować liście.
Zagotować trochę wody (w niskim, ale szerokim garnku), wrzucić gołąbki, dodać przyprawę ziołowo-warzywną, wszystko można jeszcze "posypać" świeżą włoszczyzną (marchew, pietruszka, por i trochę selera) i gotować do miękkości. wyłowić gołąbki i zrobić z tego co zostanie sos pomidorowy. jeśli jest włoszczyzna - potraktować całość blenderem.
dopiero potem dodać pomidory. doprawić do smaku.
Inna wersja;
po zawinięciu liści, ułożyć gołąbki w naczyniu żaroodpornym i polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym (dużo sosu ), tutaj też można dać na wierzch włoszczyznę. Zapiekac w piekarniku aż staną się miękkie i pyszne
kitteh - 2010-10-19, 11:42
ja kiedys popełniłam takie gotowane cos:
podusiłam pieczarki i papryke, potem dodałam pomidory (duzo), az puscily sok i zrobilo sie mnostwo plynu, dodalam bazylie i na koniec pokrojona w paski kapuche.
dobre to bylo, szczegolnie ze slupkami swiezego ogorka na gorze
Katioczka - 2010-10-21, 18:16
zrobiłam bigos z pekińczyka wg przepisu, jaki tu podałyście.
Wyszło pyszne pyszniaste, natomiast w przyszłości jedną modyfikację zastosuję-
mieloną kolendrę zamiast ziaren...jakoś nie lubię ich rozgryzać...
kitteh - 2010-10-24, 22:28
kimchi!
hxxp://www.kuchniachinska.pl/przepisy.php?id=297
priya - 2010-10-26, 15:08
| Katioczka napisał/a: | Wyszło pyszne pyszniaste, natomiast w przyszłości jedną modyfikację zastosuję-
mieloną kolendrę zamiast ziaren...jakoś nie lubię ich rozgryzać... | Też dziś zrobiłam, potwierdzam, że bardzo smaczne. Dodałam właśnie mieloną kolendrę, bo tylko taką miałam
Tempeh-Starter - 2010-10-26, 18:05
| kitteh napisał/a: | kimchi!
hxxp://www.kuchniachinska.pl/przepisy.php?id=297 |
no już myślałem że znajdę szczegółowy przepis na kimchi (bardzo chętnie bym spróbował tejk legendarnej koreańskiej kiszonki)
Załączony przepis wygląda b. fajnie ale kimchi zdecydowanie powinno mieć tu cudzysłów
kitteh - 2010-10-26, 22:02
widzialam tez przepisy z tym ostrym na bazie rzepy, nashi i jablka, albo na bazie kleiku ryzowego
ten (poza oczywistym kiksem w postaci octu) na polskie realia jest ok, jak nie pasi zaproponuj lepszy
Anja - 2011-01-12, 19:08
Ach, przez ten wątek zakochałam się w bigosie z pekińczyka, MNIAM...
seminko - 2011-02-14, 11:38
| Katioczka napisał/a: | ostatnio rewela surówka mi wyszła! To z puszki przepis...
Prosta przepyszna i z pekińczyka na dodatek
Kapusta pekińska
kilka ogórków kiszonych
pestki słonecznika
olej/oliwa
Nie przyprawiać!!!
p.s. można dodać kukurydzę z puszki |
Katioczka, fantastyczne, dzięki, !
Ja dodałam zmielony słonecznik (po prostu został mi po zrobieniu mleczka dla Małego;)), pestek już nie miałam , ale też świetna..!
Pączuś - 2011-02-15, 19:06
Ja pekińską uwielbiam i jem w ogromnych ilościach, ale tylko w jednym wcieleniu
Pokrojona pekińska plus sos z oliwy z oliwek i cytryny. Szczerze jak raz dziennie tego nie zjem to jestem chora i nie znudziło mi się jeszcze od jakimś 15 lat
Rodzina twierdzi, że to uzależnienie, chyba w sumie mają rację.
seminko - 2011-02-15, 21:35
Pączusiu, miano Pekińczuś też by Ci pasowało...
Pączuś - 2011-02-16, 12:53
| Tantra napisał/a: | Pączusiu, miano Pekińczuś też by Ci pasowało... |
Super nazwa, bardzo mi się podoba
|
|