|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - Seler smażony
Mikarin - 2011-10-10, 20:03 Temat postu: Seler smażony Mam hopla na punkcie selera, zamieszczam moje ulubione przepisy:
Seler smażony
(owo-wegetariańskie)
Składniki:
seler - korzeń
musztarda
jajko + bułka tarta lub mąka (panier)
olej do smażenia
cały korzeń selera myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plastry grubości 1 cm. Pokrojonego selera należy wrzucić na 5 min do gotującego się wrzątku. Wyciągnąć na sitko, żeby ostygł i ociekł. Następnie rozgrzać olej na patelni. Selera smarujemy z obu stron NAJOSTRZEJSZĄ musztardą, jaką znajdziemy w sklepie (ja korzystam z kremskiej, bo faktycznie jest najostrzejsza), otaczamy w jajku i bułce tartej, i kładziemy na olej. Oleju nie musi być dużo. Smażymy do zarumienienia się panierki.
I jest cacy Mdły po ugotowaniu seler zostaje podkreślony nutką musztardowej gorczycy, w panierce wszystko można wyczuć i musztarda nie wypali ci kubków smakowych. Mój luby jada z sosem czosnkowym, ja z innymi sosami. Może być serwowane jako samodzielne drugie danie.
Placki selerowe z płatkami owsianymi
Składniki:
korzeń selera (niewielki)
1/2 szklanki płatków owsianych
szczypta soli
olej do smażenia
Umyty, obrany seler ścieramy na tarce do warzyw o małych otworach. Płatki owsiane zalewamy na 10 min. wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją na papkę. Całość mieszamy, solimy i uformowane placki smażymy na patelni. Podajemy z sosem pomidorowym.
Również mój ulubiony przepis. trzeba tylko pamiętać, żeby płatki owsiane porządnie przestygły i były takim klajstrem dla selera, inaczej placki się rozpadną podczas smażenia.
Zaczerpnięte z jednej z książek z serii "KUCHNIA POLSKA" z przepisami Marzeny Kasprzyckiej
MartaJS - 2011-10-10, 20:06
Ostatnio mam fazę na selera, zresztą prawidłowo, bo jesień. Zapomniałam o tych krążkach, kiedyś robiłam to jako alternatywę schabowego na rodzinnych obiadkach. Może jutro zrobię.
Mikarin - 2011-10-10, 20:10
Mam jeszcze przepis na placki z selera, ale robione z płatkami owsianymi. Też rewelacja
A korzeń widziałam dzisiaj za 2zł/kilo. Koniec, nie wyszłam ze sklepu bez tego selera
priya - 2011-10-11, 11:01
Mikarin, to podaj jeszcze ten przepis na placki, please.
kofi - 2011-10-11, 11:15
Też to robię, ale bez musztardy, ta musztarda to fajna odmiana.
maharetefka - 2011-10-11, 11:24
ale pysznie brzmi! chyba popelnie na obiad!
Mikarin - 2011-10-11, 12:19
Wedle życzenia, przepis w pierwszym poście
Znalazłam jeszcze w tej książce dwa przepisy, które wypróbuję chyba na dniach - selera w sobie pieczarkowym i gołąbki z soczewicy. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko kapusty, ale to się załatwi Jak zrobię i da radę zjeść to dam Wam znać
[ Dodano: 2011-10-11, 12:31 ]
A ktoś mnie kiedyś spytał, skąd takie przepisy się bierze. Powiedziałam, że ze zwykłej Kuchni Polskiej. To usłyszałam, ze to niemożliwe, bo kuchnia polska ma przepisy tylko mięsne
priya - 2011-10-11, 12:50
Mikarin, dzięki. Placki wpróbuję. Fajne i proste. Seler panierowany robię od zawsze, tylko na pomysł z musztardą nie wpadłam, ale spróbuję
kasienka - 2011-10-11, 13:40
mmm, chyba tez wypróbuję
spaceage - 2011-10-12, 10:21
Kilka tygodni temu byłam w wegetariańskiej restauracji w Wiedniu (Bio Bar von Antun) - generalnie zauważyłąm że z każdą moją wizytą jest tam coraz mniej opcji wegańskich i generlanie restauracja podupada. Tyle wstępu - ostatnio zamówiłam tam wegańskie cordon blue - spodziewałam się kotleta z seitanu nadzianego wegańskim serem (w Wiedniu można naprawdę przebierać w Cheezly czy No-Moo (polecam! nie topi się ale smakuję naprawdę jak ser!!!). Dostałam dwa plastry olbrzymiego selera (bez żartów, miały z 10 cm średnicy!), przełożone wędzonym tofu (bardzo wędzonym, takie Polsoi się nie umywa bardziej już czeskie), opanierowane i usmażone jak "tradycyjny" kotlet selerowy. Jakby wam się chciało w to bawić to polecam - wędzony smak bardzo pasuje do selera .
adriane - 2011-10-12, 12:12
Placki chętnie wypróbujemy
I kotleta z musztardą.
My gotujemy plastry selera w rosołku wegetariańskim i do panierki sypiemy przyprawę do kurczaka (bez glutaminianu oczywiście).
agusieg - 2011-10-13, 15:01
Kotlety z selera pycha, nie miałam musztardy , więc zrobiłam z pikantnym keczupem.
Jadzia - 2011-10-15, 13:04
Mój mąż robi kotlety z selera regularnie- obydwoje je uwielbimy. Dziś połowę plastrów posmaruje musztardą- jestem ciekawa efektu
z_grzywką - 2011-10-21, 18:39
Ja smaruję smażonego selera chrzanem. Przepysznie smakuje
Ze smażonego selera również robię rybę po grecku
Malinetshka - 2011-10-24, 15:32
Przepyszne te musztardziaki selerowe właśnie pochłonęłam. Razem z kaszą ze słonecznikiem i cebulką (przepis by edysqa). Mniam
adriane - 2011-10-26, 11:47
z_grzywką napisał/a: | Ja smaruję smażonego selera chrzanem |
A ja czasem ćwikłą, zwłaszcza lubię tak, gdy jem tego selera na zimno na kanapce.
znakoff - 2012-02-15, 16:55
Ja też je dzisiaj zrobiłam. Pierwszy raz w życiu jadłam selera jako kotlet. Smak... dziwny, ale po przekonaniu kubków smakowych nawet smakowało
Syn nie dał sie przekonać, zjadł tylko panierkę.
kkaachaa - 2012-03-07, 10:03
Mam pytanie odnośnie tych placków selerowych z płatkami owsianmi (robiłam, pycha - super przepis, Mikarin)
Można by zamiast smażenia upiec je w piekarniku? Próbował ktoś? Ja to kiepska jestem w smażeniu placków, poza tym, smażone jakoś długo trawię..
moritura - 2012-04-03, 16:00
Ja piekłam, ale trochę inne, bardziej te z pierwszego przepisu.
Selera w plasterkach podgotowałam parę minut i oblepiłam ciastem: płatki owsiane, kasza kukurydziana, bułka tarta, wrzątek, zioła, dużo papryki i pieprzu. Położyłam na blaszce posmarowanej i do piekarnika, na bodaj 20 minut. Ciasto wyszło chrupiące, selerek miał smak nie tylko selerkowy. Bdb.
kira - 2014-03-30, 15:09
nie lubię selera wchodzi mi tylko w jednej formie: kroimy w sporą kostkę, gotujemy w bulionie warzywnym, następnie wrzucamy na patelnię z odrobinką oliwy/oleju, obsypujemy mocno suszonym koperkiem i pieprzem i podduszamy. wcinamy jako dodatek do ziemniaków, kotletów, surówek, itp. ja lubię mieszać go z marchewką z groszkiem, pycha!
|
|