|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Surówki i sałatki - mniszkowa
excelencja - 2011-05-25, 15:43 Temat postu: mniszkowa -zrywamy młode liście mniszka lekarskiego - a tak ze 40 sztuk
-2 pomidory
-2 ząbki czosnku
-zioła prowansalskie
-kukurydza
-łyżka oleju, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki wody.
czosnek miażdżymy i robimy sos z oleju, cytryny i przypraw i wody.
Pomidory kroimy, ja mniszek też kroję.
Mieszamy, czekamy, jemy
gosia_w - 2011-05-25, 20:39
gdzie ten młody mniszek zdobyć?
Agnieszka - 2011-05-25, 20:54
Najlepiej nazrywac w miejscu z dala od zgiełku.
My lubimy w połączeniu z różnymi sałatami, rzodkiewką, ulubionymi ziołami itd.
excelencja - 2011-05-25, 21:02
ze szpinakiem świeżym dobry, z kiełkami, sałatą zwykłą -mhmmm
Gosiu na łące jakieś
U mnie np trawnik na działce obfituje w mniszek - a raczej to, co byłoby być może trawnikiem, gdyby ktoś się tym zajął.
gosia_w - 2011-05-25, 21:22
ale ja o młody pytam. Dzisiaj jadłam mega twardą pokrzywę, to pewnie i mniszka już nie ma w okolicy młodego, stąd pytanie.
excelencja - 2011-05-25, 21:25
ciągle jest młody, zauważysz - ma jaśniejsze zielone liście.
A pokrzywę - wystarczy przed kwitnieniem zrywać tylko górne części pędów - tak 5-7 okółków.
gosia_w - 2011-05-25, 21:39
nie wiem, co to okółki, ale się domyślam Tyle miałam, ale i tak twarda.
excelencja - 2011-05-25, 22:01
hmmm bo może ona twarda jest z natury
moja zawsze miękka bo zawsze ją parzę.
edysqa - 2011-05-25, 22:05
Ja w tamtym roku w maju zrywałam tylko czubki
W tym się jeszcze nie zabrałam za nią, muszę to w końcu zrobić, ale teraz chyba trzeba poczekać aż przekwitnie?
excelencja - 2011-05-25, 22:28
edysqa, nie, trzeba znaleźć te, które jeszcze nie kwitły- w lesie - jeszcze nie kwitną - bo ciemno
kofi - 2011-05-25, 22:48
Buuu, a jak kwitną to co?
A ta jasnota biała, to też może iść za pokrzywę. Bo mam bardzo ładną (ale kwitnie) - ona ma akurat bardzo delikatne litki - robiłam z nimi te pierożki, tylko już kwitnie niestety.
Lily - 2011-05-25, 22:50
kofi napisał/a: | ylko już kwitnie niestety. | Jak to niestety - zbieraj, susz, to ponoć świetny lek kobiecy (i na gardło), w dodatku dość drogi, a Tobie za darmo rośnie
kofi - 2011-05-25, 22:55
A co mam suszyć - tę górną część? Pełno mrówek na niej siedzi.
Lily - 2011-05-25, 22:57
kofi napisał/a: | A co mam suszyć - tę górną część? | Same kwiatuszki.
hxxp://www.4poziom.net/ziola,j,jasnota,biala.html
Przepraszam za OT.
kofi - 2011-05-26, 10:15
Dzięki Lily, to ja przepraszam.
gosia_w - 2011-05-27, 15:54
no tak, nie spojrzałam na dział i cały czas myślałam, że to zupa W każdym bądź razie mam mniszek (nabyłam eko pęczek za 1 zł) i część zużyłam na dzisiejszą surówkę - pokrojony mniszek, sałata, pomidorki koktajlowe, sos musztardowy. Smaczna Sam listek jest leciuteńko gorzkawy i nieco twardy (pewno jednak nie jest wystarczająco młody ) Będę czujna next year.
excelencja - 2011-05-27, 20:51
gosia_w, nie nie - on jest gorzki- jak rukola
gosia_w - 2011-05-27, 20:54
ok, to wszystko w porządku. Rukolę uwielbiam.
go. - 2011-07-18, 10:26
a my mniszek robiliśmy na kwaśno (nie dla vegan )- ze śmietaną z ziołami i cytryną
polianna - 2012-06-20, 00:23
Czy mniszek jest gorzki? Mam wrażenie, że jadłam go w Grecji, ale gotowany. Tam nazywa sie horta (chorta?)
|
|