| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Wiek niemowlęcy - Drogie Vegańskie Mamy
lamialuna - 2010-10-19, 14:15 Temat postu: Drogie Vegańskie Mamy Veganka nie jestem choc w pelni popieram. Ograniczam produkty mleczne bardzo z powodu na alergie. Diete bezmleczna bardzo skutecznie pomaga mi ominac wszelki ataki alergiczne.
Jednak w ciazy a szczegolnie teraz kiedy czuje zeby.... sie odyzwajace.... zaczelam jesc duzo bialka, co odbija sie na mojej skorze itp
Jak sobie radzicie z uzupelnianiem wapnia i witaminy D, B12???
Jagienka - 2010-10-19, 15:19
kopiuję post Dżo z innego wątku:
| dżo napisał/a: |
Roślinne źródła WAPNIA
L.p produkt mg/100g
1. sezam 1160
2. soja 240
3. migdały 239
4. figi 203
5. tofu 200
6. natka pietruszki 193
7. fasola biała 163
8. jarmuż 157
9. morela suszona 139
10. słonecznik 131
11. szpinak 93
12. orzechy włoskie 87
13. rodzynki 78
14. daktyle 70
15. kapusta biała 67
16. chleb żytni razowy 66
17. fasola szparagowa 65
18. bób 60
19. brukselka 57
20. groch 57
21. płatki owsiane 54
22. brokuły 48
23. soczewica 46
24. dynia pestki 43
25. porzeczki czarne 39
26. marchewka 36
27. brązowy ryż 32
28. truskawki 26
|
ja z sezamu i orzechów (zmielonych z siemieniem lnianym i odrobiną soli morskiej) robię sobie przyprawy do kanapek.
Bardzo często jem soczewicę, bo Antosia uwielbia zupę z soczewicy, więc jak gotuję dla Niej, to i dla nas
pestki z dyni mielę i dodaję gdzie się da - przeważnie do zup i sosów.
płatki owsiane dodaję do każdej duszonej potrawy - cebulkę duszę z płatkami i do tego dodaję inne warzywa, bardzo nam to smakuje a przy okazji woda wypływająca z warzyw (zwłaszcza jeśli towarzyszy im pomidor) podczas duszenia zagęszcza się dzięki obecności płatków i danie nie rozpływa się po talerzu
a tu link do wspomnianego wątku:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5051
i jeszcze jeden:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5300
Jeśli chodzi o B12, to ja uzupełniam preparatem Vegevit B12
lamialuna - 2010-10-19, 16:37
dzieki Ci Jagienko, dobra kobialko.
mak mnie zaskoczyl, nie mam fajnego i prostego przepisu na makowiec... zawsze traktowalam go jako ten co sie go za dlugo przygotowuje
ale uwielbiam makowke makowa i taka tez zaczelam robic raz do roku
sezam... no ja gomasio robie lniane - bede wiecej sezamu dosypywac zatem.
Jagienka - 2010-10-19, 18:19
| lamialuna napisał/a: | nie mam fajnego i prostego przepisu na makowiec... zawsze traktowalam go jako ten co sie go za dlugo przygotowuje |
ja też ale myślę, że mak można w zasadzie do każdego wypieku dosypać. Jest na forum bardzo prosty przepis, który podała Dynia na ciasto bananowe. Tam jest pełna dowolność jeśli chodzi o dodatki. Osobiście z makiem jeszcze nie pieklam tego ciasta, ale myślę, ze spokojnie mozna go tam dosypać.
| lamialuna napisał/a: | | sezam... no ja gomasio robie lniane - bede wiecej sezamu dosypywac zatem. |
z sezamem jest pyszne, a jak dodasz orzechów, to już mniam Nigdy nie zapomnę reakcji mojego Męża, kiedy pierwszy raz spróbował. Tak Mu zasmakowało, że zaczął sobie robić kanapki z samym masłem i dużą ilością gomasio
Kat... - 2010-10-19, 18:25
Na forum jest super przepis na makowiec autorstwa Pomarańczki, poszukajcie sobie. Wegańskie, bez cukru, pyszne!
gosia_w - 2010-10-19, 18:35
| Kat... napisał/a: | | Na forum jest super przepis na makowiec autorstwa Pomarańczki, poszukajcie sobie. Wegańskie, bez cukru, pyszne! |
właśnie zajadam Uwielbiam to ciasto Mak mielę w młynku, żeby się lepiej wapń przyswoił.
vegAnka - 2010-10-20, 14:32
lamialuna, jezeli radzisz sobie po angielsku to bardzo polecam ta oto stronke: hxxp://nutritiondata.self.com/ wystarczy wpisac u gory nazwe danego alimentu, i odrazu widzisz tabelki ile zawiera czego.
osobiscie biore vit B12, mozna kupic w internecie weganska.
Lily - 2010-10-20, 14:59
| vegAnka napisał/a: | | osobiscie biore vit B12, mozna kupic w internecie weganska. | Hmm, o ile nie zawierają koszenili i innych takich, to wszystkie są wegańskie Witamina B12 nie pochodzi z mięsa, tylko jest produkowana przez bakterie.
vegAnka - 2010-10-20, 15:10
witamine B12 kupowalam na stronie Vegan Society w UK wiec na bank veganska
| Lily napisał/a: | | Witamina B12 nie pochodzi z mięsa, tylko jest produkowana przez bakterie. | z wikipedii:
Witamina B12 produkowana jest przez bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt. U człowieka powstaje w symbiozie z bakteriami układu pokarmowego
i
Witamina B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, nerki i serce, a także chudym mięsie, rybach, skorupiakach, serach i jajach. Wbrew wcześniejszym poglądom, glony nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny. Jest to o tyle niebezpieczne, ponieważ w przypadku człowieka ów związek jest nieprzyswajalny, dodatkowo, zmniejsza wchłanianie właściwej witaminy. Znaczącym źródłem tej witaminy jest mleko, które dodatkowo zawiera duże ilości wapnia pomagające ją przyswajać.
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B12
Jagienka - 2010-10-21, 12:22
| Aisha napisał/a: |
daj przepis Kochanie! |
Ależ proszę
Gomasio:
sezam, siemię lniane, orzechy (nie jest to obowiązkowy składnik, ale ja dodaję)
wszystkie składniki dodajemy w równych ilościach, dodajemy płaską łyżeczkę soli (ja używam soli morskiej).
Wszystko podprażyć na patelni, następnie zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu.
Ja posypuję wszelkie kanapki, dodaję do zup, sałatek i wszędzie gdzie intuicja podpowiada mi, że będzie pasowało i smakowało
przepis pochodzi z książki:
"Kuchnia weganki" Lidia Aleksandra Szadkowska
gosia_w - 2010-10-21, 12:28
Ciekawy przepis - ja nigdy nie dawałam orzechów. Zazwyczaj daję sezam jasny niełuszczony i sezam czarny, siemię zwykłe i len złocisty. I sól oczywiście, ostatnio w minimalnej ilości, bo moje dziecko je gomasio łyżeczką
priya - 2010-10-21, 12:58
| Jagienka napisał/a: | | wszystkie składniki dodajemy w równych ilościach, dodajemy płaską łyżeczkę soli (ja używam soli morskiej). | ta ilość soli to rozumiem, że zależy od ilości 'wszystkich składników' To ile tych składników ma być na tą łyżeczkę soli? Ja robię gomasio z samego sezamu i wtedy proporcje są mniej więcej 16/1.
Jagienka - 2010-10-23, 15:20
| priya napisał/a: | | Jagienka napisał/a: | | wszystkie składniki dodajemy w równych ilościach, dodajemy płaską łyżeczkę soli (ja używam soli morskiej). | ta ilość soli to rozumiem, że zależy od ilości 'wszystkich składników' To ile tych składników ma być na tą łyżeczkę soli? Ja robię gomasio z samego sezamu i wtedy proporcje są mniej więcej 16/1. |
Ja niezależnie od ilości składników, zawsze daję jedna płaską łyżeczkę soli (tak zrozumiałam przepis) i zawsze jest smaczne, nigdy nie jest zbyt mało słone. Przeważnie daję po 3 łyżeczki każdego składnika i do tego jedną łyżeczkę soli. Kilka razy robiłam większą ilość gomasio (tak z 5 łyżeczek każdego ze składników) i soli dałam jedną i też smakowało dobrze.
priya - 2010-10-23, 16:16
| Jagienka napisał/a: | | Przeważnie daję po 3 łyżeczki każdego składnika i do tego jedną łyżeczkę soli. | OMG!! Ja daję 16 łyżeczek sezamu i jedną soli a i tak jest MEGA słone. Rozcieram w makutrze, a nie mielę ani nie tłukę; może to ma jakiś wpływ na to, że robi się tak słone??
Alispo - 2010-10-23, 16:28
B12 w suplementach pochodzi z fermentacji melasy,wiec bez obaw:)
priya - 2010-10-23, 17:14
No tak, euridice. Rzeczywiście przypominam sobie, ze czytałam o tych proporcjach... I zastosowałam 1:16, a i tak jak dla mnie starsznie słone jest.
priya - 2010-10-25, 10:38
Aisha, tak, czytałam o tym. Chodzi mi głównie o walor smakowy - jak dla mnie to za słone to jest i wolę dodawać mniej soli mimo wszystko.
moony - 2010-10-25, 12:01
Zrobiłam 10:1 i jest super słone. Ale mój mąż je łyżeczką
agaB - 2010-10-28, 22:00
| Jagienka napisał/a: |
Gomasio:
sezam, siemię lniane, orzechy (nie jest to obowiązkowy składnik, ale ja dodaję)
wszystkie składniki dodajemy w równych ilościach, dodajemy płaską łyżeczkę soli (ja używam soli morskiej).
Wszystko podprażyć na patelni, następnie zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu.
|
Jagienka, a jakie orzechy dodajesz?
Włoskie czy laskowe?
Mam ochotę spróbować z laskowymi.
lamialuna - 2010-11-09, 16:19
Ja dodaje baaaardzo malo soli, na oko i spontanicznie
Ulubione to lniane - hxxp://vegeluna.blogspot.com/2009/10/gomasiowy-raj.html
ale zamierzam dodawac orzechow
kupilam znow tahini -ale procz bardziej tahiniowego humusu nie podchodzi mi z niczym - jakies pomysly?
Jagienka - 2010-11-09, 16:23
| agaB napisał/a: |
Jagienka, a jakie orzechy dodajesz?
Włoskie czy laskowe?
Mam ochotę spróbować z laskowymi. |
robiłam już kilka wersji;
z laskowymi
z migdałami
z nerkowcami
za każdym razem było smaczne
chcę jeszcze z włoskimi zrobić, bo nie miałam do tej pory okazji...
lamialuna - 2010-11-17, 09:25
Jakies pomysly na uzycie tahini inne niz humus?
dżo - 2010-11-17, 15:07
Do zupy dyniowej, na kanapkę, jako dodatek do babeczek aby podnieść ich wartość odżywczą, do naleśników.
daria - 2010-11-17, 15:13
lamialuna, witaj, pamiętam Twój blog, często na Niego zaglądałam kiedyś
rosa - 2010-11-17, 16:00
na kanapkę z dżemem lub miodem
albo wytrawnie z tofu i pomidorem
Kaja - 2010-11-17, 22:02
ja posypkę robię ze słonecznika, sezamu, lnu, orzechów, pestek dyni i czasem dodaje zarodków pszennych jeszcze prażę lekko tylko słonecznik dla smaku. Zero soli. Pyyszne:)
lamialuna - 2010-11-18, 09:02
dario blog dalej dziala, choc wolniej - fot i przepisow masa, czasu zeby je wlozyc malusio
co do posypek to dawno jem - ale sam sezam mi nie siada, a chodzi o ten sezam wlasnie i o tahini ktore ma bardzo... 'cierpka' i glutowata konsystencje - zamiast masla kompletnie nie moj gust...
moze te nalesniki sprobuje.
albo bede musiala jakas paste wymyslic...
priya - 2010-11-18, 12:31
lamialuna, z tahini to jeszcze pasta z bakłażana jest genialna, no wiesz, taka jak w czajowni czeskiej
lamialuna - 2010-11-19, 19:07
| priya napisał/a: | lamialuna, z tahini to jeszcze pasta z bakłażana jest genialna, no wiesz, taka jak w czajowni czeskiej |
przejadlam sie nia w ciazy-oszolom zrobilam paste z dwoch duzych oberzyn, i sama do tego bylam
teraz to dopiero w czajowni ja zjem z oprawa herbaciano-muzyczna gdzies kolo... czerwca 2011
priya - 2010-11-19, 21:06
| lamialuna napisał/a: | kolo... czerwca 2011 | jadę z tobą
lamialuna - 2010-11-19, 21:21
| priya napisał/a: | | lamialuna napisał/a: | kolo... czerwca 2011 | jadę z tobą |
No mysle
Miko zgubilas!
priya - 2010-11-20, 08:04
| lamialuna napisał/a: | | Miko zgubilas! | mam zrobić nowy suwak, ale wciąż ktoś na mnie wisi zobaczę kto...o! nie, nie zgubiłam go jednak
lamialuna - 2010-11-20, 08:14
pogubilam sie, moze niech sie zsunie do spania albo co, gryzienia jakiegos czy wspinania
bodi - 2010-11-20, 12:00
że się tak wetnę, rzucicie dziewczyny proszę przepisem na tę pastę z bakłażana?
priya - 2010-11-20, 12:09
bodi, tu jest:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=4935
bodi - 2010-11-20, 12:16
dziękuję, dopisuję bakłażan do dzisiejszej listy zakupowej i idę czytać
|
|