|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Surówki i sałatki - twarozek
maharetefka - 2012-01-06, 17:18 Temat postu: twarozek hxxp://img12.imageshack.us/i/twarozekmigdalowy.jpg/]
moze kogos zainspiruje.
uwaga! ma duzo wapnia!
szklanke migdalow namoczyc na noc. rano obrac, zmiksowac na gladko z 1/3 szklanki wody. dodac wycisniety sok z cytryny, 2 lyzki oleju lnianego, sol, pieprz ziolowy, pokrojona rzodkiewke, szczypiorek, cebulke, wycisnac zabek czosnku. gotowe.
smacznego!
gosia_w - 2012-01-06, 17:34
Fajne, już wkrótce wiosna, będzie jak znalazł. Tylko to obieranie migdałów trochę trwa. A nerkowce niestety słodkie.
maharetefka - 2012-01-06, 18:32
jeszcze moze byc wersja na slodko, z syropem z agawy, wanilia i rodzynkami, w sam raz do nalesnikow.
no a obieranie to zupelnie inna sprawa...
Pipii - 2012-01-06, 18:43
Można zalać migdały wrzątkiem, skórka sama schodzi, wtedy nie jest raw, ale jest łatwiej..
gosia_w - 2012-01-06, 19:31
Pipii, ja zalewam wrzątkiem, ale i tak obieranie trochę trwa.
devil_doll - 2012-01-08, 12:28
ja robie na slono z sokiem z kiszonych ogorkow.
maharetefka - 2012-01-08, 13:14
devil_doll napisał/a: | z sokiem z kiszonych ogorkow |
brzmi pysznie. wyprobuje napewno
Pipii - 2012-01-09, 14:19
gosia_w napisał/a: | Pipii, ja zalewam wrzątkiem, ale i tak obieranie trochę trwa. |
Hmm.. dziwne, ja zalewam wrzątkiem, czekam jakieś 3 minuty, odlewam i takie gorąco obieram - błyskawicznie, ale trochę parzę palce. Coś za coś
bronka - 2012-01-09, 15:23
Ja migdały zalewam wrzątkiem, czekam aż skórka napuchnie, odlewam i zalewam zimną wodą. Dobrze się obiera. Niemalże wyskakują same
maharetefka - 2012-01-09, 16:19
a ja wrzucam fajnego audiobuka i skubie, skubie, skubie te migdaly
jedynie w formie twarogowej moje dziecko jada orzechy
ps.jakby ktoras miala patent na o.wloskie dla dziecka plujacego orzechami to poprosze o pomysly(na inne ma uczulenie)
Pipii - 2012-01-09, 16:19
bronka napisał/a: | Niemalże wyskakują same |
tak, dokładnie też tak mam naciskasz im na "dupkę" i siup - już golutki )
bronka - 2012-01-09, 16:28
maharetefka napisał/a: | ps.jakby ktoras miala patent na o.wloskie dla dziecka plujacego orzechami to poprosze o pomysly(na inne ma uczulenie) |
pasztet, kotlety? My uwielbiamy. Nawet mleczko można z nich zrobić, a potem upiec na nim ciasto.
Pipii napisał/a: | naciskasz im na "dupkę" i siup - już golutki |
no tak mniej- wiecej
maharetefka - 2012-01-09, 19:18
bronka, dzieki, wyprobuje!
maga - 2012-01-09, 20:27
maharetefka, ja mielę włoskie w młynku do kawy na papkę (takie masło orzechowe). Swietnie smakuje w naleśnikach razem z powidłami śliwkowymi
maharetefka - 2012-01-09, 20:29
maga, o, super pomysl! dzieki!
serenatta - 2012-06-18, 23:23
wow, ja też jestem pod wrażeniem, jutro robię...dzięki
jagodzianka - 2012-06-19, 00:20
Też taki robię tylko nie obieram migdałów. A to źle, że nie obieram? Poza smakiem są jeszcze jakieś minusy np. zdrowotne?
|
|