wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - crumble brzoskwiniowe

gosia_w - 2010-08-18, 22:07
Temat postu: crumble brzoskwiniowe
ilość dla 4 osób
składniki:
6 brzoskwiń
5 łyżeczek masła
3 łyżki mąki razowej (czubate)
6 łyżeczek słodu ryżowego
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki suszonego imbiru
4 czubate łyżeczki płatków migdałowych
przygotowanie:
Miseczki żaroodporne (ja mam ceramiczne z Ikea) cienko wysmarować masłem. Brzoskwinie umyć i obrać ze skórki (ja miałam dojrzałe, dobrze się obierały. Jeżeli jest problem z obraniem, to należy je włożyć na chwilę do wrzątku), pokroić do miseczek. Do każdej miseczki włożyć płaską łyżeczkę słodu, posypać cynamonem i imbirem. W misce wymieszać resztę masła, słodu, mąkę i sól, zagnieść kruszonkę. Posypać brzoskwinie kruszonką, a następnie płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Po wyjęciu odrobinę ostudzić – jest bardzo gorące. Można jeść na ciepło (tak wolę) lub na zimno.

Polecam takie ciepłe desery w chłodne dni. Robię też z innymi owocami, np. jabłkami, malinami. Czasem do kruszonki dodaję mniej mąki i wtedy dosypuję płatki owsiane. Przyprawy daję takie, jakie mi pasują do owoców, np. jabłka robię z cynamonem i kardamonem, maliny z samym imbirem.

Myślę, że da się bez problemu zrobić wersję wegańską.

dżo - 2010-08-18, 22:11

gosia_w, dziękuję, brzmi pysznie i przede wszystkim bardzo prosto :-) .
ag - 2010-08-18, 22:18

już wiem co będziemy niedługo jeść na deser :-)
gosia_w - 2010-08-18, 22:35

Dodam jeszcze, że słód do owoców daję tylko wtedy, kiedy są mocno kwaśne (takie miałam dzisiaj brzoskwinie). W pozostałych przypadkach daję słód tylko do kruszonki (tak ze 3 łyżeczki), a do owoców same przyprawy. Z brzoskwiń, wiśni, malin powstaje sporo soku. Moje dziecko mówi, że danie wygląda jak breja (przekładam jej na talerzyk, wtedy szybciej stygnie), ale jest pyszne.

Smacznego dziewczyny :-)

Katioczka - 2010-08-18, 22:48

dzięki za przepis, na pewno wypróbuję!
ag - 2010-08-22, 10:14

zrobilam - pyszne było (na ciepło i na zimno), w tym tygodniu zamierzam powtórzyć :-)
devil_doll - 2010-08-25, 19:07

pychota, robilam z jablkami i brzoskwiniami. rewelacja !!!!!!!!!!!
ag - 2010-08-25, 19:36

ja dzisiaj z gruszkami zaszalałam :-)
dżo - 2010-08-26, 20:46

gosia_w napisał/a:
ilość dla 4 osób

które są po obfitym obiedzie ;-)
W końcu zrobiłam, popróbowaliśmy z mężem bo większość zjadł Tymon choć zwiększyłam ilość o 3 jabłka :mryellow: .
Pyszne! Polecam, póki jeszcze można dostać świeże brzoskwinie :-) .

bronka - 2010-08-27, 10:42

gosia_w, ciągle trafiam na ten wątek. Zrobię w niedziele, bo się nie uwolnię :roll: ;-)
gosia_w - 2010-08-27, 20:59

ag, devil_doll, dżo, cieszę się, że smakowało

bronka, życzę smacznego!

[ Dodano: 2010-08-28, 19:40 ]
Kupilam formę ceramiczną do tarty w Ikea, taką płaską. Dzisiaj wrzuciłam do niej maliny i borówki (już bez dosładzania), na to kruszonkę i migdały. Pyszny podwieczorek. Takie mokre owoce chyba lepiej robić w płaskim naczyniu, wtedy można szybko upiec i tak bardzo nie puszczają soku.

dżo - 2010-08-30, 22:18

Dziś znów zrobiłam :-D . Podwójną porcję, z której niewiele udało nam się z mężem zjeść bo większość zjadł Tymonowski :mryellow: (nie chcę myśleć ile będę musiała gotować jak on podrośnie).
Zmodyfikowałm kruszonkę i zrobiłamm ją ze zmielonych płatków owsianych, maki pszennej razowej, oliwy, miodu i zmielonych orzechów włoskich - wyszła pyszna :-) .

dynia - 2010-08-30, 22:24

Ja też robiłam kruszonkę z płatków owsianych .Dla mnie też pyszna wersja wychodzi z takich dużych czerwonych lekko kwaskowatych śliwek.
dagajaga - 2010-08-31, 20:39

a ja chyba nie umiem robić kruszonki :-/ wyszła jakaś taka dziwna
wszystko smaczne ale jakoś tak z tą kruszonką nie do końca coś mi wyszło... robiłam ze zmielonymi płatkami i mąką razową orkiszową

daria - 2010-08-31, 21:50

no to i ja zrobię w sobotę :-)
devil_doll - 2010-09-01, 16:46

u nas dzis crumble brzoskwiniowo-gruszkowe z kruszonka z orzechow nerkowca i zmielonych platkow :) mniam :)
Pipii - 2012-06-21, 19:52

zjadłam sama porcje dla 4 osób :roll: :roll:
koko - 2012-08-11, 08:17

Czy można to zrobić w jakiejś innej foremce? Np. w metalowych formach do babeczek? Albo w tortownicy? Albo jakoś....?
dżo - 2012-08-11, 11:13

koko, można :-) choć owoce puszczają sok i możliwe, że tortownica będzie przeciekać. A nie masz żadnego naczynia żaroodpornego? nie musi być ceramiczne, może być szklane.
koko - 2012-08-11, 11:16

dżo, no mam taką szklaną miskę żaroodoporną, gdzieś ze 20cm średnicy, spróbować?
dżo - 2012-08-11, 11:17

Jasne, na pewno wyjdzie :) . Ja robię własnie w takich naczyniach.
koko - 2012-08-11, 11:25

Dzięki! :-) Dzisiaj startuję.
gosia_w - 2012-08-11, 14:14

mam właśnie w piekarniku maliny, borówki i jabłka z kruszonką w szklanej żaroodpornej misce :-)
koko - 2012-08-11, 17:37

Ja już wyciągnęłam wszystkie naczynia i składniki kiedy okazało się, że S. cichcem wyżarł mi morele :evil: Więc popełnię z czymkolwiek, co znajdę.
Agnieszka - 2012-08-12, 00:00

Chyba wiem co zrobię deserowego na przyjazd dziecka :-) . Owoce będą przeglądem tego co mam w domu (brzoskwinia, 3 nektarynki, 3 jabłka, trochę śliwek - nie wiem czy śliwki dam)
Mam Ikeowe formy (taki komplet 3 szt) niestety do prodiża włazi tylko jedna z nich.

ifinoe - 2012-08-12, 12:00

wczoraj zrobiłam w dwóch sporych żaroodpornych miskach - w każdej po 1/2 kg śliwek
kruszonkę ze składników dostępnych w domu: 1 szklanka płatków owsianych, 4 łyżki orzechów laskowych, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu i trochę wody (do blendera)

kruszonki wyszło duuużo :mryellow:
1/3 jednej miski ostała się dla mnie na śniadanie

uwielbiam połączenie śliwek, orzechów laskowych i cynamonu

dzisiaj chyba zrobię brzoskwinie ;)

gosia_w - 2012-08-12, 21:07

ifinoe, bardzo mi się podoba Twoja kruszonka, zrobię podobną następnym razem (pewno ze słodem zamiast ksylitolu)
Agnieszka - 2012-08-13, 12:27

kolejnym razem zrobię kruszonkę wg. ifinoe
U nas zjedzone z apetytem a dzieć śliwkowy sceptyk:-) Owoce: śliwki, nektarynki + cynamon, kruszonka: mąka orkiszowa, resztka sezamu, orzechy (nerkowce przesiekane lekko), ksylitol, imbir suszony, masło a wierzch posypany płatkami migdałów

koko - 2012-08-14, 09:19

Zrobiłam wczoraj. Było pyszne, ale: miejscami kruszonka była taka jakby surowa (piekłam 30 min w 180), czy myślicie, że nie dopiekłam, czy to tak mogło być od soku, który puściły owoce?
dort - 2012-08-14, 17:46

u nas dzisiaj wersja jabłkowo-śliwkowa z kruszonką wg ifinoe tylko bez żadnego cukru ani słodzika, bo owoce same w sobie były słodkie

zrobiłam sporą porcję (w takiej ceramicznej okrągłej formie do tarty) i przypomina mi to ciasto lub jedna z propozycji dr Dąbrowskiej na ciepłe śniadanie, jak odzyskam książkę to podrzucę przepis

gosia_w - 2012-08-14, 18:41

koko, mi się kiedyś też zdarzyło, że kruszonka była mokra, teraz piekę w 185-190 stopniach i jest ok nawet przy wilgotnych owocach
koko - 2012-08-14, 18:52

gosia_w napisał/a:
koko, mi się kiedyś też zdarzyło, że kruszonka była mokra, teraz piekę w 185-190 stopniach i jest ok nawet przy wilgotnych owocach

a z termoobiegiem? I ile czasu? Bo na pewno zamierzam zrobić potwórkę, ale już bez fluka w cieście. Tam, gdzie było dopieczone, było wspaniałe.

gosia_w - 2012-08-14, 20:07

piekę bez termoobiegu, nastawiam góra-dół, 20 minut wystarczy
ale piekarniki różne są...

Agnieszka - 2012-08-14, 20:40

koko: robiłam w prodiżu więc nieco inaczej się w tym piecze, tak +/- 45/50 min
dort - 2012-08-14, 21:46

koko również piekłam w 180 bez termoobiegu, jakieś 40 minut i dałam sporo wody do "posypki", więc wyszła mi taka masa na wierzchu, ale wszystko ładnie się upiekło
koko - 2012-08-22, 17:55

Dziewczyny, wedle wskazówek upiekłam dziś crumble dłużej, 40 minut. Zrobiłam z gruszek, dodałam rodzynki. Nie miałam płatków migdałowych, więc dałam obrane, pokrojone w kawałki migdały. Wyszło prze-pysz-ne!
Pipii - 2012-09-10, 21:02

Robiłam dzisiaj z gruszki i borówki amerykańskiej. Kruszonka bardzo standard : mąka orkiszowa razowa, miód + masło. Pyszne :-) Takie cieplutkie i przyjemne.
koko - 2012-09-11, 08:08

Pipii, to mamy inne wyobrażenie o kruszonce ;-) Nie dodaję do niej niczego słodkiego, tylko trochę soli. Słodkie owoce i lekko słona kruszonka to nieco perwersyjne, ale sprawdzone i przepyszne połączenie.
Pipii - 2012-09-11, 08:18

Wiesz co, wypróbuję Twoje połączenie, bo wydaje mi się bardzo intrygujące, przy tym - ja szukam sposobów do całkowitego wyeliminowania słodów/ miodów w mojej kuchni. Zobaczę jak to będzie smakować :-)
Te crumble, które wczoraj zrobiłam wcale nie były za słodkie - łyżka miodu na 3/4 szklanki mąki, do tego borówka była lekko kwaskowata, ale, ale.. zrobię Twoją wersję :-)
Zrobię też z tego pomysłu : "1 szklanka płatków owsianych, 4 łyżki orzechów laskowych, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu i trochę wody (do blendera)", ale zupełnie BEZ słodzika. Pięknie, że można użyć płatki :-) jeszcze lepiej..
robi się coraz zdrowszy ten deserek :-)

koko - 2012-09-11, 12:17

Pipii, w moim odczuciu gruszki są na tyle słodkie, że nie trzeba ich już dodatkowo dosładzać. Aczkolwiek czasem jak chcę zapchnąć moją rodzinę, żeby po deserze nie szukali po szafkach słodyczy, dodaję nieco syropu z agawy. Ale na owoce, nie do kruszonki. Do kruszonki - sól.
Pipii - 2013-03-03, 14:15

dort napisał/a:
przypomina mi to ciasto lub jedna z propozycji dr Dąbrowskiej na ciepłe śniadanie, jak odzyskam książkę to podrzucę przepis

czy może znalazłaś już ten przepis? Bo ja czekam od sierpnia :-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group