|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Kruche ciasto z m±ki żytniej-Ani D.
margot - 2007-06-03, 10:31 Temat postu: Kruche ciasto z m±ki żytniej-Ani D. Kruche ciasto z m±ki żytniej
Ciasto 1:
ok. 2 szkl. m±ki żytniej razowej
5 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
3 łyżki oleju
szczypta soli
1/3 szkl. gor±cej wody
Wymieszać m±kę z sol± i sod±. Rozpu¶cić miód, dodać do niego olej i gor±c± wodę, wlać cało¶ć do m±ki, wyrobić krótko ciasto. Je¶li będzie bardzo luĽne dodać m±ki żytniej. Schłodzić w lodówce (można do następnego dnia).
Ciasto 2:
2 szkl. płatków owsianych
½ szkl. m±ki żytniej razowej
½ szkl. m±ki ziemniaczanej
5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
duża szczypta soli
1 łyżeczka sody
1/3 szkl. soku jabłkowego
1/3 szkl. oleju
1/8 łyżeczki kurkumy
Wymieszać płatki, m±kę żytni±, ziemniaczan±, wiórki, sól, sodę i kurkumę. Dodać olej, dobrze go rozprowadzić łyżk±. Dodać sok, poł±czyć składniki. Ciasto nie musi stanowić jednej warstwy, może się rozsypywać. Schłodzić w lodówce.
Masa 1:
1 ½ szkl. daktyli
1 szkl. gor±cej wody
szczypta soli
1 łyżeczka zapachu waniliowego
Daktyle zalać gor±c± wod± i zmiksować. Dodać zapach i sól, wymieszać. Schłodzić.
Masa 2:
3 duże winne jabłka
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce.
Zetrzeć na tarce ciasto 1, posmarować delikatnie mas± daktylow±, na to wyłożyć starte jabłka, na jabłka rozsypać ciasto 2 i delikatnie je wcisn±ć w jabłka.
Bardzo smaczne ciasto (wg mnie i męża )
Przepis wymy¶liłam dzi¶, bo chciałam co¶ zrobić dla męża i siebie. Ciasto upieczone i już prawie zjedzone. Musiała być to m±ka żytnia, bo kilka dni temu Pawełek dostał uczulenia, lekarka mówi, że s±dz±c po umieszczeniu krostek to może być pszenica... Odstawiłam więc pszenicę... Ech, a ja miałam nadzieję, że Pawełcio nie odziedziczy po mnie skłonno¶ci do uczuleń (przez wiele lat miałam z tym ogromne problemy i nadal mam z niektórymi rzeczami).
Ale wracaj±c do ciasta - jest smaczne, sama się zdziwiłam , że wyszło, bo nigdy nie słyszałam, żeby kto¶ (poza pierniczkami) piekł ciasto z żytniej m±ki
Piekłam w nieco większej, prostok±tnej blaszce"
Aniu to ciasto często go¶ci na moim stole
Malinetshka - 2007-06-05, 23:05
Kochana autorko przepisu -Aniu D.- b±dĽ osóbki, które piekły to ciasto - margot, może Ty będziesz mogła mi pomóc - wła¶nie schładzam w lodówce "czę¶ci" ciasta i jutro chcę je upiec ale nie wiem jak długo piec i w jakiej temperaturze?
Je¶li nikt nie zd±ży mi odpowiedzieć to upiekę na oko przeważnie kucharzenie mi wychodzi, nawet jak nieĽle przekombinuję przepis ale skoro to ciacho to taki rarytasek to będę wdzięczna za uzyskanie informacji co do temperatury i czasu pieczenia...
Ania D. - 2007-06-06, 05:59
Paulinko, ja piekę wszystkie ciasta w tej samej temperaturze. U mnie w piekarniku nie ma termometru, nastawiam zawsze na 4 i troszkę (skala do . jedyny wyj±tek to pizza, któr± piekę w najwyższej temperaturze. Piekę tak, jak inne kruche - patrzę, czy nie widać już surowizny i czy zaczyna się złocić. Może Margot ma piecyk z termometrem...
Malinetshka - 2007-06-06, 09:38
Dziękuję Aniu! u mnie jest termometr, ale jako¶ sobie poradzę będę obserwować ciacho.
margot - 2007-06-06, 12:25
ja piekę w tem .180-190 stopni,kuchenkę mam star± ,beztermoobiegu
Malinetshka - 2007-06-06, 13:41
No więc drogie dziewczyny, upiekłam
Mój piecyk ma wła¶nie termoobieg i zwykle muszę dawać dużo niższ± temperaturę niż jest w przepisie. Ciasto upiekłam w 150st. przez ok 50 minut. Wyszło bardzo smaczne, choć my¶lę, że powinnam była dodać ciut więcej m±ki do ciasta 1 (wyszło dobre, ale przy ¶cieraniu na tarce było trochę zbyt miękkie i mokre), a z kolei ciasto 2 wyszło odrobinę za sypkie. Może więcej oleju powinnam dodać?
Niemniej jednak pychotka ciacho, takie lubię dziękuję!
|
|