wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dla maluchów - tort dla malego alergika

mamalucy - 2011-06-17, 19:26
Temat postu: tort dla malego alergika
Witam wszystkich serdecznie:) Jestem nowa na tym forum i z gory przepraszam jesli takie pytanie sie juz pojawilo, ale strasznie ciezko sie tu znalezc w takiej masie tematow i ilosci stron;) Szczegolnie ze moja ruchliwa corcia nie da mi za dlugo posiedziec przy komputerze zeby dobrze przejrzec forum;)
Zblizaja sie pierwsze urodzinki mojej corki i chciala bym upiec jakies ciasto ktore ona tez bedzie mogla zjesc. Nie znam sie jednak na zadnych 'nietypowych' przepisach:/ Corka nie moze jesc pszenicy wiec takowa maka odpada. Miodu tez jeszcze nie dostaje wiec i jego nie powinno byc w przepisie. Z jajka je tylko zoltko, bialko uczula poki co. Mleko krowie tez odpada. Ryzowe mysle wchodzi w gre:)
[ Swoja droga chciala bym je sama zrobic ale mi nie wychodzi cos:/ Moze ktos powie jak je zrobic?:) ]
Je juz wiele owocow, tylko truskawki uczulaja. Nie wiem czy z kasz mozna tez cos upiec, ale jada jaglana, amarant, kukurydziana (wiec i taka maka pewnie tez przejdzie:)
Bede bardzo wdzieczna za jakies propozycje cukiernicze:)))

Lily - 2011-06-17, 19:31

Można zmodyfikować np. ten przepis hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5202&postdays=0&postorder=asc&start=0 (zrobić z kaszy kukurydzianej), niestety w tortach nie jestem biegła, ale może jeszcze ktoś coś doradzi ;) Oczywiście kakao nie jest obowiązkowe w tym przepisie, można całkiem inną wersję zrobić.
seminko - 2011-06-17, 19:58

mamolucy, też jestem mamą alergika- na pierwsze urodzinki (drugich jeszcze nie było ;-) ) upiekłam nie tort, a ciasto bananowo- orkiszowe...
(co prawda orkisz to odmiana pszenicy, ale nie tylko nie uczula, ale i leczy alergię, ponoć;))
(a mała jest uczulona na pszenicę, czy nie toleruje glutenu? Bo orkisz jest glutenowy, oczywiście ;-) )

Na tortach się nie znam zupełnie...

Napisz, jak z tym glutenem:)

mamalucy - 2011-06-17, 20:01

przepis bardzo ciekawy:) no wlasnie, od kiedy mozna wprowadzac dziecku kakao? A zamiast ciasteg digestive mogla bym upiec orkiszowe :) Tylko orzechy odpadaja na razie:/ Ale przepis na pewno wykozystamw przyszlosci bo brzmi mi smakowicie:) Dziekuje bardzo i czekam na kolejne propozycje:) Brzdac wlasnie zasnal wiec mozna pobuszowac po forum:D
seminko - 2011-06-17, 20:03

mamalucy napisał/a:
mogla bym upiec orkiszowe

O, to wszystko jasne :-)

[ Dodano: 2011-06-17, 21:06 ]
mamalucy napisał/a:
od kiedy mozna wprowadzac dziecku kakao

Wiesz, ja młodemu jeszcze nie podawałam i w zasadzie chyba nie zamierzam;)
Spróbuj raczej karobu, w wypiekach chyba nie czuć różnicy:)))

dżo - 2011-06-17, 20:10

mamalucy, polecam ten tort: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6206
jest pyszny, bezmączny, bezmleczny, bezjajeczny :-)

mamalucy - 2011-06-17, 20:19

dżo a jaka to jest czarna fasola? jaki to gatunek? bo w zasadzie nie slyszalam o takiej albo nie wiem ze slyszalam ;P pomysl baaardzo mi sie podoba:))

Tantra czy mozesz napisac mi cos wiecej o karobie? W jakiej postaci sie go kupuje? Maczki, nasion...? Pierwszy raz o nim slysze :oops: [/b]

[ Dodano: 2011-06-17, 21:29 ]
Tantra moja Lusia ma uczulenie na pszenice, gluten jest okej bo wcianmy platki owsiane i nic sie nie dzieje. A po kaszce mannej byla masakra :-/

dżo - 2011-06-17, 21:00

mamalucy, hxxp://www.google.pl/imgres?imgurl=hxxp://www.greenplanet.pl/images/czarna%2520fasola.jpg%3FosCsid%3D49941f65e5c400fe&imgrefurl=hxxp://www.greenplanet.pl/product_info_nes.php/cPath/84_89/products_id/464%3FosCsid%3D49941f65e5c400fe&h=300&w=192&sz=19&tbnid=6Y8Oo_GdlZOCIM:&tbnh=116&tbnw=74&prev=/search%3Fq%3Dczarna%2Bfasola%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=czarna+fasola&hl=pl&usg=__kq1i-vw6n-LmflDPBZtKbZTlNUo=&sa=X&ei=KLL7TZOBN4aZ8QPRrdXfCw&ved=0CC4Q9QEwBA
seminko - 2011-06-17, 21:01

Karob- mączka z chleba świętojańskiego. Nie mam nic wspólnego z tą stroną, ale ładnie opisali właściwości karobu (w kontrze do kakao, które jest, jakby nie było, używką)

hxxp://www.onlynature.pl/karob.html

mamalucy - 2011-06-17, 22:06

dżo no wlasnie poszukalam w necie i znalazlam dokaldnie ta sama strone:) dziekuje, teraz tylko musze poszukac takiej fasoli w UK :)
Tantra bardzo dziekuje za powiedzenie mi o karobie (nie wiem czy to sie tak odmienia :-P ale nie ma chyba wiekszego znaczenie w tej chwili ;-) ) obilo mi sie o uszy o maczce swietojanskiej ale nigdy nie zaglebialam sie w jej temat, a tu prosze :-) czlowiek co chwile dowiaduje sie czegos nowego. Juz sie ciesze ze trafilam na to forum :mryellow:

Vegabutik - 2012-03-08, 16:12

Polecam do przekładania tortów krem z avokado - jeżeli ono nie uczula dziecka oczywiście.
Mój alergik wcina to jako samodzielny deserek

Składniki

2 dojrzałe avokado
1 tabliczka gorzkiej czekolady ( jak uczula to dajemy karob lub jagody)
syrop z agawy
pół łyżeczki mesquite w proszku ( można pominąć)
wanilia ( ewentualnie)
3 łyżki mleka kokoswego ubitego( też można pominąć jak uczula)

Przygotowanie:
Avokado obieramy, pozbywamy pestki i miksujemy.
Tabliczkę czekolady roztapiamy w misce umieszczonej nad gorącą wodą.
Wystudzoną czekoladę lecz jeszcze lejącą się zmiksować z masą z avokado
mleko kokosowe ( wcześniej schłodzone w lodówce tak aby oddzieliła się woda, dajemy tą gęstą część) ubijamy krótko mikserem i łączymy z masą czekoladową.
Dosładzamy według upodabania, dodajemy mesquite - nada wspaniały aromat karmelowy/toffi.

Rada: Zamiast czekolady można użyć jagód, truskawek, kilka łyżeczek masła orzechowego lub migdałowego.

Magi - 2012-10-31, 15:14

Szukam przepisu na tort na roczek, taki żeby córcia mogła trochę zjeść. Odpada jajko, mleko. Jak już gdzieś w sieci znajdę przepis np. na biszkopt bez wymienionych składników, to zwykle jest w nim proszek do pieczenia albo soda. Czy ktoś wie, czy są jakieś przeciwwskazania jeśli chodzi o sodę u takiego maluszka?Nigdzie nie mogę znaleźć nic na ten temat.
gosia_w - 2012-10-31, 16:14

Magi, a może upiecz kruche placki (bez spulchniaczy) i przełóż masą budyniową i owocami. U nas na pierwsze urodziny było jeszcze prościej - kruchy spód, na to jabłka, na to kruszonka.
Magi - 2012-10-31, 16:45

A podasz mi przepis?
gosia_w - 2012-10-31, 17:54

ale na kruche ciasto z jabłkami czy na kruche placki z masą budyniową?
Agnieszka - 2012-10-31, 17:56

Magi: może któryś z tych przepisów zainteresuje: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=746
U nas sprawdza się taki wariant: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5202 - nie piecze się ciasta więc na zakalec nie ma szans, spulchniacz żaden nie jest potrzebny a skład można modyfikować zależnie od potrzeb/diety używając tolerowanego mleka roślinnego, drobnej kaszy kukurydzianej, karobu/kakao, musów owocowych…. i ozdabiając np. galaretką bez żelatyny (można zrobić z soku i agaru lub kupić gotowca na pektynach), bitą śmietaną z mleka kokosowego czy owocami

Magi - 2012-10-31, 18:45

A jakie ciasteczka digestive używasz?
Agnieszka - 2012-10-31, 19:14

Magi: obecnie bywa, że tak i takie ze sklepu (sporadycznie stosuje więc nie pamiętam firmy), wcześniej kupowałam bezglutenowe albo robiłam warianty kruszonkowe. Stosowałam również płatki kukurydziane bez dodatków (takie ze zdrowej), spód robiony jak do szarlotki (używam mąki orkiszowej, gluten opcja reglamentowana u nas). Jeśli będziesz robiła z kaszy kukurydzianej zwracaj uwagę na grubość, m.in ProVita ma drobną.
Mleko sojowe zwłaszcza to smakowe jest słodkie np. by Biedronka. Istnieją jeszcze słody kukurydziany/ryżowy powinny być ok i stewia (nie jestem fanem), jak nie ma maluchów używam np. ksylitolu. bakalie jak np. rodzynki też dosładzają, kwestia naszych tolerancji co słodkie a co nie.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group