wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dla maluchów - Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne przpisy Gabrysi.

MamaGabrysi - 2012-02-06, 21:23
Temat postu: Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne przpisy Gabrysi.
Witam. Jestem mamą 2,5 letniej Gabrysi na diecie bezglutenowej, bezjecznej, bezmlecznej. Chciałbym stworzyć wątek ze sprawdzonymi przepisami bez glutenu, jajek mleka. Swoją książkę kucharską z przepisami dla córci opracowałam sama, inspirując się i modyfikując przepisy z netu i książek. Na forach wiele jest przepisów typu „trochę tego, trochę tamtego, wymieszać, upiec” bez podania ilości, czasu i temperatury pieczenia. Opracowanie moich przepisów zajęło mi wiele czasu. Były to godziny spędzone przed netem, w kuchni oraz cała masa „wypieków” wywalonych do kosza. Po 1,5 roku doświadczeń kulinarnych związanych z dietą Gabi, udało mi się zebrać sporo wartościowych przepisów którymi chciałbym się podzielić. Jeśli pomoże to choć jednej mamie, która z dnia na dzień musi wprowadzić restrykcyjną dietę swojemu dziecku, to moje zaangażowanie będzie jeszcze bardziej opłacalne Chciałabym dodać te wszystkie nasze, dobre przepisy z fotkami. Gotując coś będę robiła zdjęcia i sukcesywnie dodawała kolejne receptury na Gabrysiowe pyszności. Gabryśka jest też baaaardzo mocno uczulona na orzechy, nie może jeść także pestek, dlatego podawane przeze mnie przepisy nie będą ich zawierały. Dziś napiszę jak wykonać gofry jaglanej, w kolejce czkają pączki ciasteczka, bułki, mufinki, chlebek
Zachęcam do dodawania Waszych sprawdzonych przepisów 3xB

Gofry jaglane (porcja na jednego gofra)

40g kaszy jaglanej (zmielić w młynku do kawy na mąkę, lub użyć gotowej mąki)
20g płatków jaglanych
łyżeczka oliwy z oliwek
40g banana (udusić widelcem na gładką masę)
woda

Składniki połączyć, dodać tyle wody by uzyskać dość gęstą konsystencję. Piec w gofrownicy. Czas zależy od mocy urządzenia. Ja w swojej Dezala, piekę ok 5 min. Jeśli ciasto zrobimy bardziej lejące, gofer wyjdzie miękki, jeśli będzie gęste uzyskamy gofra nieco twardszego, chrupiącego.

Nam te gofry zastępują chlebek, podaje Małej z pasztetem z królika domowej roboty i jakimś dodatkiem warzywnym. Można podać z konfiturą lub jakimś sosem owocowym. Córcia je lubi, mi też smakują.


hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=38e9a65c56040a01]
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=168a4a8881da923e]
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a056da8ed172e342]

dżo - 2012-02-06, 21:40

MamaGabrysi napisał/a:
z pasztetem z królika domowej roboty

MamaGabrysi, świetnie, że dzielisz się przepisem, zwróć tylko proszę uwagę, że jest to forum wegetariańskie i wpisy typu zacytowany wyżej mogą razić.

MamaGabrysi - 2012-02-07, 09:38

Fakt, mogłam sobie darować ten tekst. Oczywiście nie pisałam tego celowo. Zmykam się dzielić przepisami na forum dla celiaklików.
gosia_w - 2012-02-07, 12:34

MamaGabrysi, zostań i dziel się z nami przepisami, my też będziemy dzielić się z Tobą. Po prostu weź pod uwagę fakt, że nie jemy mięsa.
justyna1982 - 2012-02-08, 13:08

No ten królik trochę mnie też zmylił ale sam przepis na gofry fajny nie spotkałam takiego a my też bg :) Chociaż z moim zboczeniem (wychwytywanie glutenu to nawet wiem w jakich wędlinach jest ;) Ale to już sprawa trochę bardziej zawiła bo staram się pomagać ludziom na diecie bg a nie wszyscy są bezmięśni więc i taką wiedzę muszę mieć) a wracając do gofrów - gdzie można kupić płatki jaglane??? Takich nie widziałam nigdy fakt mało biegam po sklepach ze zdrową żywnością i może dlatego mi umknęły? Mam w szufladzie płatki ryżówe i gryczane ale jaglane
MamaGabrysi - 2012-02-09, 00:19

:oops: No ja się zupełnie zapomniałam, chciałam podkreślić , że gofra można podać na słono, zamiast chleba, jako kanapkę. Pisałam to w Wordzie, nie wiedzą jeszcze czy umieszczę przepisy na forum dla celiaklików czy na wegedzieciaku. W każdym bądź razie, my mięso jemy i nasza Młoda też. Zresztą powiem Wam, że na tak rygorystycznej diecie nie wyobrażam sobie nie podawać jej mięsa, choćby ze względu na różnorodność produktów z których można sklecić jakiś posiłek. Gabi nie może jeść również soi i ryb, musimy ograniczać produkty bogate w histaminę i wszystkie te które zawierają sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty. Nie możemy niczego podrasować dodatkami takimi jak słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, nic z orzechów i pestek. Dieta hipoalergiczna wyklucza np. kakao, miód. Tych dozwolonych produktów zostaje niewiele. Ma takie etapy, że ma całkowite obrzydzenie do niektórych, wcześniej lubianych potraw. Nie zje nawet gdy jest głodna. Jeśli uda nam się wynaleźć coś nowego (co jest rzadkością) to obie jesteśmy przeszczęśliwe, ja bo ona je, ona bo jej smakuje i zjada z apetytem.

Co do płatków, to my kupujemy z firmy Bio Planet ale inni producenci ze zdrową żywnością też ten produkt mają. Używamy ich do gofrów jaglanych i do ciasteczek jaglanych. Jutro upiekę je Małej na podwieczorek, zrobię fotki i w wolnym czasie zamieszczę przepis. Są dobre i zdrowe 
Z płatków robię też coś w rodzaju kaszki. Gotuje je się chwilkę, uzyskuje się coś w stylu kaszki manny. Do tego jakaś konfitura lub przetarty owoc. Jest to super alternatywa niemowlęcych kaszek instant. Szykuje się równie szybko a z pewnością kaszka z płatków jaglanych jest bardziej wartościowa pod względem składników odżywczych niż kaszki np. Bobovity



Muffinki gryczane z marchwią i jabłkiem

Porcja na 6 muffinek

¾ szkl. mąki gryczanej
2-3 łyżeczki cukru brązowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki dobrej oliwy
ok. ½ szklanki mleka dozwolonego
½ dużego jabłka (startego na dużych oczkach)
Średnia marchwe ( starta na małych oczkach)
1-2 łyżki rodzinek
½ łyżeczki cynamonu

Suche składniki wymieszać, dodać oliwę, mleko, jabłko, marchew, rodzynki. Mieszać krótko do momentu połączenia się składników. Ilość płynu zależy od tego czy użyjecie mąkę gotową, czy mąkę zmieloną samodzielnie z kaszy gryczanej niepalonej. Trzeba uzyskać, gęste lejące ciasto.
Samodzielnie mielona mąka daje ciasto podobne do glutenowego (klejące, ciągnące, lepkie, dobrze napowietrzone) Z mąki gotowej uzyskujemy coś co kojarzy mi się zawsze z pączkami z piasku i wody, robionymi za dziecka w piaskownicy. To ciasto chłonie więcej wody od poprzedniego. W przypadku muffinek nie ma większego znaczenia jaką mąkę zastosujecie. Efekt końcowy jest podobny i równie dobry. Jeśli jednak chodzi o ciasto gryczane do pizzy, chleb gryczany lub gofry gryczane (przepisy podam wkrótce) bez wątpienia lepiej jest zmielić kaszę samodzielnie.

hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1c1ce0f52da22ffa]
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=38bf8ada07e8c36b]
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fb7de0951523ff57]

Gotowanie kaszy jaglanej w parowarze

Kaszę jaglaną poznałam dopiero gdy okazało się, że Gabi nie może jeść glutenu. Gotowanie jej w garnku kiepsko mi szło. Wpadłam kiedyś na pomysł ugotowania w parowarze. Kasza jest sypka po lekkim przestygnięciu. Ma postać kuleczek a nie papki (tak było gdy gotowałam w garnku) No i dla mnie jest do dużo łatwiejszy sposób.
W małej filiżance od espresso płuczę kaszę. Gotuje zwykle małą porcje. Kieliszek czystej kaszy zalewam kieliszkiem wody. Kasza musi być przykryta 0,5 cm poziomem wody. Filiżankę z kaszą i wodą wkładam do parowaru (kiedyś przykrywałam teraz tego nie robię) i nastawiam na 20 min. Wyciągam zaraz po zakończeniu parowania, jeśli zapomnę i postoi jeszcze trochę robi się lekko rozgotowana. W przypadku większej, rodzinnej porcji gotuję w szklane salaterce 22-23 min. Jeśli nie wydłużam czasu gotowania (przez zapomnienie) to pozwalam by kasza posiedziała jeszcze chwilkę w parowarze po wyłączni się parownika .
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=543e22109784b926][u]

justyna1982
Czy ty jesteś na diecie bg, czy Twój synek? Jaki był powód wprowadzenia diety?

bronka - 2012-02-09, 11:46

MamaGabrysi, po prostu będziemy wdzięczni jeśli pominiesz mięsne elementy diety. Nie wszyscy tutaj są wege. Nikt się nikomu nie tłumaczy, ale pisanie potrawach mięsnych jest nie na miejscu ;-) ok? Pozdrawiam Cię serdecznie.

PS: przez Twoje gofry zaczęłam żałować, ze nie mam gofrownicy ]:-> :-P :->

justyna1982 - 2012-02-09, 14:27

Ja to nawet wczoraj się pokusiłam i upiekłam ale wg mojego przepisu bo banana w domu nie było no i płatków też nie :) Ale za to w części na mące gryczanej, części kukurydzianej i mixie bg :) ) Taką jurę zrobiłam, że jeszcze dzisiaj będą odświeżane w tosterze na deser:)
ganio4 - 2012-02-09, 17:06

Zapowiadają się świetne przepisy! Czekam na propozycje gryczane, mój Franek niejadek uwielbia wszystko co gryczane.
MamaGabrysi - 2012-02-09, 23:47

ganio4 Na życzenie.:-) Gryka w roli głównej.

Chleb gryczany (rewelacyjny)


0,5kg kaszy gryczanej niepalonej(zmielić na mąkę w młynku do kawy)
2 szklanki letniej wody
Paczuszka suszonych drożdży
0,25kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżeczka soli (można dać mniej)
0,5 łyżeczki cukru
Garść rodzynek (opcjonalnie)

Dobrze ugotowane ziemniaki utłuc na gładką masę, dodać pozostałe składniki i mieszać mikserem by uzyskać gładką masę. Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piekarnik nastawić na najmniejszą temperaturę włożyć chlebek do piecyka. Gdy ciasto wyrośnie, zwiększyć temperaturę do 180*C i trzymać ok. 50 min. Ja dodałam do ciasta garść rodzynek (foto). Próbowałam piec już kilka różnych chlebów gryczanych, również na zakwasie jednak wszystkie lądowały w koszu. Ten chleb jest naprawdę super, nie kruszy się, można z niego śmiało robić kanapka i do plecaka czy torebki bez obawy, że nasza kanapka przemieni się w okruszki. Jest wilgotny i świeży przez kila dni. Nie mogę się powstrzymać by nie podjadać go córce  Uwaga! Chleb zrobiony z gotowej mąki gryczanej jest dużo gorszy, ma bardziej zbitą strukturę, robi się kluchowaty podczas jedzenia. Polecam robić tylko z samodzielnie zmielonej kaszy gryczanej niepalonej.

hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c6114311e09e3250]
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=893ab907e97f1f53]
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=81d7b20b339774b1]

Gofry gryczane

Porcja na jednego gofra

50g kaszy gryczanej niepalonej (zmielić na mąkę w młynku do kaw)
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
¼ łyżeczki proszku d pieczenia
Ok. 50 ml wody lub dozwolonego mleka
½ łeżeczki fruktozy (można dać mniej)
Składniki połączyć ze sobą, zostawić na chwilę. Piec w gofrownicy. Podaję z konfiturą lub na słono jako kanapkę. Z samodzielnie zmielonej mąki wychodzą dużo lepsze.
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b179937df8758fca]

Pizza gryczana (ciasto)

Porcja na 2 małe pizze o średnicy 10 cm.

100g kaszy gryczanej niepalone ( zmielić na mąkę w młynku do kawy)
10g drożdży (1/10 kostki)
Szczypta cukru
Ok 80 mil letniej wody
Szczypta soli (ja nie daję)
1 łyżeczka dobrej oliwy

Drożdże zalać letnią wodą, dodać szczyptę cukru, wymieszać, zostawić na chwilę. W tym czasie można zmielić kaszę  Do mąki dodać zaczyn drożdżowy, oliwę, sól. Ja mieszam i wyrabiam ciasto łyżeczką (strasznie się klei do rąk), następnie zagarniam je w jedno miejsce miski i posypuję mąką. Odwracam do góry nogami, tak by część ciasta oprószonego mąką była na dnie miski i obsypuję pozostałą powierzchnię ciasta. Chodzi o to by cała „kulka” byłą otoczoną mąką, aby przy wyciąganiu na blaszkę ciasto nie przykleiło się do rąk. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia. Przed wyciągnięciem go na blaszkę oliwię ręce. Dzielę na dwie części. Z jednej robię małą pizze a drugą porcję zamrażam na następny raz. Piekę w temp. 210*C przez 8-10 min. Myślę, że na dużą blachę od piekarnika potrzeba ok 400-500g mąki i kilka minut więcej w piekarniku. Używajcie tylko samodzielnie zmielonej mąki. Pamiętajcie też o naoliwieniu blaszki. Mile widziane są „mokre dodatki” bo ciasto lubi wysychać podczas pieczenia. Ja zamiast kupnego koncentratu, smaruje ciasto moim wodnistym przecierem z pomidorów. Cebulkę dobrze jest podsmażyć na oliwie.

Wklejam link ( a nie miniaturę) do zdjęcia upieczonej pizzy, bo dodatki nie są w 100% wege. Kto chce niech zobaczy, kto nie chce nie musi 
hxxp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e50b818e64cfc8e.html

ganio4 - 2012-02-10, 06:33

MamaGabrysi dziękuję Ci serdecznie za te gryczane przepisy.
Do mielenia kasz i nasion kupiłam kiedyś na All.. hxxp://allegro.pl/mlynek-zarnowy-zelmer-przystawka-do-maszynek-i2090957814.html Mieli na mąkę nawet cieciorkę. Polecam. Mam trzy lata i działa bez zarzutu. Można regulować grubość mąki. Tylko trzeba posiadać maszynkę do mielenia mięsa :-( Ja dostałam kiedyś w prezencie.

gosia_w - 2012-02-10, 07:19

MamaGabrysi, ja też chętnie skorzystam z Twoich gryczanych przepisów :-)
Pipii - 2012-02-10, 07:52

MamaGabrysi super przepisy :-) szczególnie chleb - na pewno zrobię!
a co to za muffinki takie pysznie wyglądające ? hxxp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb7de0951523ff57.html

MamaGabrysi - 2012-02-10, 08:22

Pipii, Muffinki gryczane z marchwią i jabłkiem. Przepis już dodany w poprzednich postach.
gosia_w, Dzięki za linka. Właśnie planowałam coś kupić do mielenia. Wprawdzie maszynki nie mam ale chrzestna jest przedstawicielem AGD drobnego i z pewnością by coś promocyjnego dla nas uszykowała.

maharetefka - 2012-02-10, 08:42

MamaGabrysi, jaki cudny chleb gryczany! swietny przepis! pewnie zrobie jeszcze dzisiaj :lol:
bronka - 2012-02-10, 11:00

maharetefka napisał/a:
MamaGabrysi, jaki cudny chleb gryczany! swietny przepis! pewnie zrobie jeszcze dzisiaj

mnie też kusi :-P Mam mąkę- najpierw ją zużyję ( bliny za mną chodzą), a do chlebka zmielę kaszę.

dżo - 2012-02-10, 17:20

Dziś zrobiłam babeczki gryczane, z małymi modyfikacjami, wyszły pyszne :)
maharetefka - 2012-02-12, 17:23

chlebek gryczany wyszedl super, zamiast rodzynek dalam podsmazona cebulke 8-)
MamaGabrysi - 2012-02-20, 22:47

Dziś przepis na pyszne ciasteczka, zdrowe, bez cukru, szybkie do zrobienia.
Nasz najfajniejszy przepis. Polecam.

Jaglane ciasteczka owocowe

1 duże jabłko (starte na małych oczkach tarki)
4 średnie banany (pogniecione widelcem na papkę)
4 łyżki oliwy
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka płatków jaglanych
Połączyć wszystkie składniki. Jabłko zetrzeć i dodać po przygotowaniu pozostałych produktów, by nie ściemniało. Tego jabłka można dodać więcej (nawet 2szt), ciasteczka będą bardziej wilgotne, miękkie. Jeśli ilość jabłka będzie zgodna z przepisem podstawowym, wyjdą bardziej suche, zbite ale równie dobre jeśli chcemy zrobić batona. Układać łyżką na blaszce w formie kleksów lub batonów. Muszą być dość grube 1-1,5-cm. Można dodać garść posiekanych rodzynek, żurawiny suszonej, słonecznika, orzechów.

Pipii - 2012-02-21, 08:13

ta kasza jaglana jest nieugotowana?
MamaGabrysi - 2012-02-21, 12:05

Kasza nie jest ugotowana.
margot - 2012-02-21, 21:03

i to się piecze tak?
Ja kiedyś robiłam jabłecznik taki z jabłek i niegotowanej kaszy , dobre to było

Robi - 2012-02-21, 21:41

Chyba chodzi o to ze szklanka nieugotowanej, ale do ugotowania. Ja w kazdym razie robilam z polowy porcji i ugotowalam pol szklanki kaszy. Wyszly calkiem fajne ciasteczko-placuszki. Niestety moje malenstwo sie nimi nie zachwycilo. Ale polane jogurtem naturalnym juz mu pasowaly :-)
margot - 2012-02-21, 21:55

ja mam na myśli te

Ciasto jabłkowo – jaglane
1 kg kwaśnych jabłek –obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach
250 g kaszy jaglanej( suchej)
100g cukru trzcinowego jasno brązowego
cukier waniliowy z prawdziwa wanilia
cynamon
oraz 1 szklanka soku z jabłek( dałam kupny w szklanej butelce taki jednodniowy)
Do większej miski zetrzeć na grubych oczkach tarki obrane jabłka. W mniejszej misce wymieszać kaszę z cukrem ,cukrem waniliowym , cynamonem. Wsypać suche składniki do jabłek dokładnie wymieszać , przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej olejem. Polać delikatnie całe lekko uklepane ciasto sokiem z jabłek i piec ok. 90 minut w 180 stopniach C Wystudzić

Pipii - 2012-02-22, 07:12

margot i ta kasza się "ugotuje"? Będzie miękka? Fajny przepis :-) Wykluczając cukier ;-)
margot - 2012-02-22, 09:41

Ja to robiłam raz i tak bardzo już nie pamiętam , ale ona się ugotowała w tych jabłkach i soku , z wiechu te co wystawały to były chrupkie , przypieczone , ja bym musiała zrobic jeszcze raz i może zrobię na weekend to dam znać
a ten cukier tym razem zamienię na daktyle zmielone :mryellow:

Pipii - 2012-02-22, 09:44

właśnie mi nie pasuje to chrupkie z wierzchu :-) może można folią przykryć aluminiową, albo masło dać na wierzch?
MamaGabrysi - 2012-02-22, 21:39

W moim przepisie nie gotuje się kaszy. Szklankę suchej należy wsypać i wymieszać z innymi składnikami. Jeśli damy więcej jabłek lub będą to jabłka bardzo soczyste wtedy kasza będzie mięciutka. Czasem ja daję jedno jabłko które nie ma w sobie tyle soku to kasza na wierzchu ciasteczka jest bardziej spieczona. Mam też gdzieś inny przepis na ciastka do których dodaje się ugotowaną kaszę ale nie są już takie fajne. Są to nasze najlepsze ciasteczka, w rankingu naszych bezglutenowych wypieków.
kkaachaa - 2012-02-23, 08:22

MamoGabrysi, a czym można zastąpić płatki jaglane? Nie widziałam ich nigdzie. Może być np mąka jaglana (tzn zmielona kasza)?
MamaGabrysi - 2012-02-24, 20:09

Z pewnością można zastąpić kaszę płatkami (tzn. dać tylko płatki) Robiłam tak kiedyś więc nie mam wątpliwości. Myślę, że można spróbować wg Twojego pomysłu i powinno coś wyjść. Jeśli zrobisz, daj znać co wyszło.
kkaachaa - 2012-02-25, 22:43

:-) ale ja właśnie nie mam płatków, tylko kaszę i ewentualnie mąkę jaglaną :-)
MamaGabrysi - 2012-02-26, 12:25

Płatki łączą tą masę, myślę,że mąka też powinna się nadać i można nią zastąpić płatki. Ciastka będą wtedy pewnie bardziej ciastkowate niż batonowate. Ja nigdy bez płatków nie robiłam, więc jak będziesz próbowała to lepiej zrobić z połowy porcji.
justyna1982 - 2012-02-26, 20:43

A może by tak płatki ryżowe? Te dostępne w każdym markecie :)
kkaachaa - 2012-03-05, 07:37

Zrobiłam te jaglane ciasteczka owocowe. Super! Polecam! Z zewnątrz takie chrupiące, a w środku mięciutkie. Kaszę jaglaną zmieliłam na mąkę (bo w końcu nie zajarzyłam, czy ona ma być surowa, czy ugotowana), płatki jaglane w końcu upolowałam w sklepie. Dodałam dużo suszonej żurawiny i trochę miodu, żeby słodziutkie było. Mąż się zachwycał :-)
Dzieki za przepis, Mamo Gabrysi, i czekamy na więcej :-)

MamaGabrysi - 2012-03-05, 19:26

kkaachaa, Fajnie,że smakowały. Wg mojego przepisu nic się nie mieli, nic się nie gotuje. Kaszę wsypuje się surową, (suchą, nie ugotowaną, prosto z paczki) Muszę zrobić wg Twojego wykonania i zmielić kaszę na mąkę, ciekawa jestem jak wyjdą :-) Za jakiś czas dorzucę jeszcze kilka przepisów. Narazie jestem całkowicie zajęta odkrywaniem kuchni bezmlecznej i bezjajecznej ale już glutenowej. Zrobiliśmy Gabi testy alergologiczne na własną rękę (alergolog nie widział potrzeby :evil: ) i się okazało się, że nie ma już przeciwciał na zboża glutenowe :-D . Młoda jest na nowej diecie od 2 tygodni i wszystko jest ok. Musimy jednak znów nauczyć gotować wg nowych zasad.
squamish - 2012-04-04, 11:48

Ja bym prosiła o przepisy na bułki bezglutenowo-bez nabiałowe:)
MamaGabrysi - 2012-04-15, 12:41

squamish, Mogę zaproponować bułeczki gryczane, robi się je identycznie jak ciasto na pizzę. Robiłam jeszcze bułki z koncentratu mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej (BEZGLUTEN-u). Mogę podać przepis jeśli jesteś zainteresowana.
squamish - 2012-04-15, 20:16

MamaGabrysi napisał/a:
Mogę podać przepis jeśli jesteś zainteresowana
Byłoby super ;-)
MamaGabrysi - 2012-04-17, 20:36

Bułeczki bezglutenowe

-1,5 szklanki maki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej (Robił z Koncentratu mąki domowej bez skrobi pszennej BEZGLUTEN-U)
-350 ml ciepłej wody
-1,5dkg drożdży
-łyżka oliwy
-sól (ja nie dawałam)
- blacha do muffinek

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę, połączyć pozostałe składniki, pamiętając by mąkę dodawać do płynu a nie płyn do mąki (mąka bardzo się zbryla). Najlepiej wymieszać ciasto mikserem. Ciasto włożyć do wysmarowanych olejem foremek w blaszce. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 min. Na każdą bułeczkę wylać pół łyżeczki wody- ważne!. Piec w temp. 250*C przez 13-15 min.
Jeśli chcemy zrobić bułeczki z ziarnami należy dodać do ciasta:
-łyżkę słonecznika
-łyżkę ziarna sezamowego
-łyżkę płatków gryczanych.
Ja robiłam tylko te podstawowe bo Gabi uczulona jest też na słonecznik i sezam, myślę, że te z ziarnami powinny być smaczniejsze. Można pewnie też spróbować zrobić na mleku.

squamish - 2012-04-17, 21:43

Ja kupiłam gotową mieszanke bezglutenową do pieczenia chleba.Ale jakos nie miałam odwagi zrobic bułek ,ta mąka jest jak mąka ziemniaczana.Ale spróbuje zrobić wg przepisu.Dzięki ;-)
justyna1982 - 2012-04-17, 21:47

A chlebek Ci wyszedł?
squamish - 2012-04-17, 21:53

justyna1982 napisał/a:
A chlebek Ci wyszedł?
Chleba jeszcze nie piekłam na tej mące .Póki co odstawilismy tylko nabiał i obserwujemy ,ale wole sie przygotować a napewno zmniejszyć i tak gluten w naszej diecie.
Pytanie czy da sie zrobić zakwas na jakiejś mące bezglutenowej? :oops:

justyna1982 - 2012-04-17, 22:09

Da się i to jaki :) Mój mąż woli żurek bg niż glutenowy :) Ja z synkiem jesteśmy na diecie bg mąż tylko je normalny chleb (niestety cena robi swoje) :) Czasem jak zje obiad u mamy (co gorsze kilka dni jest u niej) to przyjeżdża do domu i twierdzi, że na tej mojej kuchni lepiej się czuje :)
Zakwas robiłam na mące wieloziarnistej bg, osobno też był pędzony ryżowy i kukurydziany. Najlepiej idą albo jak grzeją kaloryfery albo jak jest już super fajna pogoda na dworze i dużo słonka. Najgorszy okres jak już kaloryfery nie grzeją albo jeszcze nie ruszyły a słonka mało. Ja tak do ok tygodnia mam pięknie pachnące zakwasy :-D

Agnieszka - 2012-04-18, 00:25

squamish: może przetestuj orkiszową jeśli nie ma szczególnych wskazań medycznych.
o zakwasach i chlebach bg:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3050&highlight=zakwas+bezglutenowy
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=4650&highlight=zakwas+bezglutenowy
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=52&highlight=zakwas+bezglutenowy

squamish - 2012-04-18, 07:13

Cytat:
Zakwas robiłam na mące wieloziarnistej bg, osobno też był pędzony ryżowy i kukurydziany
O fajnie spróbuje zrobić ,choć juz dawno nie robiłam ,kiedyś tylko żytnie albo mieszany z pszenną.
justyna1982 napisał/a:
Najlepiej idą albo jak grzeją kaloryfery albo jak jest już super fajna pogoda na dworze i dużo słonka. Najgorszy okres jak już kaloryfery nie grzeją albo jeszcze nie ruszyły a słonka mało. Ja tak do ok tygodnia mam pięknie pachnące zakwasy :-D
No właśnie czasem wychodziły ,czasem nie.Spróbuje zrobic teraz póki jeszcze ciepły parapet :-)
Agnieszka dzięki poczytam ;-)

monikaws1 - 2013-01-26, 02:07

witam:)
do MamyGabrysi
Interesuje mnie książka o której jest mowa na początku-poniewaz mam taki sam problem ze swoja 2-letnią córką, Mam wprowadzic jej restrykcyjną dietę :bezglutenowa+bezjajeczna+bezmleczna i nie ukrywam ,że Gotowanie dla niej jest to dla mnie wielkim problemem,ponieważ nie mam o tym pojecia. Potrzebuję gotowych przepisów-a Twoje jak czytam sa b.dobre
Jeżeli wydałas książke z przepisami prosze o tytuł Będe bardzo, bardzo wdzięczna

Agnieszka - 2013-01-26, 13:16

monikaws1: poszukaj na forum przepisów Ania D. a do tego warto zerknąć: hxxp://matkaweganka.blogspot.com/ lub hxxp://www.bezglutenowewege.blogspot.com/
Na forum w dziale kulinarnym też warto pobuszować i znajdziesz przepisy np. baklawę z papieru ryżowego czy modyfikację chocoloco, szarlotki sypanej i różne warianty obiadowe lub chleby, zakwasy bg. itp. Ok wymaga to czasu ale może być i smacznie i zdrowo


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group