wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Surówki i sałatki - mniszkowa

excelencja - 2011-05-25, 15:43
Temat postu: mniszkowa
-zrywamy młode liście mniszka lekarskiego - a tak ze 40 sztuk
-2 pomidory
-2 ząbki czosnku
-zioła prowansalskie
-kukurydza
-łyżka oleju, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki wody.

czosnek miażdżymy i robimy sos z oleju, cytryny i przypraw i wody.
Pomidory kroimy, ja mniszek też kroję.
Mieszamy, czekamy, jemy

gosia_w - 2011-05-25, 20:39

gdzie ten młody mniszek zdobyć?
Agnieszka - 2011-05-25, 20:54

Najlepiej nazrywac w miejscu z dala od zgiełku.
My lubimy w połączeniu z różnymi sałatami, rzodkiewką, ulubionymi ziołami itd.

excelencja - 2011-05-25, 21:02

ze szpinakiem świeżym dobry, z kiełkami, sałatą zwykłą -mhmmm :)
Gosiu na łące jakieś :)
U mnie np trawnik na działce obfituje w mniszek - a raczej to, co byłoby być może trawnikiem, gdyby ktoś się tym zajął.

gosia_w - 2011-05-25, 21:22

ale ja o młody pytam. Dzisiaj jadłam mega twardą pokrzywę, to pewnie i mniszka już nie ma w okolicy młodego, stąd pytanie.
excelencja - 2011-05-25, 21:25

ciągle jest młody, zauważysz - ma jaśniejsze zielone liście.
A pokrzywę - wystarczy przed kwitnieniem zrywać tylko górne części pędów - tak 5-7 okółków.

gosia_w - 2011-05-25, 21:39

nie wiem, co to okółki, ale się domyślam ;-) Tyle miałam, ale i tak twarda.
excelencja - 2011-05-25, 22:01

hmmm bo może ona twarda jest z natury :P
moja zawsze miękka bo zawsze ją parzę.

edysqa - 2011-05-25, 22:05

Ja w tamtym roku w maju zrywałam tylko czubki :-)
W tym się jeszcze nie zabrałam za nią, muszę to w końcu zrobić, ale teraz chyba trzeba poczekać aż przekwitnie?

excelencja - 2011-05-25, 22:28

edysqa, nie, trzeba znaleźć te, które jeszcze nie kwitły- w lesie - jeszcze nie kwitną - bo ciemno
kofi - 2011-05-25, 22:48

Buuu, a jak kwitną to co?
A ta jasnota biała, to też może iść za pokrzywę. Bo mam bardzo ładną (ale kwitnie) - ona ma akurat bardzo delikatne litki - robiłam z nimi te pierożki, tylko już kwitnie niestety.

Lily - 2011-05-25, 22:50

kofi napisał/a:
ylko już kwitnie niestety.
Jak to niestety - zbieraj, susz, to ponoć świetny lek kobiecy (i na gardło), w dodatku dość drogi, a Tobie za darmo rośnie ;)
kofi - 2011-05-25, 22:55

A co mam suszyć - tę górną część? Pełno mrówek na niej siedzi.
Lily - 2011-05-25, 22:57

kofi napisał/a:
A co mam suszyć - tę górną część?
Same kwiatuszki.

hxxp://www.4poziom.net/ziola,j,jasnota,biala.html

Przepraszam za OT.

kofi - 2011-05-26, 10:15

Dzięki Lily, to ja przepraszam.
gosia_w - 2011-05-27, 15:54

no tak, nie spojrzałam na dział i cały czas myślałam, że to zupa :roll: W każdym bądź razie mam mniszek (nabyłam eko pęczek za 1 zł) i część zużyłam na dzisiejszą surówkę - pokrojony mniszek, sałata, pomidorki koktajlowe, sos musztardowy. Smaczna :-) Sam listek jest leciuteńko gorzkawy i nieco twardy (pewno jednak nie jest wystarczająco młody ;-) ) Będę czujna next year.
excelencja - 2011-05-27, 20:51

gosia_w, nie nie - on jest gorzki- jak rukola
gosia_w - 2011-05-27, 20:54

ok, to wszystko w porządku. Rukolę uwielbiam.
go. - 2011-07-18, 10:26

a my mniszek robiliśmy na kwaśno (nie dla vegan ;) )- ze śmietaną z ziołami i cytryną
polianna - 2012-06-20, 00:23

Czy mniszek jest gorzki? Mam wrażenie, że jadłam go w Grecji, ale gotowany. Tam nazywa sie horta (chorta?)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group