|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - makóweczki:)
bronka - 2010-10-30, 22:38 Temat postu: makóweczki:) Składniki:
- pół szklanki maku niebieskiego
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej
- pół szklanki cukru trzcinowego ( lub syropu z agawy)
- pół szklanki tłuszczu kokosowego
- 2 łyżki zimnej wody
Mak zmielić w młynku do kawy ( żeby ponieść przyswajalność wapnia) , wymieszać z mąką i cukrem/ syropem z agawy. Dodać roztopiony tłuszcz kokosowy. Zagnieść ciasto dodając zimną wodę.
Odstawić do lodówki na godzinkę.
Formować wałeczki, kroić na kawałki tworząc małe ciasteczka.
Upiec na rumiano- ok 15 minut w temp. 180°C
Bardzo smaczne, bardzo kruche. Aż chce się jeszcze jedno i jeszcze jedno...
Malinetshka - 2010-10-30, 23:47
bronka, ale upiec je, tak?
gosia_w - 2010-10-31, 08:16
Jestem Czekam właśnie w moim ekosklepie na dostawę tego maku, bo to mój ulubiony. Kiedy już przybędzie - robię
bronka - 2010-10-31, 08:22
Malinetshka, już dopisałam
gosia_w napisał/a: | Jestem |
Ten mak nie ma sobie równych- jest świetny
Gosiu Tobie radziłabym zredukować ilość syropu bo wyszły słodkie bardzo.
Zajadamy się od rana. O zgrozo - przed śniadaniem
karmelowa_mumi - 2010-10-31, 08:57
bronka, coś czuję, że makóweczki dołączą do mojego żelaznego zestawu
bronka - 2010-10-31, 10:51
Aisha, już dopisałam. Piekłam na 180 st.
Dziś są jeszcze lepsze niż wczoraj .
Wyszło ich dokładnie 203. Takie malutkie- na raz nawet dla Franka
Malinetshka - 2010-10-31, 17:11
Wyglądają smakowicie Tak się domyśliłam, że pieczone, nie chciałam się czepiać, tylko upewnić
bronka - 2010-10-31, 18:52
Aisha, wszystko skrupulatnie liczyłam ostatnimi czasy- dla dobra nauki i badań AgnieszkiO
Malinetshka, zapomniałam dopisać, że upiec Polecam. Tylko szybko znikają
Katioczka - 2010-11-04, 13:54
tłuszcz kokosowy-skąd go wziąć?
Kat... - 2010-11-04, 14:20
Katioczka, ja robiłam z olejem kujawskim i wyszły. Tylko te dwie łyżki wody okazały się zbyt małą ilością. Wcześniej dałam trochę mleka sojowego zamiast wody, dzisiaj sama woda i rodzynki. Ciekawe jak wyjdą, na razie siedzą w lodówce.
bronka - 2010-11-04, 14:27
Kat... napisał/a: | Tylko te dwie łyżki wody okazały się zbyt małą ilością. |
Pewnie zależy od mąki itp.
Powinnam napisać- wody tyle, aby zagnieść ciasto
Cieszę się Kat, że Wam posmakowały
[ Dodano: 2010-11-04, 14:27 ]
Ja męczę teraz kokosowy bo mam duży słoik otwarty
gosia_w - 2010-11-04, 17:28
aaaa... właśnie doczytałam, że tłuszcz kokosowy. Brałaś pachnący? Pytam o połączenie smakowe. Maku nadal nie mam, ale pewno za kilka dni dowiozą.
bronka - 2010-11-04, 17:37
Tak. Tylko pachnący gości w mojej kuchni
Mak zdecydowanie zdominował smak. Kokos raczej nie wybijał.
[ Dodano: 2010-11-04, 17:37 ]
Ale Kat robiła na oleju z tego co doczytałam i też smaczne wyszły
gosia_w - 2010-11-04, 17:37
dzięki
margot - 2010-11-04, 18:46
a, jakie fajne , trzeba zrobić
Katioczka - 2010-11-04, 19:00
ja nigdzie nie mogę znaleźć tego kokotłuszczu!!!
dynia - 2010-11-04, 19:06
U nas w Kerfurze jest takiej samej firmy jak glony nori i mleko koko,na szafce z produktami orientalnymi ,grosze kosztuje,ten koko tłuszcz znaczy się
lilias - 2010-11-04, 20:36
na allegro jest a w naszym Kerfurze nie widziałam
dżo - 2010-11-04, 20:49
Katioczka, pod nosem go masz, w ewergreenie
bronka - 2010-11-05, 16:25
Tu masz z evergreena: hxxp://www.evergreen.pl/tluszcz-kokosowy-p-136.html
dynia - 2010-11-05, 16:30
U mnie z braku maku makóweczki sezamowo-kokosowe bardzo smaczne ,bardzo zdrowe
bronka - 2010-11-05, 16:31
dynia, dawaj szczegóły
dynia - 2010-11-05, 16:40
No wszystko tak jak w oryginale tylko zamiast maku dałam sezamu niełuskanego i wiór kokosowych ,reszta wg przykazania zrobiona Fajne ciasteczka ,bardzo smaczne
excelencja - 2010-11-05, 18:22
zrobiłyśmy, oczywiście piecyk je od spodu przypalił, ale i tak zeżarłyśmy już połowę
gosia_w - 2010-11-05, 19:56
maku nie mam, sezamu nie mam
Czy wszystkie, poza Kat..., robicie z olejem kokosowym?
karmelowa_mumi - 2010-11-06, 14:07
gosia_w napisał/a: | Czy wszystkie, poza Kat..., robicie z olejem kokosowym? | u mienia nie ma takich cudów, zrobiłam ze zwykłym olejem, dałam 2 łyżki słodu, 2 miodu, 1 ksylitolu - następnym razem dodam więcej, bo dla mnie były za mało słodkie, przebijał wytrawny smak mąki i maku.. Dałam też znacznie więcej wody, co najmniej pół szklanki. Fajne ciasteczka, zrobiłam je takie malutkie. Zostało kilka ostatnich sztuk
gosia_w - 2010-11-06, 14:48
dzięki karmelowa, mam już mak , pokombinuję z olejem zwykłym albo masłem.
gosia_w - 2010-11-08, 13:50
Zrobiłam. Są przepyszne. Zrobiłam na maśle (pół kostki, rozpuściłam), mąkę dałam orkiszową 2000 (chyba nie była drobno zmielona, ale nic to nie szkodzi), a syropu z agawy 1/3 szklanki. Jak dla mnie są dość słodkie, ale jeszcze tak przyjemnie słodkie (tzn. nie w nadmiarze, choć mogłyby być nawet mniej). Nie wiem, bronka, czy dziękować za przepis, bo obawiam się, że zjem dzisiaj połowę
bronka - 2010-11-08, 14:40
gosia_w napisał/a: | Nie wiem, bronka, czy dziękować za przepis, bo obawiam się, że zjem dzisiaj połowę |
No przecież to samo zdrowie
[ Dodano: 2010-11-08, 14:41 ]
Ja ostatnio odnajduję się w robieniu ciasteczek i muffinów ( chyba kieruję tam moje szalone libido)
maga - 2010-11-08, 18:16
ja tak ot-owo trochę. A ten tłuszcz koko to aby zdrowy jest? Gdzieś mi się obiło o uszy, że nie za bardzo. Tak mam w głowę wtłoczone, ale nie potrafię rozwinąć tego tematu
Lily - 2010-11-08, 19:18
Tłuszcz kokosowy jest tłuszczem nasyconym, więc jest mniej więcej tak zdrowy jak masło - w umiarkowanych ilościach
Lily - 2010-11-08, 19:29
Aisha napisał/a: | tłuszcz kokosowy NIE ZAWIERA cholesterolu, masło natomiast sporo tym się też różnią. | Właściwie to cholesterol z pożywienia stanowi tylko niewielką część tego, co mamy w organizmie, resztę produkujemy sami z tego, co jemy - gdybyśmy się żywili tłuszczami nasyconymi, to organizm musiałby sobie z nimi jakoś radzić, bez względu na to, czy zawierają cholesterol, czy nie
bronka - 2010-11-09, 15:15
maga, doooobry jest
Był gdzieś temat. Nawet przytoczone były badania nad zbawiennym wpływem na chorobę Alzheimera.
Dobrze się na nim piecze. Grunt to nie przesadzać z niczym. Ja lubię go używać zamiast masła jak już napisała Aisha, .
I najważniejsze, że nie ma tłuszczów trans.
Irokezik91 - 2011-05-02, 02:12
karmelowa_mumi napisał/a: | zrobiłam ze zwykłym olejem |
A ile tego oleju dawałaś?
A jeśli używam już zmielonego maku to jego też dać pół szklanki?
gemi - 2011-07-22, 09:11
Bronko, chcę Ci oficjalnie i serdecznie podziękować za ten przepis. Makóweczki pieszczą właśnie moje podniebienie
bronka - 2011-07-22, 12:18
na zdrowie
pomarańczka - 2011-07-22, 17:19
broniu dawno nie robiłam przyznaję się bez bicia
dżo - 2011-07-23, 15:01
Zrobiłam niedawno, Tymonowi tak smakowały, że dostał niestrawności (moja wina bo nie ograniczałam).
Prżepis świetny, szybki a ciastka pyszne .
Marcela - 2011-07-23, 22:08
bronko droga, a ten mak to surowy (suchy) w młynku ma być zmielony, czy najpierw go ugotować?
[ Dodano: 2011-07-24, 21:46 ]
bronko bronko bronko
To jak z tym makiem?
gemi - 2011-07-26, 08:38
Marcela, suchy.
Czyżbyś miała zamiar wypróbować i dołączyć do fanklubu makóweczek?
bronka - 2011-07-26, 12:07
Marcela napisał/a: | bronko bronko bronko
To jak z tym makiem? |
przepraszam za nieobecność Mam usprawiedliwienie
całe szczęście gemi, była na straży
[ Dodano: 2011-07-26, 12:08 ]
dżo, od maku dostał niestrawności?
Marcela - 2011-07-26, 22:04
gemi napisał/a: | Czyżbyś miała zamiar wypróbować i dołączyć do fanklubu makóweczek? |
yes, yes...
Ka.ja - 2011-08-09, 11:34
bronka, makóweczki są przeeeeeeepyszne; wyjmowałam z pieca jakoś w nocy, a teraz już połowy nie ma
bronka - 2011-08-09, 11:55
Ka.ja,
dżo - 2011-08-09, 21:51
bronka napisał/a: | dżo, od maku dostał niestrawności? |
od jego ilości, ale fakt, że ja też mam kłopot z trawieniem maku więc możliwe, że odziedziczył jakiś feler jelitowy
magdagmara - 2011-08-25, 13:37
Super przepis !
Dziękujemy
czuppi - 2011-09-04, 13:50
super przepis, ciasteczka wyszły pyszne zamiast cukru użyłam daktyli
Maple Leaf - 2012-03-03, 20:02
Ojejku, pyszne te ciasteczka... Upiekłam i nie mogę się od nich oderwać Użyłam 3 łyżeczek miodu, 3 łyżeczki cukru brązowego oraz 3 różne mąki - owsianą (1 szkl.), pszenną razową (1/2 szkl) i żytnią (1/2 szkl). Pycha!
edysqa - 2012-06-02, 17:52
Muszę zrobić je koniecznie
gemi - 2013-07-18, 11:38
mniam mniam
dziś wałkowałam i wykrawałam literatką. Nawet trzem ciasteczkom dokleiłam oczka i buzię
Tym razem piekłam z cukrem, więc dodałam trochę więcej wody do ciasta. Ładnie się zagniotło i po 30 minutach w lodówce były gotowe do dalszej obróbki.
A więc pozostaję w fanklubie
|
|