|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Zupy - super szybka zupa - krem z pora
Pipii - 2012-01-05, 20:46 Temat postu: super szybka zupa - krem z pora Super szybka, super prosta, super smaczna
1 kg ziemniaków,
2 duże pory (biała część)
bulion warzywny
masło
sól
pieprz
zielona cebulka do dekoracji
mleko kokosowe lub śmietana
na maśle z dodatkiem odrobiny oliwy, lub na ghee przyduszamy posiekane w talarki pory (białe części), następnie dodajemy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, chwilę podduszamy na tłuszczu, następnie zalewamy bulionem warzywnym do momentu, aż bulion nie przykryje warzyw i nie będzie około 2 cm nad pokrojonymi warzywami w garnku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Następnie dodajemy około pół szklanki mleka kokosowego albo śmietany (nie wiem ile, nigdy nie dodawałam, zawsze mleko kokosowe), sól i pieprz do smaku (uwaga, jeżeli bulion był słony i ostry to ostrożnie) i miksujemy całość aż do uzyskania kremu. Posypujemy na talerzach zieloną cebulką. Jak dla mnie to odkrycie roku. Tak mi smakuje ta zupa, że gotowałam ją trzy razy z rzędu Jest prosta, tania, pyszna i baaardzo zdrowa! Inspirowałam się Makłowiczem
śliwka - 2012-01-05, 21:59
A ja właśnie dziś na obiad zrobiłam prawie to samo, tylko jeszcze z soczewicą czerwoną, na oleju, bez mleka koko i nie miksowane. I z curry. Też smaczne było. Chętnie spróbuję też Twoją wersję.
mossi - 2012-01-05, 22:00
w mojej wersji jest tak ze do bulionu wrzucam talarki pora i ziemniaki w kosteczkę, gotuję, blenduję i podaje z grzankami na maśle. Mega szybkie i pyszne
dżo - 2012-01-05, 22:17
Jutro wypróbuję
Pipii - 2012-01-06, 08:42
Z grzankami na maśle musi być pyszne
emiwa - 2012-01-06, 14:27
ja dodaję ciecierzycę i częściowo blenduję, nie dodaję mleczka kokosowego; to ostatnio nasza ulubiona zupka
priya - 2012-01-06, 16:21
Bardzo lubię takie przepisy. Jak zdołam wyskoczyć do sklepu po pory, wypróbuję.
bronka - 2012-01-06, 21:26
Pipii napisał/a: | Z grzankami na maśle musi być pyszne |
o tak. Robię własnie taką jak Ty Pipii, i na to właśnie grzanki.
Jedna z moich ulubionych zup z domu rodzinnego
MartaJS - 2012-01-07, 12:53
Robię ją dzisiaj, trochę zmodyfikowaną wg 5 przemian
Z: podduszam ziemniaki na oliwie z masłem
M: dodaję por i pieprz, duszę dalej
W: zalewam wodą i solę
D: na koniec śmietana, natka pietruszki
Przemiana Ognia jakoś znika mi z zup ostatnio, a pojawia się drewno, jak nic zbliża się przedwiośnie
[ Dodano: 2012-01-07, 13:01 ]
...aa, no i jeszcze gałka muszkatołowa mi podpasowała.
[ Dodano: 2012-01-07, 13:06 ]
...a zamiast z grzankami, z prażonymi pestkami (czyli jednak ogień się objawił )
squamish - 2012-03-09, 07:42
O ,dziś zrobie ,mamy kokosa ,wykorzystamy zawartość Brzmi bardzo smacznie!
[ Dodano: 2012-03-09, 16:45 ]
Zupa wyszła przepyszna ,dodałam jeszcze soczewice zieloną twardą i amarantus.Kokos to świetny pomysł ,ja miałam jeszcze ochote(ale ostatnio mam dziwne smaki i zachcianki )dodać soku z cytryny ale zabrakło mi odwagi
[ Dodano: 2012-03-22, 06:50 ]
Zrobiłam jeszcze raz bo taka dobra:)Tym razem nie dałam bulionu(z braku) a starłam do podsmażonego pora tartą marchewe,pietruche i pół selera.Potem juz do zupy wrzuciłam jeszcze pestki dyni ,no i soczewice i amarantus jak wcześniej.A mleko kokosowe zrobiłam z wiórków.Wyszła jeszcze lepszejsza:)
[ Dodano: 2012-04-12, 11:09 ]
Robie ją nałogowo ostatnio .Dodam ,ze z soczewicą (bo robiłam z i bez) smakuje jak oszukana grzybowa ,na 100%
|
|