|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - kapusta z ziemniakami
MartaJS - 2012-01-11, 12:39 Temat postu: kapusta z ziemniakami Bardzo proste (wręcz prostackie ) i pyszne danie.
1 kapusta włoska lub biała
kilo ziemniaków
1-2 cebule
przecier pomidorowy (niekoniecznie)
olej albo masło
pieprz, sól, kminek
Na maśle lub oleju (lub mix) poddusić cebulę, aż będzie rumiana, wrzucić pokrojoną kapustę i dusić jeszcze trochę. Jak trochę poprzywiera do dna, nie szkodzi, będzie lepszy smak. Posolić, popieprzyć, dodać kminek. Wlać wodę, ale nie za dużo, bo wyjdzie zupa. Wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki i dusić wszystko na maleńkim ogniu. Jak zacznie się robić miękkie, wlać przecier pomidorowy i dusić jeszcze chwilę. Jeśli wody było jednak za dużo, zagęścić łyżką mąki razowej.
melba - 2012-01-11, 18:32
a moze wyjdzie w wolnowarze?? jak przecier dodam na koncu?
MartaJS - 2012-01-11, 18:41
Powinno. Ja robiłam normalnie bo nie miałam czasu
Pipii - 2012-01-11, 21:00
uwielbiam takie dania robię bardzo często. Pyszne jest, wykwintne
edysqa - 2012-01-12, 00:14
Tez lubię takie proste dania wyprobuje na 100 %
Pipii - 2012-01-12, 07:56
edysqa napisał/a: | Tez lubię takie proste dania wyprobuje na 100 % |
Warto
żuk - 2012-01-14, 18:12
mmm uwielbiam i kapustę, i ziemniory! wyszło pyszne
MartaJS - 2012-01-20, 11:57
Robił ktoś w wolnowarze w końcu? Wyszło? Bo właśnie wstawiłam Cebulę zrumienię osobno i dam na końcu, pomidory jakoś przed końcem.
gosia_w - 2012-01-20, 12:44
MartaJS, to napisz, jak wyszło. Ja jestem na etapie - kupiłam kapustę, czyli zrobię w przyszłym tygodniu
edysqa - 2012-01-20, 20:53
MartaJS i jak wyszło? Chce zrobic jutro Ile godzin robiłaś i na którym ustawieniu?
MartaJS - 2012-01-20, 21:03
Wyszło genialne, dużo lepsze niż w normalnym garnku.
Wrzuciłam ziemniaki, kapustę, oliwę, przyprawy i ok. 3 godzin gotowałam na high.
Potem dodałam przecier, cebulkę przyrumieniłam (właściwie przyczerniłam...) osobno na patelni, dodałam, przestawiłam na low i jeszcze z godzinę się dusiło.
W ogóle nie dawałam żadnej wody.
gosia_w - 2012-01-20, 21:06
Muszę kupić większy wolnowar...
edysqa - 2012-01-20, 21:25
MartaJS jutro robię kapustę oczywiście dałaś surową? Czytałam ze niektórzy parzą najpierw albo gotują krótko na parze zeby szybciej było.
Agnieszka - 2012-01-20, 21:25
gosia_w napisał/a: | Muszę kupić większy wolnowar... |
oj gosia ja już dawno odpuściłam malucha ale ceny
a kapastę z przepisu, jak ktoś chętny niech przetestuje z przyprawą dla wegetarian by Dary Natury (mnie pasuje połączenie nawet bez wolnowara)
MartaJS - 2012-01-20, 21:26
Niestety ma czarnuszkę, której ja nie trawię...
[ Dodano: 2012-01-20, 21:27 ]
edysqa, surową. Nie była super miękka, ale ugotowana.
edysqa - 2012-01-21, 22:16
MartaJS, zrobiłam wyszło pyszne, tak jak się spodziewałam.
Właśnie wstawiam na bloga (mam nadzieję że nie masz nic przeciwko, oczywiście napisałam że to Twój przepis), więc za chwilę będziecie mogły obejrzeć
Alispo - 2012-01-22, 13:51
Wrzucilam Wam dziewuszki na FB na "Weganizm ,sprobujesz",niech idzie w swiat
MartaJS - 2012-01-22, 14:11
Fajnie
A wczoraj resztki pogniotłam, dodałam bułkę tartą, trochę twarogu i usmażyłam kotlety
edysqa - 2012-01-22, 14:45
MartaJS, a ja resztki dałam teściowej
Tzn nie resztki bo dziwnie to zabrzmiało tylko to co zostało bo wyszło za duzo
Pipii - 2012-01-22, 15:26
edysqa napisał/a: | MartaJS, a ja resztki dałam teściowej |
za komuny u nas dawało się psu teraz pies jada lepiej
edysqa - 2012-01-22, 15:50
Pipii
gosia_w - 2012-01-23, 12:45
Zrobiłam (w wolnowarze, z mielonym kminkiem, bo innego nie jadam), zjadłam i nie wierzę, że tak proste danie może być tak pyszne! Dla psa nic nie zostało (dobrze, że psa nie mam ). MartaJS, genialny przepis! Dzięki
Pipii - 2012-01-23, 13:04
tak, to danie jest super pyszne i super proste i super nieskomplikowane
gosia_w dobrze, że psa nie masz biedak, byłby głodny
kofi - 2012-01-29, 14:01
Pipii napisał/a: | tak, to danie jest super pyszne i super proste i super nieskomplikowane |
Zgadzam się . R. wyjadał na zimno resztki, psy i tak by nie dostały, bo za dużo przypraw.
MartaJS - 2012-01-29, 14:07
Jutro robię znowu
gosia_w - 2012-01-30, 16:48
Zrobiłam dzisiaj - z 1 cebuli, 4 ziemniaków i ćwiartki kapusty (plus przyprawy). Ledwo zmieściło się w wolnowarze. Zjadłam wszystko na obiad Nie wiedziałam, ze mam żołądek wielkości wolnowaru
Wrzuciłam pokrojoną cebulę z oliwą do wolnowaru na high, w międzyczasie obrałam i pokroiłam ziemniaki i kapustę, dodałam do cebuli. Wyszło smaczne, więc będę oszczędzać drugi garnek/patelnię.
Pipii - 2012-01-30, 16:53
gosia_w napisał/a: | Nie wiedziałam, ze mam żołądek wielkości wolnowaru |
gosia_w to był ten litrowy czy 3,5 litrowy żołądek.. znaczy się - wolnowar ??
gosia_w - 2012-01-30, 17:49
litrowy, na ten większy jeszcze czekam
Lily - 2012-01-30, 17:52
gosia_w napisał/a: | Nie wiedziałam, ze mam żołądek wielkości wolnowaru | Standardowo jest 1-1,5 litra Czyli litr powinien się spokojnie zmieścić
MartaJS - 2012-01-30, 18:07
Litr to dwa piwa...
gosia_w - 2012-01-30, 18:14
ok dziewczyny, ja cały czas pamiętam, że powinno się jeść tyle, ile się w miseczce z rąk zmieści... No i piwo jakoś łatwiej się mieści niż jedzenie
MartaJS, Twoja kapusta jest tak pyszna, że po prostu nie mogę przestać jeść i zjadam tyle, ile zrobię.
kofi - 2012-01-30, 19:16
Też uważam, że jest pyszna, a nie należę do entuzjastów kapusty. (Za to do entuzjastów kartofli z kminkiem , ale całość - pyszna)
Pipii - 2012-01-31, 08:21
gosia_w napisał/a: | ok dziewczyny, ja cały czas pamiętam, że powinno się jeść tyle, ile się w miseczce z rąk zmieści... |
tak, tak - w takim razie jadłabym RAZ dziennie - od rana do wieczora mam bardzo małe dłonie i baaaardzo pojemny żołądek
dort - 2012-01-31, 14:50
fajny przepis, my lubimy podsmażoną czy podgotowaną kapustę w rożnych wariantach i różne rodzaje - zawsze coś z niej robimy jak potrzebujemy na szybko obiad skonstruować, a za ziemniaki to moi chłopcy dadzą się pokroić, więc dla mnie przepis genialny
ifinoe - 2012-02-01, 17:31
wstawiłam tę potrawę w dużym wolnowarze - 3,5 l - mam nadzieję, że nie wciągnę sama wszystkiego na kolację
MartaJS - 2012-02-01, 18:55
Ja robię w 6,5 l i jest na nas dwoje + resztka na następny dzień.
gosia_w - 2012-02-01, 19:21
To już się nie przejmuję, ze litr zjadłam
ifinoe - 2012-02-01, 20:43
no i 3,5 l poszło w całości na kolację dla naszej trójki...zrobiłam w końcu dwie wersje smakowe; upiekłam same ziemniaki z kapustą i odrobiną soli (miałam później dodać zrumienioną cebulkę, ale w końcu mi się nie chciało z nią bawić)...dla siebie porcję doprawiłam curry, a Matylda z tatą woleli z ketchupem...dla mnie obie wersje pyszne...zostało mi jeszcze pół głowki kapusty, lada dzień będzie powtórka
KasiaQ - 2012-02-01, 22:00
rewelacja! dzięki za przepis - kocham takie - tanie, proste i smaczne
Poli - 2012-02-15, 21:37
Takze zjedzone i u nas tylko dodalam papryki w proszku, mamy jeszcze zapas na jutro
squamish - 2012-02-24, 11:27
Przepis wydaje sie byc super!Kupiłam pekinke ,bede cudować na obiad:)
Ja tak na szybko robie Prażone
podgotowuje z 10 min ziemniaki i inne warzywa jakie mam (marchew ,kalafior ,brokuł ...)Potem to wszystko do brytwanny(tylko to mam póki co na wyposażeniu),albo do gara rzymskiego jeszcze lepiej,można wkroić cebulke ,lub wcześniej podsmażyć np z pieczarkami ,do tego kapucha kiszona ,ja lubie taką mega kwaśną ,pokropić to olejem ,podsypać przyprawami ,ja daje dużo majeranku ,tymianku i mieszanke do sałaty Dary Natury(uwielbiam) ,sól ,pieprz i do piekarnika .Pod koniec prazenia mozna potrzeć troche sera żółtego.Szybkie i dobre.
[ Dodano: 2012-02-24, 21:40 ]
Wyszło przepycha!!!Tylko przesadziłam z kminkiem ,raz że pomyliłam sie i wrzuciłam zamiast zwykłego kminku kminek rzymski (był lekki posmak curry mąż wniebowzięty),dwa że za dużo ale i tak pycha.
Kat... - 2012-03-22, 15:23
Zrobiłam. Pyszne! A jak pachnie. Kminkiem sypnęłam (jak mogłam kiedyś go nie lubić?) od serca, zjemy z chlebem. Zapisuję sobie w kajeciku przepis
busia - 2012-07-03, 17:17
przepis pyszny w swej prostocie dodałam troche kiszonej kapusty i cieciorki, chili w proszku i kminek
MartaJS - 2012-07-03, 17:19
Też dziś robiłam Jak zwykle za mało
bronka - 2012-07-03, 17:22
Ja robiłam jakiś czas temu z młodej kapustki. Dla mnie bomba. Dzieciom konsystencja nie do końca odpowiadała, ale po misce porządnej zjedli.
MartaJS - 2012-12-16, 21:24
Wczoraj zrobiłam kapustę z ziemniakami (więcej ziemniaków niż kapusty) i sporo zostało na dziś. Zblendowałam (można pewnie np. przepuścić przez maszynkę), dodałam mąki, jajko, trochę mąki ziemniaczanej, trochę doprawiłam, zagniotłam i wyszły super kopytka. Podałam z ostrym sosem pomidorowym. Polecam
|
|