wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - boczniaka

MartaJS - 2011-02-24, 21:00
Temat postu: boczniaka
Co dobrego z boczniaka?
Właśnie rośnie mi taki w piwnicy, za parę dni pierwszy zbiór. Mam sporo pomysłów, ale może macie jakieś wypróbowane przepisy? Podobno boczniaki można kisić. Czy ktoś próbował?

lilias - 2011-02-24, 21:40

hxxp://www.vegetarian.pl/viewtopic.php?t=3402&sid=67f7f75a4d42e084aa15926dce924622
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5616
hxxp://zielenina.blogspot.com/2011/02/stir-fry-z-boczniakami-czerwona-kapusta.html
hxxp://www.niezabijaj.pl/viewtopic.php?p=302502&sid=be9e050b514f04f405272de1edaa6218

może być? :-D

seminko - 2011-02-25, 08:08

Nie próbowałam kisić, ale zrobiłam ostatnio gulasz z wyżej wymienionego :-)
Potrzebujesz oliwy, cebuli, pomidorów (ja dodałam koncentrat, bo to nie pora na pomidory ;-) ). Zresztą, inspirowałam się przepisem chyba z puszki... Zaraz znajdę...

Znalazłam coś takiego, nie z puszki... ;-)

Robiłam bardzo podobnie, boć to żadna filozofia, oczywiście darowałam sobie śmietanę i kiełbasę, brrr :mrgreen: , mąka też niekoniecznie (choć ja chyba sypnęłam trochę kukurydzianki :roll: ...

[ Dodano: 2011-02-25, 08:15 ]
lilas, fajne te przepisy! :-D

[ Dodano: 2011-02-25, 08:34 ]
I jeszcze to mam:
hxxp://puszka.pl/do/search;jsessionid=7E3F49ED4A650C99F830A1A9C64FB748?searchText=boczniak&dietId=5&elemId=0

MartaJS - 2011-02-25, 09:05

Dzięki :-) Będę wypróbowywać.

Tutaj: hxxp://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=stories&artmid=content&id=4406
znalazłam m.in. o kiszeniu:

Cytat:
W niedzielę dzieliliśmy się informacjami na temat przepisów kulinarnych. Boczniaków bowiem przybywało i trzeba było pomyśleć co zrobić z tym bogactwem. Nasz senior - Kazimierz - wyjawił nam, że najbardziej smakują mu boczniaki kiszone. Obgotowuje je przez kilka minut a następnie, po odcedzeniu, układa warstwami w słoju lub garnku glinianym, przesypuje warstwy pokrojoną cebulą, dodaje sól i troszeczkę cukru a także listki bobkowe i kulki ziela angielskiego. Grzyby ułożone w garnku przyciska się deseczką lub talerzykiem i obciąża w taki sposób aby na wierzchu pojawił sie płyn. Kiszenie trwa od 10 do 14 dni.

Wiesiek raczył nas opowieściami o flaczkach z boczniaków a ja już wiedziałem, że bedę robił z boczniakami wszystko co tylko usłyszałem a więc kisił, marynował, "flaczkował" a przede wszystkim panierował obgotowane i smażył tak jak kanie. Nasze zbiory były bowiem tak bogate, że można było zaplanować dowolną ilość pomysłów kulinarnych.


Gia - 2012-06-11, 21:44

Bardzo (!!) smaczna potrawa:
boczniaki z cebulą, mlekiem kokosowym i makaronem.
Należy podsmażyć cebulę, potem dodać boczniaki i zalać wodą, następnie dusić przez ok 20 minut. Na koniec dodać soli i mleczka kokosowego. Nie polecam dodawać przypraw ziołowych, mam wrażenie, że gryzą się ze smakiem całego dania. Dodać makaron. Jak dotąd najlepsze grzybowe danie jakie jadłam :) Na zdjęciu jest też 1/3 pomidorów z puszki.

Bazyliah - 2012-06-25, 02:39

Boczniaki uwielbiamy w wielu daniach, np. flaki z boczniaków (tak jak flaki mięsne, zamiast mięcha boczniaki), boczniaki smażone jak kotlety schabowe (w panierce), boczniaki z grilla, gulasz z boczniaków (włoszczyzna, przyprawy, cebula, koncentrat pomidorowy). Dzieci zjadają i zawsze krzyczą o dokładkę 8-)
Jadłonomia - 2012-06-26, 23:32

Boczniaki pyszne są smażone w cieście naleśnikowym, w gulaszu albo na grzankach. Ale najlepsze są grillowane w musztardzie, mniaaaam :)
śliwka - 2012-06-28, 13:53

Ja robiłam curry z boczniaka i roszponki z przepisu stąd: hxxp://wegetarianka.blox.pl/tagi_b/55229/boczniaki.html . Było przepyszne.
machok - 2012-07-01, 22:11

Zmodyfikowalam przepis Gii - poddusilam z duża ilością sosu sojowego, nie soliłam. Potem dodałam mleczko kokosowe i dwie czubate łyżeczki czerwonej pasty curry. Wyszło pyszne, dość ostre. Podam z makaronem ryżowym i przybrane dymką.
Dzięki za inspirację.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group