wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Kuchnie świata - kuchnia włoska

pao - 2007-09-10, 12:44
Temat postu: kuchnia włoska
zatem zachęcona doskonałym smakiem podzielę się przepisem na pesto jakie wczoraj zrobił bartek. jest przepyszne i już prawie go nie ma ;)

świeża pietruszka (daje się ją by bazylia nie sczerniała)
świeża bazylia
orzeszki pini
oliwa z oliwek
sól i pieprz

zieleninę posiekać i zalać oliwą
orzeszki miażdżymy w moździerzu.
potem łączymy ze sobą i dodajemy sól i pieprz do smaku.

pesto powinno trochę postać by się 'przegryzło" ale jest tak dobre, że trudno doczekać ;)

bajaderka - 2007-09-12, 22:07

z orzeszkami cedrowymi mi smakuje i oczywiście z migdałami...
pao - 2007-09-28, 21:12

* 4 łyżki oliwy lub oleju
* ząbek czosnku
* 500 g wyłuskanego bobu
* pół pęczka zielonej pietruszki
* 100 g podsmażonej na brązowo cebuli
* sól, pieprz

Zagrzać na patelni oliwę, lekko zarumienić w niej czosnek i wyjąć go. Na patelnię włożyć umyty bób i drobno posiekaną pietruszkę. Dusić pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu ciepłą wodą. Przed końcem duszenia doprawić solą i pieprzem i dodać cebulkę.
Dusić jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż bób będzie dostatecznie miękki. Sos powinien się niemal całkowicie wygotować.

alcia - 2007-09-28, 22:16

pao, same pyszne dla mnie składniki, więc danie pewnie superowe :)
na pewno spróbuję, dzięki!

agazima - 2009-07-19, 09:37

a tu przepis na plaski wloski chlebek
Summertime Whole Wheat Focaccia
with lemon, garlic and rosemary
makes one loaf

3 filizanki maki pelnoziarnistej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
mozna tez zakwasu dodac
1 1/4 filizanki cieplej wody
6 zabki czosnku posiekane
1 tsp soli
3 Tbsp posiekanego rozmarynu
3 Tbsp olive oil
1 cytryna wycisnieta
olej do posmarowania
pieprz i sol do posypania

mozna ozdobic plastrem cytryny i czosnkiem

zojka3 - 2009-07-19, 11:15

i co, tylko wymieszać i do blaszki czy uformować jakiś placek i piec? (ile?)
agazima - 2009-07-19, 17:21

tak uformowac i pozostawic do wyrosniecia potem na naoliwiono blache dopasowac i zrobic takie dziurki na gorze i oliwki wcisnac doprawic i piec az sie zarumieni na gorze mysle ze ok 30 min
zojka3 - 2009-07-19, 19:26

Dzięki, ze mną trzeba za pomoca łopaty się dogadywać.
W najbliższym czasie postaram się je wypróbować, brzmią smakowicie mniam

agazima - 2009-07-19, 20:11

no focaccia jest super fajnie ze znalazlam z razowa maka bo zawsze to podaja z bialej
frjals - 2009-07-20, 12:24

My robimy taką focaccie, tylko z białej mąki (kupujemy specjalnie włoską 8-) :oops: ) i zamiast cytryny pomarańcza. No i nie zagniatamy wszystkich składnikow razem, tylko oliwę, sok i przyprawy wylewamy na wierzch placka. Jest przepyszny.
agaB - 2009-09-02, 22:07

A ja orzechy pini zastępuje nerkowcami, bo orzechy pini są drogie dla mnie.
zuzinkas - 2012-11-09, 09:52
Temat postu: Pizza
a ja podam wam przepis na pizze ktora robie w domu..
500g maki razowej
300 ml wody
12,5 g drozdzy
1 lyzeczka slodu
3 lyzki oliwy
10g soli

podgrzac odrobine wody i rozpuscic w niej drozdze i malto, odstawic na kilka minut.. w miedzyczasie wymieszac make z sola i wlac reszte wody i oliwe, dodac drozdze i ugniesc ciasto ( ja uzywam robota).. odstawic do wyrosniecia na ok 1 godzine..
w miedzyczasie robie sos pomidorowy..
700 ml pulpy pomidorowe
1-2 zgniecione zabki czosnku
2 duze cebule (ja lubie bardzo cebule na pizzy, ale mozecie dodac tylko na smak ok 1/2 sredniej cebuli)
oregano
sol
oliwa

wrzucam do garnka zgniecione zabki czosnku, pokrojona na plastry cebule i chwile podsmazam.. wlewam pomidory, sole i dosypuje oreganu i pichce na malym ogniu..

ciasta wystarczy na 2 srednie pizze.. pieke w 230-240°C przez 10 min.. otwieram, klade na wierzchu mozzarelle i wkladam jeszcze na 5 min..
ja na pizze najczesciej klade czarne oliwki, filety anchiois i kapary, a ostatnim razem zrobilam ja z karczochami i szynka weganska..
zalezy od waszej wyobrazni
smacznego

Robi - 2012-11-09, 10:03

zuzinkas napisał/a:
filety anchiois
:?: :!: :!:
zuzinkas - 2012-11-09, 10:09

po wlosku sie mowi "acciughe" a po polsku to ja zawsze slyszalam filety anchois.. te male rybki w sloikach strasznie slone... ale jakie dobre... no jesli chcecie bo my fish-vegan wiec je jemy...
bronka - 2012-11-09, 12:49

zuzinkas, ja bardzo Ciebie poproszę o nieużywanie tego gniota
zuzinkas napisał/a:
fish-vegan
bo naprawdę niedobrze się robi :-/
Może dla Ciebie to jest zabawne. Dla mnie nie bardzo.
A na forum nie podajemy przepisów z mięsem ( żadnych zwierząt).

zuzinkas - 2012-11-09, 13:04

to zrob bez i tyle.. mnie to wyszlo naturalnie bo my tak wlasnie jemy.. wiesz nie wszyscy sa vege ortodoksyjni i tylko dlatego zeby zwierzat nie zabijac.. sa rozne powody...
Robi - 2012-11-09, 13:29

zuzinkas, nikt sie nie wtraca do tego co jesz, ale chodzi o to, ze wegedzieciak to forum wegetarianskie i nikt sobie tutaj nie zyczy miesa w przepisach!
dort - 2012-11-09, 13:43

zuzinkas nie obrażaj się, bo to co jesz to twoja sprawa, ale nie ma czegoś takiego jak ortodoksyjni wegetarianie, tak samo jak nie ma półwegetarian, albo się jest wege i nie je się żadnego mięsa (bez względu na powód), albo je się jego wybrane rodzaje, ale wtedy ani trochę nie jest się wege
bronka - 2012-11-09, 15:34

zuzinkas napisał/a:
bo my tak wlasnie jemy..

Ja nie zaglądam Tobie w talerz. To jest forum wegetariańskie i
Robi napisał/a:
nikt sobie tutaj nie zyczy miesa w przepisach

nieistotne, czy dużych świń ( od piglet-vegan) czy małych rybek

Jadłonomia - 2012-11-10, 18:37

zuzinkas nie bierz tego do siebie, ale to forum wegańskie i wegetariańskie - powstało z potrzeby stworzenia w sieci miejsca dla osób, które nie spożywają mięsa i dla których ten fakt jest fundamentalnym elementem w filozofii życia, w budowaniu tożsamości.

Jeżeli przypadkowo nie jesz mięsa i masz alergię na mleko, to nie znaczy, że można nazwać to "fish-vegan". Myślę, że będzie trochę spokojniej nam wszystkim, jak nie będziesz pisać o mięsnych dodatkach do przepisów, nie ważne czy rybiego mięsa czy zwykłego.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group