wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - makóweczki:)

bronka - 2010-10-30, 22:38
Temat postu: makóweczki:)
Składniki:
- pół szklanki maku niebieskiego
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej
- pół szklanki cukru trzcinowego ( lub syropu z agawy)
- pół szklanki tłuszczu kokosowego
- 2 łyżki zimnej wody

Mak zmielić w młynku do kawy ( żeby ponieść przyswajalność wapnia) , wymieszać z mąką i cukrem/ syropem z agawy. Dodać roztopiony tłuszcz kokosowy. Zagnieść ciasto dodając zimną wodę.
Odstawić do lodówki na godzinkę.

Formować wałeczki, kroić na kawałki tworząc małe ciasteczka.
Upiec na rumiano- ok 15 minut w temp. 180°C

Bardzo smaczne, bardzo kruche. Aż chce się jeszcze jedno i jeszcze jedno...

Malinetshka - 2010-10-30, 23:47

bronka, ale upiec je, tak? :>
gosia_w - 2010-10-31, 08:16

Jestem :-D Czekam właśnie w moim ekosklepie na dostawę tego maku, bo to mój ulubiony. Kiedy już przybędzie - robię :-)
bronka - 2010-10-31, 08:22

Malinetshka, już dopisałam :mrgreen:
gosia_w napisał/a:
Jestem :-D

:-D :-D :-D
Ten mak nie ma sobie równych- jest świetny :-D

Gosiu Tobie radziłabym zredukować ilość syropu bo wyszły słodkie bardzo.

Zajadamy się od rana. O zgrozo - przed śniadaniem ]:->

karmelowa_mumi - 2010-10-31, 08:57

bronka, coś czuję, że makóweczki dołączą do mojego żelaznego zestawu ;)
bronka - 2010-10-31, 10:51

Aisha, już dopisałam. Piekłam na 180 st.

Dziś są jeszcze lepsze niż wczoraj ;-) .

Wyszło ich dokładnie 203. Takie malutkie- na raz nawet dla Franka :-D

Malinetshka - 2010-10-31, 17:11

Wyglądają smakowicie :) Tak się domyśliłam, że pieczone, nie chciałam się czepiać, tylko upewnić :D
bronka - 2010-10-31, 18:52

Aisha, wszystko skrupulatnie liczyłam ostatnimi czasy- dla dobra nauki i badań AgnieszkiO :-D

Malinetshka, zapomniałam dopisać, że upiec :-P Polecam. Tylko szybko znikają :->

Katioczka - 2010-11-04, 13:54

tłuszcz kokosowy-skąd go wziąć?
Kat... - 2010-11-04, 14:20

Katioczka, ja robiłam z olejem kujawskim i wyszły. Tylko te dwie łyżki wody okazały się zbyt małą ilością. Wcześniej dałam trochę mleka sojowego zamiast wody, dzisiaj sama woda i rodzynki. Ciekawe jak wyjdą, na razie siedzą w lodówce.
bronka - 2010-11-04, 14:27

Kat... napisał/a:
Tylko te dwie łyżki wody okazały się zbyt małą ilością.

Pewnie zależy od mąki itp.
Powinnam napisać- wody tyle, aby zagnieść ciasto :-D

Cieszę się Kat, że Wam posmakowały :mrgreen:

[ Dodano: 2010-11-04, 14:27 ]
Ja męczę teraz kokosowy bo mam duży słoik otwarty :-P

gosia_w - 2010-11-04, 17:28

aaaa... właśnie doczytałam, że tłuszcz kokosowy. Brałaś pachnący? Pytam o połączenie smakowe. Maku nadal nie mam, ale pewno za kilka dni dowiozą.
bronka - 2010-11-04, 17:37

Tak. Tylko pachnący gości w mojej kuchni :-P
Mak zdecydowanie zdominował smak. Kokos raczej nie wybijał.

[ Dodano: 2010-11-04, 17:37 ]
Ale Kat robiła na oleju z tego co doczytałam i też smaczne wyszły :-D

gosia_w - 2010-11-04, 17:37

dzięki :-D
margot - 2010-11-04, 18:46

a, jakie fajne , trzeba zrobić
Katioczka - 2010-11-04, 19:00

ja nigdzie nie mogę znaleźć tego kokotłuszczu!!!
dynia - 2010-11-04, 19:06

U nas w Kerfurze jest takiej samej firmy jak glony nori i mleko koko,na szafce z produktami orientalnymi ,grosze kosztuje,ten koko tłuszcz znaczy się ;-)
lilias - 2010-11-04, 20:36

na allegro jest :) a w naszym Kerfurze nie widziałam :-|
dżo - 2010-11-04, 20:49

Katioczka, pod nosem go masz, w ewergreenie :mryellow:
bronka - 2010-11-05, 16:25

Tu masz z evergreena: hxxp://www.evergreen.pl/tluszcz-kokosowy-p-136.html :-D
dynia - 2010-11-05, 16:30

U mnie z braku maku makóweczki sezamowo-kokosowe bardzo smaczne ,bardzo zdrowe ;-)
bronka - 2010-11-05, 16:31

dynia, dawaj szczegóły :-D
dynia - 2010-11-05, 16:40

No wszystko tak jak w oryginale tylko zamiast maku dałam sezamu niełuskanego i wiór kokosowych ,reszta wg przykazania zrobiona :-) Fajne ciasteczka ,bardzo smaczne :-)
excelencja - 2010-11-05, 18:22

zrobiłyśmy, oczywiście piecyk je od spodu przypalił, ale i tak zeżarłyśmy już połowę :D
gosia_w - 2010-11-05, 19:56

maku nie mam, sezamu nie mam :-(
Czy wszystkie, poza Kat..., robicie z olejem kokosowym?

karmelowa_mumi - 2010-11-06, 14:07

gosia_w napisał/a:
Czy wszystkie, poza Kat..., robicie z olejem kokosowym?
u mienia nie ma takich cudów, zrobiłam ze zwykłym olejem, dałam 2 łyżki słodu, 2 miodu, 1 ksylitolu - następnym razem dodam więcej, bo dla mnie były za mało słodkie, przebijał wytrawny smak mąki i maku.. Dałam też znacznie więcej wody, co najmniej pół szklanki. Fajne ciasteczka, zrobiłam je takie malutkie. Zostało kilka ostatnich sztuk :)
gosia_w - 2010-11-06, 14:48

dzięki karmelowa, mam już mak :-D , pokombinuję z olejem zwykłym albo masłem.
gosia_w - 2010-11-08, 13:50

Zrobiłam. Są przepyszne. Zrobiłam na maśle (pół kostki, rozpuściłam), mąkę dałam orkiszową 2000 (chyba nie była drobno zmielona, ale nic to nie szkodzi), a syropu z agawy 1/3 szklanki. Jak dla mnie są dość słodkie, ale jeszcze tak przyjemnie słodkie :-) (tzn. nie w nadmiarze, choć mogłyby być nawet mniej). Nie wiem, bronka, czy dziękować za przepis, bo obawiam się, że zjem dzisiaj połowę :roll:
bronka - 2010-11-08, 14:40

gosia_w napisał/a:
Nie wiem, bronka, czy dziękować za przepis, bo obawiam się, że zjem dzisiaj połowę :roll:

:lol: :lol: :lol:
No przecież to samo zdrowie :-)

[ Dodano: 2010-11-08, 14:41 ]
Ja ostatnio odnajduję się w robieniu ciasteczek i muffinów ( chyba kieruję tam moje szalone libido) :-P :-P :-P

maga - 2010-11-08, 18:16

ja tak ot-owo trochę. A ten tłuszcz koko to aby zdrowy jest? Gdzieś mi się obiło o uszy, że nie za bardzo. Tak mam w głowę wtłoczone, ale nie potrafię rozwinąć tego tematu :roll:
Lily - 2010-11-08, 19:18

Tłuszcz kokosowy jest tłuszczem nasyconym, więc jest mniej więcej tak zdrowy jak masło - w umiarkowanych ilościach ;)
Lily - 2010-11-08, 19:29

Aisha napisał/a:
tłuszcz kokosowy NIE ZAWIERA cholesterolu, masło natomiast sporo :) tym się też różnią.
Właściwie to cholesterol z pożywienia stanowi tylko niewielką część tego, co mamy w organizmie, resztę produkujemy sami z tego, co jemy - gdybyśmy się żywili tłuszczami nasyconymi, to organizm musiałby sobie z nimi jakoś radzić, bez względu na to, czy zawierają cholesterol, czy nie ;)
bronka - 2010-11-09, 15:15

maga, doooobry jest :-P ;-)

Był gdzieś temat. Nawet przytoczone były badania nad zbawiennym wpływem na chorobę Alzheimera.
Dobrze się na nim piecze. Grunt to nie przesadzać z niczym. Ja lubię go używać zamiast masła jak już napisała Aisha, .
I najważniejsze, że nie ma tłuszczów trans.

Irokezik91 - 2011-05-02, 02:12

karmelowa_mumi napisał/a:
zrobiłam ze zwykłym olejem

A ile tego oleju dawałaś?

A jeśli używam już zmielonego maku to jego też dać pół szklanki?

gemi - 2011-07-22, 09:11

Bronko, chcę Ci oficjalnie i serdecznie podziękować za ten przepis. Makóweczki pieszczą właśnie moje podniebienie :-)
bronka - 2011-07-22, 12:18

na zdrowie :mrgreen:
pomarańczka - 2011-07-22, 17:19

broniu dawno nie robiłam przyznaję się bez bicia :-P
dżo - 2011-07-23, 15:01

Zrobiłam niedawno, Tymonowi tak smakowały, że dostał niestrawności (moja wina bo nie ograniczałam).
Prżepis świetny, szybki a ciastka pyszne :-D .

Marcela - 2011-07-23, 22:08

bronko droga, a ten mak to surowy (suchy) w młynku ma być zmielony, czy najpierw go ugotować?

[ Dodano: 2011-07-24, 21:46 ]
bronko bronko bronko :)
To jak z tym makiem?

gemi - 2011-07-26, 08:38

Marcela, suchy.
Czyżbyś miała zamiar wypróbować i dołączyć do fanklubu makóweczek? :mrgreen:

bronka - 2011-07-26, 12:07

Marcela napisał/a:
bronko bronko bronko :)
To jak z tym makiem?

przepraszam za nieobecność ;-) Mam usprawiedliwienie ;-)
całe szczęście gemi, była na straży :-D

[ Dodano: 2011-07-26, 12:08 ]
dżo, od maku dostał niestrawności?

Marcela - 2011-07-26, 22:04

gemi napisał/a:
Czyżbyś miała zamiar wypróbować i dołączyć do fanklubu makóweczek?

yes, yes... :mryellow:

Ka.ja - 2011-08-09, 11:34

bronka, makóweczki są przeeeeeeepyszne; wyjmowałam z pieca jakoś w nocy, a teraz już połowy nie ma :mryellow:
bronka - 2011-08-09, 11:55

Ka.ja, :lol:
dżo - 2011-08-09, 21:51

bronka napisał/a:
dżo, od maku dostał niestrawności?

od jego ilości, ale fakt, że ja też mam kłopot z trawieniem maku więc możliwe, że odziedziczył jakiś feler jelitowy ;-)

magdagmara - 2011-08-25, 13:37

Super przepis !
Dziękujemy :)

czuppi - 2011-09-04, 13:50

super przepis, ciasteczka wyszły pyszne :-) zamiast cukru użyłam daktyli ;-)
Maple Leaf - 2012-03-03, 20:02

Ojejku, pyszne te ciasteczka... Upiekłam i nie mogę się od nich oderwać :-D Użyłam 3 łyżeczek miodu, 3 łyżeczki cukru brązowego oraz 3 różne mąki - owsianą (1 szkl.), pszenną razową (1/2 szkl) i żytnią (1/2 szkl). Pycha!
edysqa - 2012-06-02, 17:52

Muszę zrobić je koniecznie :-)
gemi - 2013-07-18, 11:38

mniam mniam :-)
dziś wałkowałam i wykrawałam literatką. Nawet trzem ciasteczkom dokleiłam oczka i buzię :-)
Tym razem piekłam z cukrem, więc dodałam trochę więcej wody do ciasta. Ładnie się zagniotło i po 30 minutach w lodówce były gotowe do dalszej obróbki.

A więc pozostaję w fanklubie :mrgreen:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group