| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - tort bez cukru - poszukuję przepisu
maga - 2010-10-17, 22:08 Temat postu: tort bez cukru - poszukuję przepisu Poszukuję przepisu na tort bez cukru (nie musi być wegański), jak najbardziej zbliżony do tradycyjnego.
Jesteśmy zaproszeni na urodziny do dziewczynki, która od niedawna jest na diecie bezcukrowej. Nie ukrywam, że mam w tym własny interes (Ziom jak dotąd nie jadł cukru i chciałabym ten stan utrzymac jak najdłużej). Help.
bronka - 2010-10-17, 22:14
a syrop z agawy może być? Jakieś inne obwarowania jeszcze?
[ Dodano: 2010-10-17, 23:22 ]
Zrobiłam kiedyś biszkopt na syropie z agawy. No puszysty to on nie był, ale na bazę tortu mógłby być Albo- słynne wegańskie ciasto proszkowe wychodzi na agawie.
Robiłam siostrzenicy i przełożyłam masą jabłkową z agarem.
maga - 2010-10-17, 22:28
bronka, nie używałam, ale chyba może być. Miód może, więc taki syrop pewnie też ok. Dawaj przepis please!
bronka - 2010-10-17, 22:35
Biszkopt:
- 3-5 jajek ( zależy jakie duże)
- szklanka mąki ( 1/3 szklanki ziemniaczanej i 2/3 szklanki pszennej)
- pół szklanki syropu z agawy
- dla pewności można by dodać proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Ubijasz białka na sztywno. Resztę miksujesz na gładką masę blenderem. Delikatnie łączysz i pieczesz 45 minut. Najpierw na 170 stopni, a jak się podpiecze to skręć na 140.
[ Dodano: 2010-10-17, 23:36 ]
Na miodzie to lepiej nie piec.
[ Dodano: 2010-10-17, 23:45 ]
i jeszcze pomyślałam- a może by tak kilka cieniutkich blatów kruchych przełożyć kremem budyniowym?
Kruche na agawie wychodzi idealnie. Kremy też
Anja - 2010-10-18, 08:18
maga, w tym "moim" przepisie możesz zastąpić cukier zmiksowanymi daktylami i morelami (chyba szklanka, nie pamiętam, na czuja robiłam) - ja taki piekłam dla Artka. No i raczej bez gałki muszkatołowej. Wychodzi bardzo dobre. Zresztą dziewczyny robiły fajne modyfikacje tego przepisu, luknij, może coś... :
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7787
[ Dodano: 2010-10-18, 09:27 ]
I jeszcze w tym wątku były jakieś przepisy bez cukru:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8480
bronka - 2010-10-18, 09:09
| Anja napisał/a: | maga, w tym "moim" przepisie możesz zastąpić cukier zmiksowanymi daktylami i morelami (chyba szklanka, nie pamiętam, na czuja robiłam) - ja taki piekłam dla Artka. No i raczej bez gałki muszkatołowej. Wychodzi bardzo dobre. Zresztą dziewczyny robiły fajne modyfikacje tego przepisu, luknij, może coś... :
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7787
|
o tak tak właśnie o ciasto Anji mi chodziło. U mnie jest coś takiego bazą i na jej podstawie robię różne wersje. Owocowe, orzechowe itp.
puszczyk - 2010-10-18, 11:07
maga, ja zawsze piekę bez cukru. Ale dostałaś już tyle propozycji, że nie będę się wysilać. | bronka napisał/a: | | Na miodzie to lepiej nie piec. |
Dlaczego? Chodzi o utratę wartości odżywczych? Piekę, bo jest łatwo dostępny, sklepy ze zdrową żywnością mam daleko, a przez internet nie chce mi się zamawiać.
Masa z daktyli jest świetna, ale nadaje się raczej do ciemnych ciast.
[ Dodano: 2010-10-18, 12:07 ]
To ciasto z gałką jest rewelacyjne i Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu.
bronka - 2010-10-18, 11:15
| puszczyk napisał/a: | Dlaczego? Chodzi o utratę wartości odżywczych? Piekę, bo jest łatwo dostępny, sklepy ze zdrową żywnością mam daleko, a przez internet nie chce mi się zamawiać.
Masa z daktyli jest świetna, ale nadaje się raczej do ciemnych ciast. |
dokładnie i naukowo Ci puszczyku nie odpiszę, ale w wysokich temperaturach miodek nie tylko traci dobre właściwości, ale również staje się śluzotwórczy ( a wg niektórych nawet toksyczny)
lilias - 2010-10-18, 11:54
niektórzy używają sztuczny miód, ale to nadal cukier tylko, że wegański i nie ma wartości co prawdziwy, a które ulatują z temperaturą
bronka - 2010-10-18, 11:57
i dlatego Bóg stworzył nam agawę
maga - 2010-10-18, 12:54
Dziękuję Wam serdecznie!
Ja też piekę wyłacznie specyjały bezcukrowe, ale wprawę mam mizerną, póki co. Czy to ciacho daktylowe brzełożone bitą śmietaną (może byc najzwyklejsza) będzię przypominało tradycyjny tort? No i jak zrobić bitą bez cukru
A syrop z agawy gdzie kupię?
kofi - 2010-10-18, 12:57
A gdybyś kokosową ubiła? Ona jest lekko słodka. I jak ozdobisz jakimiś owocami - to będzie - np. malinami - są słodkie i chyba jeszcze można dostać świeże, albo brzoskwinie, czy borówki amerykańskie.
[ Dodano: 2010-10-18, 13:58 ]
| puszczyk napisał/a: | | Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu. |
Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi.
bronka - 2010-10-18, 12:59
| maga napisał/a: | | Czy to ciacho daktylowe brzełożone bitą śmietaną (może byc najzwyklejsza) będzię przypominało tradycyjny tort? |
noo
| maga napisał/a: | No i jak zrobić bitą bez cukru |
A będziesz utwardzała agarem, albo jakimś innym tworem?
[ Dodano: 2010-10-18, 14:00 ]
| Cytat: | puszczyk napisał/a:
Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu.
Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi.
|
fakt
maga - 2010-10-18, 13:01
A może jakies propozycje na krem z mączki migdałowej? Mam 2 paczki i data ważności sie niedługo kończy
bronka - 2010-10-18, 13:02
część zwykłej mąki nią zastąp
maga - 2010-10-18, 13:03
kofi, jak dla mnie ok, ale to dla dziecka, które jadło do tej pory masę słodyczy, więc chyba nie przejdzie.
| bronka napisał/a: | | A będziesz utwardzała agarem, albo jakimś innym tworem? |
mogę utwardzać agarem, bo mam
bronka - 2010-10-18, 13:08
No to ja bym zrobiła tak:
- ugotowała agar w małej ilości wody, dodała syrop, zblendowała
- ubiła osobno śmietanę na sztywno
Odrobinkę śmietany do agaru, zblendowała ( i tu na pewno śmietan siądzie, ale będzie biała masa do dodania do kremówki.
Ja ostatnio blenduję wszystkie masy do ciast z agarem i są co prawda mniej puszyste, ale za to pięknie się trzymają.
Wczoraj zrobiłam mus wiśniowo- kokosowy
Zmiksowałam puszkę mleka koko z dwoma łyżeczkami agaru i wiśniami z kompotu. Pychotka. Część udało mi się zamrozić na lody nawet.
gosia_w - 2010-10-18, 13:11
bronka, ten agar do musu to miałaś surowy, czy zagotowałaś?
bronka - 2010-10-18, 13:16
zawsze zagotowuję w małej ilości wody i robię glut, a potem go hartuję- w przypadku musu dałam część wiśniowego wsadu i zblendowałam.
Raz jak dałam gorący agar do zimnej masy bez hartowania to zrobił mi się momentalnie kamyczek
gosia_w - 2010-10-18, 13:20
dziękuję za instrukcję
maga - 2010-10-18, 13:27
| bronka napisał/a: | | a potem go hartuję |
Tzn?
Czemu kobieto nie otworzysz cukierni wegańskiej, pytam grzecznie?
bronka - 2010-10-18, 13:37
| maga napisał/a: | | Czemu kobieto nie otworzysz cukierni wegańskiej, pytam grzecznie? |
a gdzie jest napisane, że nie otworzę
Maga jak zagotujesz agar i wrzucisz go do zimnej masy, to on momentalnie się zetnie. Czyli- zrobi się klusek twardy jak kamień.
Ja robię więc tak:
agar rozpuszczam we wrzątku, mieszam rózgą, robi się glut. Do ciepłego agaru dodaję powolutku blendując cały czas jakąś masę- wiśnie, czy odrobinę śmietany czy jakiś sok czy cokolwiek innego tam no i już tą zahartowaną masę mogę szybko ( najlepiej mi wychodzi blendujac) wymieszać z resztą składników kremu.
maga - 2010-10-19, 17:06
Dziękuję Wam pięknie. Niestety na tę imprezę nie dane mi będzie zrobienie tego tortu. Mama solenizantki jednak woli zamówić tradycyjny Nie ma tego złego! W wolnej chwili spróbuję i tak go upiec, żeby na urodziny Ziomka mieć już przetrenowane
Capricorn - 2010-10-19, 17:15
| kofi napisał/a: |
| puszczyk napisał/a: | | Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu. |
Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi. |
no kolejny raz rżę dzisiaj
devil_doll - 2010-10-19, 18:14
maga a tort euri ?
bronka - 2010-10-20, 09:19
| devil_doll napisał/a: | | maga a tort euri ? |
tort euri z cukierem się zdaje
maga - 2010-10-20, 09:37
| euridice napisał/a: | pomijając już fakt, że nie wiem który to "tort euri", ale ok ) |
mam ten tort też na uwadze
|
|