|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Kuchnie świata - kuchnia włoska
pao - 2007-09-10, 12:44 Temat postu: kuchnia włoska zatem zachęcona doskonałym smakiem podzielę się przepisem na pesto jakie wczoraj zrobił bartek. jest przepyszne i już prawie go nie ma
świeża pietruszka (daje się ją by bazylia nie sczerniała)
świeża bazylia
orzeszki pini
oliwa z oliwek
sól i pieprz
zieleninę posiekać i zalać oliwą
orzeszki miażdżymy w moździerzu.
potem łączymy ze sobą i dodajemy sól i pieprz do smaku.
pesto powinno trochę postać by się 'przegryzło" ale jest tak dobre, że trudno doczekać
bajaderka - 2007-09-12, 22:07
z orzeszkami cedrowymi mi smakuje i oczywiście z migdałami...
pao - 2007-09-28, 21:12
* 4 łyżki oliwy lub oleju
* ząbek czosnku
* 500 g wyłuskanego bobu
* pół pęczka zielonej pietruszki
* 100 g podsmażonej na brązowo cebuli
* sól, pieprz
Zagrzać na patelni oliwę, lekko zarumienić w niej czosnek i wyjąć go. Na patelnię włożyć umyty bób i drobno posiekaną pietruszkę. Dusić pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu ciepłą wodą. Przed końcem duszenia doprawić solą i pieprzem i dodać cebulkę.
Dusić jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż bób będzie dostatecznie miękki. Sos powinien się niemal całkowicie wygotować.
alcia - 2007-09-28, 22:16
pao, same pyszne dla mnie składniki, więc danie pewnie superowe
na pewno spróbuję, dzięki!
agazima - 2009-07-19, 09:37
a tu przepis na plaski wloski chlebek
Summertime Whole Wheat Focaccia
with lemon, garlic and rosemary
makes one loaf
3 filizanki maki pelnoziarnistej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
mozna tez zakwasu dodac
1 1/4 filizanki cieplej wody
6 zabki czosnku posiekane
1 tsp soli
3 Tbsp posiekanego rozmarynu
3 Tbsp olive oil
1 cytryna wycisnieta
olej do posmarowania
pieprz i sol do posypania
mozna ozdobic plastrem cytryny i czosnkiem
zojka3 - 2009-07-19, 11:15
i co, tylko wymieszać i do blaszki czy uformować jakiś placek i piec? (ile?)
agazima - 2009-07-19, 17:21
tak uformowac i pozostawic do wyrosniecia potem na naoliwiono blache dopasowac i zrobic takie dziurki na gorze i oliwki wcisnac doprawic i piec az sie zarumieni na gorze mysle ze ok 30 min
zojka3 - 2009-07-19, 19:26
Dzięki, ze mną trzeba za pomoca łopaty się dogadywać.
W najbliższym czasie postaram się je wypróbować, brzmią smakowicie mniam
agazima - 2009-07-19, 20:11
no focaccia jest super fajnie ze znalazlam z razowa maka bo zawsze to podaja z bialej
frjals - 2009-07-20, 12:24
My robimy taką focaccie, tylko z białej mąki (kupujemy specjalnie włoską ) i zamiast cytryny pomarańcza. No i nie zagniatamy wszystkich składnikow razem, tylko oliwę, sok i przyprawy wylewamy na wierzch placka. Jest przepyszny.
agaB - 2009-09-02, 22:07
A ja orzechy pini zastępuje nerkowcami, bo orzechy pini są drogie dla mnie.
zuzinkas - 2012-11-09, 09:52 Temat postu: Pizza a ja podam wam przepis na pizze ktora robie w domu..
500g maki razowej
300 ml wody
12,5 g drozdzy
1 lyzeczka slodu
3 lyzki oliwy
10g soli
podgrzac odrobine wody i rozpuscic w niej drozdze i malto, odstawic na kilka minut.. w miedzyczasie wymieszac make z sola i wlac reszte wody i oliwe, dodac drozdze i ugniesc ciasto ( ja uzywam robota).. odstawic do wyrosniecia na ok 1 godzine..
w miedzyczasie robie sos pomidorowy..
700 ml pulpy pomidorowe
1-2 zgniecione zabki czosnku
2 duze cebule (ja lubie bardzo cebule na pizzy, ale mozecie dodac tylko na smak ok 1/2 sredniej cebuli)
oregano
sol
oliwa
wrzucam do garnka zgniecione zabki czosnku, pokrojona na plastry cebule i chwile podsmazam.. wlewam pomidory, sole i dosypuje oreganu i pichce na malym ogniu..
ciasta wystarczy na 2 srednie pizze.. pieke w 230-240°C przez 10 min.. otwieram, klade na wierzchu mozzarelle i wkladam jeszcze na 5 min..
ja na pizze najczesciej klade czarne oliwki, filety anchiois i kapary, a ostatnim razem zrobilam ja z karczochami i szynka weganska..
zalezy od waszej wyobrazni
smacznego
Robi - 2012-11-09, 10:03
zuzinkas napisał/a: | filety anchiois |
zuzinkas - 2012-11-09, 10:09
po wlosku sie mowi "acciughe" a po polsku to ja zawsze slyszalam filety anchois.. te male rybki w sloikach strasznie slone... ale jakie dobre... no jesli chcecie bo my fish-vegan wiec je jemy...
bronka - 2012-11-09, 12:49
zuzinkas, ja bardzo Ciebie poproszę o nieużywanie tego gniota zuzinkas napisał/a: | fish-vegan | bo naprawdę niedobrze się robi
Może dla Ciebie to jest zabawne. Dla mnie nie bardzo.
A na forum nie podajemy przepisów z mięsem ( żadnych zwierząt).
zuzinkas - 2012-11-09, 13:04
to zrob bez i tyle.. mnie to wyszlo naturalnie bo my tak wlasnie jemy.. wiesz nie wszyscy sa vege ortodoksyjni i tylko dlatego zeby zwierzat nie zabijac.. sa rozne powody...
Robi - 2012-11-09, 13:29
zuzinkas, nikt sie nie wtraca do tego co jesz, ale chodzi o to, ze wegedzieciak to forum wegetarianskie i nikt sobie tutaj nie zyczy miesa w przepisach!
dort - 2012-11-09, 13:43
zuzinkas nie obrażaj się, bo to co jesz to twoja sprawa, ale nie ma czegoś takiego jak ortodoksyjni wegetarianie, tak samo jak nie ma półwegetarian, albo się jest wege i nie je się żadnego mięsa (bez względu na powód), albo je się jego wybrane rodzaje, ale wtedy ani trochę nie jest się wege
bronka - 2012-11-09, 15:34
zuzinkas napisał/a: | bo my tak wlasnie jemy.. |
Ja nie zaglądam Tobie w talerz. To jest forum wegetariańskie i Robi napisał/a: | nikt sobie tutaj nie zyczy miesa w przepisach |
nieistotne, czy dużych świń ( od piglet-vegan) czy małych rybek
Jadłonomia - 2012-11-10, 18:37
zuzinkas nie bierz tego do siebie, ale to forum wegańskie i wegetariańskie - powstało z potrzeby stworzenia w sieci miejsca dla osób, które nie spożywają mięsa i dla których ten fakt jest fundamentalnym elementem w filozofii życia, w budowaniu tożsamości.
Jeżeli przypadkowo nie jesz mięsa i masz alergię na mleko, to nie znaczy, że można nazwać to "fish-vegan". Myślę, że będzie trochę spokojniej nam wszystkim, jak nie będziesz pisać o mięsnych dodatkach do przepisów, nie ważne czy rybiego mięsa czy zwykłego.
|
|