wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - kapusta z ziemniakami

MartaJS - 2012-01-11, 12:39
Temat postu: kapusta z ziemniakami
Bardzo proste (wręcz prostackie ;-) ) i pyszne danie.

1 kapusta włoska lub biała
kilo ziemniaków
1-2 cebule
przecier pomidorowy (niekoniecznie)
olej albo masło
pieprz, sól, kminek

Na maśle lub oleju (lub mix) poddusić cebulę, aż będzie rumiana, wrzucić pokrojoną kapustę i dusić jeszcze trochę. Jak trochę poprzywiera do dna, nie szkodzi, będzie lepszy smak. Posolić, popieprzyć, dodać kminek. Wlać wodę, ale nie za dużo, bo wyjdzie zupa. Wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki i dusić wszystko na maleńkim ogniu. Jak zacznie się robić miękkie, wlać przecier pomidorowy i dusić jeszcze chwilę. Jeśli wody było jednak za dużo, zagęścić łyżką mąki razowej.

melba - 2012-01-11, 18:32

a moze wyjdzie w wolnowarze?? jak przecier dodam na koncu?
MartaJS - 2012-01-11, 18:41

Powinno. Ja robiłam normalnie bo nie miałam czasu :-)
Pipii - 2012-01-11, 21:00

uwielbiam takie dania :-) robię bardzo często. Pyszne jest, wykwintne ;-)
edysqa - 2012-01-12, 00:14

Tez lubię takie proste dania :) wyprobuje na 100 %
Pipii - 2012-01-12, 07:56

edysqa napisał/a:
Tez lubię takie proste dania :) wyprobuje na 100 %

Warto :-D

żuk - 2012-01-14, 18:12

mmm uwielbiam i kapustę, i ziemniory! wyszło pyszne :-)
MartaJS - 2012-01-20, 11:57

Robił ktoś w wolnowarze w końcu? Wyszło? Bo właśnie wstawiłam :-P Cebulę zrumienię osobno i dam na końcu, pomidory jakoś przed końcem.
gosia_w - 2012-01-20, 12:44

MartaJS, to napisz, jak wyszło. Ja jestem na etapie - kupiłam kapustę, czyli zrobię w przyszłym tygodniu :-)
edysqa - 2012-01-20, 20:53

MartaJS i jak wyszło? Chce zrobic jutro :) Ile godzin robiłaś i na którym ustawieniu?
MartaJS - 2012-01-20, 21:03

Wyszło genialne, dużo lepsze niż w normalnym garnku.

Wrzuciłam ziemniaki, kapustę, oliwę, przyprawy i ok. 3 godzin gotowałam na high.
Potem dodałam przecier, cebulkę przyrumieniłam (właściwie przyczerniłam...) osobno na patelni, dodałam, przestawiłam na low i jeszcze z godzinę się dusiło.
W ogóle nie dawałam żadnej wody.

gosia_w - 2012-01-20, 21:06

Muszę kupić większy wolnowar...
edysqa - 2012-01-20, 21:25

MartaJS :) jutro robię :-D kapustę oczywiście dałaś surową? Czytałam ze niektórzy parzą najpierw albo gotują krótko na parze zeby szybciej było.
Agnieszka - 2012-01-20, 21:25

gosia_w napisał/a:
Muszę kupić większy wolnowar...


oj gosia ja już dawno odpuściłam malucha ale ceny :->
a kapastę z przepisu, jak ktoś chętny niech przetestuje z przyprawą dla wegetarian by Dary Natury (mnie pasuje połączenie nawet bez wolnowara)

MartaJS - 2012-01-20, 21:26

Niestety ma czarnuszkę, której ja nie trawię...

[ Dodano: 2012-01-20, 21:27 ]
edysqa, surową. Nie była super miękka, ale ugotowana.

edysqa - 2012-01-21, 22:16

MartaJS, zrobiłam :) wyszło pyszne, tak jak się spodziewałam.
Właśnie wstawiam na bloga (mam nadzieję że nie masz nic przeciwko, oczywiście napisałam że to Twój przepis), więc za chwilę będziecie mogły obejrzeć :-D

Alispo - 2012-01-22, 13:51

Wrzucilam Wam dziewuszki na FB na "Weganizm ,sprobujesz",niech idzie w swiat :-)
MartaJS - 2012-01-22, 14:11

Fajnie :-)
A wczoraj resztki pogniotłam, dodałam bułkę tartą, trochę twarogu i usmażyłam kotlety ;-)

edysqa - 2012-01-22, 14:45

MartaJS, a ja resztki dałam teściowej :-)
Tzn nie resztki bo dziwnie to zabrzmiało ;-) tylko to co zostało bo wyszło za duzo :-D

Pipii - 2012-01-22, 15:26

edysqa napisał/a:
MartaJS, a ja resztki dałam teściowej :-)

za komuny u nas dawało się psu 8-) teraz pies jada lepiej :lol:

edysqa - 2012-01-22, 15:50

Pipii :-D
gosia_w - 2012-01-23, 12:45

Zrobiłam (w wolnowarze, z mielonym kminkiem, bo innego nie jadam), zjadłam i nie wierzę, że tak proste danie może być tak pyszne! Dla psa nic nie zostało (dobrze, że psa nie mam :mryellow: ). MartaJS, genialny przepis! Dzięki :-D
Pipii - 2012-01-23, 13:04

tak, to danie jest super pyszne i super proste i super nieskomplikowane ;-)
gosia_w :mrgreen: dobrze, że psa nie masz ;-) biedak, byłby głodny :-D

kofi - 2012-01-29, 14:01

Pipii napisał/a:
tak, to danie jest super pyszne i super proste i super nieskomplikowane ;-)

Zgadzam się :-P . R. wyjadał na zimno resztki, psy i tak by nie dostały, bo za dużo przypraw. :lol:

MartaJS - 2012-01-29, 14:07

Jutro robię znowu :-)
gosia_w - 2012-01-30, 16:48

Zrobiłam dzisiaj - z 1 cebuli, 4 ziemniaków i ćwiartki kapusty (plus przyprawy). Ledwo zmieściło się w wolnowarze. Zjadłam wszystko na obiad :shock: Nie wiedziałam, ze mam żołądek wielkości wolnowaru :mryellow:
Wrzuciłam pokrojoną cebulę z oliwą do wolnowaru na high, w międzyczasie obrałam i pokroiłam ziemniaki i kapustę, dodałam do cebuli. Wyszło smaczne, więc będę oszczędzać drugi garnek/patelnię.

Pipii - 2012-01-30, 16:53

gosia_w napisał/a:
Nie wiedziałam, ze mam żołądek wielkości wolnowaru :mryellow:

gosia_w to był ten litrowy czy 3,5 litrowy żołądek.. znaczy się - wolnowar :mrgreen: ??

gosia_w - 2012-01-30, 17:49

litrowy, na ten większy jeszcze czekam ;-)
Lily - 2012-01-30, 17:52

gosia_w napisał/a:
Nie wiedziałam, ze mam żołądek wielkości wolnowaru :mryellow:
Standardowo jest 1-1,5 litra ;) Czyli litr powinien się spokojnie zmieścić ;)
MartaJS - 2012-01-30, 18:07

Litr to dwa piwa...
gosia_w - 2012-01-30, 18:14

ok dziewczyny, ja cały czas pamiętam, że powinno się jeść tyle, ile się w miseczce z rąk zmieści... No i piwo jakoś łatwiej się mieści niż jedzenie :mryellow:
MartaJS, Twoja kapusta jest tak pyszna, że po prostu nie mogę przestać jeść i zjadam tyle, ile zrobię.

kofi - 2012-01-30, 19:16

Też uważam, że jest pyszna, a nie należę do entuzjastów kapusty. (Za to do entuzjastów kartofli z kminkiem :-P , ale całość - pyszna)
Pipii - 2012-01-31, 08:21

gosia_w napisał/a:
ok dziewczyny, ja cały czas pamiętam, że powinno się jeść tyle, ile się w miseczce z rąk zmieści...

tak, tak - w takim razie jadłabym RAZ dziennie - od rana do wieczora ;-) mam bardzo małe dłonie i baaaardzo pojemny żołądek ;-)

dort - 2012-01-31, 14:50

fajny przepis, my lubimy podsmażoną czy podgotowaną kapustę w rożnych wariantach i różne rodzaje - zawsze coś z niej robimy jak potrzebujemy na szybko obiad skonstruować, a za ziemniaki to moi chłopcy dadzą się pokroić, więc dla mnie przepis genialny :-D
ifinoe - 2012-02-01, 17:31

wstawiłam tę potrawę w dużym wolnowarze - 3,5 l - mam nadzieję, że nie wciągnę sama wszystkiego na kolację ;)
MartaJS - 2012-02-01, 18:55

Ja robię w 6,5 l ;-) i jest na nas dwoje + resztka na następny dzień.
gosia_w - 2012-02-01, 19:21

To już się nie przejmuję, ze litr zjadłam :-D
ifinoe - 2012-02-01, 20:43

no i 3,5 l poszło w całości na kolację dla naszej trójki...zrobiłam w końcu dwie wersje smakowe; upiekłam same ziemniaki z kapustą i odrobiną soli (miałam później dodać zrumienioną cebulkę, ale w końcu mi się nie chciało z nią bawić)...dla siebie porcję doprawiłam curry, a Matylda z tatą woleli z ketchupem...dla mnie obie wersje pyszne...zostało mi jeszcze pół głowki kapusty, lada dzień będzie powtórka ;)
KasiaQ - 2012-02-01, 22:00

rewelacja! dzięki za przepis - kocham takie - tanie, proste i smaczne :-)
Poli - 2012-02-15, 21:37

Takze zjedzone i u nas :mrgreen: tylko dodalam papryki w proszku, mamy jeszcze zapas na jutro ;-)
squamish - 2012-02-24, 11:27

Przepis wydaje sie byc super!Kupiłam pekinke ,bede cudować na obiad:)

Ja tak na szybko robie Prażone
podgotowuje z 10 min ziemniaki i inne warzywa jakie mam (marchew ,kalafior ,brokuł ...)Potem to wszystko do brytwanny(tylko to mam póki co na wyposażeniu),albo do gara rzymskiego jeszcze lepiej,można wkroić cebulke ,lub wcześniej podsmażyć np z pieczarkami ,do tego kapucha kiszona ,ja lubie taką mega kwaśną ,pokropić to olejem ,podsypać przyprawami ,ja daje dużo majeranku ,tymianku i mieszanke do sałaty Dary Natury(uwielbiam) ,sól ,pieprz i do piekarnika .Pod koniec prazenia mozna potrzeć troche sera żółtego.Szybkie i dobre.

[ Dodano: 2012-02-24, 21:40 ]
Wyszło przepycha!!!Tylko przesadziłam z kminkiem ,raz że pomyliłam sie i wrzuciłam zamiast zwykłego kminku kminek rzymski (był lekki posmak curry ]:-> mąż wniebowzięty),dwa że za dużo :-) ale i tak pycha.

Kat... - 2012-03-22, 15:23

Zrobiłam. Pyszne! A jak pachnie. Kminkiem sypnęłam (jak mogłam kiedyś go nie lubić?) od serca, zjemy z chlebem. Zapisuję sobie w kajeciku przepis :-)
busia - 2012-07-03, 17:17

przepis pyszny w swej prostocie :-) dodałam troche kiszonej kapusty i cieciorki, chili w proszku i kminek :-)
MartaJS - 2012-07-03, 17:19

Też dziś robiłam :-) Jak zwykle za mało :-)
bronka - 2012-07-03, 17:22

Ja robiłam jakiś czas temu z młodej kapustki. Dla mnie bomba. Dzieciom konsystencja nie do końca odpowiadała, ale po misce porządnej zjedli.
MartaJS - 2012-12-16, 21:24

Wczoraj zrobiłam kapustę z ziemniakami (więcej ziemniaków niż kapusty) i sporo zostało na dziś. Zblendowałam (można pewnie np. przepuścić przez maszynkę), dodałam mąki, jajko, trochę mąki ziemniaczanej, trochę doprawiłam, zagniotłam i wyszły super kopytka. Podałam z ostrym sosem pomidorowym. Polecam :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group