wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Specjalne okazje - świąteczny bigos z wolnowara

MartaJS - 2011-12-08, 20:50
Temat postu: świąteczny bigos z wolnowara
Do wolnowara wrzucić wieczorem kapustę kiszoną, polać olejem, nastawić na LOW, pójść spać.

Rano obudzi nas intensywny zapach :-)
Poszatkować kapustę słodką (raczej więcej niż kiszonej), sparzyć, odcedzić, dodać do wolnowara. Dodać sól, jałowiec, liście laurowe, pieprz, kminek i duuużo suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków...).
Około południa dodać suszone jabłka i śliwki. Też sporo.
Po południu namoczyć kostkę sojową albo kotlety sojowe pokrojone (niekoniecznie), pokroić w kosteczkę, dodać. Spróbować, ewentualnie doprawić.
Cały czas wolnowar włączony jest na LOW, a bigosik sobie delikatnie mruga.

Wieczorem bigos jest gotowy. Przełożyć do słoików, zawekować, otworzyć w święta :-)

(Można też zrobić tuż przed świętami, ale wtedy dom zamiast choinką i innymi, bardziej subtelnymi elementami świąt, wali ostrą kapuchą - stąd u nas zawsze bigos robi się wcześniej.)

Generalnie z wolnowara jest kwaśniejszy - jakoś ten kwas się nie rozkłada (?), intensywniejszy niż normalnie.

gosia_w - 2011-12-08, 20:58

mój był bardziej słony ;-) I taki mięciutki, mniam :-D
MartaJS, kiszoną kapustę gotowałaś tak na sucho? Ja wrzuciłam wieczorem kapustę i suche grzyby i trochę mi się przy garnku przypiekło za mocno. Teraz pewno wrzucę grzyby ugotowane razem z wodą z gotowania albo doleję wodę do garnka.

edysqa - 2011-12-08, 21:13

To jest myśl, zrobić bigos już teraz :)
MartaJS - 2011-12-08, 22:53

Aaa, no zapomniałam napisać, zaraz edytuję. Z olejem! Ale wody żadnej nie dodawałam. Troszkę się przypiekła na brzegach, ale fajnie tak.
gosia_w - 2011-12-09, 06:52

Dzięki :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group