| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Silken Tofu zasługujące na nowy post :-D
kociakocia - 2009-05-12, 20:52 Temat postu: Silken Tofu zasługujące na nowy post :-D Dziś zostałam obdarowana wspaniałym tofu o smaku Azji, prawdziwe, oznaczające się brakiem kwaskowatości, bardzo delikatne i subtelne w smaku, bez konsystencji twarogu, gładkie, miałkie niemal jak pudding.
Idealne jest do kanapek jako smarowidło, do sernika, zblendowany z cytryną i słodem do owoców, placuszków, naleśników, gofrów, do wszelakiego rodzaju potraw curry, polecam tym wielbicielom tofu, którzy jeszcze takiego frykasa nie jedli, by spróbowali jak smakuje prawidłowy produkt
Polecam pokroić w kostki, obtoczyć w mące kukurydzianej, usmażyć na oleju, podać z shoyu z odrobiną słodu, sezamu i szczypiorku, niebo w gębie
Lub po prostu sporządzić ulubioną zapiekankę w naczyniu żaroodpornym z warzyw, przyprawy + tofu
Jest fantastycznym zamiennikiem jajek, śmietany czy jogurtu, sera ricotta.
Podczas pieczenia zachowuje swoją delikatność i soczystość.
Dodatkową jego zaletą jest waga 350g i wiem gdzie jest hurtownia w W-wie
choć to nie tu hxxp://www.sushi-shop.pl/product_info.php?products_id=554
gosia_w - 2009-05-12, 21:03
kociakocia, a możesz podać skład, poproszę?
Kreestal - 2009-05-12, 21:10
Fajnie by było, gdyby Lerka rozszerzyła asortyment swego sklepu o ten produkt, z chęcią bym wypróbowała
kociakocia - 2009-05-12, 21:10
proszę bardzo
Ingredients: Organic Silken Tofu (Firm): Filtered Water, Organic Soybeans, Organic Soy Protein
| Kreestal napisał/a: | | Fajnie by było, gdyby Lerka rozszerzyła asortyment swego sklepu o ten produkt, z chęcią bym wypróbowała | liczę na to
Lerka - 2009-05-13, 11:20
Dzięki Brzmi interesująco, tylko czy będziecie chcieli (bo Panowie też robią zakupy) kupować 350g tofu za co najmniej 12.09zł??!! (tyle kosztuje w tym "firmowym" sklepie - nie wiem po ile sprzedają innym sklepom). Ja się boję, że nikt tego nie będzie chciał kupować. A jaką ma ważność? Długą? Bo jak tak krótką jak Sunfoodu, to niezbyt to widzę różowo... Ale to jest takie tofu do smarowania, tzw. silk tofu? Czy jest kompletnie białe, czy z jakimiś dodatkami, bo w tym sklepie nie ma żadnego info... I czy trzyma sie je w lodówce, czy zwyczajnie na półce. Kocia, napisz
Karolina - 2009-05-13, 11:31
Było, było o Silken Tofu w tamtym roku w temacie o deserach i lodach. To podstawa wegańskich deserów, we wszystkich przepisach anglojezycznych jest wymieniane Moje marzenie ech...
kociakocia - 2009-05-13, 11:32
| Lerka napisał/a: | | A jaką ma ważność? Długą? | 20.10.2009
nie namawiam, ale może warto spróbować, to tofu ma specyficzny brak smaku jakby i ci co przywykli do twardego kwaskowatego tofu mogą być albo zachwyceni albo zawiedzeni. ale to tofu- to jest w konsystencji i smaku, takie jak je się w Japonii itd.
Mogę Ci Lerka podać namiar do hurtowni w W-wie.
| Karolina napisał/a: | | To podstawa wegańskich deserów | i nie tylko deserów
jest taka knajpa Akashia w W-wie i chyba już się rozrosła nawet na inne miasta, polecam tam iść na AGE TO-FU, smażone to-fu z sosem japońskim, tam właśnie serwują silken tofu, którego na próżno latami szukałam w sklepach i stal się cud, jest no i już jak jestem w temacie tej knajpy to polecam również tempurę z warzyw pycha!!!
| Lerka napisał/a: | | to jest takie tofu do smarowania, tzw. silk tofu? Czy jest kompletnie białe, czy z jakimiś dodatkami | firma produkująca to tofu ma różne jeszcze jego odmiany, czy są w hurtowni nie wiem, ale to jest gładziutkie i jaśniutkie, chyba zaraz cyknę poglądową fotkę, a potem zjem z shoyu
Lerka - 2009-05-13, 11:52
Właśnie wypatrzyliśmy je w necie, że ma też inne odmiany. W Anglii i Niemczech jest tradycyjnie dużo tańsze niż w PL Ach, te marże dystrybutorów, mój "ukochany" temat...
Ciekawe, ciekawe. Jak ma tak długą ważność, to jest szansa, ze ktoś kupi
Poproszę mailem namiar na hurt.
Karolina - 2009-05-13, 11:55
Lerka z dlaczego te marże są tak wysokie? Dlaczego żarełko eko w Czechach jest dużo tańsze niż w PL?
bojster - 2009-05-13, 12:05
| Karolina napisał/a: | | Lerka z dlaczego te marże są tak wysokie? Dlaczego żarełko eko w Czechach jest dużo tańsze niż w PL? |
Bo ludzie są do takich cen przyzwyczajeni (pamiętacie ceny z kosmosu w pierwszych sklepach "ze zdrowa żywnością"?) i nikomu z branży nie zależy na ich obniżaniu...? Poza tym to są w Polsce wciąż produkty niszowe, a w Czechach, UK, nawet w Niemczech są dużo bardziej rozpowszechnione. I nie chodzi wcale o to że u nas jest jakoś dużo mniej wegetarian – duży w tym udział mają właśnie kosmiczne ceny, przez co wegetarianie wolą kupić ser i twaróg, a weganie – zaopatrzyć się w warzywa na lokalnym bazarku...
Lerka - 2009-05-13, 12:12
My sami przywozimy rzeczy i po odliczeniu naszych kosztów mamy marże na granicy przetrwania. Taniej nie możemy sprzedawać, bo nie starczy nam nawet na pokrycie kosztów. Ale często spotykamy się z przedstawicielami handlowymi określonych firm, którzy dają nam ceny kosmiczne i chcą jeszcze zmusić do stosowania jakiegoś sugerowanego cennika z marżami na poziomie 70%!!!! Wiec im dziękujemy. A z kolei pod W-wą jest kilka hurtowni, w których te same produkty w hurcie mają wyższą lub taką samą cenę, jak u nas w detalu... Mi opada szczęka...
Wiadomo, że jak ktoś z małego sklepu to kupi, to musi dodać sobie swoją marżę i sprzedawać drożej niż kupił. No i wychodzą astronomiczne ceny.
Niedawno był artykuł w jednym z największych dzienników w PL o zdrowej żywności i napisano w nim, ze na cały nasz kraj działa koło 10-12 hurtowni. To znaczy, ze one wyznaczają głównie ceny. Na 40 mln mieszkańców kilkanaście hurtowni ???!!!
gosia_w - 2009-05-13, 13:30
kociakocia, na opakowaniu są jeszcze dwa składniki:
koagulant - gluconolactone i calcium chloride.
Czy coś wiadomo o szkodliwości bądź nieszkodliwości tych dodatków?
Lerka - 2009-05-13, 13:42
A teraz tak myślę, jak obejrzałam te 2 dodatkowe składniki..., i biorąc pod uwagę, że jest to produkcji USA, czy na opakowaniu jest info, że produkt jest GMO free?
Karolina - 2009-05-13, 19:37
Lerka czyli to nie jest tak, że producenci zagraniczni wyceniają dla Polski wyższe ceny niż np dla Czech?
nitka - 2009-05-13, 20:13
jak już silken tofu będzie dostępne to podam wam przepis na zaj.....sernik z niego
nie pisałam, bo nie chciałam szczuć
ag - 2009-05-13, 20:26
a ja dzisiaj robię lody z tofu, właśnie się mrożą a ja już się nie mogę doczekać
Karolina - 2009-05-13, 20:26
Nitka!!! łosz ty
Karolina - 2009-05-13, 20:30
Ja przechowuję jedynie zdjęcia z sieci tych nieziemskich rozkoszy
kociakocia - 2009-05-13, 20:31
nie mam siły już czytać tego opakowania tofu, jutro je obcykam, zobaczycie co i jak z nim
ag - 2009-05-13, 21:58
| euridice napisał/a: | Z przepisu z najnowszego vege? A robisz z tym dżemem różanym?
Też mi się ten przepis podobał, jak Ci wyjdą, to też zrobię |
Dokładnie, z ostatniego vege Tylko bez dżemu różanego bo mój mąż nie lubi. Akurat miałam wiśniowy. I bez cukru pudru żeby nie były za słodkie. Wstępna degustacja wypadła zachęcająco, sporo już wyjadłam a jeszcze się nie zmroziły.
maryczary - 2009-05-13, 23:10
ag chce przepis na te lody, muszę Aduli jakieś porobić i dla siebie też - podwójne porcje!
ag - 2009-05-14, 07:54
dodałam przepis na lody tu hxxp://www.wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=214914#214914
Lerka - 2009-05-14, 10:13
Karolina, chodzi Ci o ceny sugerowane? Czy o co? Wiem, że w naszym kraju każdy chce mieć wyłączność na rozprowadzanie czegoś, co kończy się jedynie astronomicznymi cenami, a często także niemożnością kupienia tych produktów w PL, a za granicą nie chcą sprzedawać, bo w PL mamy wyłącznego dystrybutora Ech....
A ja mam zamiar spróbować zrobić lody z zamrożonej bitej śmietany wege z owocami, tylko wciąż nie mam czasu. Ciekawe, czy taka śmietana da się zamrozić. Co myślicie?
melba - 2009-06-14, 14:22
wyczailam jakis przepis na domowe tofu jedwabiste
tylko ze ja na 100% to nie dowierzam swojemu angielskiemu... czy moglby ktos przetlumaczyc?
bardzo prosze
hxxp://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081115110145AAY1gN4]homemade silken tofu
kociakocia - 2009-06-14, 14:39
melba, wpisz tekst hxxp://translate.google.pl/translate_t#
melba - 2009-06-14, 14:44
niestety nie wiem co sie dzieje, ale jak wrzucam strone do tlumaczenia to wyskakuje mi spowrotem startowa strona przegladarki google
nitka - 2009-06-17, 07:36
All you need is 5 cups of soy milk and agar powder(transparent). {...}
mix the soy milk and agar powder to a boiling pan for 5 minutes and after 5 minutes, cover the pan and refrigerate it overnight but cool it first before putting in the refrigerator. it is ready to use in the next morning.
Wszystko, czego potrzebujesz to 1 litr mleka sojowego i agar agar
Wymieszaj zagotowane mleko sojowe z agarem i gotuj 5 minut. Po pięciu minutach przykryj i odstaw garnek do wystygnięcia. Wsadź na noc do lodówki. Powinno być ok następnego ranka.
Nie jest podana ilość agaru
kociakocia - 2009-06-17, 07:52
| nitka napisał/a: | | Nie jest podana ilość agaru | a z agarem różnie bywa
Karolina - 2009-06-17, 19:26
Czyli taką zastygniętą galaretkę można zmiksować i będzie kremem?
dynia - 2009-06-17, 19:33
Z tego przepisu przynajmniej tak wynika.Kto pierwszy na ochotnika do wypróbowania tej receptury ?
Humbak - 2009-06-17, 19:42
brzmi jak przepis na deserek sojowy z mleczka sojowego otrzymany
kociakocia - 2009-06-17, 21:48
| Karolina napisał/a: | | Czyli taką zastygniętą galaretkę można zmiksować i będzie kremem? | mi wychodził krem jak mixowałam agar zastygnięty z czymśtam już nie pamietam, więc efekt powinien być puddingowy
melba - 2009-06-18, 09:28
nitka dzieki
moze znajde gdzies jakis inny przepis.... bo neci mnie taki sernik zrobiony z tego tofu...hm...
devil_doll - 2009-06-24, 00:17
a co mozna z silken tofu zrobic ? deserek tylko ? wlasnie dzis nabylam ale na opakowaniu pisza o deserach ino
melba - 2009-06-25, 07:50
a zdradzisz ile cie ta przyjemnosc wyniosla ?
kociakocia - 2009-06-25, 11:55
devil_doll, robiłam super pyszne kotleciki z warzyw, ryżu rozpływaly się w buzi
nie dodawaj już wody, bo woda jest w tym tofu, tylko mąka i jakis kabaczek itp.
agazima - 2009-06-25, 13:57
kociakocia Ty jestes z wawy powiedz gdzie kabaczki juz widziałas?
kociakocia - 2009-06-25, 14:00
na bazarku wczoraj cudniaste kupiłam, takie nieduże są i pękate
devil_doll - 2009-06-25, 17:04
kocia dzieki
kociakocia - 2009-06-25, 17:39
devil_doll, proszę bardzo i pochwal sie jak cos upichcisz
devil_doll - 2009-06-28, 00:46
zapomnialam napisac zrobilam kotley z silken tofu kaszy jaglanej zmielonych pestek slonecznika z kurkuma, pieprzem i slodka papryka byly pyszne choc sie lekko rozwalaly
vegAnka - 2009-07-10, 09:48
| nitka napisał/a: | | jak już silken tofu będzie dostępne to podam wam przepis na zaj.....sernik z niego nie pisałam, bo nie chciałam szczuć | nitka, to ja moge po prosic o ten przepis? bo spoko tu znajede silk tofu w carrefour nawet
devil_doll - 2009-07-10, 16:34
nitka ja tez poprosze bo silken tofu mam za rogiem w zehrs
[ Dodano: 2009-07-12, 20:33 ]
veganka znalazlam kilka przepisow ale w kazdym jest serek ricotta bynajmniej niedlugo mam urodziny i sie pokusze o zrobienie sernika vg ani.d z silken tofu i cos tam wymysle btw z silken tofu sa super lody malinowe
Lerka - 2010-07-19, 14:50
Witajcie. Długo to trwało, ale wreszcie mamy silken tofu w Evergreen hxxp://www.evergreen.pl/silken-jedwabiste-p-1308.html Więc nie trzeba już mieszkać w Belgii czy Anglii, żeby mieć je w zasięgu
W wolniejszej chwili, jak zabiorę z domu, to podam Wam przepis na najpyszniejsze ciasto czekoladowe świata, właśnie z czekolady i silken tofu. Mniammmm!!!!
gosia_w - 2010-07-24, 20:04
Lerka, a mogłabyś podać skład?
Lerka - 2010-07-26, 14:31
Oczywiście, już dodaliśmy na stronę,
Skład: woda, soja, substancje stabilizujące: E516, E575
gosia_w - 2010-07-26, 18:46
dziękuję
patasznikowa - 2010-08-11, 14:55
dziewczyny, a gdzie te przepisy? nitka, Lerka dawac dawac
a silken tofu obsmazam wymaczane w mace groszkowej, mniam
bronka - 2010-08-11, 15:32
| patasznikowa napisał/a: | dziewczyny, a gdzie te przepisy? nitka, Lerka dawac dawac |
Lerka podała w wątku evergreen
mimish - 2011-02-02, 20:21
Dzis zrobilam mus czekoladowy i...jutro chyba tez zrobie;)
Potrzeba :
400 g tofu jedwabistego
150 g czarnej czekolady (min 70% kakao)
2-3 lyzki slodu lub miodu (ja dodalam 1 i bylo tez ok)
1 lyzka puree z migdalow
4 lyzki wody
duza szczypta cynamonu lub karobu
Czekolade i wode podgrzewamy i roztapiamy. Tofu mieszamy ze slodem i czekolada, dodajemy szczypte cynamonu/karobu, miksujemy na wysokich obrotach kilka minut (mozna robic przerwy). Mus przekladamy do malych pojemnikow i wkladamy na noc do lodowki. Podawac schlodzone.
koniczynka_k - 2013-01-11, 18:20
| Lerka napisał/a: | Witajcie. Długo to trwało, ale wreszcie mamy silken tofu w Evergreen hxxp://www.evergreen.pl/silken-jedwabiste-p-1308.html Więc nie trzeba już mieszkać w Belgii czy Anglii, żeby mieć je w zasięgu
W wolniejszej chwili, jak zabiorę z domu, to podam Wam przepis na najpyszniejsze ciasto czekoladowe świata, właśnie z czekolady i silken tofu. Mniammmm!!!! |
Będziecie jeszcze mieli dostępne to silken tofu? Mam straszną ochotę na słodkości, o których tu wszyscy piszą
Mnemozyne - 2013-01-11, 22:02
Znalazłam coś takiego:
hxxp://allegro.pl/sushi-serek-tofu-silken-349g-gratis-i2909471582.html
Tanpopo - 2013-01-21, 23:34
Karolina, zakochałam się w tym cupcake'u. Z czego to cudo jest zrobione? Co to za kwiatek?
Czy coś podobnego do silken tofu można otrzymać blendując naturalne?
|
|