| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Nasze uprawy - pieczarki
alcia - 2007-07-18, 11:21 Temat postu: pieczarki Chciałam się pochwalić naszą nową hodowlą - ostatnio zaczęliśmy (w zasadzie bardziej Karko się tym zajmuje) uprawiać pieczarki. I oto pierwsza pieczarka, wraz z dumnym hodowcą
hxxp://imageshack.us]
i pierwszy zbiór (na dzisiejszy obiadek ):
hxxp://imageshack.us]
Ciężko mi było znaleźć miejsce, w które mogłabym to wstawić (nie ma działu dla działkowiczów )
DagaM - 2007-07-18, 12:05
Ale pieczara! U nas na osiedlu jest sporo pieczarek, ale obsikanych przez psy
Capricorn - 2007-07-18, 12:11
Oho! Hoho! Tak o? Po prostu? Jak TO się robi? na świeżym powietrzu uprawiasz, alciu? czy jak?
ina - 2007-07-18, 12:12
alcia ale super
Martuś - 2007-07-18, 12:16
Alcia, a możesz napisać, co konkretnie będzie z tych pieczarek na obiad?
martka - 2007-07-18, 12:33
alcia super!
...p.s. .....na tym zdjęciu widać do kogo Kaja podobna (oczywiście nie do pieczarki )
alcia - 2007-07-18, 12:58
| Capricorn napisał/a: | | Jak TO się robi? na świeżym powietrzu uprawiasz, alciu? czy jak? |
W piwnicy. Miejsce musi być chłodne (temp. 10-15 stopni) i wilgotne. A właśnie taka jest nasza działkowa, przedwojenna piwnica I tylko trzeba zraszać czasem.
Fajna zabawa
| Martuś napisał/a: | Alcia, a możesz napisać, co konkretnie będzie z tych pieczarek na obiad? |
Właśnie skończyłam; na oliwie najpierw podsmażyłam czosnek (zaraz potem do śmieci z nim), potem smażyłam namoczony słonecznik, po chwili dorzuciłam do niego pieczarki pokrojone w kawałki. Po usmażeniu posoliłam, doprawiłam majerankiem, sporą ilością natki pietruszki i dodałam makaron razowy (paski), chwilę jeszcze na ogniu i gotowe. Bardzo dobre wyszło
| martka napisał/a: | ..p.s. .....na tym zdjęciu widać do kogo Kaja podobna |
nie narażaj mi się ! (cała mamusia przecież)
martka - 2007-07-18, 13:00
| alcia napisał/a: | nie narażaj mi się ! (cała mamusia przecież) | no cała mamusia również!
Capricorn - 2007-07-18, 13:45
o, a ja nie mam piwnicy...
Izzi - 2007-07-18, 13:47
Ojeej! Nieźle! U mnie na łące za domem też rosną pieczary ale nie aż taakie
kasienka - 2007-07-18, 13:56
A ja mam piwnicę, ale tam rosną inne grzyby
Gratulacje dla dumnego hodowcy Świetnie wygląda z tą pieczarą
margot - 2007-07-18, 14:38
Alcia jestem pod wielkim wrażeniem ,piękne
pepper - 2007-07-18, 15:20
Ja pieczarek mam chwilowo dosyć, bo mieszkam w krainie maszrumów, ale te pieczarki wyglądają bardzo apetycznie.
alcia - 2007-07-18, 15:56
dziękuję wszystkim za pochwały, przekażę dumnemu hodowcy
taniulka - 2007-07-18, 17:13
Super alcia gratulacje
Mala_Mi - 2007-07-18, 20:18
alcia, super te pieczarki
| alcia napisał/a: | | nie ma działu dla działkowiczów |
To może poprosić Admina o utworzenie.
My też od 3 lat mamy działkę i próbujemy coś tam na niej hodować. Ale ponieważ nigdy wcześniej nie interesowałam się uprawianiem roślin, to różnie to nam wychodzi . Chętnie posłuchałabym rad co bardziej doświadczonych
ań - 2007-07-18, 22:07
alciu, super, że hodowla ruszyła
Martuś - 2007-07-19, 14:28
| alcia napisał/a: | Właśnie skończyłam; na oliwie najpierw podsmażyłam czosnek (zaraz potem do śmieci z nim), potem smażyłam namoczony słonecznik, po chwili dorzuciłam do niego pieczarki pokrojone w kawałki. Po usmażeniu posoliłam, doprawiłam majerankiem, sporą ilością natki pietruszki i dodałam makaron razowy (paski), chwilę jeszcze na ogniu i gotowe. Bardzo dobre wyszło |
Dziękuję bardzo
alcia - 2007-07-19, 14:55
a proszę bardzo
YolaW - 2007-07-20, 18:21
| martka napisał/a: | | .na tym zdjęciu widać do kogo Kaja podobna |
ha to samo pomyślałam
no i ża to cała mamusia to też ha
Gratuluję fajowych pieczarek!!
martka - 2007-07-20, 19:05
| YolaW napisał/a: | | ha to samo pomyślałam |
uważaj, bo sie narazisz alci
YolaW - 2007-07-20, 19:18
| martka napisał/a: | | uważaj, bo sie narazisz alci |
dlatego od razu machnęłam podliz
alcia - 2007-07-20, 22:23
| YolaW napisał/a: | | dlatego od razu machnęłam podliz |
no i tak trzymać!!
Cytrynka - 2007-07-26, 22:30
Gratulacje, piękne te pieczarki.
agaw-d - 2007-07-27, 06:19
Oooo... super pieczary!
alcia - 2007-07-27, 10:59
już mamy ich dosyć
po 5 kilo zbieramy....
Humbak - 2007-07-27, 12:29
no to do kosza na targ i heja
alcia - 2007-07-27, 12:55
trzeba bęzie...
Capricorn - 2007-07-27, 14:00
och, to ja podjadę po nie
obrane kapelusze można umoczyć w rozbełtanym jajku (tylko białą stroną), potem w panierke, i podsmażyć, ale nie za długo, żeby pieczarki były półsurowe. Pyyyycha!
martka - 2007-07-27, 14:53
ja tak robie, ale nie w jajku - tylko w nalesnikowym ciescie - tez pycha!!
Capricorn - 2007-07-27, 14:55
ja do panierki daje trochę pieprzu i papryki, zeby smak był wyraźny. Bo lubię ostre zagrywki
Martka, a Ty dodajesz jakieś przyprawy do tego naleśnikowego?
frjals - 2007-07-27, 15:00
Zazdroszczę, hodowla grzybów zawsze była moim marzeniem...
martka - 2007-07-27, 15:21
Capricorn, ostatnio daje do tego wszelkiej masci pestki i nasiona w duzych ilosciach. i to nawet nie do ciasta bezposrednio tylko jak juz sie smaza na patelni to obficie posypuje kazdy z osobna (pestki dyni, slonecznika i rozne inne cuda).
i pieprz obowiazkowo
alcia - 2007-07-27, 17:48
| frjals napisał/a: | | hodowla grzybów zawsze była moim marzeniem... |
my jeszcze z boczniakami później spróbujemy
A nie masz chłodnej piwnicy?
frjals - 2007-07-27, 20:13
| alcia napisał/a: | | A nie masz chłodnej piwnicy? |
no raczej nie ( i może całe szczęście, bo mam pracownię w piwnicy i dzięki temu w zimie da się pracować bez ogrzewania).
Ale taki grzyb nie lubi jak mu jest ciepło? Myślałam, że chodzi głównie o wilgoć i nawet przymierzałam się do rozpoczęcia hodowli w łazience
alcia - 2007-07-27, 20:59
| frjals napisał/a: | | Ale taki grzyb nie lubi jak mu jest ciepło? |
właśnie nie.... lubi wilgoć i temp. koło 10-15st.C. Dlatego pieczrki w lecie takie drogie, bo utrzymanie chłodni jest droższe, a wielu wogóle sobie odpuszcza.
Mala_Mi - 2007-07-27, 21:03
| alcia napisał/a: | już mamy ich dosyć
po 5 kilo zbieramy.... |
To może sprzedaż wysyłkowa
Eko-pieczarki. Mniam
muz - 2007-07-28, 17:18
niezle te pieczarki, alcia <:
| frjals napisał/a: | | Zazdroszczę, hodowla grzybów zawsze była moim marzeniem... |
mi sie pare razy udalo wyhodowac plesniaki
Jędruś - 2007-07-30, 11:33
Dla hodowców grzybów
Grzyby z pieczarkami włącznie, muszą rosnąć na świetle słonecznym lub zostać naświetlane promieniowaniem UV aby zawierały witaminę D, bez naświetlania wszystko jedynie zawiera pro-witaminę D która czeka na UV aby była dla nas witaminą.
hxxp://www.seo.dirmaster.net/witamina-d-na-diecie-weganskiej/
Angielskojęzyczny:
hxxp://www.medindia.net/news/view_news_main.asp?x=9556
The encouraging part is that the ongoing work so far has found that a single serving of white button mushrooms will contain 869 percent the daily value of vitamin D once exposed to just five minutes of UV light after being harvested.
Tłumaczenie:
Zachęcającą częścią niniejszych, dotychczasowych badań jest to że jedno danie z białych grzybów będzie zawierać aż 869% dziennego zapotrzebowania na witaminę D jedynie wtedy gdy przez zaledwie pięć minut grzyby zostaną naświetlone promieniowaniem UV po tym jak zostały zerwane.
Idealnie mieć własną, niewielką lampę UV i naświetlić pieczarki przez zaledwie 5 minut wtedy witaminy D w okresie zimowym jest mnóstwo.
869% to ponad 8 razy dziennego zaopatrzenia. Idealnie naświetlać UV na krótko przed spożyciem.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
Joaśka - 2007-08-03, 00:31
Alciu!Skąd wziąć pieczarkowa grzybnię?
gosiabebe - 2007-08-03, 16:57
ja tez gratuluję pieczarek
[ Dodano: 2007-08-03, 17:58 ]
| muz napisał/a: | | mi sie pare razy udalo wyhodowac plesniaki |
alcia - 2007-08-06, 20:07
| Joaśka napisał/a: | | Skąd wziąć pieczarkowa grzybnię? |
My mamy od znajomego. Ale wiele pieczarkarni sprzedaje gotowe podłoża, wpisz w google "podłoża pieczarki", czy jeszcze miasto dodaj i na pewno znajdziesz jakąś firmę zajmującą się tym w Twoich okolicach.
Joaśka - 2007-08-08, 22:49
dzięki Alciu!
Tak zrobię.
marcyha - 2007-08-11, 00:51
a jeśli piwnica jest chłodna i wilgotna, ale zagrzybiona (takimi niefajnymi grzybiorami) to można tam opróbować pieczary hodować? Czy one będą jakieś ksażone? Mamy piwnicę do dyspozycji - w starej kamienicy. Tam grzybiory wyrastają na podłodze takie wieeelkie (bo do tej piwnicy wchodzimy ze dwa razy w roku), przestraszyć się można. Wyglądają jak przyklejone do ściany surowe ciasto na pizzę . Są co prawda usuwane, ale zarodniki pewnie sobie fruwają cały czas.
alcia - 2007-08-11, 10:18
| marcyha napisał/a: | | a jeśli piwnica jest chłodna i wilgotna, ale zagrzybiona (takimi niefajnymi grzybiorami) to można tam opróbować pieczary hodować? |
nie wiem...
są fora dla pieczarkarzy, może tam zapytaj
kasienka - 2007-08-11, 19:13
marcyha, my też mamy taką piwnicę
Wicia - 2007-08-13, 13:38
Gratulacje wielkie!
A jaki jest stosunek pracy przy grzybach do pustego żołądka?
Czy nie za szybko się kończą?
Malinetshka - 2007-08-29, 08:52
Fajowa hodowla, gratulacje
ja nie mam piwnicy, a szkoooda...
YolaW - 2007-08-29, 13:53
| alcia napisał/a: | | my jeszcze z boczniakami później spróbujemy |
oj boczniaki... mniam
[ Dodano: 2007-08-29, 14:54 ]
Kiedyś w nieznajomym sklepie pytałam na których regałach znajdę boczniaki i facet nie miał pojęcia, co to jest
kofi - 2008-02-13, 09:06
Dopiero zobaczyłam ten wątek.
Alciu możesz napisać na jakiej powierzchni uprawiasz te pieczarki?
Bo ja mam piwnicę i to dużą to może też sobie zrobię kawałek na pieczarki.
alcia - 2008-02-13, 10:04
| kofi napisał/a: | | Alciu możesz napisać na jakiej powierzchni uprawiasz te pieczarki? |
w tej chwili nie uprawiamy, na wiosnę znów zaczniemy (teraz nie jeździmy na działkę i nie miał by kto się tym opiekować)
A mieliśmy 3 kostki takie gdzieś 0,5x0,5m. Mniej więcej (a raczej ewentualnie więcej), bo nie znam prawdziwych wymiarów. Pieczarek było z tego mnóstwo, sporo za dużo (wiadrami momentami się zbierało).
kofi - 2008-02-13, 10:09
Dziękuję alciu, musze sobie poczytać, bo to ciekawe. A ja strasznie lubię, jak mi coś urośnie
krzysztof - 2011-06-22, 17:09
WITAM
| Joaśka napisał/a: | | Alciu!Skąd wziąć pieczarkowa grzybnię? |
Obecnie nie ma problemu z kupnem kultury pieczarki gotowej do uprawy np. :
hxxp://www.grzybowysklep.pl/pieczarki,7.html
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
Wiola hajda - 2011-06-30, 09:56
Krzysztof wielkie dzięki, właśnie się rozglądałam za pieczarkami. A może mi ktoś wyjaśnić, czym różnią się pieczarki białe od brązowych?
kofi - 2011-06-30, 10:05
Nie wiem, czym się różnią biale od brązowych, ale miałam te pudełka (białych) - kupiłam 2 i chyba już mi się grzybnia "wyczerpała" - obiecują czterokrotne zbiory, ale takie porządne są tylko 2 razy, potem pojedyncze grzybki. Nie kupię więcej, bo nie bardzo się opłaca. POza tym trzeba uważać, bo przy temperaturze wyższej niż 18 stopni grzyby robią się bardzo brzydkie - te białe brązowieją. Czuję się lekko zawiedziona.
Wiola hajda - 2011-06-30, 10:22
hmmm wezmę to pod uwagę, chociaż mnie akurat martwi to, że w mojej piwniczce, jest nieco za zimno dla pieczarek, za to boczniaki szaleją
kofi - 2011-06-30, 10:25
No właśnie po pieczarkach chciałam się wziąć za boczniaki i teraz już sama nie wiem...
Wiola hajda - 2011-06-30, 11:14
nasze stoją w przedwojennej kamiennej piwnicy wkopanej w skarpę, jest tam dość zimno, w dodatku przez środek płynie ciek wodny, warunki mają idealne, były już dwa wysypy w tym roku, w poprzednim roku też hodowaliśmy, fajnie się sprawdziły ale to sprawa jednoroczna, niby mogą zimować, trzeba je namaczać, ale nam się jakoś nie udało wskrzesić i kupiliśmy nowe
czarnamamba86 - 2011-11-03, 19:33
Ja swoją przygodę z kulturą pieczarek właśnie zaczynam, kupiłam już 2 pudełko. Osobiście polecam, mam pewność co jem i że jest to ekologiczne, teraz nie boje się zjeść surowych pieczarek. U mnie pierwszy i drugi zbiór były najbardziej obfite a następne nieco mniej
Apulejusz - 2011-11-04, 14:39
U mnie w tym roku na wakacjach teściowa hodowała w piwnicy takie pieczarki. Ech bez porównania ze sklepowymi: jak pachną i smakują, nie są takie "drewniane" jak sklepowe.... Jestem fanką pieczrek domowych (a raczej piwnicznych) na surowo i w sosie i marynowanych z cebulką w słoiczkach... rozmarzyłam się
Mia - 2011-11-06, 02:57
mmmm, aż mi ślinka pociekła zwłaszcza na taką zupkę-krem z domowych pieczarek... mniam! ja niestety mam piwnicę w sąsiednim bloku i to malutką, więc warunki słabe, ale może u rodziców w piwnicy zainstaluję hodowlę? a gdzie się nabywa takie cudo, hm?
krzysztof - 2011-11-13, 11:04
WITAJ
| Wiola hajda napisał/a: | | czym różnią się pieczarki białe od brązowych? |
Brązowe pieczarki (Agaricus Bisporus)
hxxp://www.primechamp.com/index.php?id=35&L=3
| Cytat: | | * Ten rodzaj pieczarki jest “rodzeństwem” białej pieczarki. Ze względu na mniejszą ilość wody i trochę inny skład są one bardziej intensywne w smaku, twardsze i średnio o jeden do dwóch dni lepiej zachowują swieżość przechowywane w warunkach chłodniczych. Różnią sie od białych pieczarek brązowym kolorem i aromatyczniejszym smakiem.Również ten rodzaj pieczarki zbiera się w rozmiarach od mały do duży. |
Jest jeszcze Portobello (Agaricus Bisporus) czyli przerośnięta brązowa pieczarka
hxxp://www.primechamp.com/index.php?id=37&L=3
Rożne odcienie brązu ma także pieczarka zwana Blazei na razie u nas mało popularna ale smaczna
hxxp://www.primechamp.com/index.php?id=40&L=3
POZDARWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
melba - 2012-01-03, 17:29
ech niepotrzebnie tu wlazlam... ogrod mam tak wielki ze nie daje rady go obrobic a tu jeszcze okazuje sie ze w piwnicy moglabym miec wlasne pieczarki... ech... to taka piwnica murowana w ziemi, starodawna wilgotna jak stopiecdziesiat... trzeba by tylko zmierzyc temperature czy odpowiednia dla pieczarek.
chyba zatrudnie przystojnego parobka
MartaJS - 2012-01-03, 17:31
Ja hodowałam boczniaki
melba - 2012-01-03, 17:39
super... boczniaki tez lubie...
Wiola hajda - 2012-03-15, 13:20
Krzysztof bardzo dziękuję za info
| alcia napisał/a: | | kofi napisał/a: | | Alciu możesz napisać na jakiej powierzchni uprawiasz te pieczarki? |
w tej chwili nie uprawiamy, na wiosnę znów zaczniemy (teraz nie jeździmy na działkę i nie miał by kto się tym opiekować)
A mieliśmy 3 kostki takie gdzieś 0,5x0,5m. Mniej więcej (a raczej ewentualnie więcej), bo nie znam prawdziwych wymiarów. Pieczarek było z tego mnóstwo, sporo za dużo (wiadrami momentami się zbierało). |
Alciu, masz pomysł na zagospodarowanie naprawdę wielkiego nadmiaru pieczarek?
[ Dodano: 2012-03-20, 19:36 ]
pytanie o nadmiar pieczarek skierowałam do Alci ale jest otwarte, jeśli tylko ktoś ma pomysł
maga - 2012-03-21, 10:57
A ja mam pytanie a propos pieczarek sklepowych.
Córcia kumpeli (6lat) uwielbia pieczarki i zjada ich ogromne ilości. Znajomy zwrócił jej uwagę, że takie sklepowe zawieraja mnóstwo różnorakiej chemii (łącznie ze środkami p/w grzybiczymi) i on takich pieczarek w ogóle nie kupuje, bo szkoda zdrowia.
Czy ma ktoś jakieś info nt. hodowli przemysłowej tych grzybów i środków chemicznych przy niej używanych?
melba - 2012-04-09, 15:30
przystojnego parobka nadal nie mam. prawde mowiac, zadnego nie mam za to kupilam kostke z grzybnia pieczarek i sie nie moge zabrac za hodowle, bo tam napisali ze to trzeba codziennie sprawdzac wilgotnosc i trzymac w temperaturze +12 do +18 stopni a w piwnicy teraz na bank takiej nie ma, jest zimniej.
no i sie zniechecilam...
ja to sobie umiem ulatwic zycie
biały lis - 2012-09-14, 10:20
Też zimą hodowałam pieczary. ;]
|
|