wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Tort czekoladowy

gosia_w - 2011-05-27, 12:04
Temat postu: Tort czekoladowy
Korzystałam z tego przepisu: hxxp://pinkcake.blox.pl/2010/04/Ciasto-awaryjne.html
W nawiasie moje zmiany. Główna zmiana to dodanie jajek – dostałam w prezencie i nie miałam co z nimi zrobić, więc wykorzystałam w ten sposób.
1,5 szklanki mąki (orkiszowa razowa drobnomielona)
3/4 szklanki cukru (4 łyżki syropu z agawy)
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
6 łyżek oleju (4 łyżki oleju i 2 żółtka)
1 łyżeczka octu balsamicznego (ocet jabłkowy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka koziego pół na pół z wodą (3/4 szklanki mleczka migdałowego, 2 białka)
płatki migdałowe(u mnie polewa czekoladowa)
dodatkowo dodałam do ciasta kruszone kakao, o takie: hxxp://www.surovital.pl/22,kruszone-ziarna-kakaowca-200g-certyfikowane-bio.html w ilości 2 łyżek
Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać. Piekłam ok. 25 minut w 180°C w tortownicy 18 cm, aż patyczek był suchy.
Ja dodałam ocet do mleczka, zostawiłam na 10 minut, żeby się zsiadło, piekłam 40 minut, reszta wg przepisu.

Tort po ostygnięciu przełożyłam masą (2 warstwy masy). Masa to wiórki kokosowe (kupuję w evergreen, są wspaniałe) zmiksowane z kompotem z czarnej porzeczki. Kompot do zrobienia wkrótce: ;-) w słoneczny lipcowy dzień udać się na pobliski targ/bazarek, kupić od lokalnego rolnika łubiankę czarnych porzeczek. Przynieść do domu, umyć, odszypułkować. Część włożyć do dużego garnka i piec przez 3 dni po ok. 2 godziny dziennie (to na powidła), resztę włożyć do wyparzonych słoików, lekko dociskając. Zakręcić wyparzonymi nakrętkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Kiedy zacznie się w słoikach gotować, wyjąć z piekarnika, postawić na nakrętkach, przykryć ręcznikiem. Otwierać zimą lub wiosną i rozkoszować się wspaniałym aromatem. Taki kompot ma dużo owoców, mało płynu, masa wyszła mi dość gęsta. Dobrze się nią smarowało, nic nie spływało.

Na wierch przygotowałam polewę:
rozpuściłam na małym ogniu 40g masła kakaowego, dodałam 2 łyżki melasy z buraka (słód ryżowy lub syrop z agawy byłby lepszy, gdyby był ;-) ), 4 czubate łyżeczki kakao oraz 1 czubatą łyżkę zmielonych na mąkę migdałów (polewa miała być z mlecznej czekolady :-P ). Wymieszałam dokładnie. Odstawiłam, żeby ostygło. Posmarowałam tort, ułożyłam na wierzchu przekrojone na pół truskawki, ozdobiłam kuleczkami z marcepanu i kruszonym kakao. Wstawiłam do lodówki, polewa ładnie zastygła.

excelencja - 2011-05-27, 13:17

o w mordę jeżyka, cuuudo! zrobię zrobię!!!!
Jadzia - 2011-05-27, 13:37

Ale pycha. Gosiu masz talent-tort jak z cukierni :P
2 lata temu robiłam podobnie porzeczki (zamiast piekarnika pasteryzacja słoików w garnku). W zimie dodawałam do płatków-pychota!

rosa - 2011-05-27, 13:43

wow!!! wygląda przepysznie :mrgreen:
gosia_w - 2011-05-27, 13:44

exce, robiłam z tego przepisu bez jaj i wychodziło świetnie (ze słodem lub agawą, z cukrem nie próbowałam).
Jadzia, dziękuję za miłe słowa :-) Ale wiesz, mistrzynią tortów to jest bronka i euridice. Ja wolę pasteryzować w piecyku, ponieważ: sucho, nie oparzę się wrzątkiem (piekarnik dotychczas mnie nie oparzył ;-) ), można włożyć 12 sztuk (w największym garnku mieszczą mi się 4 słoiki).

dżo - 2011-05-27, 14:54

gosia_w, wygląda wspniale! :-D
karmelowa_mumi - 2011-05-27, 14:54

gosia_w, CUDO!!!
gosia_w - 2011-05-27, 15:41

dziękuję :-D
margot - 2011-05-27, 17:00

excelencja napisał/a:
o w mordę jeżyka, cuuudo! zrobię zrobię!!!!

to samo pomyślałam :mrgreen:

Agnieszka - 2011-05-27, 17:51

gosia: szacun, jest CUDny :-D
gosia_w - 2011-05-27, 19:39

o rety dziewczyny, ale mi miło :-D To chyba będę częściej wstawiać przepisy za zdjęciami.
bronka - 2011-05-27, 23:20

gosiu piękny i wygląda niesamowicie apetycznie! Mniam
devil_doll - 2011-05-28, 00:55

OMG WOW ! :) cudowny przepis mniam, musze zrobic w tyg :)
krop.pa - 2011-05-28, 08:54

gosia_w, rewelacyjny tort! Koniecznie wstawiaj częściej swoje przepisy :)
maharetefka - 2011-05-28, 10:17

aaaa, piekny tort, musze tylko truskawki kupic! slinotok!
margot - 2011-05-28, 12:21

gosia_w napisał/a:
o rety dziewczyny, ale mi miło :-D To chyba będę częściej wstawiać przepisy za zdjęciami.
koniecznie
maharetefka - 2011-05-28, 21:59

yyyyyyyyyy, ale paskudny mi wyszedl.. :mrgreen: , no, ja to potrafie :mrgreen: .
ale josh zjadl i nic nie powiedzial :lol: .

gosia_w - 2011-05-29, 08:35

maharetefka, a co było z nim nie tak? Nasz był przepyszny.
maharetefka - 2011-05-29, 09:36

e, wsadzilam ciasto do zbyt nagrzanego piekarnika i zapomnialam ustawic na 180. w efekcie nie wyrosl, rozkroilam na dwie warstwy, bo byl plaski. przelozylam (nadzienie troche zmodyfikowane, bo nie mialam nic porzeczkowego), ale i tak smakowal jak podeszwa. nie wina przepisu to jednak :mrgreen: , tylko taka ze mnie kucharka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
ja wierze, ze wasz byl przepyszny, dlatego tez chcialam zrobic. no coz nastepnym razem moze sie uda, bo przepis mi sie podoba.

gosia_w - 2011-05-31, 17:09

Dzisiaj piekę na dzień dziecka. Dałam jedno jajko (ufff... ostatnie), 3 łyżki kakao, trochę więcej mleczka, bo ciasto wyszło dość gęste (miałam inną mąkę, ale też razową) i na wszelki wypadek pół łyżeczki sody. Wyrosło pięknie. Wystarczyło piec 25 minut. Kiedy ostygnie przełożę masą (zamówiona taka, jak poprzednio), a jutro zrobię polewę i ozdoby.
gosia_w - 2011-06-01, 19:47

Jeszcze smaczniejszy od poprzedniego :-D Był też bonusik :-D
Agnieszka - 2011-06-01, 20:33

gosia: mistrzostwo :-D
rosa - 2011-06-01, 20:39

gosia_w, mmmmmmmmmmmm cudny :-)
dżo - 2011-06-01, 20:44

gosia_w, wow! piękny :-D
a z czego jest głowa ludzika?

margot - 2011-06-01, 20:49

gosia_w napisał/a:
Jeszcze smaczniejszy od poprzedniego :-D Był też bonusik :-D

wow , Gosia cudny ten ludzik

gosia_w - 2011-06-01, 20:54

dzięki dziewczyny :-D
dżo, to resztki marcepanu (warto chomikować :mryellow: ), włosy wyciskałam wyciskarką do czosnku, resztę lepiłam palcami

dżo - 2011-06-01, 20:59

gosia_w, osiągnęłaś szczyt w chomikowaniu ;-)
zojka3 - 2011-06-01, 21:05

gosia_w, szok przeżyłam czy cóś na widok tortu.
Chyba nawet nie zrobię do niego podejścia ....no rewelacja!

gosia_w - 2011-06-01, 21:10

zojka3, ale robi się go szybko i łatwo, dlaczego nie chcesz zrobić?
Maliboo7 - 2011-06-01, 22:33

Mój na dzień dziecka wygląda tak:
hxxp://imageshack.us/photo/my-images/691/tortl.jpg/]

Biszkopt zrobiłam mniej więcej ten stąd hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=4454

Masę z kaszy jaglanej, truskawek i miodu.

Polewę: 1/3 kostka masła, 1 łyżka wody, czubata łyżka kakao, 2 łyżki miodu.

Wcześniej robiłam też podobny z masą orzechową (kasza jaglana, melasa, mielone orzechy laskowe, trochę masła).

gosia_w - 2011-06-02, 06:18

Maliboo7, wspaniały tort! Zapisuję przepis na masę, trochę mi się znudził kokos, z chęcią zastąpię jaglanką :-D

Ja tym razem zrobiłam polewę z masła kakaowego, kakao i miodu oraz odrobiny ekstraktu waniliowego i wyszła pyszna, znacznie smaczniejsza od tej z melasą.

maharetefka - 2011-06-02, 08:09

ale robicie cudne torty! jestem pelna podziwu! :-D
margot - 2011-06-02, 09:00

maharetefka napisał/a:
ale robicie cudne torty! jestem pelna podziwu! :-D

co prawda to prawda

[ Dodano: 2011-06-02, 09:01 ]
Maliboo7 napisał/a:
Masę z kaszy jaglanej, truskawek i miodu.

i nic więcej?Bo chętnie bym zrobiła taka masę, tzn cały tort mnie kusi :mrgreen:

Maliboo7 - 2011-06-02, 10:06

gosia_w Dzięki :-) Ale w porównaniu do Twoich jest dość pokraczny :-D Nie umiem robić takich równiutkich symetrycznych rzeczy :-/

margot A nie,jeszcze dodałam trochę zmielonych migdałów! Ugotowałam kaszę, dodałam miodu i rozmemłane truskawki. Niestety zrobiło się dość płynne wtedy to wszystko (od soku z truskawek), więc musiałam dośc długo gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby odparowało. Żeby jeszcze trochę "wysuszyć" tę masę dorzuciłam trochę zmielonych migdałów. Ale to już wszystko :-)

zojka3 - 2011-06-02, 13:49

gosia_w napisał/a:
zojka3, ale robi się go szybko i łatwo, dlaczego nie chcesz zrobić?

gosia_w, wygląda na dość pracochłonny i trudny a takich wyzwań nie lubię :-/ ale skoro mówisz.... ;-)

priya - 2011-06-06, 21:00

Ja też czekoladowy tort właśnie zrobiłam wczoraj, więc pozwolę sobie pochwalic się w tym - jakże stosownym - wątku ;-)
hxxp://imageshack.us/photo/my-images/38/obraz051nm.jpg/]

hxxp://imageshack.us/photo/my-images/42/obraz056kf.jpg/]

Uploaded with hxxp://imageshack.us]ImageShack.us

zojka3 - 2011-06-06, 21:04

Pięęęękny!!!
gosia_w - 2011-06-06, 21:31

priya, wspaniały! Napisz, jak zrobiłaś, proszę.
priya - 2011-06-07, 08:11

gosia_w, robię na podstawie przepisu Słomy i Trymbulaka. Ciasto: mąka (2,5szkl.), cukier (2/3 szkl.), proszek do pieczenia (2łyżeczki), soda (1łyżeczka), pół szklanki oleju, duży kubek kefiru (albo maślanki, jogurtu, czasem dawałam mleko), trochę kakao, pokruszoną gorzką czekoladę MIeszam i piekę pół godziny w 180st. Także można spokojnie wegańska wersję zrobić. Z masą to nie wiem, ale chyba też się da. ROzpuszczam 2 tabliczki gorzkiej czekolady w śmietance 30% (miałam jakieś 350ml), dodaję odrobinę cukru, kakao, zagotowuję. POtem dolewam budyń wymieszany z mlekiem i gotuję minutkę mieszając. Najczęściej dodaję potem rodzynki i mielone namoczone orzechy. ALe tym razem była wersja oszczędnościowa - orzechó w domu zabrakło ;-) Ciasto nasączyłam sokiem z pomarańczy i przed położeniem masy smarowałam dżemem agrestowym.
rosa - 2011-06-07, 11:40

mmmm szałowy :-)
daria - 2011-06-07, 11:55

nie powinnam tutaj zaglądać ]:-> , ale torty piękne :-) i na pewno smaczne :-> :-D
bronka - 2011-06-07, 13:28

priya, mega apetycznie wygląda!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group