wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - aronia

rosa - 2007-08-06, 23:03
Temat postu: aronia
u mojej mamy rośnie ogromna aronia która ma zawsze masę owoców, nawet jak nic nie obrodzi to na aronię można liczyć
próbowałam z niej robuć dżem, sok, nawet galaretkę z żelfiksem
mroziłam w zamrażarce, wyciskałam sok, łączyłam z innymi owocami
niestety, nie umiem się pozbyć goryczki
od dwóch nie zbliżam się do niej bo kole w oczy

no ale ponieważ w tym roku dopadła nas klęska urodzaju, więc pomyślałam, że może dam jej szansę, o ile znajdę jakiś sprawdzony przepis

no i właśnie czy ktoś z Was wie jak, a może sam robił?

dort - 2007-08-07, 09:37

moja mama czesto robi dzemy z aronii i jabłek i przepyszne soki - zapytam sie ja co takiego robi ze nie ma w nich goryczki
bojster - 2007-08-07, 09:52

Zdecydowanie polecam dżem aroniowo-jabłkowy, ale nie wiem, czy pozbędziesz się goryczki – to może być kwestia osobnicza (tak jak np. z brukselką), niektórzy ludzie ją czują, niektórzy nie.
Lily - 2007-08-07, 12:06

no to trzeba podarować albo sprzedać :)
rosa - 2007-08-07, 12:59

wskakuj w pociąg i owoce są Twoje :-)
dżo - 2007-08-07, 13:12

w zeszłym roku zrobiłam dżem aroniowo- jabłkowy, niestety goryczka pozostała, mogę poradzić tylko jedno, nie należy go przesmażać (dusić ) zbyt długo bo im dłużej się to robi tym wyraźniej czuje się goryczkę, w swojej naiwności i niewiedzy smażyłam dżem kilka dni z rzędu i z dnia na dzień był coraz bardziej gorzki,

podobno najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe z aroni jest wino (zawiera mnóstwo antocyjanów) ,

rosa - 2007-08-07, 14:01

próbowałam z jabłkami, ale mnie ta cierpkość przeszkadza

słyszałam o metodzie aby włożyć aronię do zamrażalnika na jakiś czas (?), i dopiero potem przetwarzać, ja włożyłam na 24h i nie zadziałało, ale nie wiem czy było za krótko czy za długo ;-)

vlada - 2007-08-07, 14:05

ja robię sok z aronii. Doskonały na zimowe przeziębienia (zawiera dużą ilość witaminy C)
rosa - 2007-08-07, 14:15

vlada a czuć w nim goryczkę?
vlada - 2007-08-07, 14:17

troszeczkę, ale mi osobiście ona nie przeszkadza ;-)
hans - 2007-08-07, 14:25

kurcze z tą goryczką czy cierpkością, to chyba faktycznie niewiele da sie zrobić...ale nie jest to chyba takie straszne ;-)
Izzi - 2007-08-07, 15:11

A mój wujek robi przepyszne wino z aronii :-P
W razie co mogę podpytać o przepis..

Alispo - 2007-08-07, 17:18

A może herbatka by była dobra z tego?
dort - 2007-08-07, 20:20

mama powiedziała, że goryczkę likwidują liście wiśni - trzeba włożyć kilka do smażenia, gotowania, a przed samym przełożeniem do słoików wyrzucić je

zawsze tak robi i nigdy nie ma w jej przetworach goryczki


polecam zestawienie aronia i jabłko, gruszka lub śliwka

rosa - 2007-08-07, 22:03

dort, dałam Ci punkcik :-)
bo nie znam tej metody, ale jeżeli jest sprawdzona to zastosuję :-)

dort - 2007-08-08, 09:49

:-)

ja też nigdy aronii nie robiłam, ale cząsto jadam :-D

to chyba jakiś stary sposób, bo teściowa mego brata też tak robi aronie

hezer - 2008-09-16, 21:15

Dostałam dziś wiadro pełne aronii, chcę ją tak przygotować (na zimę) żeby jak najmniej utraciła ze swych wartości. Czy sok bez cukru przetrwa w słoiku kilka miesięcy?
A z czym jecie aronię na świeżo?
Rosa, czy liście wiśni spełniły swe zadanie? Miałaś przetwory bez goryczki?

rosa - 2008-09-17, 08:02

o ile pamiętam to ich chyba w końcu nie zrobiłam :oops: , zerwałam i oddałam babci. miała chyba sobie sok w sokowniku zrobić, ona wali tony cukru to i goryczka jej nie przeszkadza :-)
Lily - 2008-09-17, 10:39

Hmm, a może z fruktozą?
Martini - 2008-09-17, 12:35

hezer napisał/a:
Czy sok bez cukru przetrwa w słoiku kilka miesięcy?


Robiłam w zeszłym roku testowo sok z aronii bez cukru i przechowywał sie bez problemu całą zimę. Aronia była bardzo dojrzała i miała sporo własnego cukru.

puszczyk - 2008-09-17, 12:53

Wytwórnia soków tłoczonych TESO ma w ofercie sok z samej aronii bez dodatku cukru i nie psuje się.
yolin - 2008-09-17, 14:28

ja zrobilam w tym roku konfiture z aronii z niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego, rewelacyjna, chociaz sama nie czuje za bardzo goryczki to nastepnym razem wyprobuje ten sposob z liscmi wisni :-D
hezer - 2008-09-17, 16:43

Martini, a jaki był w smaku? Dało się pić czy dosładzaliście czymś?
Ten cukier to jeszcze bym przeżyła, ale okazało się że sokownik w którym miałam robić sok jest aluminiowy-a coś mi się ostatnio "obiło o uszy" (chyba tu na forum), że garnki aluminiowe szkodliwe są więc w sokowniku chyba nie zrobię, jak myślicie?
Myślałam, żeby zrobić kompot, jak z jeżyn - zalać wrzątkiem w słoiku i pasteryzować...

Lily - 2008-09-17, 17:52

Aluminium nie może mieć kontaktu z kwaśnymi potrawami, bo wtedy następuje jakaś reakcja chemiczna i to aluminium nam się w mózgu odkłada - dużo mają go ponoć chorzy na Alzheimera.
Martini - 2008-09-18, 11:15

W smaku był bardzo intensywny - słodko-kwaśno-cierpki, dobry po rozcieńczeniu albo dolany do herbaty, nie dosładzałam, ale faktem jest, że prawie cały sama wypiłam - reszta rodziny wolała malinowy ulepek mojej mamy...

[ Dodano: 2008-09-18, 12:17 ]
Moja teściowa robi wino z aronii - jest przepyszne i piją je chętnie wszyscy bez wyjątku... tzn. wszyscy pełnoletni :mryellow:

hezer - 2008-09-18, 19:25

Lily, Martini, dzięki :-)
majaja - 2008-09-19, 06:08

Dajcie przepis na to wino, w tym roku nie da już rady, ale w przyszłym postaram się podpuścić teściową :) taataaa
puszczyk - 2008-09-19, 12:34

Martini napisał/a:
W smaku był bardzo intensywny - słodko-kwaśno-cierpki

Ten kupny też tak smakuje. Mieszłam go z jabłkowym, albo dodawałam np. do herbaty.

yolin - 2008-09-21, 14:47

ja zrobilam pare dni temu konfiture z aronii (2 kubki), malin (2 kubki) jedno jablko i 2 gruszki plus troche cukru trzcinowego.... pyszne jak nie wiem co 8-)
Cukier trzcinowy niesamowicie zeluje, z bialym cukrem juz nic nie robie, wychodzi zupelnie cos innego..

hezer - 2008-09-22, 23:23

a ja w końcu zrobiłam coś baaardzo zdrowego - nalewkę :-P
dagajaga - 2010-08-23, 09:15

dostałam od teściowej siatkę aronii, jak dokładnie robi się tą konfiturę?
mam to wszystko dusić/smażyć? miksować?

gosia_w - 2012-08-21, 04:47

Zrobiłam aronię z gruszkami - gruszki podgotowałam w wolnowarze, aronię krótko zagotowałam w niewielkiej ilości wody, po ostygnięciu lekko zmiksowałam, połączylam z gruszkami i pogotowałam ok. 20 minut. Liści wiśni nie miałam, lekka cierpkość została, ale gruszki miałam b. słodkie, więc w sumie smaczne wyszło. Część aronii zagotowanej i zmiksowanej zagotowałam krótko ze słodem ryżowym. Ciekawa jestem, jak będzie smakowało ;-)
MartaJS - 2012-08-21, 07:32

O, to właśnie zrobię dzisiaj, tylko muszę skończyć z pomidorami, bo zajmują wolnowar.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group