|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - granola
gosia_w - 2011-05-25, 12:57 Temat postu: granola 350-400 g płatków (zazwyczaj daję owsiane lub owsiane i orkiszowe, czasem dosypuję jęczmienne)
¼ łyżeczki soli
3/4 szklanki wiórków kokosowych
½-3/4 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki sezamu
1/3 szklanki siemienia lnianego
100 g orzechów laskowych
100 g płatków migdałowych (czasem pomijam)
2 utarte na drobnej tarce słodkie jabłka
2 utarte na drobnej tarce słodkie gruszki (jeśli nie ma gruszek, to jabłka)
(jeżeli nie mam czasu na ucieranie jabłek i gruszek daję powidła domowe zmiksowane z wodą lub sok jabłkowy)
2-3 łyżki oleju
2 łyżki słodu ryżowego (jeśli mam bardzo słodkie owoce, to pomijam)
Mieszam wszystko dokładnie. Jeżeli jest za suche, dolewam trochę wody. Chodzi o to, żeby pozbijało się w kulki.
Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.25 minut. W międzyczasie mieszam (tak ze 2 razy). Potem przełączam piekarnik na 110 stopni z termoobiegiem (lub 130 stopni bez) i piekę, aż będzie zupełnie suche. Co jakiś czas mieszam. Po upieczeniu dodaję rodzynki (ok. szklanki) i zostawiam wszystko w ciepłym piecyku.
Mąż zjada z jogurtem, ja z córcią na sucho.
z_grzywką - 2011-05-25, 13:01
kapnęła mi ślinka...
rosa - 2011-05-25, 13:13
mniam
dzieki Gosiu
musze zrobić kolejne podejście, bo moje granole były zazwyczaj BEZNADZIEJNE
(czasami aż tak beznadziejne że nie dały sie na nic przerobić)
przeczytałam jeszcze raz - mam wszystko en casa, zara wstawiam do pieca
rosa - 2011-06-06, 11:54
przed chwila wstawiłam do piekarnika
zamiast oleju dałam tahini (uwielbiam)
gosia_w - 2011-06-06, 12:56
fajny pomysł rosa. Ja też uwielbiam tahini
vegAnka - 2011-06-09, 09:40
uwielbiam granole twoja brzmi cudnie! musze wybrobowac!
ja robie taka prosciutka do sniadania:
mieszam miglady i orzechy wloskie ktore rozdrabniam na sredenie kawalki, i do tego dodaje platki owsiane. potem biore duuuuuza szklanke i robie warstwy : granola, miod, jogurt naturalny sojowy, jagody (odmrozone), potem znowu jogurt, granola itp. koncze na jagodach. cudenko na sniadanie
gosia_w - 2011-06-09, 12:56
Mmmmm, brzmi apetycznie
karmelowa_mumi - 2012-05-01, 15:57
Zrobiłam dziś granolę z tego przepisu, nieco zmodyfikowanego
Za bardzo sypkie mi wyszło, następnym razem dodam więcej soku jabłkowego.
Pachnie aromatycznie i jest pyszna - a co najważniejsze bez cukru, jak sklepowe.
gosia_w - 2012-05-02, 19:09
karmelowa_mumi, myślę, że zależy jakie się ma płatki (tzn. mniej czy bardziej suche, czyli kiedy ziarno było płatkowane). Ja też czasem daję mniej, czasem więcej płynu. Cieszę się, że smakuje
karmelowa_mumi - 2012-05-08, 14:05
gosia_w, to mój hit miesiąca!
jutro biorę się za drugi rzut
AneczkaK - 2012-05-08, 16:57
Marzy mi się zrobienie własnej granoli chociaż dodałabym do swojej jeszcze otręby i amarantus
bronka - 2012-06-18, 10:42
Cudna mi wyszła!
Dzięki gosiu :*
Zamiast gruszek dałam 2 łyżki pasty buraczkowo-gruszkowej Canisius.
Wszyscy zachwyceni ( włącznie z mężem). Chrupią aż miło
gosia_w - 2012-06-18, 11:08
bronka, cieszę się, że smakuje Ja robię ciągle, mój mąż tylko to je na śniadanie.
bronka - 2012-06-18, 11:15
gosia_w napisał/a: | mój mąż tylko to je na śniadanie. |
mój przed
Zapychają się z chłopakami wspólnie w łóżku jeszcze
Kiedyś robiłam podobną, ale zagubiłam przepis. Teraz będę znów robić regularnie
mimish - 2012-06-24, 12:31
Wlasnie popelnilam, wyszla naprawde pyszna:)
bronka - 2012-08-27, 13:53
gosia_w, uwielbiam Twoją granolę. Od jakiegoś czasu robię już na oko z dodatkiem różnych owoców.
Wczoraj zrobiłam ze śliwkami ( zamiast jabłek i gruszki) i melasą. Ale pychota!
gosia_w - 2012-08-27, 19:47
bronka
gosia_w - 2012-10-25, 19:04
zamiast utartych jabłek daję puree z dyni - też pyszne
miia - 2012-10-25, 21:20
A gdzie można kupić Tahini? Nigdy tego nie kupowałam. I co to jest?
Lily - 2012-10-25, 22:11
miia napisał/a: | A gdzie można kupić Tahini? Nigdy tego nie kupowałam. I co to jest? | W zdrowej żywności, to jest pasta z sezamu.
miia - 2012-10-27, 21:31
Dzięki za podpowiedź. W poniedziałek idę kupić Tahini i spróbuję robić granolę. Moja córa bardzo to lubi
dort - 2012-10-29, 12:27
to może dopiszę jeszcze przepis z książki dr Dąbrowskiej:
2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki orzechów
1/4 szklanki rodzynek
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki miodu
1/2 szklanki oleju
piec w temp. 180C przez 20 min, a potem w 130C przez 45 min., wielokrotnie mieszając
podawać z utartym jabłkiem
często modyfikuję ten przepis zamieniając np miód na słód i kombinując z pozostałymi składnikami
dzisiaj zrobiłam z mieszkanki płatków (owsiane, jęczmienne, żytnie i pszenne), migdałami, daktylami i miodem
alcia - 2012-10-29, 15:18
dopiero teraz tu trafiłam, kurcze, ale fajny pomysł, sama też muszę spróbować.
A to długo potem można przechowywać? Wychodzi takie całkiem suche, że psuć się nie będzie?
gosia_w - 2012-10-29, 16:07
alcia, ja piekę, aż będzie suche i potem jeszcze zostawiam na noc w wyłączonym piekarniku (robię na ogół wieczorem).
Zrezygnowałam z dodawania oleju, tłuszczu jest sporo, bo są pestki i orzechy. Robi się i smakuje tak samo.
dort - 2012-10-30, 09:14
gosia_w też wczoraj stwierdziłam, że za dużo tego tłuszczu i na następny raz odpuszczę sobie zdecydowanie
|
|