wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Surówki i sałatki - twarozek

maharetefka - 2012-01-06, 17:18
Temat postu: twarozek
hxxp://img12.imageshack.us/i/twarozekmigdalowy.jpg/]

moze kogos zainspiruje.
uwaga! ma duzo wapnia!
szklanke migdalow namoczyc na noc. rano obrac, zmiksowac na gladko z 1/3 szklanki wody. dodac wycisniety sok z cytryny, 2 lyzki oleju lnianego, sol, pieprz ziolowy, pokrojona rzodkiewke, szczypiorek, cebulke, wycisnac zabek czosnku. gotowe.
smacznego!

gosia_w - 2012-01-06, 17:34

Fajne, już wkrótce wiosna, będzie jak znalazł. Tylko to obieranie migdałów trochę trwa. A nerkowce niestety słodkie.
maharetefka - 2012-01-06, 18:32

jeszcze moze byc wersja na slodko, z syropem z agawy, wanilia i rodzynkami, w sam raz do nalesnikow.
no a obieranie to zupelnie inna sprawa... :lol:

Pipii - 2012-01-06, 18:43

Można zalać migdały wrzątkiem, skórka sama schodzi, wtedy nie jest raw, ale jest łatwiej..
gosia_w - 2012-01-06, 19:31

Pipii, ja zalewam wrzątkiem, ale i tak obieranie trochę trwa.
devil_doll - 2012-01-08, 12:28

ja robie na slono z sokiem z kiszonych ogorkow.
maharetefka - 2012-01-08, 13:14

devil_doll napisał/a:
z sokiem z kiszonych ogorkow

brzmi pysznie. wyprobuje napewno :-D

Pipii - 2012-01-09, 14:19

gosia_w napisał/a:
Pipii, ja zalewam wrzątkiem, ale i tak obieranie trochę trwa.

Hmm.. dziwne, ja zalewam wrzątkiem, czekam jakieś 3 minuty, odlewam i takie gorąco obieram - błyskawicznie, ale trochę parzę palce. Coś za coś ;-)

bronka - 2012-01-09, 15:23

Ja migdały zalewam wrzątkiem, czekam aż skórka napuchnie, odlewam i zalewam zimną wodą. Dobrze się obiera. Niemalże wyskakują same ;-)
maharetefka - 2012-01-09, 16:19

a ja wrzucam fajnego audiobuka i skubie, skubie, skubie te migdaly 8-)
jedynie w formie twarogowej moje dziecko jada orzechy :roll:

ps.jakby ktoras miala patent na o.wloskie dla dziecka plujacego orzechami to poprosze o pomysly(na inne ma uczulenie)

Pipii - 2012-01-09, 16:19

bronka napisał/a:
Niemalże wyskakują same ;-)

tak, dokładnie też tak mam ;-) naciskasz im na "dupkę" i siup - już golutki ;-) )

bronka - 2012-01-09, 16:28

maharetefka napisał/a:
ps.jakby ktoras miala patent na o.wloskie dla dziecka plujacego orzechami to poprosze o pomysly(na inne ma uczulenie)

pasztet, kotlety? My uwielbiamy. Nawet mleczko można z nich zrobić, a potem upiec na nim ciasto.

Pipii napisał/a:
naciskasz im na "dupkę" i siup - już golutki

no tak mniej- wiecej :mryellow: :lol:

maharetefka - 2012-01-09, 19:18

bronka, dzieki, wyprobuje! :-)
maga - 2012-01-09, 20:27

maharetefka, ja mielę włoskie w młynku do kawy na papkę (takie masło orzechowe). Swietnie smakuje w naleśnikach razem z powidłami śliwkowymi :-)
maharetefka - 2012-01-09, 20:29

maga, o, super pomysl! dzieki!
serenatta - 2012-06-18, 23:23

wow, ja też jestem pod wrażeniem, jutro robię...dzięki
jagodzianka - 2012-06-19, 00:20

Też taki robię tylko nie obieram migdałów. A to źle, że nie obieram? Poza smakiem są jeszcze jakieś minusy np. zdrowotne?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group