wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Produkty spożywcze - m±ka razowa a m±ka graham

koniczynka_k - 2007-09-07, 10:06
Temat postu: m±ka razowa a m±ka graham
mam nadzieję, że nie wyjdę na ignorantkę ;) ale czy mogliby¶cie napisać po kolei czym się rózni± takie oto m±ki:
maka sitkowa typ 1400
m±ka graham typ 1850
m±ka pełnoziarnista (razowa) typ 2000
m±ka z pełnego przemiału typ 3000

ewentualnie która do czego najbardziej się nadaje (np. ta do chleba albo do nale¶ników)
znalazłam taki wybór na stronie internetowe jakiego¶ młyna
już wcze¶niej zastanawiałam się czym się różni (tak dokładnie) graham od razowej ale nigdzie nie mogę tego znaleĽć (dopiero zaczynam swoj± przygodę z razowcami)
jesli powielam w±tek to sorki (w wyszukiwarce też nie znalazłam) :roll:

tomek - 2007-09-07, 11:39

koniczynka_k napisał/a:
(w wyszukiwarce też nie znalazłam) :roll:

A jednak co¶ można znaleĽć ;-)
za hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka
Cytat:
Typ m±ki okre¶lany jest poprzez pomiar masy składników mineralnych (popiół), pozostałych po spaleniu (teoretycznym) próbki 100 kg danego typu m±ki w znormalizowanych warunkach. Wielko¶ć ta wyrażana jest w gramach. W praktyce masa popiołu okre¶la zawarto¶ć w m±ce otr±b i innych czę¶ci niebęd±cych bielmem ziarna.

Oznacza to najpro¶ciej tyle, że m±ka z wyższ± cyferk± zawiera więcej warto¶ciowych składników odżywczych.

koniczynka_k - 2007-09-07, 11:56

dzięki :) błyskawiczna pomoc :-D
kasienka - 2007-09-07, 11:58

Ja używam do nale¶ników i pierogów graham, jest delikatniejsza niż razowa.
alcia - 2007-09-07, 13:45

W praktyce - grahamka fajna jest do nale¶ników, do ciast, pierogów - nie czuć tak jej "razowo¶ci", jest drobniuteńko zmielona, bez większych otr±b.
T± sitkowo± można sobie raczej darować (lub używać j± jako biał±).
Pełnoziarnista jest super do chleba, lub do takich wyrobów, w których mieszamy t± m±kę z innymi (np. nale¶niki takie mieszane, czy ciasta..)
A ten typ 3000 mam ja (z młyna wła¶nie) - jest idealna na chlebek, do wszystkich innych rzeczy też jej używam, ale do nale¶ników np. tylko z innnymi m±kami (kukurydzian±, owsian±, czy gryczan±), do pierogów, wypieków - mieszam trochę z biał±.

Ania D. - 2007-09-07, 19:44

Pierwszy raz słyszę o typie 3000. M±ka graham to typ 1850, czyli jest nieco mniej warto¶ciowa niż ta z pełnego przemiału. Typ 2000 to m±ka z pełnego przemiału, czyli nic nie odsiewamy po mieleniu, przynajmniej ja tak s±dziłam do tegj pory. Jak pisze Alcia doskonała do pieczenia chleba. Ja z niej robię też inne rzeczy (np. nale¶niki, pierogi etc), ale dodaję do niej inne m±ki, by nie było tak bardzo czuć jej razowo¶ci.
M±ka sitkowa i tak jest lepsza niż zwykła biała, która ma typ 550, 500 lub czasami, ale bardzo rzadko, 450.

marysia - 2007-09-07, 20:04

koniczynka_k napisał/a:
m±ka pełnoziarnista (razowa) typ 2000
m±ka z pełnego przemiału typ 3000

Jaka jest różnica, bo ja jej nie widzę? "Pełnoziarnista" mówi samo za siebie.

Lily - 2007-09-07, 20:05

większy procent m±ki w m±ce? :)
marysia - 2007-09-07, 20:19

Być może ;-) . Choć wyobraĽnia podpowiada mi raczej jakie¶ ekstradodatki :-P
alcia - 2007-09-07, 21:12

marysia napisał/a:
koniczynka_k napisał/a:
m±ka pełnoziarnista (razowa) typ 2000
m±ka z pełnego przemiału typ 3000
Jaka jest różnica, bo ja jej nie widzę? "Pełnoziarnista" mówi samo za siebie.

Nie mam pojęcia. Ale wła¶nie facet w młynie t± moj± m±kę tak okre¶lił.

no ale tak na chłopski rozum;
pełnoziarnista - z całego ziarna (i tylko ziarna)
z pełnego przemiału - z wszystkiego, co do zmielarki trafia (nie tylko ziarno, ale i inne odpady) ;)

[ Dodano: 2007-09-07, 21:15 ]
za wiki ( hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka ):
Typ m±ki pszennej/Nazwa
450 m±ka tortowa
500 m±ka poznańska
m±ka wrocławska
m±ka krupczatka
550 m±ka luksusowa
1400 m±ka sitkowa
1850 m±ka graham
2000 m±ka razowa
3000 m±ka pełnego przemiału

marysia - 2007-09-07, 21:56

alcia napisał/a:
z pełnego przemiału - z wszystkiego, co do zmielarki trafia (nie tylko ziarno, ale i inne odpady) ;)

Otóż to. I w zwi±zku z tym zostanę przy "uboższym" typie 2000 :-D

tomek - 2007-09-07, 22:10

Ciekawe, że tej m±ki typ 3000 to raczej w żadnym sklepie ekologicznym się nie kupi, przynajmniej ja takiej nigdzie nie widziałem, a w sieci oferuje j± bogutynmłyn i to orkiszow±.
hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=186

Lily - 2007-09-07, 22:53

może z ziarnem i tym z wierzchu - okrywa nasienna się to nazywa? albo całe kłosy ;)
koniczynka_k - 2007-09-08, 10:01

marysia napisał/a:
alcia napisał/a:
z pełnego przemiału - z wszystkiego, co do zmielarki trafia (nie tylko ziarno, ale i inne odpady) ;)

Otóż to. I w zwi±zku z tym zostanę przy "uboższym" typie 2000 :-D

też tak sobie pomy¶lałam bo kto wie co w tym typie 3000 jest zmielone :)
może miel± bez odwiewania :?: (razem z wszystkimi brudami z pola)
byłam wczoraj w sklepie "wegetarianin" w olsztynie i też takiej m±ki nie maj± (tylko graham i razowa - 2000)

alcia - 2007-09-08, 11:42

koniczynka_k napisał/a:
bo kto wie co w tym typie 3000 jest zmielone :)

ja wiem :) bo sama znoszę z pola to co zmielić potrzebuję :)

majaja - 2007-09-10, 06:44

W latach 90, w Warszawie można było kupić chleb razowy, w którym były pełne niezmielone ziarna, kamyczki - to pewnie do takiego chleba :)
dort - 2007-09-10, 07:12

ja tam do wszystkiego jak leci dodaje t± 2000, czasami tylko mieszajac ja z jakims innym rodzajem typu gryczana, ryżowa
koniczynka_k - 2007-09-10, 14:54

ja dzi¶ się zastanawiałm czy da radę zagę¶cić zupę m±k± razow± ale zanim to przemy¶lałam zagę¶ciłam z rozpędu biał±
muszę skończyć zapasy i więcej jej nie kupię ;)

ina - 2007-09-10, 14:55

koniczynka_k napisał/a:
ja dzi¶ się zastanawiałm czy da radę zagę¶cić zupę m±k± razow±


Oczywi¶cie że się da :-)

zojka3 - 2007-09-10, 15:06

ja też daje t± 2000 do wszystkiego jak leci, lubię czuć t± razowo¶ć to sama tre¶ć i smak jak dla mnie oczywi¶cie.
Zupy można zagęszczać albo razowa albo kukurydzian± jak ma być delikatniej :-D

Ania D. - 2007-09-10, 18:36

Koniczynka, do zagęszczania zup doskonała jest kasza jaglana (możę też być ryż lub kasza jęczmienna). Ugotowan± kaszę miksujemy w blenderze z zup± i wlewamy "¶mietankę" do garnka. Taka kasza może też zabielać zupę.
koniczynka_k - 2007-09-10, 19:24

Ania D. napisał/a:
Koniczynka, do zagęszczania zup doskonała jest kasza jaglana

super pomysł :)
ostatnio stałam sie fank± jaglanej ;) dzięki :-D

[ Dodano: 2007-09-10, 19:26 ]
zojka3 napisał/a:
lubię czuć t± razowo¶ć to sama tre¶ć i smak jak dla mnie oczywi¶cie

dla mnie też :)

Malinetshka - 2007-11-08, 23:57

Ja też uwielbiam smak razowej :) a z tym typem 3000 to ciekawa sprawa.. czym to się może faktycznie różnić od 2000... hm :roll:
majster525 - 2010-02-23, 23:27
Temat postu: m±ka 3000 -Popiołowo¶ć
W swoich rozważaniach robicie podstawowy bł±d. M±ka któr± macie w sklepie na półce to nie jest ta sama m±ka która wychodzi z odsiewacza w młynie. Te popiołowo¶ci o których mówicie (500, 550, 2000, itd.) nie s± takie dlatego że ziarno takie ro¶nie. Standaryzacja tych m±k polega na tym że bierze się np. (dla 500) 100 ton m±ki o popiołowo¶ci 400 i 100 ton o popiołowo¶ci 600 (te warto¶ci s± bardziej skomplikowane i wynikaj± z tego jaka ta m±ka wyszła z danego ziarna) i w ten sposób po zmieszaniu powstaje 200 ton M±ki 500. I dopiero taka standaryzowana m±ka wyjeżdża z młyna. Za to m±kę 3000 można by uzyskać z odmian zbóż o grubej okrywie nasiennej i wtedy faktycznie mogła by ona wynie¶ć ponad 3000. Można by również się pobawić w zbieranie odpowiednich frakcji (czyli dodać do przemiału otr±b albo odebrać bielma). Osobi¶cie nie słyszałem o m±ce 3000.
Ania D. - 2010-02-24, 10:18

majster525 napisał/a:
Za to m±kę 3000 można by uzyskać z odmian zbóż o grubej okrywie nasiennej i wtedy faktycznie mogła by ona wynie¶ć ponad 3000.

Ja nie słyszałam, by typ m±ki miał co¶ wspólnego z grub± czy cienk± okryw±, nigdzie tego nie spotkałam w literaturze. M±ka typ 2000 to m±ka z pełnego przemiału, gdzie nic się nie odsiewa. Z tego, co kojarzę, to Bogutyn Młyn ma makę typ 3000, nigdzie indziej się z ni± nie spotkałam. Pisałam do nich z pytaniem, co znaczy typ 3000, ale mi odpisali, że muszę zadzwonić i pogadać z technologiem, bo oni się nie znaj±.

majster525 - 2010-02-26, 08:49

Większo¶ć składników popiołu znajduje się w okrywie owocowo nasiennej. A m±ka z pełnego przemiału oznacza że mlemy całe ziarno, ł±cznie z t± okryw±. Bo jeżeli j± oddzielimy otrzymamy m±kę jasn± o niskiej popiołowo¶ci. A z jakiej literatury korzystasz?
Arielka.v - 2010-06-29, 11:29

Wydaje mi się iz ten temat jest najbardziej odpowiedni do tego pytania.
A mianowicie:
mam zrobić ciasteczka z m±ki razowej.
Wszystko byłoby ok, gdyby w przepisie ilo¶c m±ki była podana w szklankach, łyzkach, itp.
Niestety jest podana wagowo a ja nie mam wagi.
Jak wpisuję w internecie przelicznik wagowy to wy¶wietla mi się tylko m±ka pszenna biała.
W zwi±zku z tym moje pytanie czy m±ka pszenna biała ma dokładnie tak± sam± wagę jak maka pełnoziarnista czy ta druga jest cięższa?
Chodzi mi o to czy np. łyżka m±ki białej wazy tyle samo co łyżka m±ki pełnoziarnistej?
A je¶li nie to może kto¶ się orientuje jakiej ilo¶ci szklanek (łyżek) odpowiada 225 g maki typ 1850?

Lily - 2010-06-29, 11:33

A może to Ci co¶ podpowie? hxxp://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-razowej
Arielka.v - 2010-06-29, 11:44

Lily, dziękuję :mryellow:
Jeste¶ "Wielka" :mryellow:

moritura - 2012-03-17, 10:13

Wszyscy piszecie, że grahamka jest drobniutko przemielona i "lżejsza" od razowej.
Tymczasem ja kupuję m±kę graham z Frysztaka - i mało, że wcale nie jest "jednorodna", tzn. widać w niej wyraĽnie otręby, to jeszcze ciasta/chleby z niej wychodz± znacznie ciemniejsze, niż np. z pełnoziarnistej (czyli razowej, tak?) Lubelli. Zastanawia mnie to od jakiego¶ czasu. Czy to możliwe, że m±ki s± jednak mimo wszystko "oszukane" - i że pisze na nich 2000, a w ¶rodku jest mniej niż 1850?

lit.

gosia_w - 2012-03-17, 11:41

Jadłam makaron Lubelli, który nazywał się razowy i zdecydowanie różnił się od innego makaronu razowego, który kupuję. Był mniej razowy. ;-) Jadłam również wypieki z m±ki Lubelli, która nazywa się razowa i były one w znacznym stopniu mniej razowe od m±ki, któr± uzyskuję po zmieleniu ziarna (czyli mam pełnoziarnist± m±kę).
sunflower_ren - 2012-03-17, 13:09

No, Lubella to trochę ¶ciema, ale czasem kupuję. Nie jest na opakowaniu chyba napisane jaki to typ, ale ponoć graham. Nie pamiętam już gdzie to wyczytałam, chyba kto¶ pisał z tym pytaniem do nich. Nie wiem ile w tym prawdy z tym typem, ale różni się od innych grahamek. Swoj± drog± to powinni okre¶lić typ na opakowaniu, żeby człowiek wiedział, co kupuje :evil:
moritura - 2012-03-17, 13:57

Ale na m±ce jest napisane, że pełnoziarnista, czyli 2000, a nie - grahamka. Jest nawet skład i nie ma mowy o żadnych domieszkach.
gosia_w - 2012-03-17, 14:55

moritura, jest napisane pełnoziarnista czy typ 2000? A co jest w składzie?
moritura - 2012-03-17, 15:00

W składzie m±ka pszenna pełnoziarnista. Typu nie podali.

[ Dodano: 2012-03-17, 15:01 ]
Przy grahamce z Frysztaka jest typ 1850.

gosia_w - 2012-03-17, 15:09

Zastanawiaj±ce. Dlaczego w takim razie ta m±ka jest inna od m±ki powstałej ze zmielonych ziaren? Nie chodzi mi o wchłanianie wody, itp. bo to oczywiste, ale chociażby o kolor wypieku.
moritura - 2012-03-17, 15:17

Nie wiem wła¶nie. Te wypieki z grahamki - na chlebach to widać najlepiej - s± gołym okiem ciemniejsze od "pełnoziarnistych". Pomy¶lałabym nawet o jakich¶ "dobarwiaczach" w tej grahamowej, ale to nie jest produkt komercyjny, ta m±ka z młynu z Frysztaka. Więc obawiam się, że jednak Lubella po prostu oszukuje i ta m±ka nie jest czysto pełnoziarnista :(
Robi - 2012-03-17, 18:08

Tez czasami pieke z lubelli 3 zboza pelne ziarno i chleb wydaje mi sie dosyc jasny, chociaz w smaku nie najgorszy. Szperalam troche w necie zeby dowiedziec sie o typie mak pelnych lubelli i znalazlazlam na jednym forum takie info
Cytat:
Haha dzwonilem tam, panie odslylaly mnie corac badziej w glab fabrykii lubelli , wkoncu zostalem polaczony z laboratorium, dopiero 3 pani potrafila odpowiedziec na moje pytanie, ilosc popiolu wacha sie w granicach 1,8-2,0 czyli maka ta to typ 1800-2000
hxxp://hxxp://www.sfd.pl/M%C4%85ka_Lubella_Pe%C5%82ne_Ziarno_-t692574.html]forum sfd
mizumo - 2012-03-18, 19:24

może lubella robi z pszenicy durum dlatego jest ja¶niejsza? semolina też ma różne typy...
noelka - 2013-07-01, 00:26

Ile płacicie za kg m±ki typu 1850 lub 2000? (jesli nie pochodzi prosto od młynarza ;) )
Mam na osiedlu sklep ze zdrow± żywno¶ci± i pytałam, to 6,5 zł za kg.
Znalazłam natomiast w internecie sklep w którym jest typ 1850 za 2,17 i sie zastanawiam czy to nie jaki¶ podstęp, bo tanio jako¶ w porównaniu do ceny w sklepie u mnie.
hxxp://www.mlynystoislaw.pl/index.php/maki-do-domowego-wypieku-chleba-c-324

Juana - 2013-07-01, 06:45

Ja w sklepie ze zdrow± żywno¶ci± kupiłam żytni± 2000 ekologiczn± za 6,50. W Topazie natomiast, tak± sam± m±kę, tyle że nieekologiczn± można nabyć za 2,30. :-/
sunflower_ren - 2013-07-01, 14:08

najtaniej spotkałam w auchan, niecałe 3zl (pszenna 1850, żytnia 2000), firma Gdańskie młyny chyba
Lubella to podobno też grahamka tylko jaka¶ jasna się wydaje


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group