|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - Domowy slow fast food :)
poughkeepsie - 2012-02-22, 16:24 Temat postu: Domowy slow fast food :) Zaczniemy od placków:
wyszło mi 7 placków o średnicy ok. 20cm, ale lepsze będą nieco większe, bo takich małych nie da się zwinąć w rulon jak widać na zdjęciu
150 g razowej mąki orkiszowej
50 g jasnej mąki pszennej
1 łyżeczka soli
50 ml oleju
150 ml gorącej wody
1/2 łyżeczka sody
Mąkę z proszkiem i solą zarabiamy z gorącą wodą (nie poparzcie się!), dodajemy olej, wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy kulę. Dzielimy na równe części, wałkujemy na placki i smażymy kilka minut z każdej strony na suchej patelni. Gorące zawijamy w ściereczkę - nie połamią się przy późniejszym zwijaniu.
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki:
1/2 małej główki kapusty
3 średnie marchewki
Sos:
4 łyżki oleju z orzechów
2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżka galaretki z czarnej porzeczki
sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę trzemy na grubych oczkach. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu, ucieramy na gładką emulsję. Wlewamy do warzyw, mieszamy dokładnie, odstawiamy.
Falafele (ok. 20 sztuk):
szklanka ciecierzycy zamoczona na noc
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka kuminu
1 ząbek czosnku
2 szalotki
1/2 pęczka natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej
olej do smażenia
Ciecierzycę płuczemy, mielimy w blenderze na masę z czosnkiem, szalotką i resztą składników. Kilkakrotnie będzie trzeba zdrapywać ze ścianek. Siekamy natkę, dodajemy, mieszamy.
W płaskim garnku rozgrzewamy olej w takiej ilości, aby falafelki mogły swobodnie pływać nie przyklejając się do dna. Olej jest gotowy do smażenia, gdy wrzucony kawałek masy wypływa na wierzch. Formujemy zgrabne kotleciki (mokrymi dłońmi - ja mam wypasioną łyżkę do falafeli, stąd ten równy kształt smażymy aż się zrumienią. Wyławiamy łyżką cedzakową, osączamy na papierowym ręczniku.
Sos jogurtowy:
szklanka gęstego, naturalnego jogurtu
1/2 pęczku koperku
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Łączymy w miseczce składniki sosu, dodajemy przeciśnięty czosnek.
Każdy placek smarujemy sosem, nakładamy surówkę dodajemy falafele i zwijamy. Podajemy!
KasiaQ - 2012-04-04, 23:32
ależ to musi być pyszne - pomimo pracowitości wymaganej przy wykonaniu - w najbliższym czasie wysyłam męża na dłuuuuuuugi spacer i spróbuję swoich sił
|
|