| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Lody
Karolina - 2008-05-12, 12:32 Temat postu: Lody Mam tylko przepis na kulfi, a one i tak z mlekiem. Robicie sorbety dzieciaczkom? Albo z mleczek roślinnych?
magdusia - 2008-05-12, 12:38
właśnie mam w planie ale wpierw chcę kupić foremki w ikei.
myślę że zrobię z ;
mleko kokosowe(kupne)
zmielony sezam
banan(y)
coś słodkiego(stewia lub pasta daktylowa)
no i może coś jeszcze.
Karolina - 2008-05-12, 12:40
Włąśnie wytropiłam w sieci info, że najpierw się mrozi a potem miksuje takie mrożonki. Tylko czy mi blender od tego nie siadzie
magdusia - 2008-05-12, 12:44
| Karolina napisał/a: | | Tylko czy mi blender od tego nie siadzie |
nie siądzie ,mi nie siadł
dort - 2008-05-12, 12:45
ja właśnie robie w tych ikeowskich foremkach - ostatnio były poprostu ze zmiksowanego dzemu truskawkowego
Lily - 2008-05-12, 12:45
Dobre są miksowane mrożone truskawki mój mikser Zelmer wytrzymuje
puszczyk - 2008-05-12, 13:04
Będę robiła lody z soku jabłkowego z agarem. Jestem ciekawa efektu.
W zeszłym roku u nas królowały truskawki.
pao - 2008-05-12, 13:30
najlepsze sa lody na bazie banana. mają fajna konsystencję bartek zrobił z mleka kokosowego. gabi zajadała, ja wymiękłam. ogólnie banana miksujemy z dowolnymi innymi owocami , do foremek i do zamrażalnika
pidzama - 2008-05-12, 14:54
no wlasnie ja jadlam z bananem i truskawami...pychota
juz nie moge sie doczekac truskawkowego sezonu:)
magdusia - 2008-05-12, 15:02
| pao napisał/a: | | z mleka kokosowego. gabi zajadała, ja wymiękłam. |
dlaczego?
za tłuste?
k.leee - 2008-05-12, 16:32
Robiłem z mleka migdałowego, bananów i owoców (truskawek, porzeczek, wiśni) .Dzieciom i mi smakowały, dla Ani były zbyt mleczne Myślę że z wanilią były by też dobre.
ina - 2008-05-12, 16:33
| pao napisał/a: | | najlepsze sa lody na bazie banana. mają fajna konsystencję |
potwierdzam -uwielbiam takie lody. Czasem jak mam dużo dojrzałych bananów to obieram je ze skórki i do zamrażalki zapakowane w woreczki - pyszne są
Właśnie kupiłam mrożone truskawki, będę z bananem miksować
pao - 2008-05-12, 16:34
magdusia: za tłuste nie, ale mdłe... niestety były czysto kokosowe, jakby dodać np truskawki to byłby dobry
bajaderka - 2008-05-12, 17:47
tutaj już był ten temat Karolin
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=945
alcia - 2008-05-12, 18:16
My też robimy na bazie banana. Banan + truskawki, banan + jabłko, banan + morele/brzoskwinie, banan + jagody (ulubione ). Ale to w sezonie.. Przepyszne są.
malina - 2008-05-12, 18:32
| ina napisał/a: | pao napisał/a:
najlepsze sa lody na bazie banana. mają fajna konsystencję
potwierdzam -uwielbiam takie lody |
i ja tez JA robiłam np banan+mleko sojowe+wanilia itd.Zuzia uwielbia.
Karolina - 2008-05-12, 18:43
W takim razie prosze moderatora o scalenie tego tematu z bajaderkowym.
alcia - 2008-05-12, 19:03
| Karolina napisał/a: | | W takim razie prosze moderatora o scalenie tego tematu z bajaderkowym. |
Ja myślę, że może zostać. Tamten temat jest w dziale "dla maluchów", ten w dziale "na słodko" - czyli jak najbardziej właściwie.
Karolina - 2008-06-02, 19:38
Dzisiaj mrozi się pierwsza partia mojego eksperymentalnego przepisu. Napiszę iż jest to próba lodów śmietankowo-owocowych (wegańskich). Wpadłam na pomysł zagęszczenia skrobią kukurydzianą i czekam na wyniki.
Znalazłam w necie, że wegańskie lody zagęszcza się "arrowroot powder" u nas jest to nie do zdobycia chyba, robią to z maranty chyba - stoi u mnie w kuchni ale nie poświęcę jej dla byle lodów
[ Dodano: 2008-06-02, 21:37 ]
Ale się uśmiałam, jakiś cudem mam tłumaczenia stron z angielskiego na nasz...
"hcesz czernicy bananów kawy? Sporządzono. Szukam wanilii granola? Mission accomplished.
Projektant jest spersonalizowana lody lody, czysta i prosta. Skontaktujemy się z Tobą spotkać w celu dopasowania do wersjach wydarzeń, motywy, marzenia i więcej. Po prostu powiedz nam, co chcesz i naszych projektantów sprawiają, że będzie się zdarzyć."
albo
"3 puchary wszystkich celów mąki"
magdusia - 2008-06-10, 11:01
no to mam foremki do lodów
wprawdzie do ikei nie dojechałam
zakupiłam w lidlu
pierwsze lody już popełnione
około3/4 litra mleka kokosowego
5 dużych bananów
trochę truskawek
Nadia wniebowzięta reklamuje moje lody
Karolina - 2008-06-10, 11:38
Tymek też je, na razie z miseczki. Niestety nie ma oleju kokosowego i bardzo szybko się roztapiają...
rosa - 2008-06-10, 11:43
magdusia, cóż za profesjonalna reklama!!! lody wyglądają pysznie
kofi - 2008-06-10, 11:43
| Karolina napisał/a: | "3 puchary wszystkich celów mąki" |
Puchar dla tego, kto zrozumie całość
Dziewczyny, tak normalnie to mrozicie, czy miksujecie jeszcze raz już takie zamrożone i potem znowu mrozicie?
A w ogóle gdzieś widziałam taką maszynkę do lodów, Clatronica chyba. Słyszał ktoś o tym?
Nadia superstar
magdusia - 2008-06-10, 11:45
| Karolina napisał/a: | | oleju |
?
| Karolina napisał/a: | | bardzo szybko się roztapiają... |
u mnie wręcz odwrotnie ,za bardzo zmrożone
może mam zbyt niską temp. w zamrażarce -19,ale nie potrafię jej zmienić
Karolina - 2008-06-10, 12:18
Magdusia ale ja nie robię taki sorbetowych ale takie kremowe - jak z lodziarni.
magdusia - 2008-06-10, 12:23
rzecz w tym że ja też
bazą jest gęste mleko kokosowe i banany.
| rosa napisał/a: | | magdusia, cóż za profesjonalna reklama!!! |
ha!
| kofi napisał/a: | | Dziewczyny, tak normalnie to mrozicie, czy miksujecie jeszcze raz już takie zamrożone i potem znowu mrozicie? |
jak w foremkach to nie miksuję lecz z pewnością bym tak zrobiła gdyby były ''luzem''
Karolina - 2008-06-10, 12:31
U nas to wygląda tak -
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki skrobi kukurydzianej
pół szkalnki oleju
szklanka owoców
Z mleka i skrobii robię budyń, na koniec daję olej i dokładnie łączę. Na koniec miksuję owoce i mieszam z budyniem. Mrożę w dużych pojemnikah, przed podaniem miksuję jeszcze raz i można je nakładać tak jak lody gałkowe. Mają taka samą konsystencję. Tylko szybko się roztapiają - ale własnie olej kokosyowy tu potrzebny jest.
malina - 2008-06-10, 12:48
magdusia,a gdzie i za ile kupujesz mleko kokosowe?
Ja robie tylko z owoców(różne + banan zawsze) i do kwasnych owoców syrop daktylowy jeszcze.zuzia uwielbia i od 3 tyg prawie codziennie je lody
magdusia - 2008-06-10, 13:40
kupuję w Bomi
w kartonie 1l chyba 9.30zł
lub w puszce 400ml 2.99zł
tego w puszce już nie ma na Zaspie-całe wykupiłam
malina - 2008-06-10, 16:59
| magdusia napisał/a: | tego w puszce już nie ma na Zaspie-całe wykupiłam |
To szkoda,własnie myslełam,zeby jutro zajsc
Karolina - 2008-06-10, 17:47
Można także użyć wiórków, zagotować i zmiksować.
nitka - 2008-06-10, 17:51
| Karolina napisał/a: | | zagotować |
trzeba? a ja nigdy nie gotuję
dżo - 2008-06-10, 19:00
ha, mam wszystkie składniki i zaraz zrobię lody
| Karolina napisał/a: | | olej kokosyowy tu potrzebny jest |
Karolina, ile tego oleju się daje? i do czego, do przygotowania budyniu?
bodi - 2008-06-10, 19:51
czym miksujecie zamrożone lody? U nas wychodzą zamrożone na kamien i nie bardzo sobie wyobrażam co dałoby im radę
Karolina - 2008-06-11, 09:16
Bodi nie mozna ich zamrażać na kamień, można kontrolować konststencję.
Dżo z kokosowym jeszcze nie robiłam, ze strony profesjonalnej o lodach wiem, ze używają tego oleju lepiej się sprawdza, nadaje inną strukturę.
dżo - 2008-06-11, 10:10
| Karolina napisał/a: | | Dżo z kokosowym jeszcze nie robiłam |
zrobiłam wczoraj na wyczucie dodając do gorącego budyniu około 2 łyżek oleju kokosowego, nie miałam też mąki kukurydzianej więc zrobiłam z ryżowej i budyń miał trochę mączysty smak, mam nadzieję, że w lodach nie będzie tego czuć,
Karolina - 2008-06-11, 12:16
| dżo napisał/a: | | nie miałam też mąki kukurydzianej więc zrobiłam z ryżowej i budyń miał trochę mączysty smak, |
Dżo! to nie miała być mąka...tylko skrobia - to zupełnie różne rzeczy...
alcia - 2008-06-11, 19:46
| Karolina napisał/a: | | to nie miała być mąka...tylko skrobia - to zupełnie różne rzeczy... |
tak? też bym myślała, że to samo Skąd bierzesz tą skrobię? Co to takiego?
dżo - 2008-06-12, 08:00
| Karolina napisał/a: | | Dżo! to nie miała być mąka...tylko skrobia - to zupełnie różne rzeczy... |
fakt , zasugerowałam się skrobią ziemniaczaną nazywaną potocznie mąką,
Karolina, czy kontrolujesz stopień zamrożenia swoich lodów? i nie dopuszczasz do całkowitego zamrożenia? lody zrobiłam wieczorem i chciałam spróbować drugiego dnia popołudniu a wyszedł kamień nie do ruszenia, musze je powoli rozrozić w lodówce aby zjeść,
| alcia napisał/a: | | Co to takiego? |
skrobia kukurydziana jest czystą skrobią bez dodatków takich jak białko, tłuszcz, które występują w mące, można ja kupić w sklepach ze zdrową, żywnością,
kofi - 2008-06-12, 08:05
Wczoraj zakupiłam tę skrobię, będę próbowała coś uczynić.
Karolina jak robisz mleko z wiórków kokosowych, to moczysz te wiórki wcześniej?
Karolina - 2008-06-12, 09:13
Lody robiłam z sojowym (alpro, mniej roboty), ale z kokoskiem też mozna - zagotowuję wcześniej i miksuję - zostają jednak drobinki.
Alciu kupuję skrobię chińska Knorra, w kuchniach świata, ale pewnie w zdrowej żywnośći też jest. Działa ona identycznie jak skrobia ziemniaczana - tyle, że jeśli zagęszcza się budyń to nie jest taki kisielowato-galaretowaty, lecz ma kosystencję bliższą temu z mąką pszenną.
Dżo - jeśli robię w dzień - to sprawdzam na ile jest zmrożone - w momencie, gdy konsystencja jest półpłynna jeszcze raz miksuję i do zamrażarki, za jakiś czas wyciągam - i jest idealnie - można robić gałki, jak się ma gałkownicę.
Jeśli robię na noc to rano trzeba przełożyć do lodówki, aby odtajały.
pidzama - 2008-06-18, 15:11
A ja dzis znalazlam taki przepis na weganskie lody:
1 duzy banan, pokrojony
120g drobno zmielonych orzechow laskowych
120ml skoncetrowanego mleka sojowego
1/2 lyzczeki zapachu waniliowego
2 lyzeczki klarowanego miodu
2 krazki nieslodzonego ananasa z puszki pokrojonego w kostke
wszystkie skladniki poza ananasem zmiksowac dodac ananasa i jeszcze chwile miksowac; przerlozyc lody do plaskiego naczynia, przykryc i mrozic ok 2 godziny do poki nie nabiora gestej konsystenccji; przelozyc do miski i rozgniesc widelcem krysztalki lodu; przelozyc spowrotem do zamrazarki; przed podaniem przelozyc na ok 30 minut do lodowki zeby nie byly zbyt twarde
Orzechy laskowe mozna zastapic orzechami nerkowca a takze migdalami lub pistacjami; zamisat miodu mozna dodac syropu klonowrgo a zamiast zapachu waniliowego - zapach migdalowy; moznatezdodac do lodow lyzke rumu.
Przepis pochodzi z ksiazki: "Dania Jarskie Inspirujące pomysły na wyśmienite dania, desery, przekąski"
Karolina - 2008-06-18, 15:35
Teraz zmieniłam skład, robię z domowej śmietany sojowej.
Pidżama a to melko skoncentrowane - widziałaś to gdzieś do kupienia?
pidzama - 2008-06-18, 16:55
| Karolina napisał/a: | | Pidżama a to melko skoncentrowane - widziałaś to gdzieś do kupienia? |
no wlasnie nie; przepis pochodzi z angielskiego opracowania; ale moze sprobowac dac wiecej mleka w proszku do ilosci wody podanej na opakowaniu...
Silverka - 2010-06-11, 16:42
a ja zrobilam mus z truskawek, do tego w jednej czesci dodałam miod i kakao i wymieszalam, a w drugiej dalam truskawki z miodem <mozna z cukrem> i maślanka truskawkową. Wszystko zamrozilam na dwie godziny. Lody mają fajny czekoladowy posmak mam jeszcze prawie kilo truskawek i sie zastanawiam co z nich zrobić, ale chyba zamroże i jutro coś z nich zrobię, chyba że ktoś podratuje jakimś fajnym przepisem :D
melba - 2010-06-21, 14:59
wyczailam ostatnio w internecie, ze syrop/slod kukurydziany lub syrop/slod z brazowego ryzu dodany do domowych lodow jako slodzik zapobiega zbytniemu zmrazaniu sie lodow na kosc. ale nie sprawdzalam jeszcze tej informacji.
gosia_w - 2010-06-21, 18:55
ja robię sorbet ze zmiksowanych ze słodem ryżowym truskawek (w pojemniczkach ikei) i jest baaardzo zmrożony
Lily - 2010-06-21, 18:57
Wydaje mi się, że w lodach musi być tłuszcz, żeby nie zamarzały na kamień - jeśli jest bardzo dużo wody (owoce) i nie ma tłuszczu, to będą właśnie na kamień zamarzać.
pokropas - 2010-06-22, 11:17
| Lily napisał/a: | | Wydaje mi się, że w lodach musi być tłuszcz, żeby nie zamarzały na kamień - jeśli jest bardzo dużo wody (owoce) i nie ma tłuszczu, to będą właśnie na kamień zamarzać. |
Nie wiem czy jest jakiś tłuszcz (w znaczących ilościach) w mleku kokoswym, ale ja robię lody owocowe właśnie z mleka kokosowego i nie zamarzają na kamień. Być może ma znaczenia jak się robi lody. Czy się miksuje i wkłada do zamrażarki, czy tak jak w moim przypadku, w maszynie do lodów. Nie dodają żadnego dodatkowego tłuszczu.
melba - 2010-06-22, 11:24
jesli dajesz mleko kokosowe z puszki to oczywiscie ze ma duzo tluszczu
Lily - 2010-06-22, 13:16
| pokropas napisał/a: | | Nie wiem czy jest jakiś tłuszcz (w znaczących ilościach) w mleku kokoswym | Jeżeli nie jest to mleko light, to tłuszczu jest tam na pewno sporo - i pisząc o tłuszczu mam właśnie w głowie wizję mleka kokosowego
melba - 2010-06-22, 18:26
wczoraj zrobilam lody z banana i truskawek: zmiksowalam i wstawilam do lodowki. chcialam zgodnie ze sztuka po dwoch godzinach zmiksowac jeszcze raz, ale musialam wyjsc... jak je dzis wydobylam z zamrazalnika byly oczywiscie twarde jak kamien
podziubalam troche widelcem i zmiksowalam jeszcze raz, ciezko to idzie, ale po tym zabiegu rzeczywiscie maja fajna konsystencje
pokropas - 2010-06-23, 04:51
| Lily napisał/a: | | pokropas napisał/a: | | Nie wiem czy jest jakiś tłuszcz (w znaczących ilościach) w mleku kokoswym | Jeżeli nie jest to mleko light, to tłuszczu jest tam na pewno sporo - i pisząc o tłuszczu mam właśnie w głowie wizję mleka kokosowego |
Fakt, przyznam się że jakoś do tej pory żyłem w nieświadomości. Może to dlatego że przez intensywny smak nie czuć tłuszczu. Starałem się sprawdzić ile % tłuszczu ma mleko kokosowe ale wszystko co znalazłem to informacje że ma różną zawartość tłuszczu.
Co do przepisu na lody to robię tak:
(szklanka to w moim przypadku 200 ml)
1 szklanka "cukru" - używałem także słodu (nie pamiętam jakiego bo brałem co było akurat w domu i ze wszystkim smakuje ok)
1 szklanka mleka kokosowego (o niewiadomej zawartości tłuszczu - skład opisany znaczkami )
1 szklanka i trochę owoców ( do tej pory używałem tylko mrożonych truskawek i wiśni ale nie przypuszczam żeby był problem z innymi owocami np. jagodami)
Owoce siekam w blenderze (nawet nie rozmrażam dzięki czemu szybciej robi się finalna masa)
cukier mieszam z mlekiem, a następnie dodaję owoce. chwilkę mieszam i wrzucam do maszyny
Czas przygotowania 5- 10 minut + 15-30 minut pracy maszyny do lodów
Z tych proporcji wychodzi około litra lodów.
melba - 2010-06-23, 11:58
i jak taka maszyna sie sprawuje? zadowolony jestes z niej?
dla mnie zawsze maszyna do lodow to byl taki luksus, ze nawet nie myslalam zeby sobie nabyc. w sumie jak ktos mieszka w cieplym klimacie to troche czesciej uzywa, ale u nas?
bronka - 2010-06-23, 12:03
A ja sobie takie cudo kupiłam i testuje, testuje, testuję...
Zapłaciłam 60 złotych
melba - 2010-06-23, 12:46
bronka nie sadzilam ze to taka tania impreza!!! na allegro?
zdradz troche tajemnic testera moze sie skusze i tez nabede? duzo to pradu zre?
ag - 2010-06-23, 12:55
| bronka napisał/a: | | A ja sobie takie cudo kupiłam |
mozesz cos wiecej napisać, polecić jakiś model - taka maszyna to jedno z moich marzeń
bronka - 2010-06-23, 13:39
Nie wiem ile żre prądu
To jest taka misa, która ma w środku płyn i mieszadło z silniczkiem. Wstawia się tą misę do zamrażalnika, płyn zamarza i oddaje potem zimno do masy, którą się w niej miesza.
Kupiłam na allegro. Mieszadła plastikowe. Jeszcze do końca nie mam zdania na ten temat.
hxxp://www.allegro.pl/item1086504097_extra_maszyna_do_lodow_superior_fj501_za_59zl.html
Widziałam w ulotce LIDLa, że mają teraz takie
Lily - 2010-06-23, 14:33
Maszynka chyba "napusza" te lody i może dlatego nie są one tak twarde? Podobnie wychodzą lody z proszku (raz dawno temu robiłam).
bronka - 2010-06-23, 15:15
Misa chłodzi, mrozi i miesza masę.
Głównym problemem domowych lodów są wyczuwalne kryształki. Chodzi o to, żeby je podczas zamarzania rozbijać. Im drobniejsze kryształki-tym lody bardziej aksamitne.
Kat... - 2010-06-23, 15:43
60 zł? Ale kusi
melba - 2010-06-23, 18:34
no kusi, motyla noga... caly dzien dzis o tym mysle
czyli na moj rozum to jest tak:
wsadza sie ta mise do zamrazalnika, trzyma iles tam, i ona sie schladza. potem sie ja wyjmuje, instaluje ten silniczek z mieszadlami, do gniazdka podlacza, wlewa surowiec i lody sie mieszaja iles tam czasu. dobrze ja to rozumuje?
mozna potem te lody sobie przelozyc do pojemniczka i wrzucic do zamrazalnika na pozniej? nic im sie nie stanie, w sensie konsystencja nie zdechnie?
szkoda ze ta aukcja taka malo profesjonalna... zdjecia niedostepne i instrukcja jest tylko w jezyku niemieckim nie znam niemieckiego ni w zab.
bronka, a moglabys mi napisac jakie ta misa ma wymiary? mam malutki zamrazalnik, nie wiem czy by weszlo do srodka...
kofi - 2010-06-23, 18:46
Na blogu mojewypieki jest trochę o tych maszynach do lodów - bez nazw, żeby nie robić reklamy lub antyreklamy, ale można się sporo dowiedzieć. Nie czytałam dokładnie, bo na razie o takiej nie myślę.
melba - 2010-06-23, 19:10
dzieki kofi
bronka - 2010-06-24, 09:51
| melba napisał/a: | czyli na moj rozum to jest tak:
wsadza sie ta mise do zamrazalnika, trzyma iles tam, i ona sie schladza. potem sie ja wyjmuje, instaluje ten silniczek z mieszadlami, do gniazdka podlacza, wlewa surowiec i lody sie mieszaja iles tam czasu. dobrze ja to rozumuje?
|
Tak. Tzn trzeba te lody jeszcze do zamrażalnika po całej akcji włożyć, żeby się dobrze zmroziły.
| melba napisał/a: | | bronka, a moglabys mi napisac jakie ta misa ma wymiary? mam malutki zamrazalnik, nie wiem czy by weszlo do srodka... |
hmmm. Zmierzę w domu. Ale nie jest to duże
Na weekend planuję lody miętowo- czekoladowe
Wretka - 2010-06-25, 11:46
my (ja i Pokropas) mamy przystawkę do lodów do robota kuchennego bosha
hxxp://www.bosch-home.pl/MUZ4EB1.html?source=search
jeden z bardziej udanych sprzętów
melba - 2010-06-25, 13:44
bronka nie znecaj sie nade mna
na szczescie mietowe lody nie do konca mi pasuja, ale i tak me serce lka na mysl o Twoich planach weekendowych
jesli mala ta misa to by nie bylo tak zle... mala misa to znaczy pojemnosc 0,6 litra tak?
bronka - 2010-06-25, 14:03
melba, nie sprawdziłam
przepraszam- zapomniałam na śmierć
sprawdzę wieczorem
melba - 2010-07-03, 19:09
nie ma sprawy, chwile moge poczekac
jak nie, to spytam sprzedawcy na allegro i juz...
bronka - 2010-07-05, 10:16
melba,
jeszcze nie zmierzyłam już nie obiecuję, odezwę się jak zmierzę
melba - 2010-07-07, 10:02
spooooko. chwilowo mam inne rzeczy na glowie, niz robienie lodow... nawet nie wiem czy w koncu nabede ta machine piekielna.
Ptaszka - 2010-07-08, 15:16
Dziewczyny, dziewczyny!!!
CUD NAD WISŁĄ !!!!!!!!!!!!
zrobiłam lody miętuskowe, miętowe jak cholera i ho ho
bez mleka kokosowego, ale co tam
tajemny składnik to krople miętowe herbapolu i miętuski
a robi się to tak
3/4 mleka naturalnego i 1/4 śmietanki sojowej
szklanka cukru
pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
kilka rozdrobnionych cukierkow
i tak z 5 kropli herbapolu.
Miksowałam to sobie tak ze 20 minut.
Włożywłam do zamrażalnika i znęcałam się co 40 minut blenderem, ze 4 razy
Smacznego
ale czy ktoś wie, jak zrobić jogurtowe?
Nawołuje o lody jogurtowe
[ Dodano: 2010-07-08, 16:50 ]
nie pogardziłabym jeszcze przepisem na truskawkowo- sernikowe, takie jak podawali w burger kingu pare lat temu
martka - 2010-07-14, 21:14
zrobiłam dziś PRZEPYSZNE lody, zawzięłam się żeby podrobić wspominane już parę razy na forum wegańskie lody 'booja booja', jadłam tylko kokosowe i takież popełniłam:
nerkowce + mleko kokosowe + syrop z agawy, mniam
jak ktoś zainteresowany proporcjami, to moge pomierzyć, bo tak samej z siebie to mi się nie chce
zina - 2010-07-14, 21:19
martka, super!
To ja poprosze o proporcje.
Ja wlasnie zajadam karobowe z przepisu Dominiki
puszka mleka kokosowego, smietanka owsiana, troche karobu i syrop slodzacy, mniam
Ps myslalam ze nie bede mogla robic domowych lodow ze wzgledu na mala zamrazalke (formy z Ikei do niej sie nie zmieszcza) ale znalazlam takie cudo
Mrozi lody na lezaco
hxxp://www.lakeland.co.uk/F/product/13025
martka - 2010-07-14, 22:05
zina, znalazlam wczoraj te formy w funciaku, ale zdecydowalam, ze dla chłopaków jeszcze zbyt rozchlapogenne
zaraz sprawdzę ile czego do lodów dałam
[ Dodano: 2010-07-14, 23:14 ]
dałam koło 20 dkg nerkowców (namoczyłam najpierw na kilka godzin), 3/4 puszki mleczka kokosowego (tego co Dominika miała, czyli takiego tłustszego), jakieś 60 ml syropu z agawy - wyszły bardzo słodkie moim zdaniem, ale chłopaki takie lubią
teraz doczytałam, ze w oryginalnym składzie jest jeszcze woda, ale bez wyszły wspaniale, śmiem twierdzić, ze lepsze od oryginału
topcia - 2010-07-14, 22:14
KUpiłam mleko kokosowe-w puszce. Jest stałe. Jak mam podejść do zrobienia lodów? CHodzi o zmiksowanie z innymi składnikami. Czy w temperaturze pokojowej mogę je trzymać otwarte? Wtedy zmieniłoby konsystencję. W składzie ekstrakt z kokosa i woda-zastanawiam się, czy się nie zepsuje.Teraz takie upały.
martka - 2010-07-14, 22:20
topcia, obstawiam, ze jest stałe na wierzchu tylko. wywal wszystko z puszki i zmiksuj.
zina - 2010-07-14, 22:21
| martka napisał/a: | teraz doczytałam, ze w oryginalnym składzie jest jeszcze woda, ale bez wyszły wspaniale, śmiem twierdzić, ze lepsze od oryginału |
brawo
chciałam napisać to samo co martka o mleku kokosowym
martka - 2010-07-14, 22:23
zina, miksowałam wszystko na gładką masę w thermomixie, ale jestem pewna, ze zwykły ręczny blender sobie poradzi z namoczonymi nerkowcami
zina - 2010-07-14, 22:24
martka, dzieki, wyprobuje jak zjemy karobowe a zatem pewnie szybko
topcia - 2010-07-14, 23:10
martka, dzięki . A przechowujecie w lodowce oczywiście?
| zina napisał/a: | | jak zjemy karobowe |
też myślę o karobie-jak robiłaś?
zina - 2010-07-14, 23:12
w lodówce.
przepis na stronie poprzedniej bez proporcji bo trzeba próbować jakie komu smakują
topcia - 2010-07-14, 23:19
| zina napisał/a: | | przepis na stronie poprzedniej bez |
dzięki .
A ktoś próbował zrobić lody z jajkiem? WIsia nie lubi jajek, więc może w ten sposób bym Jej przemyciła
Lily - 2010-07-15, 08:55
| Aisha napisał/a: | | po co chcesz przemycać Dziecku jajka, jak ewidentnie ich nie chce jeść? | B12?
Malinetshka - 2010-07-15, 10:51
martka, nie doczytałam, więc zapytam: masz maszynę do lodów czy po prostu zblendowałaś składniki i do zamrażalnika?
martka - 2010-07-15, 10:58
Malinetshka, nie mam maszyny do lodów, po prostu zmiksowałam na gładką masę i do zamrażalnika
dynia - 2010-07-15, 11:12
Martka wiedziałam ,że się szarpniesz zrobic domowe 'bb'.Wiedziałam też ,że efekt przerośnie oryginał
martka - 2010-07-15, 11:15
dynia, nie gadaj tylko rób
Malinetshka - 2010-07-15, 11:31
| martka napisał/a: | po prostu zmiksowałam na gładką masę i do zamrażalnika |
i nie było grudek lodu?
dynia - 2010-07-15, 11:54
| martka napisał/a: | dynia, nie gadaj tylko rób |
No właśnie poczyniłam tylkoi zbraku odpowiedniej il.nerkowców zrobiłam pół na pół z macademią.Właśnie siedzą w piekarniku
melba - 2010-07-15, 12:12
o, w piekarniku to moga Ci sie nie zmrozic odpowiednio...
martka - 2010-07-15, 12:55
Malinetshka, nie było grudek, właśnie jedliśmy, a siedziały od 24 godzin w zarażalniku ( piekarniku )
zina - 2010-07-15, 13:12
| martka napisał/a: | siedziały od 24 godzin w zarażalniku ( piekarniku ) |
zarażalniku
martka - 2010-07-15, 13:35
no pięknie mi to wyszło
dynia - 2010-07-15, 14:20
Obawiam się niestety ,że tylko thermomix martki da radę rozdrobnic te orzechy w miał idealny ,mój blender ręczny choc 850 w,nie zamienił tych lodów w krem totalnie aksamitny
Malinetshka - 2010-07-15, 14:28
| zina napisał/a: | | martka napisał/a: | siedziały od 24 godzin w zarażalniku ( piekarniku ) |
zarażalniku |
martka, dzięki za info.
No tak.. ja spróbuję w blenderze kielichowym...wyjdzie co ma wyjść
martka - 2010-07-15, 14:59
dziewczyny, jak wam nie wyjdą te lody to przyjeżdżajcie do mnie
topcia - 2010-07-15, 21:29
Właśnie jem lody z jagód i kiwi na bazie mleka kokosowego ze stewią. CUDO!!!! . Zrobiłam też czekoladowe z karobem i stewią. Z ciekawości dodałam jajko. Inna jakość. CHociaż zbyt wielkiej różnicy nie czyni. Dzięki wszystkim za inspiracje
rosa - 2010-07-16, 08:43
martka a nie były kamienne? mi z mleka koko zawsze wychodzą twardziele
martka - 2010-07-16, 09:52
rosa, właśnie nie, ale myślę, że to z powodu duuuużej zawartości tłuszczu; były wręcz kremowe .
bronka - 2010-07-16, 09:55
| rosa napisał/a: | martka a nie były kamienne? mi z mleka koko zawsze wychodzą twardziele |
na godzinę przed konsumpcją włóż do lodówki. Będą akurat.
Ja zrobiłam wczoraj karobowo-czekoladowe
Będą na weekend
Puszka mleka koko, szklanka mleka owsianego, tabliczka czekolady 85%, łyżka karobu, syrop z agawy- na oko
gosia_w - 2010-07-16, 11:10
bronka, ale mi smaku narobiłaś...
dynia - 2010-07-16, 12:45
Potwierdzam 'helados' nie są kamienne ani trochę
zojka3 - 2010-07-16, 18:14
| bronka napisał/a: | | Puszka mleka koko, szklanka mleka owsianego, tabliczka czekolady 85%, łyżka karobu, syrop z agawy- na oko |
no właśnie, muszę następnym razem zmieszać z jakimś mlekiem zbożowym, z samym kokosowym za tłuste jak dla mnie. Zjadłam wieczorem i do rana mnie mdliło
kofi - 2010-07-16, 20:45
A ja dziś wykonałam najlepszy sorbet, jaki w życiu jadłam - wg metody k.leee - zmrożone (ale nie na kamień): przejrzały banan, mocno dojrzała brzoskwinia, kilka śliwek i resztki arbuza - zblendowane i wyszła porcja na 3 osoby. Z tym, że mogłabym również zjeść sama bez wysiłku
Właśnie ten sposób - najpierw zamrożone, potem miksowane, super.
Lily - 2010-07-16, 21:04
A ja zła kobieta jem lody ze sklepu, i to nie jakieś tam sorbety
kofi - 2010-07-16, 21:07
| Lily napisał/a: | A ja zła kobieta jem lody ze sklepu, i to nie jakieś tam sorbety |
Ja też, ale dzisiaj mamy vegan i dlatego uczyniłam ten sorbet. Ale warto było Sorbetów ze sklepu nie jem, bo nie lubię.
bronka - 2010-07-16, 21:08
Właśnie wylizałam miseczkę po czekoladowo-karobowych
Zbyt szybko się rozpuszczały. Następnym razem dam trochę agaru.
Kat... - 2010-07-16, 21:30
Ja dzisiaj z kefiru sojowego, malin, oleju i łyżeczki sztucznego miodu zrobiłam lody w foremkach z Ikei. Ciekawe jak twarde będą
arahja - 2010-07-17, 10:21
zmiksowałam właśnie krem kokosowy SINCERE (strasznie słodki, bardziej jak masa niż cokolwiek przypominającego mleko kokosowe) z jagodami i w zwykłym plastikowym pojemniku na żywność wrzuciłam do zamrażalnika. czekam
kofi - 2011-05-10, 16:52
Właśnie wcinamy z Danielem lody z truskawek mrożonych zmiksowanych z mlekiem kokosowym.
Pewnie 300 g truskawek (bo paczkę 400 g miałam zaczętą) i szklanka mleka. I 2 łyżeczki cukru brąz. Miałam miksować bez mleka, ale blender nie chciał się ruszać, więc dodałam i to była dobra decyzja. Włożyłam do foremek lodowych z tesco (patyczki - misie ), mroziły się z półtorej godziny, wystarczyło, no ale truskawki były mrożone, więc niewiele im było trzeba. Poeeeezja.
Anja - 2011-05-30, 12:12
Dziewczyny, a gdzie się kupuje patyczki do lodów?
Malinetshka - 2011-05-30, 13:04
Ja mam ikeowskie, tego typu:
hxxp://produkty.ikea.pl/p14742/foremka-do-lodow
Agnieszka - 2011-05-30, 15:17
Prezentowane przez Mali foremki miałam - były fajne. Teraz mam inne też Ikea niestety są połączone więc mało wygodne w użykowaniu.
Można zastosowac opakowania po deserkach np. alpro a patyczki zgarnąc z jakiejś lodziarni.
gosia_w - 2011-05-30, 15:19
ja mam takie, jak Mali i jestem z nich zadowolona
kofi - 2011-05-31, 11:57
hxxp://mojewypieki.blox.pl/2010/06/Maszyna-do-domowej-produkcji-lodow-pomagamy-wybrac.html]O maszynkach
No, nie spocznę chyba...
Lady_Bird - 2011-06-22, 10:31
W następną środę pojawią sie w sklepach tchibo foremki do lodów wodnych:
hxxp://www.tchibo.pl/Formy-do-wyrobu-lodow-wodnych-2-sztuki-p400005527.html
oraz maszynka do lodow.
hxxp://www.tchibo.pl/Maszynka-do-lodow-p400006416.html
Anja - 2011-07-30, 20:34
Właśnie jem to:
hxxp://ilovetofu-cb.blogspot.com/2011/01/kremowe-lody-czekoladowe.html
Strasznie dobre, sprawdzone zresztą przez kilka osób, więc i ja musiałam przetestować.
Ja jeszcze dodałam trochę karobu. Niebo w gębie.
No i wreszcie mamy maszynkę do robienia lodów - do tej pory obywałam się bez - no i jest różnica i to znaczna.
Ka.ja - 2011-08-12, 16:04
Dziewczyny z maszynami do lodów Czy schłodzoną mieszankę najpierw wrzucacie do maszyny, a potem ją włączacie czy też odwrotnie (tak jak jest podane na Moich Wypiekach - najpierw włącza się maszynę, a potem wlewa mieszankę)???
moja maszynka przyszła wczoraj bez instrukcji obsługi - doślą mi ją co prawda, ale lody mam zamiar zrobić już dziś.
Ile mieszanki można wlać do miski - połowę objętości, 3/4?
HELP!!!
karmelowa_mumi - 2011-08-12, 21:43
Ka.ja, i jak zrobiłaś? jej, nareszcie ktoś mi zrobi domowe dobre lody, bez kamienia
ifinoe - 2011-08-13, 20:00
niestety zaczęłam czytac ten wątek i stwierdziłam że muszę wyprodukować jakieś lody, tak więc w zamrażarce siedzi sorbet czekoladowy
nie mam maszynki, więc co ok 30 minut mieszam masę widelcem
|
|