wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Produkty spożywcze - skoncentrowany sok zamiast cukru

koniczynka_k - 2007-08-29, 12:25
Temat postu: skoncentrowany sok zamiast cukru
w książce pt "dieta przyszłej matki" w proponowanych przepisach bardzo często pojawia się skoncetrowany sok (jabłkowy lub pomarańczowy). Czy w polsce można coś takiego wogóle kupić? jeśli nie to prosze napiszcie co byście proponowali wzamian.
mam nadzieję, że nie powielam tematu :roll:

kasienka - 2007-08-29, 12:57

U nas w sklepie ze zdrową jest coś takiego.Chyba...w formie baaardzo gęstego syropu, jest też z buraków, z gruszek...
koniczynka_k - 2007-08-30, 10:47

dzięki :) spróbuję przeszukać olsztyńskie sklepy ze zdrową żywnością :)
Lily - 2007-08-30, 11:41

z winogron słyszałam...
Agnieszka - 2007-08-30, 16:39

My testujemy teraz syrop (słód) z daktyli. Kupuję w sklepie ze zdrową żywnością
Lekkiej słodkości doda też napar z korzenia lukrecji (stosuje np do zapiekanek/ciast np jaglanej)

Lily - 2007-08-30, 20:03

Lukrecji, z tego co wiem, nie wolno dawać dzieciom.
Malinetshka - 2007-08-30, 21:28

Lily napisał/a:
Lukrecji, z tego co wiem, nie wolno dawać dzieciom.

Lily, a dlaczego? wiesz może? :roll:

kasienka - 2007-08-30, 21:37

A mnie się wydaje, że lukrecja jest dobra na gorączkę...moja mama stosowała...
Lily - 2007-08-30, 21:40

Kurcze, nie pamiętam, ale gdzieś czytałam, że słodycze z lukrecją są zabronione dla dzieci - nie wiem, dlaczego (i nie pamiętam gdzie czytałam...) :|
koniczynka_k - 2007-09-01, 12:55

przeglądając katalog z ksiązkami natrafiłam na ksiązkę : "stewia, soja i orkisz" i podobno ta stewia używana jest do słodzenia. ale jeszcze nic na ten temat nie szukałam :)
hxxp://stevia.webpark.pl/ coś ta ten temat :) może wiecie coś o tej roślince?

Agnieszka - 2007-09-01, 13:23

Napary z korzenia lukrecji stosuje się przy przeziębieniach, Ada nie jest maluszkiem a stale też nie używamy

Stewią słodzi neo - zapytaj ją. Ada nie lubi stewi więc czasem stosujemy tez ksylitol

koniczynka_k - 2007-09-02, 19:24

dziękuję, jeszcze niedawno myslałam, ze słodzić można tylko cukrem albo miodem a tu tyle możliwości :)
wege jest super :mryellow: juz na tym forum czytałam, że weg*anie znają więcej smaków i produktów od przeciętniego pożeracza schabowego :-D

- 2007-09-23, 12:24

ja używam soku z buraków. Do niektórych ciast jeszcze cukru. Nie bardzo wiem czym to zastąpić.
DagaM - 2007-09-24, 08:55

Cytat:
Lukrecji, z tego co wiem, nie wolno dawać dzieciom.
tego nie wiem, ale na pewno nie wolno kobietom w ciąży
kasienka napisał/a:
A mnie się wydaje, że lukrecja jest dobra na gorączkę...moja mama stosowała...
to się zgadza
puszczyk - 2007-09-24, 09:36

Zastanawiam się czy ten skoncentrowany sok ma coś wspólnego z tym, z którego robią soki 100%?
koniczynka_k, zależy co chcesz słodzić.
Nam wystarczą rodzynki, banany, czasem syrop daktylowy, owoce, a teraz gdy Kamil wrócił do diety przeciwgrzybicznej to tylko jabłka i sporadycznie ksylitol.

DagaM - 2007-09-24, 09:40

a powiedzcie coś więcej o ksylitolu, w porównaniu do cukru, czy np. dałoby się zastosować w wypiekach?
pao - 2007-09-24, 10:01

Cytat:
a powiedzcie coś więcej o ksylitolu, w porównaniu do cukru, czy np. dałoby się zastosować w wypiekach?

z tego co czytałam to tak jednak sama nie testowałam.

puszczyk - 2007-09-24, 10:05

Zauważyłam, że Na Kamila działa "rozluźniająco" i czytałam, że na dzieci może tak działać. Warto go stosować z umiarem.
Jest baaardzo drogi.

pao - 2007-09-24, 11:23

Cytat:
Jest baaardzo drogi.


ano...
mi został zasugerowany jako zamiennik cukry pudru przy robieniu laddu, ale jak zobaczyłam cenę to niestety wymiękłam... takie laddu były by niezwykle drogą fanaberią (choć przepyszną :D )

bodi - 2007-09-26, 16:20

zastanawiam się czy jako zamiennik skoncentrowanego soku nie mogłyby robić te "marmoladki" z zagęszczonego soku które są dostępne w sklepach eko. Słodkie są niemiłosiernie :mryellow: tylko z konsystencją trzeba by trochę powalczyć.
kasienka - 2007-09-28, 14:37

bodi napisał/a:
"marmoladki" z zagęszczonego soku które są dostępne w sklepach eko.

o tym właśnie myślałam...To ten zagęszczony sok o który chodziło, to jednak nie to?

bodi - 2007-09-28, 20:18

kasieńka, jakoś mi umknął Twój wcześniejszy post, a zagęszczony sok w amerykańskich przepisach wydaje mi się że jest płynny... choć w sumie nie wiem dlaczego... :roll:
zojka3 - 2007-09-30, 07:02

koniczynka_k napisał/a:
przeglądając katalog z ksiązkami natrafiłam na ksiązkę : "stewia, soja i orkisz" i podobno ta stewia używana jest do słodzenia. ale jeszcze nic na ten temat nie szukałam :)
hxxp://stevia.webpark.pl/ coś ta ten temat :) może wiecie coś o tej roślince?


u mnie najlepiej sprawdzają się rodzynki albo masa daktylowa tzn dla mnie mogą być i same owoce ale mąż by kręcił nosem.
Stewia nie zdała u mnie egzeminu, nie czułam słodkiego smaku, denerwowały mnie zielone farfocle.

koniczynka_k - 2007-10-10, 13:28

bodi napisał/a:
a zagęszczony sok w amerykańskich przepisach wydaje mi się że jest płynny

też tak mi się wydaje
ale te marmoladki, o których pisze bodi to mogłoby byc to, musze ich poszukać, jak mi się uda zastosować to cos napiszę :)
puszczyk napisał/a:
koniczynka_k, zależy co chcesz słodzić.

głównie chodziło mi o dżemy i wypieki
ostatnio robiłam jabłka (w piekarniku) i do jadnych dałam mase rodzynkowo-daktylową, do innych rozgniecione banany a jeszcze inne zrobiłam bez dodatków. wszystkie były super - zobaczymy jak się będa przetrzymywały :)

bodi jak wyglądaja dokładnie te marmoladki, zebym wiedziała czego szuakć?

taja - 2008-01-04, 08:06

Ja zwykle daję pokrojone, rozgotowane daktyle. Syrop daktylowy też mam , ale daję w ostateczności do wypieków, bo wychodzi drożej, a jest tak pyszny, że można by jeść ze słoika. No ale nie piekę ostatnio za dużo, więc nie jestem super ekspertem.
DamianT1972 - 2013-11-20, 09:01

Jakiś czas temu kupiłem stewię w postaci pastylek. Na opakowaniu była zamieszona informacja, że jedna pastylka to odpowiednik jednej łyżeczki cukru. Spróbowałem zastosować się do informacji i niestety bardzo się rozczarowałem. "Słodzik" stewia bardzo zmienia smak herbaty, a ja tego nie lubię i niestety wróciłem do miodu i cukru. Ale może dzięki wam, znajdę jakiś fajny naturalny słodzik, który dodaje słodyczy bez zmiany smaku napoju. Pozdrawiam
Jattaveien - 2013-11-21, 21:44

ksylitol :-)
protuberancja - 2013-11-22, 18:12

fakt, do stewii trzeba się przekonać - i albo się lubi ten posmak, albo nie. polecam spróbować także, jeżeli będziesz mieć kiedyś taką możliwość, dodać bezpośrednio listek stewii do herbaty - to też smakuje inaczej niż puder czy pastylki, do których często dodawane są inne słodziki (np. maltodekstryna) albo dodatki.
ksylitol, fruktoza, być może jakieś syropy (z agawy, klonowy), albo stary, dobry, poczciwy miód, jeżeli nadal chcesz go używać :) nierafinowany cukier trzcinowy też jest ok, jeżeli nie chodzi o kalorie.
mnie zdarza się także dosładzać herbatkę domowo robionymi sokami z winogron czy porzeczki - wtedy ta herbatka to już w ogóle ma przepyszny smak (;


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group