|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Surówki i sałatki - Słodko-kwaśne buraki
poughkeepsie - 2012-01-14, 17:32 Temat postu: Słodko-kwaśne buraki ok. 600 g buraków (mniej więcej 4 średnie)
1 łyżeczka całych ziaren gorczycy
100 g cukru (białego, może od jednego razu nie umrzemy
100 ml octu jabłkowego lub innego, ale kwaśnego
2 liście laurowe
sól, pieprz
4 łyżki oleju z orzechów
Buraki pieczemy (nie trzeba ich obierać), około 45 minut w 200 stopniach. Najlepiej w naczyniu z przykryciem lub owijając każdy w folię aluminiową. Gdy po tym czasie będą nie do końca miękkie, wystarczy zostawić je w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia żeby "doszły"
Upieczone buraki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę.
Gorczycę ucieramy dość grubo w moździerzu.
Na patelni karmelizujemy cukier, wrzucamy buraki i dokładnie w nim obtaczamy. Dolewamy ocet, dodajemy gorczycę i liście laurowe. Smażymy na wysokim ogniu 3-5 minut aż większość płynu odparuje. Jeżeli jakiś zostanie, odcedzamy buraki na sicie. Ciepłe doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie z olejem, gotowe! Przechowujemy w lodówce
Świetne do panini z kozim camembertem!
Pipii - 2012-01-15, 08:51
robię takie często - zamiast cukru białego używam syropu z agawy albo ryżu albo miodu.
|
|