wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dla maluchów - Jak samemu zrobić wegete?

Kasia B. - 2007-09-10, 15:08
Temat postu: Jak samemu zrobić wegete?
Robiliście może? Poprosze o przepis. Z góry dziękuje :lol:
k.leee - 2007-09-14, 00:48

Vegeta to nic innego jak nazwa handlowa pod którą firma podravka wypuszcza glutaminian sodu. Jak zrobić glutaminian sodu? - nie wiem z chemii miałem trójkę a poza tym, glutaminianu nie jadam. Wyczytałem jednak, że jest wodorost japoński o nazwie kombu,( dostępny m.in w ecosferze) który był ojcem glutaminianu.
zojka3 - 2007-09-17, 06:40

Może lepiej nie robić? Ani to zdrowe ani dobre-oczywiście po odwyku :mryellow:
Jest tyle przypraw i tyle ich kombinacji, ze szkoda zubażać swój jadłospis stosując glutaminian sodu.

puszczyk - 2007-09-17, 09:09

Może sproszkowana suszona włoszczyzna z solą? :roll: Suszoną można kupić tylko trzeba uważać żeby nie była konserwowana siarką.
biechna - 2007-09-17, 10:59

...
puszczyk - 2007-09-17, 14:31

Ok, ale czasem ławiej użyć jakiejś mieszanki, najlepiej przygotowanej samemu, szczególnie gdy ktoś nie ma dużej wprawy w gotowaniu. Pamiętam moje początki, gdy przesadziłam z jakąś przyprawą, była okropna w smaku. :-?
Nikt nie pisze, że musi zawierać glutaminian. :-)

biechna - 2007-09-17, 14:57

No tak, nasze początki z przyprawami były niezbyt kolorowe, np. zupa pokryta grubą warstwą suszonych ziół, które tak drapały gardło, że trza było przez sito zupę przelewać :-)
Robimy też tak, że w suszarce suszymy trochę warzyw grubo tartych na zimę i faktycznie robi nam to za taką, hm, "vegetę".

zojka3 - 2007-09-22, 04:58

No tak jak się chce przyprawą zabić smak potrawy to nic dobrego z tego nie wyjdzie ;-)
Przyprawa ma "podkreślać" smak potrawy i w takich ilościach należy je stosować. Wiem, że czasami jak się sypnie :roll: Ja miałam tak z pieprzem, zawsze mi się wydawało, że jest go za mało a potem potrawa była niezjadliwa.
Myślę, że warto nauczyć się potraw i praktykować a błędy, jak wszędzie, są nieuniknione.

majaja - 2007-09-22, 18:21

W sklepach ze zdrową żywnością można kupić bulion wegetariański, taki w słoiczkach, glutaminianu w każdym razie nie zawiera. Wiem, że nie tlko ja tego używam, zwłaszcza że to nie jest jakoś bardzoo drogie. Z suszoną włoszczyzną jest ten problem że jak się robi zupę błyskawiczną to ona zmieknąć nie zdąży,a takiej całkiem sproszkowanej to nie widziałam.
gosiabebe - 2007-09-22, 21:00

pamiętam ,że moja babcia robiła coś takiego ,ale to było "na mokro" w słoikach były to chyba warzywa typu marchew czy pietruszka baaardzo drobno posiekane i posolone a potem pasteryzowane ( tak mi się wydaje ze tak to robiła) .Powiem tylko ,że nam mama zawsze gotowała zupę na normalnej wegecie czy tam jarzynce ( jak kto woli)
,a gdy dostawaliśmy od babci tą domową to był taki rarytas (sto razy bardziej wolałam zupę na jarzynce od babci niż na normalnej wegecie bo nieznoszę jej smaku :-? )

frjals - 2007-09-24, 10:10

gosiabebe napisał/a:
nieznoszę jej smaku

moi rodzice są fanami wegety, masakra. Sypią ją chyba do wszystkiego :roll: , a moim zdaniem taki charakterystyczny smak pasuje tylko do określonych potraw (jeżeli w ogóle).

Lily - 2007-09-24, 10:14

nie ma to jak jajka sadzone albo kalafior z wegetą, fuj...
do zup to można kupić takie suszone warzywa (mieszankę) bez dodatków

frjals - 2007-09-24, 10:24

Lily napisał/a:
kalafior z wegetą

o, właśnie! :-o :evil:

kasienka - 2007-09-24, 11:07

A ja tam lubię ]:->
DagaM - 2007-09-24, 11:14

gosiabebe napisał/a:
pamiętam ,że moja babcia robiła coś takiego ,ale to było "na mokro" w słoikach były to chyba warzywa typu marchew czy pietruszka baaardzo drobno posiekane i posolone a potem pasteryzowane
coś podobnego znalazłam w przepisach makrobiotycznych, bardzo smaczne, łatwe do zrobienia, dobre na momenty, gdy człowiek się spieszy z gotowaniem zupy.
kasienka napisał/a:
A ja tam lubię ]:->
kasieńka, bardzo Cię proszę... miej litość nad Emilkiem :->
kasienka - 2007-09-24, 16:29

DagaM napisał/a:
asieńka, bardzo Cię proszę... miej litość nad Emilkiem

staram się używać bulionu wege ;-)

Kasia B. - 2007-09-24, 17:03

chodziło mi właśnie o alternatywę do glutaminianu (ale trudne słowo:) czy można jakoś zasuszyć warzywa? co dodać, żeby nie spleśniały, zwilgotniały? a może zamrozić włoszczyznę? :-?
pao - 2007-09-24, 17:23

ale glutaminian stosowany jest jako polepszacz smaku a nie pomoc przy suszeniu. do suszenia używa sie siarczanów... ale tego tez nie polecam w domu ;)
magdusia - 2007-09-28, 19:38

kasienka napisał/a:
A ja tam lubię ]:->

ja też ,aczkolwiek nie używam.
są buliony wegetariańskie w których smak warzyw jest wzmacniany ekstraktem drożdzowym,pomyślałam sobie że domowa wegeta może być robiona z płatkami drożdzowymi które są dotępne w zż.

majaja - 2007-09-28, 22:47

magdusia napisał/a:
smak warzyw jest wzmacniany ekstraktem drożdzowym,

Nie orientujesz się czy to jest ta maltodekstryna? A może wiecie co to jest?

pao - 2007-09-28, 22:49

Cytat:
MALTODEKSTRYNA - substancja słodząca, produkt częściowej kwasowo-enzymatycznej hydrolizy skrobi.

Właściwości: Pośrednie miedzy dekstryną a syropem skrobiowym. Nie powoduje nieenzymatycznego zbrunatnienia pod wpływem podwyższonej temperatury. Nie ulega fermentacji. Zapobiega krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych. Polepsza stabilność pian


hxxp://www.guardian_int.republika.pl/maltodekstryna.html

majaja - 2007-09-28, 22:52

Kasia B. napisał/a:
czy można jakoś zasuszyć warzywa?

Tarkujesz warzywa na tak drobnej tarce jak potrzebujesz i rozkładasz w suchym miejscu na papierze sniadaniowym, jak grzyby. Jak masz piekarnik gazowy to można przysieszyć i suszyć w piekarniku, jak będziesz to trzymać z dala od zlewu to nie ma prawa zpleśnieć i złapać wilgoci.

[ Dodano: 2007-09-28, 22:53 ]
Pao, a jesteś w stanie przetłumaczyć to na nasze, bo nic nie rozmiem, zawsze byłam kiepska z chemii mimo dobrych ocen :mrgreen: Z góry dzięki :)

strzeszynek - 2008-09-23, 18:20

k.leee napisał/a:
Vegeta to nic innego jak nazwa handlowa pod którą firma podravka wypuszcza glutaminian sodu. Jak zrobić glutaminian sodu?

A glutaminian można spokojnie dostać na allegro :P hxxp://www.allegro.pl/item436120349_glutaminian_sodu_msg_100g_przyprawy_od_super_sprz.html
majaja napisał/a:
W sklepach ze zdrową żywnością można kupić bulion wegetariański,

Ja mam jeszcze pseudo jarzynkę. Warzywa suszone (takie jak w vegecie), sól, kurkuma, sama natura. Kosztuje koło 5zeta.

Lenka - 2008-09-24, 20:02

Hm my w domu robimy Vegetę tak:
paczka suszonych warzyw, plu suszone buraczki, pietruszka, koperek itp.
+ sol ziołowa
To mielimy ( tylko my to robimy w Thermomixie...), na rozna grubosc. Jest pyszne, ma piekny zapach i smak ;)

renka - 2008-09-26, 22:36

Ja uzywam hxxp://www.marii.pl/product_info.php/products_id/1269]takiej.
agaB - 2009-03-21, 13:04

Ja kupuje jarzynkę w zdrowej żywności, bez soli. Czy ona jest zła? Czy ktoś wie jak jest ona robiona?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group