| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Makowiec
pomarańczka - 2008-05-27, 17:06 Temat postu: Makowiec Szybki makowiec wegański :
2szkl. mąki do wyboru , 1,5 szkl. maku(nie trzeba mielić), 4łyżeczki oleju , 2jabłka starte na grubej tarce, bakalie do woli(ja też ostatnio dałam wiórki kokosowe, lubię eksperymentować) 1/2szlk. cukru brązowego bądz innego słodzika( oczywiście jest to kwestia indywidulnego smaku, ja robiłam bez i smakował wyśmienicie), 1łyżeczka proszku do pieczenia i tyle wody by uzyskać konsystęncję b. gęstej śmietany. Pieczemy 30 min. w średniej temp. Smacznego , polecam jest b. smaczny i szybko się go zjada.Ja też dodałam odrobinę mąki amarantusowej.
k.leee - 2008-05-27, 17:53
Kurcze, makowiec to było moje ulubione ciasto , niespożywane przeze mnie od początku wegańskich czasów i chyba mam w domu wszystkie składniki
Czy mak dodaje się suchy? czy moczony lub gotowany? Czy do całej masy dodaje się tylko 1 łyżeczkę wody??
pomarańczka - 2008-05-27, 18:19
Oczywiście,że mak suchy , a co do wody to dodaje się ją na końcu po zmieszaniu całości w ilości zależnej od ciasta, czyli dodaj najpierw pół szklanki , zamieszaj , a potem zobaczysz co dalej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Popróbuj, powinno wyjść.
mizumo - 2008-05-27, 18:58
ciekawy przepis i chyba wypróbuję
chociaż bardziej mnie kusi makowiec zawijany, tylko mam obawy czy mi ciasto odpowiednie wyjdzie
taniulka - 2008-12-21, 22:41
No to będę testować. Ciasta pomarańczki bardzo mi smakują
gosia_w - 2009-06-25, 18:41
Zrobiłam dzisiaj. Pyszny! Zmieliłam mak na sucho (żeby się lepiej strawił), zamiast wody dałam mleko ryżowe. Jako słodzik dałam rodzynki (wystarczyło). Z bakalii były jeszcze orzechy włoskie. 1/4 zjedzona natychmiast, ciekawe, ile zostanie do jutra
Dzięki za przepis!
pomarańczka - 2009-06-29, 16:05
Cała przyjemność po mojej stronie gosiu_ w ,bardzo mnie cieszy,gdy ktoś udoskonala przepis. Ja osobiście bardzo lubię eksperymentować w kuchni.(chociaż od jakiegoś czasu straciłam wenę twórczą,ale mam nadzieję,że to mi minie bezpowrotnie )Może i ja coś upiekę zainspirowałaś mnie...dzięki
vegAnka - 2009-07-08, 14:45
Sorki ale niezbyt rozumiem przepis a chcialabym zrobic... To nie jest makowiec zawijany? No bo ja tylko takie znam
Chyba nie bo jezeli ciasto ma miec konsystencje gestej smietany.... wiec ciasto sie wlewa na blache? A gdzie mak? W ciescie juz?
No im wieczej czytam, bym mniej rozumiem
Kat... - 2009-07-08, 15:44
vegAnka, niezawijany z makiem w cieście- taki piegus. Ja robiłam kilka razy i był pyszny ale 30 minut to chyba za mało. Ja piekę dłużej. Polewa z gorzkiej czekolady pasuje świetnie.
vegAnka - 2009-07-09, 08:27
dzieki za wyjasnienie Kat...!
z czekolada mowisz? mmmm ale mi smaka narobilas!
Kat... - 2009-07-09, 10:12
vegAnka, to się nie ma co zastanawiać tylko piec! Mówię Ci przepyszny jest. Wcześniej bym nie uwierzyła że jak ciasto jest wegańskie i bez cukru to może być takie dobre
vegAnka - 2009-07-09, 14:03
| Kat... napisał/a: | | vegAnka, to się nie ma co zastanawiać tylko piec! | trza tylko czas znalesc ale jak zrobie to napewno dam tutaj znac
gosia_w - 2009-07-10, 19:30
| Kat... napisał/a: | | 30 minut to chyba za mało. |
Kat, u mnie 30 minut wystarcza, ale konsystencja śmietany to dla mnie bardzo gęste ciasto (kupuję śmietanę eko z Figi, jest gęsta prawie jak masło, to dla mnie wzorzec).
maryczary - 2009-07-21, 09:51
Właśnie wkładam do piekarnika, na 175 stopni
na termoobieg czy góra dół?
[ Dodano: 2009-07-22, 10:20 ]
W związku z tym ze n ikt mi nie odpowiedział zostawiłam na termoobiegu i myślę, że to błąd bo wysuszył się troszkę na zewnątrz i dłużej musiałam piec, żeby się upiekł w środku. Następnym razem będzie góra-dół.
Dałam pół szklanki rodzynek, 2 łyżki miodu i 1 łyżkę melasy buraczanej - wyszło bardzo słodkie ale dobre. No i bardzo proste w wykonaniu
[ Dodano: 2009-07-25, 12:01 ]
zjadłam sama prawie, tzn 9/10
dzisiaj piekę znowu
pytanie: w jakie blaszce piec? jaka wielkość?
frjals - 2009-09-07, 08:45
Też się skusiliśmy i muszę przyznać, że to świetne ciasto. Przede wszystkim nie kruszy się, jest takie zwarte i bardzo przypomina "prawdziwy" makowiec. Ja dodałam mak zmielony wcześniej krótko w młynku.
maryczary - 2009-09-07, 08:47
a u mnie wszyscy mówią, że smakuje jak kutia
gosia_w - 2009-11-03, 20:06
maryczary, ja piekę w 165 stopniach, termoobieg i jest ok. Ale ciasto robię dość gęste.
pomarańczko, Twój przepis jest wspaniały, piekę to ciasto przynajmniej raz w miesiącu i za każdym razem zachwycam się nim. A ze mną moja córeczka, która ciast nie jada (oprócz babcinej tarty jabłkowej, no ale tam jest mnóstwo masła). Piekę w tortownicy i córeczka dostaje "trójkąty makowe" na drugie śniadanie lub podwieczorek. Mężowi również bardzo smakuje, chociaż czasami mówi, że jest takie dość wytrawne. Ja niczym nie słodzę, daję pół szklanki rodzynek i zamiast wody używam mleko ryżowe - dla mnie jest wystarczająco słodkie.
topcia - 2009-11-03, 23:19
pomarańczka, jaki olej? chyba jedynie tłuszcz palmowy/kokosowy do wysokich temperatur....
isadora - 2009-11-04, 10:12
O! Jaki fajny przepis Na pewno wypróbuję!
pomarańczka - 2009-11-04, 23:56
| topcia napisał/a: | | jaki olej? | jaki masz akurat,wedle życzenia | isadora napisał/a: | O! Jaki fajny przepis Na pewno wypróbuję! | To przepis mojej dobrej koleżanki | Kat... napisał/a: | | ale 30 minut to chyba za mało. Ja piekę dłużej. | nie ma takiej potrzeby,ale jeśli lubisz to wolna wola Ja piekę 30 min i po wyłączeniu zostawiam w piekarniku. | vegAnka napisał/a: | Sorki ale niezbyt rozumiem przepis a chcialabym zrobic... To nie jest makowiec zawijany? No bo ja tylko takie znam
Chyba nie bo jezeli ciasto ma miec konsystencje gestej smietany.... wiec ciasto sie wlewa na blache? A gdzie mak? W ciescie juz?
No im wieczej czytam, bym mniej rozumiem | Tu nie ma nic czego nie można zrozumieć,proste jak 2+ 2
topcia - 2009-11-05, 00:34
| pomarańczka napisał/a: | topcia napisał/a:
jaki olej?
jaki masz akurat,wedle życzenia |
a jaki Ty dodajesz? tak jak pisałam, widzę tu tylko tłuszcz nasycony ew. oliwa z oliwek..... ale to bez sensu, bo smak przecież nie ten.....
gosia_w - 2009-11-05, 10:58
topcia, ja dodaję olej słonecznikowy do smażenia firmy Natu. Jest przeznaczony do wysokich temperatur.
dort - 2009-11-05, 11:03
ja dodaję olej ryżowy lub najzwyklejszy kujawski
pomarańcza my również jesteśmy fanami tego ciasta
pomarańczka - 2009-11-05, 12:40
| Cytat: | a jaki Ty dodajesz? tak jak pisałam, widzę tu tylko tłuszcz nasycony ew. oliwa z oliwek..... ale to bez sensu, bo smak przecież nie ten..... | topcia
np.lniany,lniankowy,makowy, może też być kujawski jak pisała dort wedle życzenia.
Lady_Bird - 2009-11-05, 13:20
ponieważ umiem już Cygana nitkowego, naleśniki euri, to teraz chyba czas na ten makowiec pomarańczkowy Przepis wydaje się być łatwy, a ciasto pyszne. W weekend robie!
puszczyk - 2009-11-05, 14:58
Do pieczenia nie warto dawać olejów tłoczonych na zimno. Wysoka temperatura niszczy ich cenne właściwości, no i to droga impreza. Ja dodaję najczęściej kujawski, ryżowy lub z pestek winogron.
Capricorn - 2009-11-05, 19:35
bohater tego wątku właśnie siedzi w moim piekarniku, nie mogłam się oprzeć po tym, co tu przeczytałam
karmelowa_mumi - 2009-11-05, 20:03
| Capricorn napisał/a: | | nie mogłam się oprzeć po tym, co tu przeczytałam | ja niestety też i planuję w weekend
Capricorn - 2009-11-05, 20:05
dość gumowe mi wyszło ;d ale dobre
Lily - 2009-11-05, 20:07
| pomarańczka napisał/a: | | jest b. smaczny i szybko się go zjada | haha, w to nie wątpię pewnie się skuszę w najbliższym czasie, wygląda prosto
topcia - 2009-11-06, 00:10
| puszczyk napisał/a: | | ryżowy lub z pestek winogron |
rafinowane ma się rozumieć? czy winogronowy tłoczony na zimno się nadaje?
| puszczyk napisał/a: | | Wysoka temperatura niszczy ich cenne właściwości, |
a przede wszystkim stają się szkodliwe
[ Dodano: 2009-11-06, 00:11 ]
| gosia_w napisał/a: | | topcia, ja dodaję olej słonecznikowy do smażenia firmy Natu |
to też jest rafinowany z tego co pamiętam?
My rafinowanych w ogóle nie używamy, stąd moja dociekliwość
[ Dodano: 2009-11-06, 00:13 ]
Ach jakiej firmy mak byście poleciły, który nie byłby konserwoway siarką ew. nie zawierał jej "śladowych ilości"-bo dla mnie to jest jednoznaczne
gosia_w - 2009-11-06, 10:24
topcia, olej z Natu nie jest rafinowany. Jeżeli chodzi o mak, to kupuję najczęściej z firmy Dary Natury. Jest eko, więc nie ma siarki.
puszczyk - 2009-11-06, 11:10
[quote="topcia"]puszczyk napisał/a:
ryżowy lub z pestek winogron
rafinowane ma się rozumieć? /quote]
Tak, wyłącznie rafinowane.
kofi - 2009-11-06, 11:18
Oj, tyle zachwytów i ja jeszcze tego nie jadłam? Muszę naprawić ten błąd. Niech no tylko wrócę do domu .
dort - 2009-11-06, 11:26
kofi zrób koniecznie, my od wczoraj się zajadamy i potwierdzam warto
kofi - 2009-11-06, 11:33
Nie wiecie, czy ksylitol można dodawać do ciast? Nie rozkłada się, albo coś takiego?
Lily - 2009-11-06, 11:34
| topcia napisał/a: | | który nie byłby konserwowany siarką ew. nie zawierał jej "śladowych ilości"-bo dla mnie to jest jednoznaczne | przecież nie jest jednoznaczne - oznacza tylko, że w danej firmie używa się dwutlenku siarki, jest to informacja dla alergików - macie uczulenie na dwutlenek siarki?
Amanii - 2009-11-06, 12:50
Wczoraj mialam robic to ciasto, ale cena maku mnie zabila w sklepie.. teraz patrze ze nawet ten EKO mak z linku Euri jest tańszy niż u mnie najzwyklejszy mak w Społem...
Ale dzis ide na zakupy do teska wiec makowcowi sie nie upiecze Albo wlasnie upiecze
Lily - 2009-11-06, 17:01
| kofi napisał/a: | | Nie wiecie, czy ksylitol można dodawać do ciast? Nie rozkłada się, albo coś takiego? | ja dodawałam, jest OK
rosa - 2009-11-06, 20:13
dzisiaj upiekłam, pycha, tylko przesłodziłam, najpierw dodałam tylko zmiksowanych resztek daktyli i słodu, ale na surowo wydało mi się ciut mało słodkie, to sypnęłam jeszcze cukru
ale spoko, i tak już 3/4 nie ma
dżo - 2009-11-06, 21:32
Dziewczyny, a Wy trawicie taki nieprzemielony mak?
pomarańczka - 2009-11-06, 23:37
| Capricorn napisał/a: | dość gumowe mi wyszło ;d ale dobre | dziwne mi nigdy takie nie wychodzi coś musiałaś zrobić nie tak,ale co nie wiem? | dżo napisał/a: | | Dziewczyny, a Wy trawicie taki nieprzemielony mak? | a czemu niby nie Fakt szkoda oleju zimnotłoczonego dodawać do ciasta można zwykły kujawski,albo ryżowy,z pestek winogron jak pisała puszczyk
topcia - 2009-11-07, 02:19
Skład mojego cista: mak (umyłam ), mąka kukurydziana, amarantusowa, tłuszcz kokosowy, woda, stewia, jabłka. Hehhehehe, miał być dla candidowców ale zaryzykowałam jabłko. NIe dodałam proszku do pieczenia, bo to chemia. NO i mam pytanie w związku z tym, bo na ciastach się nie znam. PRoszek powoduje sklejanie ciasta no nie? Bo mój makowiec rozsypuje się . Następnym razem dodam jajko, to może będzie się trzymał w kupie.
Dałam kawałek Wisi i dopiero się zastanowiłam, czy mak w tym iweku można już podawać?
zojka3 - 2009-11-07, 05:34
| topcia napisał/a: | | PRoszek powoduje sklejanie ciasta no nie? Bo mój makowiec rozsypuje się . Następnym razem dodam jajko, to może będzie się trzymał w kupie. |
Z tego co wiem to proszek powoduje rośnięcie ciasta a sklejanie to prędzej jajko.
Lady_Bird - 2009-11-07, 09:29
Zrobiłam wczoraj wieczorem. Właśnie konsumuję pierwszy kawałek. Wyszedł . Jest smaczny i w ogóle. Dałam mąkę orkiszową, zamiast wody -mleko sojowe i jako słodzik 3 łyżki miodu. Piekłam go nieco dłużej, jakies 50 minut w 170 C.
puszczyk - 2009-11-07, 09:38
| dżo napisał/a: | | Dziewczyny, a Wy trawicie taki nieprzemielony mak? |
Przelatuje.
Wczoraj upiekłam ze zmielonym i też wyszło.
kofi - 2009-11-07, 11:52
Miałam za mało niezmielonego, to dałam pół szklanki zmielonego. Ksylitol i troszkę cukru brązowego. Z bakalii płatki migdałowe i rodzynki. Mąka orkiszowa, mleko kokosowe. Chyba troszkę niedopieczone, bo bardzo wilgotne, ale ja takie lubię. I polane gorzką czekoladą z odrobiną esencji pomarańczowej.
To ciasto cieszy się zasłużoną sławą - pyyyyszne.
Następnym razem dam tylko minimum czegos słodzącego.
A w ogóle to Daniel robił i jest dumny jak paw, że umie upiec ciasto.
karmelowa_mumi - 2009-11-07, 13:58
no to i u mnie się pojawił.
dałam zmielone rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy włoskie i esencję migdałową - następnym razem dam migdałów. upiekłam na dużej blaszce, bo chciałam płaski i w pół godziny był suchutki. Pięknie wygląda, pachnie i smakuje. Myślę, że weekendowi goście będą zachwyceni. a co najważniejsze dla mnie - błyskawicznie się robi. dzięki Pomarańczka!
ifinoe - 2009-11-07, 15:57
właśnie się piecze, już się nie mogę doczekać
gosia_w - 2009-11-07, 16:09
| dżo napisał/a: | | Dziewczyny, a Wy trawicie taki nieprzemielony mak? |
ja mielę na sucho w blenderze
topcia - 2009-11-07, 23:37
| Cytat: | topcia napisał/a:
PRoszek powoduje sklejanie ciasta no nie? Bo mój makowiec rozsypuje się . Następnym razem dodam jajko, to może będzie się trzymał w kupie.
Z tego co wiem to proszek powoduje rośnięcie ciasta a sklejanie to prędzej jajko. |
to dlaczego mi się rozwala?
puszczyk - 2009-11-08, 08:58
Może za mało wody. Konsystencja śmietany inaczej opisana - ciasto powinno się odrywać od łyżki, ale nie spływać.
frjals - 2009-11-08, 12:50
Myśmy wczoraj zrobili; od razu dwa - makowiec i dyniowe (które też jest super). Jeszcze po połówce zostało na dziś .
| topcia napisał/a: | | to dlaczego mi się rozwala? |
taki urok ciasta bez jajek.
topcia - 2009-11-08, 13:43
| frjals napisał/a: | | i dyniowe |
bardzo proszę o przepis
dynia - 2009-11-08, 14:13
Potrzebuję na szybko wskazówki czy ta masa makowa na to ciasto czy odwrotnie? Robię własnie i nie wiem jak to rozłozyc...
frjals - 2009-11-08, 14:32
Yyy, ta masa makowa jest właśnie ciastem... albo czegoś nie rozumiem
topcia, ciasto dyniowe z wd, jest gdzieś na forum, chyba puszczyk, podawała.
dynia - 2009-11-08, 14:41
Dobra ciasto siedzi w piecu.Wymieszałam jednak te wszystkie składniki razem ,nie wiem co mi się ubzdurało z ta osobna masą makową
[ Dodano: 2009-11-08, 14:42 ]
frajls no właśnie do tego doszłam drogą dedukcji
[ Dodano: 2009-11-08, 17:48 ]
Pyszne ,wilgotne,aromatyczne ciasto!! Z czekoladą i płatkami migdałowymi na wierzchu wprost niebiańskie
pomarańczka - 2009-11-08, 20:00
| topcia napisał/a: |
to dlaczego mi się rozwala? | bo wydziwiasz następnym razem będzie już lepiej Co Ty topcia z tą chemią tak wyskoczyłaś
ifinoe - 2009-11-08, 20:13
w ciągu godziny wciągnęliśmy 2/3 blaszki
z dodatków rodzynki, zamiast cukru puree z 6 daktyli, nie zdążyłam zrobić polewy
gemi - 2009-11-08, 22:11
ale mi smaka narobiliście... i to o tej porze
ag - 2009-11-08, 22:17
wczoraj niebacznie otworzyłam ten wątek i od razu upiekłam makowiec
topcia - 2009-11-08, 23:28
| pomarańczka napisał/a: | bo wydziwiasz następnym razem będzie już lepiej |
hehehehe, zobaczymy.... bo..... doszliśmy do wniosku z Mężem, że mak zawiera przecież oleje nienasycone i pewnie jełczeją pod wpływem temperatury
| pomarańczka napisał/a: | Co Ty topcia z tą chemią tak wyskoczyłaś |
a z czego robią proszek do pieczenia? wiem, wiem, skrajni jesteśmy. ALe nam tak dobrze
[ Dodano: 2009-11-08, 23:30 ]
| frjals napisał/a: | | topcia, ciasto dyniowe z wd, jest gdzieś na forum, chyba puszczyk, podawała. |
tak, znalazłam, dzięki i już zrobiłam. Dwie godziny mi to zajęło a Wisia i tak nie jadła..... NIe lubi dyni i tyle i pod jaką postacią bym nie podała i doprawiła i tak wyczuje..... Ehhhhh, skończyło się na odmrożonej gryczance, brokułach i kalafiorach na kolację.
zojka3 - 2009-11-09, 07:56
| frjals napisał/a: | | taki urok ciasta bez jajek |
można dodać gluta siemieniowego i będzie jak z jajkami
gosia_w - 2009-11-09, 10:41
| zojka3 napisał/a: | można dodać gluta siemieniowego i będzie jak z jajkami |
a jak zrobić tego gluta?
pomarańczka - 2009-11-09, 12:41
| topcia napisał/a: |
hehehehe, zobaczymy.... bo..... doszliśmy do wniosku z Mężem, że mak zawiera przecież oleje nienasycone i pewnie jełczeją pod wpływem temperatury
| i co znowu? dajcie sobie troszkę luzu można też dodać zmielone płatki owsiane
karmelowa_mumi - 2009-11-09, 12:54
to forum powinno mieć jesienny podtytuł: cała Polska piecze Makowca!
u mnie ostatnie kawałki uratowane na dzisiejsze spotkanie, jutro wraca Art, pyta się o makowiec, haha, ale już nie upiekę, bo makowiec koliduje bardzo mocno z moją dietą, Guru się męczy, a ja żrę makowiec, nie będę!
aha, mam wrażenie, że na drugi dzień był lepszy niż po upieczeniu...
Lady_Bird - 2009-11-09, 13:01
| karmelowa_mumi napisał/a: |
aha, mam wrażenie, że na drugi dzień był lepszy niż po upieczeniu... |
no ba!
ja przeważnie robię ciasto wieczorem i jem dopiero na drugi dzień, a z każdym kolejnym dniem smakuje mi bardziej.
Mi sie ten makowiec w ogóle nie rozwalał. Był bardzo zbity. Ostatnie dwa kawałeczki jeszcze dziś ze mna do pracy przyjechały
zojka3 - 2009-11-09, 20:11
| gosia_w napisał/a: | | a jak zrobić tego gluta? |
gotujesz w wodzie siemie lniane (niezmielone) i robi się glut na szklankę wody powinno wystarczyć pół łyżki ale nie dam sobie głowy uciąć, bo na oko robię
[ Dodano: 2009-11-09, 20:12 ]
a, i przecedzasz (na gorąco, bo wtedy łatwiej) oczywiście żeby pestek nie było....chyba, że lubisz z.
gosia_w - 2009-11-09, 20:51
dziękuję zojka3, a jak się to przelicza ilościowo na jajka? Np. ta szklanka wody z siemieniem, to ile jajek zastępuje? Albo do jakiej ilości mąki się to dodaje?
Amanii - 2009-11-09, 21:01
zrobiłam w ramach przerwy w pracy zaraz zjem w ramach drugiej
Tasak - 2009-11-09, 21:23
A ja zrobiłam wczoraj, i mój mężczyzna mówi, że za mało słodki (ale On się nie zna ) a mama mówi, że dobry, tylko że 'za mało puchaty' może to przez brak jajek i innych bajerów jakie tam się tradycyjnie w makowcach wyczynia ja się nie znam bo piekłam drugi raz w życiu ciasto (pierwszy był Cygan z bananami) i to w ciągu ostatnich 3 dni więc jestem z siebie niebywale dumna
topcia - 2009-11-10, 00:55
| pomarańczka napisał/a: | można też dodać zmielone płatki owsiane |
o mamo glutenu nie jemy
zojka3 - 2009-11-10, 06:32
| gosia_w napisał/a: | | dziękuję zojka3, a jak się to przelicza ilościowo na jajka? Np. ta szklanka wody z siemieniem, to ile jajek zastępuje? Albo do jakiej ilości mąki się to dodaje? |
tak jak pisałam u mnie to na oko. za dwa jajka powiedzmy dodałabym pół szklanki gluta, objętościowo to chyba tak wychodzi. Musisz poeksperymentować, ja dawno z tymi glutami się bawiłam a teraz dodaję jajka, bo mi sie nie chce bawić
Acha a jak glut Ci zostanie to można maseczkę na włosy zrobić, bo on świetnie nawilża
Amanii - 2009-11-10, 07:38
| Tasak napisał/a: | | a mama mówi, że dobry, tylko że 'za mało puchaty' |
o to samo pomyslalam... pewnie nie przez brak jajek (cygan też bez jajek a jest puchaty), tylko przez te jabłka, które dają taką wilgotność ciasta... Jakby dać troche mleka sojowego zamiast wody, to możnaby nie ucierać jabłek, tylko pokroić je w kostkę i dorzucić do ciasta.. wtedy byłoby puchatsze z kawałkami jablek w środku...
tak mi się tylko zdaje... nie wiem, muszę przetestowac
kofi - 2009-11-10, 08:28
MNie się wydaje, że jest mało puchate, bo mak jest ciężki - raczej wszystkie ciasta ze sporą zawartością maku są takie zwarte. Ja zamiast wody dałam mleko kokosowe, a też było takie zwarte. Mniam, miłe wspomnienia po sobie zostawiło.
karmelowa_mumi - 2009-11-10, 08:50
ja też dodałam mleko - i wyszło właśnie takie jakie lubię, ciężkawo zwarte, że tak powiem
Lady_Bird - 2009-11-10, 09:10
| karmelowa_mumi napisał/a: | ja też dodałam mleko - i wyszło właśnie takie jakie lubię, ciężkawo zwarte, że tak powiem |
u mnie tak samo.
dynia - 2009-11-10, 10:50
| Lady_Bird napisał/a: | | karmelowa_mumi napisał/a: | ja też dodałam mleko - i wyszło właśnie takie jakie lubię, ciężkawo zwarte, że tak powiem |
u mnie tak samo. |
I u mnie.
pomarańczka - 2009-11-10, 22:36
| karmelowa_mumi napisał/a: | aha, mam wrażenie, że na drugi dzień był lepszy niż po upie czeniu... | wszystko jest lepsze na drugi dzionek, jakieś takie smaczniejsze,a jak się kończy to już w ogóle Inna jest perspektywa przed zjedzeniem,a inna po ślinka mi leci uwielbiam mak! jesienną porą
Lily - 2009-11-20, 21:25
Uwaga, piekę
[ Dodano: 2009-11-20, 23:17 ]
No i wyszło takie sobie, ale ja wszystko zeżrę. Z braku bakalii (poza 4 figami) dodałam 3 jabłka i trochę słodu i miodu (naprawdę mało). Jest 23:16, od razu wiadomo, czemu jestem gruba
pomarańczka - 2009-11-22, 00:54
Lily proszę mi tak o sobie nawet nie myśleć ,ani nie pisać co to za porządki wcale mi się to nie podoba,ani troszkę jesteś Wspaniała taka jaka jesteś,pamiętaj o tym
excelencja - 2009-12-23, 13:09
czyli nie da sięzrobić vegan strucli - makowca?
rosa - 2009-12-23, 16:21
| excelencja napisał/a: | | czyli nie da sięzrobić vegan strucli - makowca? |
da się, jak najbardziej
ciasto drożdżowe + masa makowa, dzisiaj popełniłam 2 szt
Kamm - 2009-12-23, 17:32
swietny i mega latwy przepis a jakos przestalam lubic gotowanie wiec w to mi graj
Wlasnie się upiekl pachnie pięknie i juz się nie moge doczekac szamania , dam znak jak wyszedl jak troszke ostygnie
Roska daj konkretny przepis na to ciasto bo brak mi wyobrazni na to drozdzowe do zawijanca
arahja - 2009-12-23, 17:49
Też upiekłam, robi si szybciuchno i ten maaak rodzina narzeka, że mało słodki, mimo że dałam szklanę rodzynek i jeszcze trochę cukru - ich się nie zadowoli. Ja jestem heppi
gosia_w - 2009-12-23, 19:20
Ja też dzisiaj upiekłam
arahja, ja zamiast wody daję mleko ryżowe albo owsiane i wtedy jest słodkie. Kiedy robiłam na wodzie, to mimo dużej ilości bakalii było mało slodkie dla rodziny.
arahja - 2009-12-23, 21:09
| gosia_w napisał/a: | | arahja, ja zamiast wody daję mleko ryżowe albo owsiane i wtedy jest słodkie. Kiedy robiłam na wodzie, to mimo dużej ilości bakalii było mało slodkie dla rodziny. |
Niezła myśl! Zapamiętam, dzięki!
Kamm - 2009-12-24, 10:15
makowiec pyszota , idealny wręcz bym rzekla
Zrobilam z mąki pol na pol 9 razowa z orkiszową , do tego 2,5 szkl maku zmielonego suchego , kubek pulpy rodzynkowej , kubek pulby daktylowej , orzechy wloskie i laskowe , kapke olejku migdalowe , 3 jablka , reszta jak w przepisie
Euri jak ja uwielbiam twoj humor
Dziękowac za przepis , dzisiaj juz chyba nie wyprobuje , ale przy najblizszej okazji z pewnoscią
Z bakallandu jest tez masa makowa , vegan , rowniez z miodem sztucznym , wyprobowalismy ją w tym roku do klusek z makiem , dobra dla męza rządzi bo slodka
Malinetshka - 2009-12-24, 13:01
| euridice napisał/a: | Euri jak ja uwielbiam twoj humor |
Ja też Twoje wypowiedzi są takie...wyważone, wysmakowane, no lubię czytać po prostu i te wtrącenia z angielskiego, mniam
Sorki za oftop.
U mnie makowiec piekła mama, ale może innym razem i ja coś wyprodukuję.
karmelowa_mumi - 2010-05-04, 12:39
ZROBIŁAM makowczyka po raz trzeci i tą razą wyszedł mi nieskromnie rzec - idealnie.
Dodałam 6 daktyli, pół garści rodzynek, 2,5 łyżki miodu, z 20 migdałów pokrojonych. Wierzch posypałam wiórkami kokosowymi, które zrobiły chrupiącą przyrumienioną pachnącą skórkę
Anja - 2010-08-09, 14:30
Kochani, poradźcie, bo szybko przeleciałam watek, ale chyba nie ma tu tego czego szukam. Czy macie przepis na makowiec bez mąki? Bo ja nie lubię mąki w makowcu. Regularnie piekliśmy coś takiego, ale w wersji z jajkami i maslem - no cóż, jest pyszny, ale ja bym chciała w wersji wegańskiej. Wczoraj próbowałam modyfikować mój przepis, zrobiłam, ale ciasto nie daje się pokroić, jest za miękkie - to po prostu zapieczona słodka makowa masa. Help?
lilias - 2010-08-09, 17:41
Anja, coś znalazłam, bez mąki, ale za to z kaszką kukurydzianą:
Makowiec wg Bożeny Żak-Cyran (Odnowa na talerzu)
2 szklanki maku
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1/2 szklanki orzechów włoskich wyprażonych
1/2 szklanki namoczonych rodzynek
skórka otarta z cytryny
6 łyżek miodu
sól
Mak zalać gorącą wodą na kilka godzin. Odcedzić, zachować wodę, a mak zmielić. Do maku dodać kaszkę kukurydzianą oraz bakalie, sól, rozpuszczony miód i wodę z moczenia maku. Masa powinna być mokra, ale nie płynna. Piec w wysmarowanej tortownicy pod przykryciem z folii aluminiowej około 50 minut.
Makowiec (Kuchnia Wegańska pod redakcją Agnieszki Olędzkiej)
2 szklanki maku
szklanka bakalii: rodzynki, ususzone śliwki, orzechy, nasiona słonecznika i dyni
szklanka kaszy kukurydzianej
Mak zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka godzin. Ugotować przez około 1 godzinę. Odcedzić i zemleć w maszynce. Wymieszać z przygotowanymi bakaliami i kaszą kukurydzianą. Wlać wodę z moczenia maku. Masa powinna być gęsta o konsystencji ciasta. Włożyć masę do tortownicy posmarowanej olejem i piec około 30 minut w gorącym piekarniku.
Ciekawe, czy robiłyście któreś z tych ciast. Ja jeszcze nie ale miało być bez mąki
Anja - 2010-08-09, 19:14
lilias, dzięki. ciekawe, jaka potem jest konsystencja, czy to się kupy trzyma... pewnie tak.
lilias - 2010-08-09, 20:26
Anja, powodzenia
dżo - 2010-08-09, 20:46
| Anja napisał/a: | | Czy macie przepis na makowiec bez mąki? |
Anja, mam, wprawdzie nie jest wegański aale myślę, że można go prosto przerobić i jajka zastąpić glutem z siemienia a masło olejem Wklepię jutro bo mam go w sypialni a Tymonowski śpi.
bronka - 2010-08-10, 09:02
Wczoraj strzeliłam makowiec. Co prawda żadnego przepisu się nie trzymając, ale wyszedł bardzo dobry
dżo - 2010-08-10, 12:09
Oryginalny przepis brzmi tak:
2/3 kostki masła,
1 szkl. cukru
6 jaj
1,5 szkl. maku
40 dag utartych jabłek
6 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Mak ugotoać, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać do utartej masy, wymieszzać, dodać jabłka, kaszę mannę, roszek do pieczenia i ubitą pianę z białek.
Katioczka - 2010-08-10, 14:23
powiem tak: zrobiłam makowiec bez mąki (pierwszy przepis, wg p. Żak)
ciasto wyszło zwarte i odpowiednio wilgotne, ale...
mak ma specyficzny smak, lekko gorzkawy, mimo dodania miodu i rodzynek,
makowe ciasto bez ciasta nie jest dla mnie jakoś szczególnie udane,
aż prosi się o dodanie choćby mącznego spodu, czegoś na "przełamanie smaku",
może jakimś sosem to polać? Migdałowym, śmietankowym...nie wiem, ale czegoś mi tu brak
Anja - 2010-08-10, 14:26
Katioczka, czasami to "wina" maku - może on był gorzki? bo mąka raczej nie ma tu nic do rzeczy.
jeśli chodzi o spód, to ja uwielbiam spód z herbatników - one tak fajnie miękną w czasie pieczenia.
Katioczka - 2010-08-10, 14:28
spód z herbatników, o! Dobra myśl!
Mak nie był gorzki, jednak każdy mak ma specyficzny smak,
który dla mnie, w nadmiarze, jest nieszczególny.
Dlatego coś jeszcze by się tu przydało Te herbatniki to super sprawa!
lilias - 2010-08-18, 21:17
| karmelowa_mumi napisał/a: | ja też dodałam mleko - i wyszło właśnie takie jakie lubię, ciężkawo zwarte, że tak powiem |
ładne określenie ale zachwytu nie wzbudziłam plackiem
Katioczka mój mak jest ok, ale trafił mi się sezam gorzki to może i mak się czasem taki trafić
bronka - 2010-08-19, 09:59
Mój nie był ani ciężkawy, ani zwarty. Miał konsystencję lekkiego ciasta proszkowego i był przepyszny
Dałam szklankę maku, 1,5 szklanki maki pełnoziarnistej, pół szklanki oleju, sezam, rodzynki, małe opakowanie mieszanki bakaliowej, 3 łyżki syropu z agawy, łyżeczkę sody rozpuszczoną w szklance mleka. Wymieszałam, dodałam mleka na oko, żeby miało konsystencję gęstej śmietany.
lilias - 2010-08-19, 13:12
bronka, mak mieliłaś? czy w tym przypadku "gęsta" to ciasto, które odrywa się z łyżki, czy takie bardziej spływające z łyżki? muszę zmniejszyć proporcje na eksperymenty
bronka - 2010-08-19, 13:27
lilias, mieliłam mak w młynku do kawy- na 4 porcje, sezam też.
Z tej proporcji wyszła mi mała tortownica.
Było wilgotne, smaczne i Padalce niebezpiecznie się w kuchni kręciły póki na stole stało
Nie wiem, czy spadało z łyżki- raczej opornie spływało
lilias - 2010-08-19, 17:25
bronka, dzięki u mnie właśnie konsystencja zniechęciła ludków do konsumpcji dlatego muszę nad nią popracować
mimish - 2011-03-20, 12:15
Zaraz bede wstawiac do piekarnika, wyglada pysznie
mamka_klamka - 2011-03-21, 11:54
To już wiem co będzie na podwieczorek Od rana miałam ochotę na coś makowego, tylko pomysłu nie miałam za bardzo. Idę po mąkę, bo mam tylko żytnią razową a z taką chłopaki nie zjedzą.
[ Dodano: 2011-03-25, 23:18 ]
Oczywiście zqapomniałam o jabłku, ale i tak wyszło bardzo dobre. Upiekłam w foremkach mufinkowych, żeby się łatwiej jadło Dzieciom też smakowały ciasteczka makowe. Mniam.
|
|