wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Seler smażony

Mikarin - 2011-10-10, 19:03
Temat postu: Seler smażony
Mam hopla na punkcie selera, zamieszczam moje ulubione przepisy:

Seler smażony
(owo-wegetariańskie)

Składniki:
seler - korzeń
musztarda
jajko + bułka tarta lub mąka (panier)
olej do smażenia

cały korzeń selera myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plastry grubości 1 cm. Pokrojonego selera należy wrzucić na 5 min do gotującego się wrzątku. Wyciągnąć na sitko, żeby ostygł i ociekł. Następnie rozgrzać olej na patelni. Selera smarujemy z obu stron NAJOSTRZEJSZĄ musztardą, jaką znajdziemy w sklepie (ja korzystam z kremskiej, bo faktycznie jest najostrzejsza), otaczamy w jajku i bułce tartej, i kładziemy na olej. Oleju nie musi być dużo. Smażymy do zarumienienia się panierki.

I jest cacy Mdły po ugotowaniu seler zostaje podkreślony nutką musztardowej gorczycy, w panierce wszystko można wyczuć i musztarda nie wypali ci kubków smakowych. Mój luby jada z sosem czosnkowym, ja z innymi sosami. Może być serwowane jako samodzielne drugie danie.


Placki selerowe z płatkami owsianymi

Składniki:
korzeń selera (niewielki)
1/2 szklanki płatków owsianych
szczypta soli
olej do smażenia

Umyty, obrany seler ścieramy na tarce do warzyw o małych otworach. Płatki owsiane zalewamy na 10 min. wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją na papkę. Całość mieszamy, solimy i uformowane placki smażymy na patelni. Podajemy z sosem pomidorowym.

Również mój ulubiony przepis. trzeba tylko pamiętać, żeby płatki owsiane porządnie przestygły i były takim klajstrem dla selera, inaczej placki się rozpadną podczas smażenia.

Zaczerpnięte z jednej z książek z serii "KUCHNIA POLSKA" z przepisami Marzeny Kasprzyckiej

MartaJS - 2011-10-10, 19:06

Ostatnio mam fazę na selera, zresztą prawidłowo, bo jesień. Zapomniałam o tych krążkach, kiedyś robiłam to jako alternatywę schabowego na rodzinnych obiadkach. Może jutro zrobię.
Mikarin - 2011-10-10, 19:10

Mam jeszcze przepis na placki z selera, ale robione z płatkami owsianymi. Też rewelacja :)
A korzeń widziałam dzisiaj za 2zł/kilo. Koniec, nie wyszłam ze sklepu bez tego selera :mryellow:

priya - 2011-10-11, 10:01

Mikarin, to podaj jeszcze ten przepis na placki, please.
kofi - 2011-10-11, 10:15

Też to robię, ale bez musztardy, ta musztarda to fajna odmiana.
maharetefka - 2011-10-11, 10:24

ale pysznie brzmi! chyba popelnie na obiad!
Mikarin - 2011-10-11, 11:19

Wedle życzenia, przepis w pierwszym poście :D
Znalazłam jeszcze w tej książce dwa przepisy, które wypróbuję chyba na dniach - selera w sobie pieczarkowym i gołąbki z soczewicy. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko kapusty, ale to się załatwi :D Jak zrobię i da radę zjeść to dam Wam znać :)

[ Dodano: 2011-10-11, 12:31 ]
A ktoś mnie kiedyś spytał, skąd takie przepisy się bierze. Powiedziałam, że ze zwykłej Kuchni Polskiej. To usłyszałam, ze to niemożliwe, bo kuchnia polska ma przepisy tylko mięsne :P

priya - 2011-10-11, 11:50

Mikarin, dzięki. Placki wpróbuję. Fajne i proste. Seler panierowany robię od zawsze, tylko na pomysł z musztardą nie wpadłam, ale spróbuję :-)
kasienka - 2011-10-11, 12:40

mmm, chyba tez wypróbuję :)
spaceage - 2011-10-12, 09:21

Kilka tygodni temu byłam w wegetariańskiej restauracji w Wiedniu (Bio Bar von Antun) - generalnie zauważyłąm że z każdą moją wizytą jest tam coraz mniej opcji wegańskich i generlanie restauracja podupada. Tyle wstępu - ostatnio zamówiłam tam wegańskie cordon blue - spodziewałam się kotleta z seitanu nadzianego wegańskim serem (w Wiedniu można naprawdę przebierać w Cheezly czy No-Moo (polecam! nie topi się ale smakuję naprawdę jak ser!!!). Dostałam dwa plastry olbrzymiego selera (bez żartów, miały z 10 cm średnicy!), przełożone wędzonym tofu (bardzo wędzonym, takie Polsoi się nie umywa bardziej już czeskie), opanierowane i usmażone jak "tradycyjny" kotlet selerowy. Jakby wam się chciało w to bawić to polecam - wędzony smak bardzo pasuje do selera :) .
adriane - 2011-10-12, 11:12

Placki chętnie wypróbujemy :)
I kotleta z musztardą. :)
My gotujemy plastry selera w rosołku wegetariańskim i do panierki sypiemy przyprawę do kurczaka (bez glutaminianu oczywiście).

agusieg - 2011-10-13, 14:01

Kotlety z selera pycha, nie miałam musztardy , więc zrobiłam z pikantnym keczupem.
Jadzia - 2011-10-15, 12:04

Mój mąż robi kotlety z selera regularnie- obydwoje je uwielbimy. Dziś połowę plastrów posmaruje musztardą- jestem ciekawa efektu :-P
z_grzywką - 2011-10-21, 17:39

Ja smaruję smażonego selera chrzanem. Przepysznie smakuje :)

Ze smażonego selera również robię rybę po grecku :)

Malinetshka - 2011-10-24, 14:32

Przepyszne te musztardziaki selerowe :) właśnie pochłonęłam. Razem z kaszą ze słonecznikiem i cebulką (przepis by edysqa). Mniam :P
adriane - 2011-10-26, 10:47

z_grzywką napisał/a:
Ja smaruję smażonego selera chrzanem


A ja czasem ćwikłą, zwłaszcza lubię tak, gdy jem tego selera na zimno na kanapce.

znakoff - 2012-02-15, 16:55

Ja też je dzisiaj zrobiłam. Pierwszy raz w życiu jadłam selera jako kotlet. Smak... dziwny, ale po przekonaniu kubków smakowych nawet smakowało :)
Syn nie dał sie przekonać, zjadł tylko panierkę.

kkaachaa - 2012-03-07, 10:03

Mam pytanie odnośnie tych placków selerowych z płatkami owsianmi (robiłam, pycha - super przepis, Mikarin)
Można by zamiast smażenia upiec je w piekarniku? Próbował ktoś? Ja to kiepska jestem w smażeniu placków, poza tym, smażone jakoś długo trawię..

moritura - 2012-04-03, 15:00

Ja piekłam, ale trochę inne, bardziej te z pierwszego przepisu.
Selera w plasterkach podgotowałam parę minut i oblepiłam ciastem: płatki owsiane, kasza kukurydziana, bułka tarta, wrzątek, zioła, dużo papryki i pieprzu. Położyłam na blaszce posmarowanej i do piekarnika, na bodaj 20 minut. Ciasto wyszło chrupiące, selerek miał smak nie tylko selerkowy. Bdb.

kira - 2014-03-30, 14:09

nie lubię selera :-P wchodzi mi tylko w jednej formie: kroimy w sporą kostkę, gotujemy w bulionie warzywnym, następnie wrzucamy na patelnię z odrobinką oliwy/oleju, obsypujemy mocno suszonym koperkiem i pieprzem i podduszamy. wcinamy jako dodatek do ziemniaków, kotletów, surówek, itp. :) ja lubię mieszać go z marchewką z groszkiem, pycha!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group