|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - Placuszki z czerwoną kapustą
Vegabutik - 2012-02-07, 13:45 Temat postu: Placuszki z czerwoną kapustą Fajne placuszki, bezglutenowe. Dzieci moje zjadły ze smakiem. Polecam ten przepis a zaczerpnięty jest z książki Atelier Smaku
Składniki
50 g mąki gryczanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g maki ryżowej
50 g maki kukurydzianej
50 g siemienia lnianego zmielonego
2 szklanki wody
100 g kapusty czerwonej startej na grubych oczkach
sól, pieprz
olej do smażenia.
Wykonanie:
Składniki suche mieszamy
Dolewamy wodę
Dokładamy kapustę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy mocno patelnię ( najlepiej nieprzywierającą) i smażymy. Podajemy ciepłe polane swoim ulubionym sosem.
Doskonałym dodatkiem jest sos ze słonecznika i posypany dużą ilością szczypiorku. Aby przygotować sos należy pół szklanki ziaren namoczyć na 1 h we wrzątku.Woda powinna pokryć ziarna- można użyć mniej wody i stopniowo dolewać w zależności jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Następnie zmielić w blenderze, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
kofi - 2012-02-07, 14:21
Ciekawie brzmi ten przepis, dużo wychodzi z tych proporcji? Bo chyba musiałabym zwielokrotnić.
Vegabutik - 2012-02-07, 14:27
Okolo 15 sztuk. Ja dorosla jedna i dwojka dzieciakow. Zostalo jeszcze 8 sztuk
Lily - 2012-02-07, 14:30
Mnie też się podoba, ale nie mam tylu rodzajów mąki. Myślicie, że można użyć innych i mniej? (Młynka do zmielenia ziaren też nie mam).
kofi - 2012-02-07, 15:31
Ja zamiast ryżowej wezmę owsianą, bo ryżowej nie mam. Tzn. zmielę płatki i kaszę, bo maki gryczanej jakąś łyżkę mam.
Vegabutik - 2012-02-07, 15:49
Ja ziarna lnu mieliłam blenderem, młynka też nie posiadam. Ja bym zwiekszyła zamiast ryzowej troche gryczanej i kukurydzianej. Myślę, że owsiana też spełni swoją rolę.
|
|