wegedzieciak.pl
forum rodzin wegañskich i wegetariañskich

Artyku³y o zdrowiu - Agawa - oszukañcza s³odycz [ENG]

NJ - 2012-01-07, 12:37
Temat postu: Agawa - oszukañcza s³odycz [ENG]
hxxp://www.elephantjournal.com/2011/10/agave-the-nectar-of-deceit--dr-paul-gannon/]hxxp://www.elephantjournal.com/2011/10/agave-the-nectar-of-deceit--dr-paul-gannon/

Z³y wp³yw na zdrowie syropu z agawy wg. autora artyku³u mia³by siê wi±zaæ z jego bardzo wysok± zawarto¶ci± fruktozy; przyznajê, ¿e artyku³ jest napisany do¶æ przekonuj±co, poza tym w niejednym miejscu czyta³am ju¿ o niebezpieczeñstwach zwi±zanych ze spo¿ywaniem fruktozy (wyizolowanej, nie tej w owocach). Jednak dietetyka to zupe³nie nie moja dziedzina - dokszta³cam siê intensywnie za pomoc± netu, ale brak mi solidnej podstawy dot. funkcjonowania ludzkiego organizmu, wiêc w³a¶ciwie mo¿na mi wkrêciæ wszystko. :mrgreen:
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Proszê bardzo o wiêcej ¼róde³, jak kto¶ ma!

Lily - 2012-01-07, 12:42

Co cz³owiek zacznie czego¶ nowego u¿ywaæ, to siê dowiaduje, ¿e to truj±ce :lol:
NJ - 2012-01-07, 13:18

No przecie¿, zdrowe od¿ywianie to nic innego jak wysublimowana forma masochizmu :lol:
maga - 2012-01-07, 14:37

Czekam, co powie bronka? :-P
bronka - 2012-01-07, 21:09

maga napisa³/a:
Czekam, co powie bronka? :-P

:lol:
Bronka nie czyta po angielsku :lol: :-P ;-)

Lily - 2012-01-07, 23:16

bronka napisa³/a:
Bronka nie czyta po angielsku :lol: :-P ;-)
Ale mo¿e siê wypowiedzieæ o zabójczej agawie ;)
bronka - 2012-01-08, 09:01

wypowie siê jutro, bo dzi¶ ma napiêty dzieñ. Ju¿ siê spotka³am z tymi nowo¶ciami ;-) nawet na wegedzieciaku kto¶ wkleja³ linki
Malati - 2012-01-08, 11:54

rany dajcie spokój z ta agaw± to mój ukochany zamiennik cukru :-P Czym teraz bêdê dos³adzaæ herbatkê? ;-)
Poli - 2012-02-16, 23:39

czarna96 napisa³/a:
rany dajcie spokój z ta agaw± to mój ukochany zamiennik cukru :-P Czym teraz bêdê dos³adzaæ herbatkê? ;-)


moze ksylitolem :->

ale znalazlam fajny artykul na vege o cukrach, w tym agave :-D :

Cytat:
S³odkie prawdy

Bia³y cukier, cukier trzcinowy, syrop ry¿owy, syrop daktylowy, melasa, nektar z agawy, ksylitol, stewia… I pomy¶leæ, ¿e jeszcze kilka lat temu s³odzenie jednoznacznie kojarzy³o siê wszystkim tylko z tym pierwszym.

Od tego czasu oferta sklepów z tzw. zdrow± ¿ywno¶ci± bardzo siê pod tym wzglêdem rozszerzy³a, podstawowe alternatywy dla cukru pojawi³y siê w hipermarketach, a cukier trzcinowy na dobre zago¶ci³ w lepszych kawiarniach. Czy to tylko producenci wyci±gaj± do nas pomocn± d³oñ, pomagaj±c usprawiedliwiaæ przed samym sob± spo¿ywanie wêglowodanów, ale za to w zdrowym opakowaniu? A mo¿e rzeczywi¶cie który¶ z tych nowych wynalazków oferuje wymierne korzy¶ci, co najmniej przewy¿szaj±ce niema³± ró¿nicê w cenie?

Ilo¶æ, nie jako¶æ!
Zanim przejdziemy do oceny poszczególnych substancji s³odz±cych, trzeba sobie jasno powiedzieæ, czym one s± i co to z punktu ¿ywieniowego oznacza. No wiêc w³a¶nie, czym?

Bia³y cukier kojarzy siê wiêkszo¶ci z nas ca³kiem s³usznie z pustymi kaloriami. Nie zawiera on ¿adnych witamin, b³onnika, przeciwutleniaczy, ma jedynie ¶ladowe ilo¶ci sk³adników mineralnych. Im wiêkszy jego udzia³ w diecie, tym trudniej pokryæ zapotrzebowanie na poszczególne sk³adniki od¿ywcze i tym mniejsza w niej zawarto¶æ substancji o dzia³aniu ochronnym. Dodatkowo diety z wysok± zawarto¶ci± dodawanych cukrów prostych rozregulowuj± mechanizmy odpowiedzialne za utrzymywanie optymalnych stê¿eñ glukozy we krwi i zwiêkszaj± w niej stê¿enie trójglicerydów.

Oczywi¶cie wystêpuj± pewne ró¿nice pomiêdzy warto¶ci± od¿ywcz± i przemianami w organizmie miêdzy bia³ym cukrem a innych substancjami s³odz±cymi, ale nie s± one tak du¿e, jak by¶my sobie tego ¿yczyli. To zawsze ¼ród³o skoncentrowanej energii, w du¿ej mierze pozbawionej warto¶ci od¿ywczych.

Eksperci ¦wiatowej Organizacji Zdrowia zalecaj±, aby spo¿ycie dodawanych cukrów – w³±cznie z tymi, które producenci dodaj± w procesach produkcyjnych ¿ywno¶ci – wynosi³o nie wiêcej ni¿ 10 proc. ca³ej energii, przy czym im mniej, tym lepiej. Dla porównania, ta liczba w Polsce w 2001 roku wynosi³a ¶rednio 15 proc. Rozs±dny cel maksymalnie oko³o 5 proc. to w przeliczeniu 2 ³y¿ki substancji s³odz±cej ze wszystkich ¼róde³ na dzieñ. Je¶li rzeczywi¶cie przeciêtnie tyle spo¿ywamy jako dodatek do diety opartej na pe³nych produktach ro¶linnych, nie powinni¶my siê raczej przejmowaæ, jakiego cukru mamy u¿yæ od ¶wiêta, i wybraæ to, na co akurat mamy ochotê albo co pasuje nam do przepisu.

S³odkie ciekawostki

Czy jest co¶ dobrego, co mo¿na powiedzieæ o którejkolwiek z dostêpnych substancji s³odz±cych? Amerykañscy naukowcy porównali zawarto¶æ przeciwutleniaczy w dwunastu tego typu produktach dostêpnych w USA. Okaza³o siê, ¿e melasa i cukier daktylowy maj± ich znacz±co wiêcej ni¿ wszystkie pozosta³e (ale w dalszym ci±gu mniej ni¿ pe³ne produkty ro¶linne). Melasa zawiera te¿ do¶æ spore ilo¶ci ¿elaza i wapnia. Ma ona specyficzny smak, wiêc lepiej przynajmniej na pocz±tku nie u¿ywaæ jej jako jedynego sk³adnika wypieków zamiast cukru.

Jedynie cukier daktylowy jest substancj± s³odz±c± sk³adaj±c± siê z pe³nych owoców, wiêc wysoki wynik nie dziwi. W Polsce dostaniemy na razie tylko syrop daktylowy, który jest jego trochê bardziej przetworzon± form±. Niestety, ani syrop, ani melasa nie nadaj± siê do ciep³ych napojów, poniewa¿ s³abo siê rozpuszczaj±.


Fruktozowa pu³apka

Wbrew temu, co mog³oby siê wydawaæ, jako ¿e owoce powszechnie kojarz± siê ze zdrowiem, badania naukowe wykazuj± negatywne dzia³anie fruktozy jako wyizolowanej substancji (ale nie owoców!). Prawdziwym rekordzist± pod wzglêdem jej zawarto¶ci jest syrop z agawy, paradoksalnie chwalony za niski indeks glikemiczny, czyli stosunkowo ma³e podnoszenie stê¿enia glukozy we krwi. Dzieje siê tak dlatego, ¿e stanowi±ca jego wiêkszo¶æ fruktoza trafia prosto do w±troby, gdzie pobudza niekorzystne reakcje prowadz±ce miêdzy innymi do wzrostu stê¿eñ trójglicerydów. W przypadku spo¿ycia pe³nego owocu jest jej znacznie mniej, a ca³y proces rozgrywa siê powoli ze wzglêdu na obecno¶æ b³onnika, który spowalnia wch³anianie z przewodu pokarmowego.

Zbrodnia bez kary?

Ksylitol i inne tzw. alkohole cukrowe maj± mniej kalorii ni¿ bia³y cukier lub nawet ich ¶ladowe ilo¶ci. W przeciwieñstwie do bia³ego cukru niego, nie sprzyjaj± powstawaniu próchnicy, a nawet mog± mieæ pozytywny wp³yw na zdrowie jamy ustnej. Dodatkowo produkty zawieraj±ce alkohole cukrowe zamiast cukru powoduj± mniejszy wzrost glukozy we krwi po spo¿yciu. W wiêkszych dawkach alkohole cukrowe mog± mieæ jednak efekt przeczyszczaj±cy, ale potrzebne s± do tego naprawdê du¿e ilo¶ci, znacznie przekraczaj±ce zwyczajowe spo¿ycie u wiêkszo¶ci osób. Z czasem mo¿e wystêpowaæ adaptacja organizmu i zwiêkszenie tolerancji. Je¶li kto¶ planuje rozpoczêcie s³odzenia którym¶ z polioli, najlepiej sprawdziæ na sobie reakcjê, zaczynaj±c od ma³ych dawek.

Nie ma ró¿y bez kolców

Okaza³o siê, ¿e tak¿e stewia, paragwajska ro¶lina, w której dopatrywano siê idealnej substancji s³odz±cej, ma swoje ograniczenia. Jak poda³a ¦wiatowa Organizacja Zdrowia w swoim niedawnym raporcie oceniaj±cym dodatki do ¿ywno¶ci, przekszta³ca siê ona w uk³adzie pokarmowym do mutagennej substancji. W rezultacie bezpieczne dzienne spo¿ycie dla przeciêtnej osoby doros³ej to odpowiednik dwóch szklanek napoju s³odzonego stewi±.

Co mo¿na zrobiæ, ¿eby ¶wi±teczne (i nie tylko) ciasta by³y mniej szkodliwe? Spróbowaæ zamieniæ czê¶æ substancji s³odz±cej na suszone owoce i ograniczyæ w nich ilo¶æ t³uszczu, szczególnie pochodzenia zwierzêcego. A przede wszystkim je¶æ je z umiarem!

hxxp://vege.com.pl/zdrowie-2/slodkie-prawdy.html

puszczyk - 2012-02-17, 01:35

Mgr Desmond twierdzi, ¿e wszelkie s³ody i syropy to puste kalorie i niewiele siê ró¿ni± od zwyk³ego cukru...
No to mo¿e daktyle. :-P

jaskrawa - 2012-02-20, 17:20

no i bardzo dobrze :D , bo ta agawa u nas w sklepie ze zdrow± ¿. kosztuje 24 zyble za buteleczkê. przynajmniej mam powód, by sobie odmówiæ wydania takiej ilo¶ci gotówki :D
s³odzê nadal melas± i kropka. chocia¿ pewnie za chwilê siê oka¿e, ¿e te¿ niezdrowa, bo co¶ tam...

malinka - 2013-07-09, 14:13

Szkoda, ¿e wcze¶niej tutaj nie zajrza³am, bo bym nie kupi³a syropu z agawy. A wcale nie jest taki tani, bo posz³o 25 z³, na to co mia³o niby byæ zdrowe, a nie jest. Rozczarowana :roll: Có¿, sporadycznie go bêdê z rodzin± u¿ywaæ, bo przecie¿ nie wyrzucê.
Alispo - 2013-07-09, 16:44

no,nadal jest trochê sza³ na ten produkt,nie wiedzieæ czemu..dietetycy raczej sie jednoznacznie na ten temat wypowiadaja ;)
Martu¶ - 2013-07-09, 18:59

Dlatego wolê kupiæ torbê zwyk³ego cukru (ew. trzcinowego dla smaku, nie ³udz±c siê co do zdrowotno¶ci) za kilka z³otych i u¿ywaæ w ilo¶ciach umiarkowanych :P Nie wierzê w ¿adne syropy, s³ody i inne cuda, nie ma zdrowej s³odyczy poza ca³o¶ciami pokarmowymi.
qetrab - 2013-07-10, 09:33

Ju¿ w sumie kiedy¶ s³ysza³em o szkodliwo¶ci fruktozy... ja zwykle do s³odzenia u¿ywa³em melasy trzcinowej, albo bananów ;)
lilias - 2013-07-10, 09:45

w mordeczkê :( a ja mam wielk± flachê tego syropu i za wysokie trójglicerydy
zou - 2013-07-11, 08:21

Hm...Od 6 miesiêcy kupowa³am dla mamy, bo tak ³adnie i zdrowo wygl±da w buteleczce...Du¿o nie schodzi³o, ot pojemniczek a miesi±c, g³ównie zamiast miodu do ¶niadania, ale jednak cena jest du¿a a zdrowotno¶æ ma³a, lub wcale - wiêc te¿ przestajê kupowaæ. Dziêki za linki! Kupi³am teraz syrop daktylowy BioPlaneta ( w mikro sklepiku na dzielnicy by³ :) I fajny jest.
Aries - 2013-07-12, 15:03

Cytat:
Nie traæ pieniêdzy na syrop
z agawy


Syrop z agawy powinien otrzymaæ g³ówn± nagrodê za najwiêkszy sukces marketingowy przemys³u spo¿ywczego. Ignorowany przez opiniê publiczn± (a tak¿e przez wielu ekspertów), zacz±³ pojawiaæ siê w sklepach ze zdrow± ¿ywno¶ci± oko³o dziesiêciu lat temu, a nastêpnie podbi³ rynek supermarketów. Mo¿na go dzi¶ znale¼æ niemal wszêdzie. Polubi³y go miliony ludzi. Dlaczego?

Specjali¶ci od marketingu, którzy wprowadzili syrop z agawy na rynek, wpadli na pomys³ reklamowania go jako ca³kowicie nowej substancji s³odz±cej: lepszej od cukru, nie podnosz±cej stê¿enia glukozy we krwi, niemal¿e takiej jak aspartam (sztuczny s³odzik), a wiêc takiej, która mo¿e byæ zalecana cukrzykom. Ponadto syrop z agawy reklamowany jest jako ca³kowicie „naturalny” i „ekologiczny”.

Co wiêcej, podczas kampanii informacyjnych dotycz±cych syropu z agawy podawano, ¿e jest on tradycyjnym produktem u¿ywanym od lat w Meksyku. Dziêki temu konsumentom ³atwiej prze³kn±æ wysok± cenê syropu i namówiæ ich do kupowania nowych linii wyrobów zawieraj±cych ten sk³adnik. Obecnie syrop z agawy dodaje siê do napojów, batoników zbo¿owych, deserów i innych produktów, które mo¿na znale¼æ w dziale ze zdrow± ¿ywno¶ci± lub produktami dietetycznymi.

Jednak¿e tak naprawdê syrop z agawy nie jest ani tradycyjnym wyrobem, ani zdrowym produktem.

Jego indeks glikemiczny (IG), który okre¶la wp³yw spo¿ycia danego produktu na poposi³kowe stê¿enie glukozy we krwi, mo¿e byæ nawet nieco wy¿szy ni¿ IG czystej glukozy. Nie jest on zalecany do spo¿ycia przez cukrzyków oraz osoby, które chc± schudn±æ lub stosowaæ zrównowa¿on± dietê.
Czym jest agawa?

Agawa jest ro¶lin±, która ro¶nie g³ównie w Meksyku, jednak¿e mo¿na j± znale¼æ we wszystkich gor±cych i suchych regionach, a tak¿e w krajach ¶ródziemnomorskich. Do niedawna znana by³a tylko jako g³ówny sk³adnik tequili. Gdy ro¶lina osi±gnie wiek dziesiêciu lat, obcina siê jej li¶cie i wydobywa serce, które wygl±da jak du¿y ananas i wa¿y od 25 do 75 kilogramów. Nastêpnie zbiera siê ukryty w jego wnêtrzu sok, z którego poprzez kilkugodzinne gotowanie, czyli w sposób podobny do wytwarzania syropu klonowego w Kanadzie, produkuje siê „syrop z agawy”. W ten sposób otrzymuje siê inulinê o wysokiej zawarto¶ci fruktozy, która jest jednym z cukrów o najmniej korzystnym dzia³aniu na organizm.
B³êdne informacje dotycz±ce syropu z agawy

Konsumenci uwa¿aj± czêsto, ¿e syrop z agawy nie zawiera kalorii. To nieprawda. £y¿eczka syropu z agawy zawiera sze¶æ kalorii, czyli tyle, co zwyk³y cukier. Cukrzycy i osoby zagro¿one cukrzyc± u¿ywaj± syropu z agawy, my¶l±c, ¿e ma on niski indeks glikemiczny i nie prowadzi do wyst±pienia tzw. szczytu glikemicznego.

Uwaga: w rzeczywisto¶ci zale¿y to od metody produkcji syropu z agawy. W zale¿no¶ci od rodzaju zastosowanej metody indeks glikemiczny (IG) syropu z agawy mo¿e wynosiæ od 55 (jak ugotowane do miêkko¶ci spaghetti) do 90 (czyli wiêcej ni¿ bia³y cukier), lecz informacje te zazwyczaj nie s± podawane na etykiecie.

Je¿eli masz cukrzycê, musisz wiedzieæ, ¿e nie przeprowadzono do tej pory zbyt wielu badañ dotycz±cych wp³ywu syropu z agawy na cukrzycê; a wszystkie badania przeprowadzone w tym zakresie by³y prowadzone na szczurach, a nie na ludziach.
Dlaczego fruktoza stanowi problem?

Pozwól, ¿e wyja¶niê jedn± wa¿n± kwestiê. Skoncentrowana fruktoza nie wystêpuje naturalnie ani w owocach, ani w innych produktach. W naturze zawsze towarzysz± jej enzymy, witaminy, minera³y, b³onnik i pektyna, a tak¿e inne rodzaje cukrów. Skoncentrowana fruktoza jest produktem procesu rafinacji.

Kiedy spo¿ywasz owoce zawieraj±ce fruktozê, Twój przewód pokarmowy trawi j± w tym samym czasie, co inne zawarte w nich sk³adniki pokarmowe. Natomiast kiedy jesz skoncentrowan± lub oczyszczon± fruktozê, jest ona natychmiast wch³aniana w jelicie cienkim do krwiobiegu i trafia prosto do w±troby, gdzie jest metabolizowana.

Je¶li uwa¿nie przeczyta³e¶ ostatni akapit, to wiesz ju¿, na czym polega tajemnica tego, ¿e owoce s± korzystne dla zdrowia, a fruktoza – wrêcz przeciwnie.

Fruktoza, która przedostaje siê bezpo¶rednio do w±troby, jest przekszta³cana w trójglicerydy i magazynowana pod postaci± t³uszczu. Oznacza to, ¿e nie jest ona przekszta³cana w glukozê tak jak inne cukry. Nie powoduje ona wiêc wzrostu ani spadku stê¿enia cukru we krwi. St±d te¿ wyci±gniêto wniosek, ¿e syrop z agawy, który zawiera bardzo du¿o skoncentrowanej fruktozy, jest odpowiedni dla cukrzyków. Jednak¿e jest dok³adnie na odwrót.

Fruktoza jest inhibitorem leptyny, czyli hormonu, który przekazuje Twojemu cia³u informacjê o tym, ¿e zaspokoi³e¶ g³ód. Innymi s³owy, fruktoza sprawia, ¿e ci±gle jeste¶ g³odny. Oprócz tego, ¿e fruktoza przyczynia siê do powstawania nadwagi, powoduje ona odk³adanie siê t³uszczu w sposób niebezpieczny dla zdrowia, czyli w okolicy najwa¿niejszych narz±dów (t³uszcz trzewny) i w okolicy brzucha. Zosta³o to udowodnione w ramach badania, którego wyniki opublikowano w 2009 r. w czasopi¶mie Journal of Clinical Investigation1.

Wniosek: syrop z agawy zawiera bardzo du¿o fruktozy, a fruktoza nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Syrop z agawy wcale nie jest tradycyjnym wyrobem ani produktem naturalnym, lecz wynikiem procesu rafinacji. Nale¿y go wiêc unikaæ.
Co zatem nale¿y robiæ?

Mogê daæ Ci kilka wskazówek, jednak¿e muszê te¿ dodaæ, ¿e trzeba bêdzie przyzwyczaiæ siê do jedzenia mniejszych ilo¶ci cukru. Polacy jedz± ok. 41 kg cukru rocznie2, to stanowczo za du¿o. W zdrowej diecie nie powinno znale¼æ siê wiêcej ni¿ osiem kilogramów cukru rocznie. Aby jednak podj±æ decyzje (czêsto radykalne), dziêki którym bêdzie to mo¿liwe, nale¿y pamiêtaæ o kilku kwestiach.

Unikaj sztucznych substancji s³odz±cych. Powoduj± one wiêcej problemów ni¿ naturalny cukier.
Zastêpuj cukier miodem, czyli z³o¿onym cukrem, który jest trawiony powoli, a oprócz kalorii z cukru dostarcza Ci innych substancji o dobroczynnym wp³ywie na Twój uk³ad odporno¶ciowy, takich jak antyoksydanty, aminokwasy oraz minera³y (uwaga: to wcale nie oznacza, ¿e mo¿esz je¶æ miód w du¿ej ilo¶ci; jak ka¿dy cukier, równie¿ miód powiniene¶ spo¿ywaæ z umiarem).
Czy próbowa³e¶ ju¿ stewii? Stewia to naturalna substancja s³odz±ca wykorzystywana przez Indian Guarani zamieszkuj±cych Paragwaj i Brazyliê. Mo¿e ona byæ stosowana w ramach diety niskowêglowodanowej oraz diety dla cukrzyków. Niestety, jest ona dosyæ droga.

Na zdrowie!

Jean-Marc Dupuis

PS: Zainteresowa³ Ciê ten artyku³, a nie jeste¶ jeszcze prenumeratorem bezp³atnego newslettera Poczta Zdrowia? Mo¿esz go zaprenumerowaæ, klikaj±c tutaj. Dwa razy w tygodniu otrzymasz na swoj± skrzynkê e-mail najnowsze i w pe³ni wiarygodne (potwierdzone wieloma badaniami naukowymi przeprowadzanymi na ca³ym ¶wiecie) informacje o naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.

¬ród³a:

(1) Kimber L. Stanhope, Jean Marc Schwarz, Nancy L.Keim, Steven C. Griffen, et al, «Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetends, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans», The Journal of Clinical Investigation, 2009;119(5):1322-1334.

(2) Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego, sierpieñ 2006, nr 8 (182), str. 18.

gosia_w - 2013-09-17, 14:38

"Czy syrop z agawy jest zdrow± alternatyw± dla bia³ego cukru?

W ostatnim czasie szturmem zdoby³ on sklepy z tzw. zdrow± ¿ywno¶ci± i cieszy siê zainteresowaniem wielu osób dbaj±cych o swój sposób od¿ywiania. Czy s³usznie?

Choæ prawdopodobnie wielu to rozczaruje, to niestety "zdrowy cukier" w dalszym ci±gu pozostaje oksymoronem. Niezale¿nie od tego, o jakiej substancji s³odz±cej mówimy, zawsze s± to mniej lub bardziej puste kalorie. Ró¿nice miêdzy tymi mniej pustymi (np. syrop z agawy czy br±zowy cukier) a tymi bardziej pustymi (np. bia³y cukier) s± na tyle niewielkie, ¿e porównywanie pod tym wzglêdem jednych z drugimi to dzielenie w³osa na czworo.

A negatywny wp³yw zawartych w wiêkszo¶ci z tych produktów cukrów na metabolizm jest bardzo zbli¿ony, z jednym NIECHLUBNYM wyj±tkiem: syropem z agawy w³a¶nie! Jest on reklamowany jako substancja s³odz±ca wyj±tkowo nisko podnosz±ca stê¿enia glukozy we krwi (czyli o ni¿szym indeksie glikemicznym). I paradoksalnie na tym opiera siê jego negatywny wp³yw na organizm.

Syrop z agawy sk³ada siê w 70-90% z fruktozy (dla porównania, zwyk³y bia³y cukier to w 50% fruktoza i w 50% glukoza) - nic wiêc dziwnego, ¿e w mniejszym stopniu podnosi stê¿enia glukozy we krwi. Fruktoza trafia bezpo¶rednio do w±troby, gdzie mo¿e nasiliæ produkcjê trójglicerydów, cholesterolu LDL (tzw. "z³ego"), a w wyniku jej metabolizmu mo¿e wzrosn±æ oporno¶æ na insulinê (takie dzia³anie ma tylko wyizolowana fruktoza, wiêc nie ma obaw w przypadku ca³ych owoców). Wszystkiego tego szczególnie chc± unikn±æ osoby chore na cukrzycê, a zdarza siê, ¿e opieraj±c siê na informacji o niskim indeksie glikemicznym siêgaj± po syrop z agawy.

Czym najlepiej s³odziæ, je¶li ju¿ to robimy? Stewi±, zmiksowanymi daktylami lub innymi suszonymi owocami, karobem lub melas± - je¶li ich bardzo szczególny smak pasuje akurat do przepisu. Oczywi¶cie wszystko z umiarem.

Do pieczenia ciast wykorzystujmy banany, s³odkie jab³ka i inne ¶wie¿e owoce. Wielu z nich naprawdê nie trzeba dos³adzaæ, poza tym do nieco bardziej wytrawnego smaku deserów mo¿na siê stopniowo przyzwyczaiæ."


hxxps://www.facebook.com/photo.php?fbid=730441823649643&set=a.385350298158799.112416.181055951921569&type=1&theater

koko - 2013-09-17, 14:50

Ej, ale przecie¿ cz³owiek nie trawi inuliny, a skoro w syropie z agawy jak napisano jest inulina (czyli ten cukier, co np w topinamburze czy innych s³odach dla cukrzyków), to sk±d ta "niezdrowo¶æ"? Teoretycznie powinien przechodziæ niestrawiony przez uk³ad pokarmowy cz³owieka?
loreline - 2014-01-21, 22:05
Temat postu: A mo¿e jednak nie jest z³y?
Dzisiaj kupi³am swój pierwszy syrop z agawy- po przeczytaniu "antyraka" , porzuceniu cukru (oprócz s³odyczy bez bia³ej m±ki) to by³a moja alternatywa na zamiennik cukru w s³odyczach.
Osobi¶cie ani stewia mi nie pasuje- nie macie wra¿enie ¿e smakuje jak s³odzik w tabletkach?
Ksylitol odpada- jestem fank± w³±snorobionej cha³wy.Szczê¶liwa, ¿e w koñcu mam zamiennik miodu odpalam net a tu okazuje siê,ze to ¶ciema :
Znalaz³±m tak± wzmiankê :
hxxp://profesjonalnydietetyk.com.pl/sok-z-agawy-wspomaga-odchudzanie]hxxp://profesjonalnydietetyk.com.pl/sok-z-agawy-wspomaga-odchudzanie
-wiêc mo¿e to jednak nieprawda, ¿e jest z³y? Polimer fruktozy a fruktoza dla laików mo¿e nie mieæ ró¿nicy? I dlatego raz jest dobry a raz z³y?
Jestem wegetariank± 20 lat - i coraz czê¶ciej mam wra¿enie, ze wszyscy chc± nas trochê zrobiæ w balona- nagle okazuje sie,ze ziarno soi jest jednak niezdrowe i lepiej je¶æ sfermentowane (tempeh) - mo¿e za 10 lat sie oka¿e, ¿e to marketing tempehu? Quinoa to te¿ marketing, bo len to praktycznie to samo.
Mo¿e czas porzuciæ wszystkie " obce" wynalazki i skupiæ siê na swoich? Je¶æ len, kaszê jaglan± i s³odziæ miodem i nie dawaæ siê nabraæ- nie oszukujmy siê dla marketingowców jeste¶my dobrym ¼ród³em kasy.

an - 2014-01-22, 03:02

quinoa i len to prawie to samo? nie mylisz czasem chia z quinoa?
loreline - 2014-01-22, 12:23

Mogê myliæ, bo nie u¿ywam - przepraszam. Chcia³am kupiæ ale poczta³am, ¿e to to samo co len i pu¶ci³am w niepamiêæ .
an - 2014-01-23, 01:37

Nie przepraszaj, po prostu mnie to zdziwi³o i jednocze¶nie przysz³o na my¶l, ¿e mo¿e chodziæ o chia.
A quinoa choæ jest czym¶ zupe³nie innym, jest fenomenalna i polecam ka¿demu (choæ to inny temat ;) dodam tylko, ¿e mia³am okazjê próbowaæ mleka z quinoa, i to dopiero niesamowity smak!)

¯eby nie by³o, ¿e tylko offtopic, to powiem, ¿e mnie syrop z agawy nie zachwyci³ (próbowa³am tego z crazy jack, a inne ich produkty s± bardzo dobre, wiêc to po prostu agawa nie wywar³a na mnie szczególnego wra¿enia), do tego ¶wiadomo¶æ, ¿e nie ma ona specjalnych warto¶ci od¿ywczych sprawi³a, ¿e spo¶ród "z³ego" wybieram syrop klonowy ;)

A z tych podobno zdrowszych - przerzuci³am siê na ksylitol

nieznajowa - 2014-01-23, 08:06

Kupilam jaki¶ czas temu syrop z agawy zachêcona cen± i pó³ka ze zdrow± ¿ywnoscia i... stoi... Smakuje jak cukier z wod± :roll:
Poli - 2014-05-15, 20:28

Super filmik, pokazujacy czym najlepiej slodzic, a Agava nie rozni sie niczym od cukru bialego ;-)

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/EXeSoEgnXS4?version=3&hl=da_DK"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/EXeSoEgnXS4?version=3&hl=da_DK" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Poli - 2014-05-15, 20:37

A tutaj o reszcie slodzikow, w tym xylitol i stewia :

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/Pdec8clsV7Q?version=3&hl=da_DK"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/Pdec8clsV7Q?version=3&hl=da_DK" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

gosia_w - 2014-05-15, 21:26

Poli, nie mogê teraz obejrzeæ - czy w przypadku stewii chodzi o przetworzony bia³y proszek, czy o ¶wie¿e/suszone listki?
Pipii - 2014-05-15, 21:40

super filmiki, jednak s³odzenie daktylami wygrywa ;-)
odno¶nie stewii - te¿ jestem ciekawa, czy bior± pod uwagê oczyszczon±, wyizolowane zwi±zki ze stewii, czy zielon± ro¶linkê ?
dziwna sprawa z ksylitolem, bo wiele osób bardzo poleca ksylitol - ze wzglêdu na w³a¶ciwo¶ci odkwaszaj±ce.. a druga po³owa - neguje..

agus - 2014-05-16, 11:31

Cytat:
odno¶nie stewii - te¿ jestem ciekawa, czy bior± pod uwagê oczyszczon±, wyizolowane zwi±zki ze stewii, czy zielon± ro¶linkê ?
W drugim filmiku ok. 50 sekundy komentator mówi o steviol glycosides - a wiêc nie o ca³± ro¶linkê chodzi.

Ciekawe. Tylko jak zrobiæ proszek z suszonych daktyli?

dynia - 2014-05-16, 13:27

agus napisa³/a:
[

Ciekawe. Tylko jak zrobiæ proszek z suszonych daktyli?
hxxp://ammniam.pl/cukier-daktylowy/
gosia_w - 2014-05-16, 13:57

Ja robi³am cukier daktylowy, ale ma³o wygodnie siê u¿ywa, bo siê zbryla. W jeden kawa³ek ;-)
Ciê¿ko wyj±æ ze s³oika.

fila - 2014-05-23, 19:22

O spoko, jaki¶ czas temu zastanawia³am siê jak to jest z sytopem ry¿owym, a tu tak cienko wyszed³. A czêsto jest dodawany do czeskich ciastek wegañskich. No to u mnie daktyle i melasa rz±dz±. Ciekawe jeszcze jaki miód, bo je¶li taki jak na zdjêciu, to jest na pewno du¿o gorszy od takiego niepasteryzowanego.
Wczoraj kupi³am na straganie pod szpitalem stewiê i siê zdziwi³am s³odycz± listków, a zielska nie czuæ.

Poli - 2014-05-23, 21:41

Ja sie chyba zabiore za zrobienie tego cukru daktylowego , tylko wysusze w dehydratorze ;-)
gosia_w - 2014-05-23, 21:45

Poli, ja suszy³am w dehydratorze w³a¶nie.
Poli - 2014-05-24, 18:24

gosia_w napisa³/a:
Poli, ja suszy³am w dehydratorze w³a¶nie.


To musze przechowywac w p³askim , najlepiej plasikowym naczyniu w razie czego jak sie zbryli ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group