|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - Topirambur
mono-no-aware - 2011-11-10, 10:57 Temat postu: Topirambur Nie znalazłam na WD niczego, ale ja nie lubię tej wyszukiwarki, więc kto wie ... może gdzie jest podobny wątek. Jak tak to proszę o przekierowanie.
Szukam jakiś sprawdzonych przepisów. Wszelkich, ale chętnie wegańskich.
Ja póki co znalazłam ciekawy przepis
"PRZEPIS WEGAŃSKI
Składniki
(dla 3- 4 osób)
ok 700 g bulw topinambura
ok 400 g mrożonego szpinaku (jeśli świeży podwajamy ilość)
1 puszka mleko kokosowego
ok 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
2-3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy/ oleju
po 1/2 łyżeczki zmielonej kolendru i kuminu
1 płaska łyżeczka garam masala
1 czubata łyżeczka przyprawy curry w proszku
ok 10 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Wykonanie
Mrożony szpinak rozmrażam. Topinambury porządnie myję, ścinam wszelkie odnogi (w nich kumuluje się piach) i mamy kilka opcji do wyboru: obrać, oskrobać lub wyczyścić szczoteczką, ja wybrałam metodę szczoteczkową: ładnie i szyko się czyszczą i część skórki odchodzi. Kroję je następnie w kilkumilimetrowe kawałki, mieszam z sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam kolendrę, kumin, curry i garam masalę, smażę na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dorzucam starty na dronej tarce imbir, smażę chwilę i wrzucam topinambury, smażę mieszając ok 10 min, dolewam bulion i podgrzewam do wyparowania wody, sypię sól (proponuję najpierw dodać płaską łyżeczkę, potem można doprawić), dodaję mleko kokosowe (przed otworzeniem porządnie wstrząsnąć), mieszam, wrzucam odciśnięty z wody szpinak i trzymam na ogniu kilka minut. Na koniec wciskam przez praskę czosnek i wyłączam gaz. Gotowe, smacznego "
ze stronki hxxp://wegetarianka.blox.pl/2011/02/CURRY-Z-TOPINAMBURA-I-SZPINAKU.html
gosia_w - 2011-11-10, 13:08
Ja mogę nie polecić upieczony. Był paskudny. Planuję ugotować na parze (dzisiaj kupiłam).
mimish - 2011-11-10, 21:59
topinambur i tempeh to dla mnie dwie najbardziej paskudne rzeczy....
edysqa - 2011-11-11, 01:33
mono-no-aware, mnie najbardziej pasuje surowy, cienko pokrojony i posolony
Gotowalam tez jak ziemniaki.
Na tym koniec mojej topinamburowej przygody, reszta bulw została posadzona u Rodzicow (2 lata temu) a oni nie wykopali ich, tylko na zimę ścięli i teraz sobie mogę przekopac pól ogródka żeby znaleźć bulwy A miałam nadzieje ze w tym roku zjem.
yuka66 - 2011-11-11, 08:11
W Danii gotuje sie z tego zupe - pol na pol z ziemniakami i blenduje. Podaje sie z pesto z zielonej pietruszki.
mono-no-aware - 2011-11-11, 21:08
Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi . Póki co nic przepisu nie przetestowałam, bo nie udało mi się kupić w piątek mleczka kokosowego, topirambur więc leżakuje w lodówce .
Agnieszka - 2011-11-11, 23:31
moje doświadczenia kulinarne jak edysqa
my nie mamy i raczej pass w tym temacie ale jak ktoś ma kontakty leśne (bywa uprawiany do dokarmiania zwierzyny)
mono-no-aware - 2011-11-13, 20:48
Póki co dodaliśmy go starty do surówki z marchewki i fajnie smakował.
gosia_w - 2011-11-24, 13:13
Ugotowałam w niewielkiej ilości wody z dynią, dodałam trochę curry i szczyptę soli. Nawet smaczne było, znacznie lepszy gotowany od pieczonego. Przy okazji spróbowałam i na surowo najbardziej mi smakuje.
Tak przy okazji - to jest topinambur. Warto poprawić w tytule, bo wyszukiwarka nie znajdzie.
moony - 2011-11-24, 17:42
Słyszałam dziś w "Trójce" o sosie z topinamburu z kurkami lub truflami
lemonka - 2014-03-06, 13:34
Podbijam wątek. Macie jakieś fajne pomysły na zjedzenie go?
olgasza - 2014-03-06, 15:01
zupa krem jest ok: hxxp://ulicaekologiczna.pl/zdrowe-jedzenie-odzywianie/topinambur-docenmy-go/
|
|