wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Topirambur

mono-no-aware - 2011-11-10, 10:57
Temat postu: Topirambur
Nie znalazłam na WD niczego, ale ja nie lubię tej wyszukiwarki, więc kto wie ... może gdzie jest podobny wątek. Jak tak to proszę o przekierowanie.


Szukam jakiś sprawdzonych przepisów. Wszelkich, ale chętnie wegańskich.


Ja póki co znalazłam ciekawy przepis

"PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3- 4 osób)

ok 700 g bulw topinambura

ok 400 g mrożonego szpinaku (jeśli świeży podwajamy ilość)

1 puszka mleko kokosowego

ok 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

2-3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy/ oleju

po 1/2 łyżeczki zmielonej kolendru i kuminu

1 płaska łyżeczka garam masala

1 czubata łyżeczka przyprawy curry w proszku

ok 10 cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

Wykonanie

Mrożony szpinak rozmrażam. Topinambury porządnie myję, ścinam wszelkie odnogi (w nich kumuluje się piach) i mamy kilka opcji do wyboru: obrać, oskrobać lub wyczyścić szczoteczką, ja wybrałam metodę szczoteczkową: ładnie i szyko się czyszczą i część skórki odchodzi. Kroję je następnie w kilkumilimetrowe kawałki, mieszam z sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam kolendrę, kumin, curry i garam masalę, smażę na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dorzucam starty na dronej tarce imbir, smażę chwilę i wrzucam topinambury, smażę mieszając ok 10 min, dolewam bulion i podgrzewam do wyparowania wody, sypię sól (proponuję najpierw dodać płaską łyżeczkę, potem można doprawić), dodaję mleko kokosowe (przed otworzeniem porządnie wstrząsnąć), mieszam, wrzucam odciśnięty z wody szpinak i trzymam na ogniu kilka minut. Na koniec wciskam przez praskę czosnek i wyłączam gaz. Gotowe, smacznego :) "

ze stronki hxxp://wegetarianka.blox.pl/2011/02/CURRY-Z-TOPINAMBURA-I-SZPINAKU.html

gosia_w - 2011-11-10, 13:08

Ja mogę nie polecić upieczony. Był paskudny. Planuję ugotować na parze (dzisiaj kupiłam).
mimish - 2011-11-10, 21:59

topinambur i tempeh to dla mnie dwie najbardziej paskudne rzeczy....
edysqa - 2011-11-11, 01:33

mono-no-aware, mnie najbardziej pasuje surowy, cienko pokrojony i posolony :-)
Gotowalam tez jak ziemniaki.
Na tym koniec mojej topinamburowej przygody, reszta bulw została posadzona u Rodzicow (2 lata temu) a oni nie wykopali ich, tylko na zimę ścięli i teraz sobie mogę przekopac pól ogródka żeby znaleźć bulwy :-/ A miałam nadzieje ze w tym roku zjem.

yuka66 - 2011-11-11, 08:11

W Danii gotuje sie z tego zupe - pol na pol z ziemniakami i blenduje. Podaje sie z pesto z zielonej pietruszki.
mono-no-aware - 2011-11-11, 21:08

Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi :) . Póki co nic przepisu nie przetestowałam, bo nie udało mi się kupić w piątek mleczka kokosowego, topirambur więc leżakuje w lodówce :) .
Agnieszka - 2011-11-11, 23:31

moje doświadczenia kulinarne jak edysqa
my nie mamy i raczej pass w tym temacie ale jak ktoś ma kontakty leśne (bywa uprawiany do dokarmiania zwierzyny)

mono-no-aware - 2011-11-13, 20:48

Póki co dodaliśmy go starty do surówki z marchewki i fajnie smakował.
gosia_w - 2011-11-24, 13:13

Ugotowałam w niewielkiej ilości wody z dynią, dodałam trochę curry i szczyptę soli. Nawet smaczne było, znacznie lepszy gotowany od pieczonego. Przy okazji spróbowałam i na surowo najbardziej mi smakuje.
Tak przy okazji - to jest topinambur. Warto poprawić w tytule, bo wyszukiwarka nie znajdzie.

moony - 2011-11-24, 17:42

Słyszałam dziś w "Trójce" o sosie z topinamburu z kurkami lub truflami :)
lemonka - 2014-03-06, 13:34

Podbijam wątek. :-) Macie jakieś fajne pomysły na zjedzenie go?
olgasza - 2014-03-06, 15:01

zupa krem jest ok: hxxp://ulicaekologiczna.pl/zdrowe-jedzenie-odzywianie/topinambur-docenmy-go/

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group