| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Torcik wegański-macie jakieś propozycje?
Nuit - 2007-07-14, 07:15 Temat postu: Torcik wegański-macie jakieś propozycje? niedługo mój mały weganin skończy rok.Chcemy mu na urodziny zrobić tort taki,żeby też mógł zjesc no i tu jest problem....
oprócz nabiału nie może też jesc miodu i kakao.
mogłabym poszukać czegos w necie,ale zależy mi na sprawdzonym przepisie HELP!
alcia - 2007-07-14, 08:33
ten przepis podawała kiedyś Agapaweł, ponoć pyszny torcik wegański. Miód mogłabyś jakimś słodem zastąpić, czy kremem daktylowym, czy cukrem trzcinowym....
YUMMY CAKE
3/4 szkl ciepłej wody
3/4 szkl miodu
1/2 łyżeczki soli
40 dag drożdży
1 szkl mąki razowej
1 szkl mąki białej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka startych skórek pomarańczowych
Pierwsze 5 skaładnikow wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać pozostałe skladniki,a następnie wszystkie skladniki połaczyć ze sobą i dobrze wymieszac (można zmiskować).odstawić ciasto na 20-30 minut. Piec w temp 200 stopni przez 40-45 minut.
KREM SOJOWY
3/4 mleka sojowego
3/4 szkl ugotowanego,ciepłego ryżu lub makaronu(dobrze ugotować,bo będa grudki)
1/8 łyżeczki soli Bardzo Szczę¶liwy
1 łyżeczka soku cytrynowego
2 lyżki miodu
Wszystkie skladniki(oprócz soku cytrynowego) zmiksować na krem,dodać sok cytrynowy i mieszać łyżką do zagęszczenia.
[ Dodano: 2007-07-14, 09:40 ]
ja mojej małej robiłam torcik z tego przepisu AniD, jest na prawdę przepyszny, wszyscy się zachwycali (miód znów możesz czymś zastąpić...; gdy wybierzesz wersję masy z kakao, możesz użyć zamiast niego karob)).
Wyglądał tak: hxxp://picasaweb.google.com/alciaa/ZnWJesieIDrugieUrodzinki/photo#5030740169092061810
Miodownik
½ kg mąki
½ szkl. miodu
½ szkl oleju z pestek winogron
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
kilka łyżek zimnej wody (lub więcej)
Do mąki wymieszanej i proszkiem i sodą dodać olej, posiekać. Dodać miód, mleko i stopniowo wodę do uzyskania sprężystej masy. Schłodzić, upiec 5-6 placków w tem. 150°C. Placki powinny być cienkie, takie są najsmaczniejsze.
Masa:
3 szkl. mleka owsiano-kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki kaszy manny
0/5 szkl. mleka kokosowego lub wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki cukru (lub więcej)
Mleko o-k zagotować z cukrem, dodać mannę wymieszaną z mlekiem kokosowym, dodać olej, gotować chwilę. Gorącą masą przekładać placki. Polać rozpuszczoną czekoladą (gorzką Goplany lub Wedla, można dodać do niej cukier puder). Wierzch posypać wiórkami.
Mleko owsiano-kokosowe do miodownika
2 szkl. wody
1 opak. daktyli (10 dag.)
1 opak wiórków (10 dag.)
½ szkl. płatów owsianych
¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki gotować przez 20-25 min, jeśli woda wyparuje to dolać pól szklanki wody. Zmiksować dodając 2 szkl. wody.
Można robić masę w szybszej wersji. Zamiast mleka owsiano-kokosowego bierzemy mleko sojowe lub inne.
masa:
4 szkl mleka
0,5-3/4 szkl kaszy manny
1 szkl cukru
10 dak wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
Zagotować 3 szkl mleka z cukrem, dodać wymieszaną kaszę z 1 szkl mleka, gotować przez kilka minut. Dodać kakao i wiórki. Gorącą masą smarować placki.
Ania D. - 2007-07-14, 08:49
Ja teraz daję syrop słodowy zamiast miodu, jest doskonały.
babaaga - 2007-07-16, 16:33
| alcia napisał/a: | | en przepis podawała kiedyś Agapaweł, ponoć pyszny torcik wegański. | o, super, ze miałaś zapisane, bobym znowu musiala z ksiazki przpisywać:). potwierdzam!! robilismy jasiowi na roczek ten torcik i wyszedł bardzo pyszny, naprawdę yummy:)
hans - 2007-07-17, 14:20
Aby przełożyć ciasto, możesz zrobić najprostszy krem/smarowidło bananowe na świecie...
Składniki:
banany (ilość zależna od ilości potrzebnego kremu)
rodzynki
nerkowce ew. inne orzechy wg. uznania
cynamon, kardamon można dać też imbir...
oliwa z oliwek
opcjonalnie syrop słodowy
Sposób przygotowania:
obrane i pokrojone banany wrzucamy do gara z grubym dnem, w którym wcześniej podprażyliśmy orzechy na oliwie...dodajemy rodzynki, cynamon, kardamon opcjonalnie imbir i słód, chwilę odparowujemy (musi łatwo odchodzić od dna) i smarowidło gotowe…
Porady:
Dla mnie wystarczą same banany słód jest niekonieczny, ale jak kto do cukru przyzwyczajony to lepiej dodać
Jeśli kremik ma być bardziej smarowny, można zrezygnować z orzechów a nawet z rodzynek i zrobić z samych bananów (miksując je przed gotowaniem), wtedy po prostu wlewamy zmiksowane banany na lekko podgrzaną oliwę i mieszamy z przyprawami, wersja z dodatkiem imbiru doskonale nadaje się na smarowidło do chleba, naleśników czy czapati/roti w chłodniejsze dni (grzeje jak trza )
Ania D. - 2007-07-17, 16:24
Można zamiast rodzynek dac daktyle, dają dobrą masę. Banany koniecznie muszą być dobrze dojrzałe, takie są najsłodsze.
margot - 2007-07-17, 16:26
Aniu ,ta masa z daktyli i banana nada się do przełożenia tego miodownika czy lepiej wziąź to ciasto z Nieba?
Ania D. - 2007-07-17, 16:40
Można, warto dodać tylko wiórki kokosowe. Ja robię tak, że daktyle albo rozgotowuję na masę lub zalewam wrzącą woda i po chwili miksuję (rozgotowane są gęstsze). Miksuję potem razem z bananami, dodaję troszkę neutralnego w smaku oleju, troszkę soku z cytryny i juz. Wiórki dodać na końcu. Można zrobić tak, że masę podzielić na dwie części, do jednej dodać karob lub kakao i smarować na przemian tymi masami.
Warto chyba lekko zagęścić masę, może razem z daktylami rozgotować troszkę płatków owsianych, one potem stężeją i wszystko się będzie ładnie trzymać.
margot - 2007-07-17, 16:41
to ciasto od miodownika Aniu?
Bym upiekła na niedziele dla moich gości ścisłych wegan
[ Dodano: 2007-07-17, 17:42 ]
miod zastopię słodem -kupiłam
Ania D. - 2007-07-17, 20:25
Margot, myslę, że masa bananowa (z wiórkami) lepsza będzie do miodownika. W niebie dobre jest to, że jabłka są kwaskowate, orzechy i polewa dają słodycz i goryczkę. Jeśli chcesz dać do nieba tę masę, to dobrze byłoby smarować ją gorącą lub upiec cienkie placki wcześniej, by placek postał z masą. Chociaz jak dasz masę gorzką (np. gorzka czekolada z dodatkiem kawy rozpuszczalnej), to tez może być doskonałe. Ważne, by ciasto ogólnie nie było mdłe.
margot - 2007-07-18, 09:49
Aniu dziękuję ,zrobie z ,,miodownikiem"
Lily - 2007-07-21, 22:47
A tak przy okazji - czym można posłodzić jedzenie 9-mies. dziecku zamiast cukru?
Ania D. - 2007-07-22, 07:56
Niesiarkowanymi owocami suszonymi.
margot - 2007-07-22, 08:35
zrobiłam ,,miodownik" z masą bananowo-daktylowo- kokosową ,mmmmmiam
hxxp://imageshack.us]
hxxp://imageshack.us]
Lily - 2007-07-22, 09:27
wolałabym coś w płynie lub w proszku Margot, czym Ty mnie katujesz..
margot - 2007-07-22, 10:05
Lily jak można takim smacznym ciastem katować
Acha zamiast miodu dałam słód jęczmienny
martka - 2007-07-22, 10:53
margot, wygląda przepysznie
Lily - 2007-07-22, 13:26
Katować, bo ja nie mam takiego ciasta
Karolina - 2007-09-22, 11:28
Czy można ten torcik zrobić bez mleka?
Ania D. - 2007-09-22, 17:44
Jakie mleko masz na myśli? Wszędzie można w przepisach zastąpić mleko wodą, ale wpływa to na smak. Budyń na wodzie nie jest taki dobry, jak na jakimkolwiek mleku. Mleko do ciasta można zrobić z kokosa, migdałów, nerkowców (najszybciej), jak się chce, mozna skorzystać czasem z mleka w proszku (sojowe, ryżowe, gryczane i inne). Chociaz jeśli dodasz wiórki kokosowe, to różnica nie będzie w sumie tak duża.
naketka - 2008-05-21, 08:59
Alcia, do miodownika miód ma pyć płynny? i ile czasu piecze sie jeden placek?
scharon - 2009-04-03, 12:09
Dziewczyny popoludniu bede robic miodownik z kremem bananow-daktylowym
Powiedzcie mi na jaka grubosc mam zrobic kazdy placek i ile kazdy z nich ma sie piec w piekarniku -w przepisie nie znalazlam tej informacji-jest podana tylko temperatura piekarnika
martka - 2009-04-03, 12:42
scharon, placki zrób jak najcieńsze, piekłam chyba koło 15 minut każdy, na oko
scharon - 2009-04-03, 13:09
Ciasto juz przygotowane -chlodzi w lodowce .Ciekawa jestem jak mi wyjdzie.
dziekuje
[ Dodano: 2009-04-05, 13:40 ]
Wyszedl pyszny naprawde pyszny
robilam z masa bananowo-daktylowa ,dodalam do niej troche zmiksowanych orzechow i kaszy aby masa wyszla gesta .
dżo - 2010-03-19, 20:17
Mój wegański tort na roczek Tymona wyglądał tak: hxxp://img683.imageshack.us/i/img3092et.jpg/]
Zrobiłam go na bazie ciasta marchewkowego wg przepisu Kreestal z masą z daktyli i pamarańczy (wg przepisu pomarańczki) i bitą śmietaną z mleka kokosowego.
Mix wyszedł bardzo dobry . Polecam.
Prosiaque - 2010-08-29, 20:15
dżo, a jak ubija sie śmietanę z mleka kokosowego? i jakie to ma być żeby sie udało? trzeba normalnie jechac mikserem aż zgęstnieje?
dżo - 2010-08-29, 20:49
Prosiaque, trzeba włożyć puszkę/opakowanie do lodowki aby oddzieliła się woda od mleka/tłuszczu. Wodę wylewasz a miksujesz samo gęste mleko, zwykłym mikserem, ubijaczką tak długo aż będzie puszyste i sprężyste (podobne do ubitej śmietany 30%).
Figa - 2010-10-11, 23:32
dzo, a moglabys moze wrzucic ten przepis? bo jestem w pilnej potrzebie weganskiego tortu urodzinowego (zeby bylo weselej nie moze zawierac soi ani kakao, bo podobno po nich moj syn ma refluks). dzieki!
dżo - 2010-10-12, 13:08
Figa, przepis na ciasto marchewkowe zniknął z forum a ja go nie zapisałam niestety wic moge pomóc tylko po części, hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6968 - z tego przepisu wykorzystałam mase do przełożenia.
Przejrzyj puszkę, może w niej znajdziesz ciasto marchewkowe.
dżo - 2010-10-17, 12:21
Kilka propozycji na torty wegańskie znalazłam w tym blogu: hxxp://kuchniawege.blogspot.com/search?updated-max=2010-09-02T09%3A03%3A00-07%3A00&max-results=31
gosia_w - 2010-10-28, 19:45
dżo, robiłaś z tego przepisu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1196 ?
gosia_w - 2010-10-28, 20:52
Ja będę niedługo robiła tort na urodziny córci. Zamówienie jest na tort czekoladowy z wiśniami. Planuję upiec ciasto Anji, tylko bez gałki, słodzone daktylami, z dodatkiem kakao. Mam wiśnie w kompocie do przełożenia. Na wierzchu będzie polewa czekoladowa (przećwiczyłam ostatnio - 10 daktyli, trochę wody, trochę pogotować, zmiksować i do gorącej masy dać 1/3 gorzkiej czekolady. Wychodzi mocno słodkie i mocno czekoladowe).
Nie wiem, czy nasączyć czymś ciasto, jak myślicie? Zastanawiam się też, czy dać po prostu zmiksowane wiśnie, czy z czymś je wymieszać. No i jaką dać drugą warstwę?
lilias - 2010-10-28, 21:57
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=9294 a krem wiśniowo-kokosowy bronki? może być?
[ Dodano: 2010-10-28, 23:07 ]
może też być krem budyniowy, ale jak go się robiło od podstaw nie pamiętam
mleko (jakie kto używa), cukier, skrobia ziemniaczana, a jak wystygnie z margaryną wegańską (albo masłem) rozetrzeć na krem. Ciężka sprawa, hm...
z kupnego budyniu to 2 opak. budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka, 1 kostka (250g ) tłuszczu i szklanka cukru pudru . zmiksować, utrzeć jak kto uważa byle grudek nie było
dżo - 2010-10-29, 06:53
gosia_w, nasączyłabym ciasto, wystarczy woda z cytryną.
Swój tort robiłam z przepisu Krestal, ale nie ma go już na forum a ja nie zapisalam sobie niestety, w tym wątku co podałaś on był i zniknał.
Wiśnie bym zmiksowała i połaczyła z agarem, ostatnio świetnie mi to wyszło w babeczkach, taka miekka ale zwarta masa. A druga warstaw to ubite mleko kokosowe? albo jakiś dżem np.
gosia_w - 2010-10-29, 08:06
lilias, dżo, dziękuję
Mleka kokosowego raczej nie dam, bo córcia nie lubi bitej śmietany (żadnej, ani krowiej, ani kokosowej - oczywiście nie próbowała, ale nie lubi ). Budyniu też nie lubi ). Wiśnie z agarem to dobry pomysł, przynajmniej nie będą wypadać. A druga masa może wiśniowo-kokosowa (pewno też z agarem). Będzie mocno wiśniowy tort
A może nasączyć tym kompotem wiśniowym? Co myślicie?
bronka - 2010-10-29, 09:43
gosia_w, ja bym nie nasączała. Nie jest przecież suche. Robię też takie właśnie ciasto w okrągłej formie i przekładam owocami. Wiśnie polecam zagotować z mąką z manioku- taka masa kisielowa. Ewentualnie dosłodzić rodzynkami. Bardzo fajnie zachowuje jako masa do przełożenia. Nie wsiąka w ciasto, przykleja się i fajnie smakuje.
lilias - 2010-10-29, 11:03
gosia_w, ten krem budyniowy nijak budyniem nie smakuje raczej śmietankowo wrzuć zdjęcie tego cuda co je robisz
bronka, dawaj fotkę Twego też, niech popatrzę jak te wiśnie z maniokiem grzecznie leżą gdzie trzeba może czegoś nowego się nauczę
p.s. ślinotok w akcji
bronka - 2010-10-29, 11:36
lilias,
Mało mam zdjęć jedzenia. Zbyt łakoma jestem
gosia_w - 2010-10-30, 08:57
dzięki bronka. Manioku jeszcze nie używałam, więc raczej nie będę tym razem eksperymentować, bo może mi się nie udać. A próby nie chce mi się robić
bronka - 2010-10-30, 09:36
gosia_w, maniok zachowuje się jak mąka ziemniaczana, ale jest delikatniejsza i nie robią się gluty
Po kilku próbach z kisielkami latem zagościła u nas na stałe
gosia_w - 2010-10-30, 13:05
dzięki, nie wiedziałam o tym manioku. Z mąką ziemniaczaną też nie mam doświadczeń, ale za to agar już ze 3 razy robiłam
lilias - 2010-10-30, 18:58
| bronka napisał/a: | lilias,
Mało mam zdjęć jedzenia. Zbyt łakoma jestem | no wiesz? chyba przeżyję, ale ciężko będzie tak bez obrazu opis powalający, obrazu niet
gosia_w - 2010-11-03, 16:17
| dżo napisał/a: | | Swój tort robiłam z przepisu Krestal, ale nie ma go już na forum a ja nie zapisalam sobie niestety, w tym wątku co podałaś on był i zniknał. |
dżo, a czy to nie jest po prostu ten przepis, który podała Mandragora w tamtym wątku?
bronka - 2010-11-03, 16:34
gosia_w, a jak Twój tort? Nie pochwaliłaś się
gosia_w - 2010-11-03, 19:28
Bo to na 13tego. Zamierzam sfotografować
bronka - 2010-11-04, 10:38
gosia_w, no to czekam
ifinoe - 2010-11-04, 11:28
piekłam na sobotę tort dla t.
wymyśliłam sobie, że ma być orzechowy
wykorzystałam standardowy przepis na biszkopt wegański, ale jedną szklankę mąki zamieniłam na 2/3 szklanki mielonych, lekko podprażonych wcześniej orzechów laskowych,
do ciasta dodałam jedną startą drobno marchewkę i domową esencję waniliową
krem był tylko na wierzchu - pół opakowania tofu "z pandą", 4 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczka cynamonu i 3 łyżki oleju z pestek winogron
całość posypana orzechami włoskimi
tort znikł zanim zdążyłam naładować baterię do aparatu
priya - 2010-11-04, 12:14
| ifinoe napisał/a: | tort znikł zanim zdążyłam naładować baterię do aparatu | ojoj, co za pech... szukam inspiracji na roczek Mikośka.
gosia_w - 2010-11-07, 21:21
dziewczyny, pomocy... Oprócz tego tortu czekoladowego z wiśniami, muszę zrobić drugi (na szczęście na kolejny dzień) - wegański, bez kakao, bez orzechów, migdałów, bez cytrusów (czyli cytryna też odpada) oraz bez marchewki, dyni, itp. bo tych z kolei jubilatka nie lubi. W sprawie kokosa nie jestem pewna, ale to orzech, więc pewno też odpada. Jak to zrobić, żeby smak jakiś był?
dżo - 2010-11-07, 21:31
gosia_w, a na bazie razowca bananowca? tylko zamiast bananów dodać mus jablkowy lub gruszkowy? i pzełozyc masą jagodową , porzeczkową z agarem?
gosia_w - 2010-11-07, 21:33
dzięki dżo, odświeżę sobie przepis. Masę zamierzam wykorzystać z czekoladowego tortu, czyli wiśniową.
bronka - 2010-11-07, 21:43
gosia_w, zrobiłam siostrzenicy torcik- ( agawa, mąka orkiszowa, olej słonecznikowy, cynamon, mleko owsiane, soda) i przełożyłam masa jabłkowa z agarem. Całość obłożyłam owocami z zewnątrz.
gosia_w - 2010-11-07, 22:15
super bronka, skład świetny, a podasz mi proporcje, czy mam eksperymentować?
odświeżyłam sobie też razowiec - i super odkrycie! Mogę dać wanilię
Jesteście super dziewczyny, za chwilę będę miała problem, który przepis wybrać
bronka - 2010-11-08, 10:39
gosia_w, nie pamiętam proporcji
Generalnie robię takie proporcje jak Ania w daktylowcu. Czasem troszkę modyfikuję. Orkiszową wzięłam chyba pół na pół typ 700 i razową i było fajnie puszyste i lekkie.
Polecam. Podobał się wszystkim. Oczywiście nie obyło sie bez komentarzy - bez cukru? bez jajek bez mleka. Chyba wszystkie to znamy
ifinoe - 2010-11-08, 10:52
ostatnio ciągle piekę torty i ciasta zawsze z hxxp://pinkcake.blox.pl/2009/09/Proporcje-i-miarki.html]tych proporcji (tylko cukru 1/3 lub cale) - tort z 4/3 porcji - i zawsze wychodzi idealnie pomimo najróżniejszych mieszanek mąki (orkisz, pszenna, mielone pestki, orzechy, kasze)
gosia_w - 2010-11-08, 10:52
A jak myślicie - czy da radę upiec w piątek wieczorem? Tzn. upiec da radę, ale czy będzie dobre w sobotę? Przyjęcie o 15tej. Muffinki na drugi dzień smakują mi mniej. Ale nie chcę mieć za dużo do zrobienia w sobotę, bo muszę mieć siły na przyjmowanie gości (czyt. ratowanie chaty )
ifinoe - 2010-11-08, 10:56
ja ostatnio piekłam ciasto dzień wcześniej i było ok, drugiego dnia po leżakowaniu w lodówce - też...muffinki chyba bardziej podsychają
gosia_w - 2010-11-08, 11:27
dziękuję ifinoe, nie wiem czy dobrze zrozumiałam - jednego dnia upiekłaś, potem pewno stygło, drugiego dnia przełożyłaś jakąś masą i wstawiłaś do lodówki?
ifinoe - 2010-11-08, 11:38
piekłam w piątek wieczorem, jak wystygło wstawiłam do lodówki, w sobotę zrobiłam krem, zjedliśmy połowę ciasta, potem na kolejną noc do lodówki, a w niedzielę wciąż było pyszne
w lodówce było pod takim dużym plastikowym kloszem na ciasta
gosia_w - 2010-11-08, 13:28
dziękuję za wyjaśnienia
gosia_w - 2010-11-09, 21:47
| dżo napisał/a: | | zamiast bananów dodać mus jablkowy lub gruszkowy? |
dżo, a ile tego musu miałabym dać? Szklankę? Czy mam sobie kupić banana i rozgnieść, żeby zobaczyć ile to będzie 4 banany?
dżo - 2010-11-09, 21:51
gosia_w, dałabym szklankę, powinno być dobrze, wg mnie 4 rozgniecione banany wypełniaja szklanke właśnie .
Wg przepisu na razowiec bananowiec piekłam muffinki i zamieniałam banany różnymi musami - sloiczek o pojemności 0,3 l wystarczał.
gosia_w - 2010-11-09, 21:55
dżo, dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie -mus musi być taki ugotowany, czy myślisz, że starte gruszki też będą ok?
dżo - 2010-11-09, 22:05
Mój mus to były gruszki ze słoika, czyli lekko podgotowane ale surowe też będą dobre, może nawet lepsze w smaku .
gosia_w - 2010-11-14, 20:38
Impreza sobotnia została przełożona o tydzień z powodu mojej choroby. Wczoraj wieczorem poczułam się lepiej i dzisiejsza imprezka odbyła się. Zaproszony był najlepszy kolega, który ma alergię i tort musiał być hipoalergiczny Zrobiłam go tak:
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej 1850
1 szklanka mąki orkiszowej 1100
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki oleju
2/3 szklanki syropu z agawy
1 szklanka mleka owsianego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (domowej produkcji)
Wymieszałam wszystkie suche składniki w misce. Dodałam mokre i zmiksowałam. Odstawiłam na ok. 20 minut. Przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 stopni. Piekłam ok. 45 minut (po 40 minutach sprawdziłam patyczkiem, po kolejnych 5 minutach patyczek był suchy). Po ostygnięciu przekroiłam na pół (lepiej na 3 części, ale to zobaczyłam dopiero po ukrojeniu kawałka).
Masa:
kompot malinowy domowy 200ml (maliny zagotowane w soku własnym, pasteryzowane)
1 gruszka
2 duże łyżki słodu ryżowego
2 łyżeczki agaru (myślę, że 1,5 łyżeczki wystarczy)
Starłam na drobnej tarce gruszkę, dodałam kompot malinowy, słód i podgrzałam. Agar rozpuściłam w niewielkiej ilości chłodnej wody i dodałam do masy miksując w czasie dodawania. Pogotowałam ok. 3 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Co jakiś czas sprawdzałam, czy galaretka tężeje. Kiedy zrobiła się mocno gęsta, posmarowałam nią ciasto. Masę pokropiłam jeszcze syropem z agawy (maliny były dość kwaśne i stwierdziłam, że masa jest za mało słodka). Położyłam drugi placek.
Polewa:
powidła malinowo-gruszkowe (domowe) ok. 150 ml
Posmarowałam powidłami. Zrobiłam ozdobę z wiórków kokosowych. Wstawiłam do lodówki. Rano dorobiłam ozdobę z surowego jabłka, które było uprzejme nie ściemnieć na torcie.
Goście zjedli z dokładką
Jutro uzupełnię opis zdjęciem.
gosia_w - 2010-11-20, 20:23
Dzisiaj był tort czekoladowy (przepis jak wyżej, dodałam jeszcze 4 łyżki kakao) z masą wiśniowo-kokosową (wiśnie z kompotu od babci, czyli z cukrem, mleko kokosowe, agar) i polewą czekoladową (daktyle i gorzka czekolada). Na wierzchu wiórki kokosowe i ozdoby z marcepanu na miodzie. Tort pyszny, dla mnie ciut za słodki. Masę następnym razem zrobię z samych wiśni, będzie dobry kontrast dla ciasta. Ciasto wyszło mi z lekka zakalcowate, sporo opadło po upieczeniu, ale nie było widać ani czuć. Masa na ciasto wyszła rzadsza niż na ten poprzedni tort, mimo że dodałam kakao. Nie wiem, dlaczego tak się stało. Ale już wiem, że ciasto było trochę za rzadkie i pewno stąd lekki zakalec. Został kawałek, jutro zrobię fotkę.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady
rosa - 2010-11-21, 18:44
gosia_w, gdzie te zdjęcia??????
gosia_w - 2010-11-21, 20:24
Pierwszy tort:
gosia_w - 2010-11-21, 20:27
I ten wczorajszy:
bronka - 2010-11-22, 10:31
Och gosiu ale piękne. Wyglądają przepysznie!
ps. jabłko nie ściemnieje ja posmarujesz je cytryną ( podobnie inne ciemniejące owoce). Ja lubię też pomalować agarem. Wyglądają jak świeżo położone i błyszczą
priya - 2010-11-22, 10:40
gosia_w, mniaaaam!!!
bronka, dzięki za pomysł z tą cytryną i agarem, wykorzystam!
lilias - 2010-11-22, 12:02
o mamo, jakie piękne jeść!!!
rosa - 2010-11-22, 12:32
super!!!
gosia_w - 2010-11-23, 20:26
| bronka napisał/a: | | jabłko nie ściemnieje ja posmarujesz je cytryną |
główny gość cytrusów też nie może...
Dzięki dziewczyny, to takie poste, na szybko robione torty. Nie to, co u bronki...
ifinoe - 2010-12-03, 10:45
gosiu_w, piękne te Twoje torty...zainspirowały mnie i piekę dziś dla zaprzyjaźnionej rodziny tort czekoladowy z wiśniami
maga - 2010-12-16, 14:39
Zrobiłam Ziomkowi tort na bazie ciasta daktylowego (bez gałki). Efekt pzeszedł moje oczekiwania Nie sądziłam, że potrafię upiec wegańki, bezcukrowy, razowy tort, którym wszyscy goście się będą zachwycali
Co prawda ciasto nie wyrosło zbytnio, ale udało się przekroić na 3 części. Bitą śmietanę zrobiłam z 2 puszek mleka A-tip, które... hmmm... niezbyt puszyście się spieniło, ale i to nie miało większego znaczenia - śmietany wystarczyło na styk. Placki przełożyłam swoim dżemem wiśniowo-porzeczkowo-daktylowym i bitą śmietaną. Wierzch przyozdobiłam różami z mango i listkami melissy (bronka - ogromy wirtualny buziak za pomysł!)
A oto efekt końcowy:
bronka - 2010-12-16, 14:43
maga, wooow. Piękny! Róża pierwsza klasa Dzięki za buziaka
ina - 2010-12-16, 14:45
maga, ale piękny!
priya - 2010-12-16, 15:22
maga, dzieło sztuki! mnaaam!
lilias - 2010-12-16, 17:08
zachwyt odczuwam zeżarłabym bez wyrzutów sumienia, że jakieś tam kalorie ma to byłby chyba ze drugi tort, że wzięłabym dokładkę na sam wygląd. obawiam się jednak, że smak był jeszcze bardziej genialny jak wygląd teraz będzie mnie prześladował
maga - 2010-12-16, 18:13
Dzięki dziewczyny za słowa uznania. Moja próżność została mile połechtana
Naprawdę ten tort jest prosty do wykonania. Polecam, polecam!
krop.pa - 2010-12-16, 18:32
maga, super tort!
kofi - 2010-12-16, 18:45
lilias zwerbalizowała moje uczucia w sposób bardzo dosłowny.
gosia_w - 2010-12-16, 19:24
maga, super! Przepiękny tort!
dżo - 2010-12-16, 19:55
maga, piękny!
rosa - 2010-12-16, 20:28
pełen profesjonalizm!!!!!
Malinetshka - 2010-12-16, 23:01
maga, przepiękny tort a czym słodziłaś? Daktylami ino?
zojka3 - 2010-12-17, 07:18
maga i ja jestem pod wrażeniem!
maga - 2010-12-17, 07:45
Mali, zapomniałam napisać - do ciasta dałam paczkę daktyli (chyba 150g), które pokroiłam, podgotowałam z odrobiną wody i zblendowałam. Do tego dorzuciłam solidną łyżkę słodu z agawy.
Ubijając śmietanę dorzuciłam do niej ok. łyżeczki syropu z agawy (wymieszałam z odrobiną mleka i później delikatnie wymieszałam z ubitą śmietaną). Ponadto w dżemie były daktyle. Dodatkowo włożyłam do górnej warstwy trochę pokrojonego mango, które dodatkowo dosłodziło ciacho. Dla mnie słodycz była w sam raz, ale goście też nie narzekali, wręcz dziwili się, że bez cukru (i robili coraz większe oczy gdy zaczęłam wymieniać, z czego zrobiłam )
Jadzia - 2010-12-18, 14:34
maga, chylę czoła przed Twym cudnym wypiekiem.
Mój mąż chciałby jakiś placek z masą na Święta. Po Twoim smakowitym zdjęciu chyba się skuszę. Wcześniej myślałam o masie takiej jak w miodowniku, ale dżem też pyszna sprawa Tylko nie wiem czy uda mi się znaleźć mleko kokosowe (w osiedlowym warzywniaku w ciągu kilku miesięcy wykupiłam już wszystkie )
puszczyk - 2010-12-18, 14:53
maga, mistrzowski debiut.
| maga napisał/a: | | ierzch przyozdobiłam różami z mango i listkami melissy (bronka - ogromy wirtualny buziak za pomysł!) |
Muszę koniecznie wypróbować, bo efekt powalający.
W mojej galerii ciastowej pojawiło się kilka nowych fotek: hxxp://picasaweb.google.com/puszczykk/WeganskieBezcukroweCiastaITorty#
Zgłodniałam.
Jadzia - 2010-12-18, 15:09
puszczyk, zaślinię za chwilę ekran. Te zdjęcia to tortura dla mojego żołądka, chce jeść
galaretki są na agarze? Bardzo fajna konsystencja-nic się nie rozlewa po bokach.W jakich proporcjach rozpuszczasz agar z wodą?
puszczyk - 2010-12-18, 15:17
Jadzia,
Dodaje agaru dwa razy tyle co piszą na opakowaniu czyli chyba 4 łyżeczki na litr.
gosia_w - 2010-12-18, 16:49
puszczyku, mniam
A ja do mojego tortu urodzinowego (biszkopt wegański czekoladowy) zrobiłam masę ze zmielonych wiórków kokosowych, zmiksowanych z wiśniami z kompotu i słodem ryżowym (wiśnie były saute). Zaskakująco dobrze tort się trzymał w całości, mimo że nie było agaru. Na wierzch zrobiłam polewę z rozgotowanych zmiksowanych daktyli z dodatkiem kakao.
Malinetshka - 2010-12-18, 17:14
maga, dzięki
priya - 2010-12-19, 11:55
puszczyk, arcydzieła! mniam mniam!
Salamandra*75 - 2010-12-24, 15:04
wspaniały tort male dzieło sztuki! aż slinka cieknie:P
dżo - 2011-03-19, 14:01
Dzisiejszy wegański bezcukrowy koci tort urodzinowy
hxxp://img809.imageshack.us/i/zdjcie797.jpg/]
Na bazie ciasta pomarańczowego z masą kokosową z silken tofu.
rosa - 2011-03-19, 18:37
był przepyszny!!!!!
puszczyk - 2011-03-20, 09:10
Wspaniały.
priya - 2011-03-20, 09:55
Ale piękny! Można kiedyś zapożyczyć pomysł na design? Nat uwielbia koty
Anja - 2011-03-20, 12:09
Był wyśmienity! Przepis prosimy!
dżo - 2011-03-20, 13:55
Wstawię przepis w osobnym temacie aby łatwiej było go odnaleźć po latach .
neina - 2012-11-10, 00:29
hxxp://fragrantvanillacake.blogspot.co.uk/search/label/cake mniaaam!!!!
neina - 2012-11-10, 00:42
Nie wszystkie są vegan.
idalianna - 2012-12-17, 13:15
Zrobiłam próbę tortu dla Tyma - miodownik (wyszły 4 placki), zamiast miodu syrop klonowy, mąka żytnia pełnoziarnista, krem z bananów i daktyli z dodatkiem agaru.
|
|