wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Kuchnie świata - kuchnia turecka

ulapal - 2007-09-10, 21:45
Temat postu: kuchnia turecka
wiem ze to juz troche po sezonie... ale co tam

arbuz z feta turecka. dla mnie sensacja roku. turecka feta jest troche inna od tej typowej - chyba greckiej - co to zwykle u nas w sklepie kupowalam. jest twardsza, i bradziej krucha.
ostatnio tez jadlam arbuz z tureckim serem - podobnym w smaku do naszego oscypka. tez pycha. pamietam z Zakopanego z targu, ze byl do kupienia owczy, taki bardziej bialy, zdaje sie ze nie wédzony, ale slony. to wlasnie taki. polecam
w ogole w turcji arbuz w okresie letnim to bardzo pospolity skladnik niadania na przyklad, obok jogurtu , serow, i chleba. sama w zyciu bym nie wpadla na pomysl kanapki z feta, zagryzana arbuzem, a tu prosze. smak zwala z nog. ;-)

pao - 2007-09-28, 21:37

SKŁADNIKI:
1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki stopionego masła
SYROP: * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA :
1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa.
2. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min.
4. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min.
5. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz.
6. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką.

pao - 2007-09-28, 21:42

zupa z cieciorki (w libanie ta zupa zwana jest balila)

SKŁADNIKI:
- 20 dag cieciorki
- 10 dag ryżu
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 8 szklanek bulionu wege, lub wywaru z warzyw, lub dzikiego ryżu
- sól - pieprz
- 1 łyżeczka szafranu

WYKONANIE: Dzień wcześniej namocz cieciorkę w osolonej wodzie. Nazajutrz osącz ją i włóż jeszcze raz do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki. Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotuj około 20 minut bez przykrycia aż do miękkości.


tutaj dla jajecznych jeszcze opcja z sosem:
Kiedy wszystko będzie miękkie, przygotuj sos, ubijając żółtko z sokiem z cytryny. Wlewaj ten sos cieniutkim strumyczkiem do wywaru, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3- 4 minuty.

ulapal - 2007-10-07, 16:22

Baklazan na chleb czyli babaganush

umyte, w skorce baklazany ponacinac nozem wzdluz na gleboskosc ok 1cm, wstawic do piekarnika na 240 C. piec tak dlugo az beda miekkie. dla sredniej wielkosci baklazana to ok 45 min. po wyciagnieciu z pieca odczekac 10-15 min, obrac ze skorki, i drobniutko pokroic. smarzyc na oliwie z czosnkiem. przyprawic sola pieprzem, jak ktos lubi papryka chili. podawac cieple.

(to przepis z kuchni kurdyjskiej. podczas prac na polu Kurdowie pieka baklazany w ognisku)

ulapal - 2007-11-18, 15:13

[ Dodano: 2007-11-18, 14:06 ]
BOREK Z FETA I SUSZONYM POMIDOREM

nadzienie
rozdrobnic fete, dodac pokrojone suszone pomidory (jesli macie same suszone pomidory, to wlozcie np. do sloiczka i zalejcie je oliwa, rozmiekna przez noc, ale zwykle ze sklepu mozna kupic juz od razu w zalewie) troche pieprzu do smaku, i natki pietruszki, ewentualnie troche miety. wszystko wymieszac

ciasto francuskie pokroic w duze trojkaty (ok. wielkosci nalesnika) nadzienie ulozyc wzdluz przeciwprostokatnej, zagiac rogi do srodka, tak by po bokach nic nie wypadalo, i zawinac. rog-koncowke umoczyc w roztrzepanym jajku, by mogl sie przykleic do reszty ciasta i zapobiec rozwijaniu.

smazyc na dobrze rozgrzanym glebokim oleju ok 1min, az ciasto zbrazowieje na zlocisty kolor

*( nadzienie mozna oczywiscie modyfikowac wedle smakowych upodoban)
najlepiej smakuje z jogurtem z koperkiem i czosnkiem. :-P :-P :-P

ag - 2014-01-10, 22:36
Temat postu: boza
w Turcji odkryłam napój boza - gęsty prawie jak budyń, z kaszy bulghur, podaje się z cynamonem i prażoną cieciorką. Przepis znalazłam tu, jeszcze nie wypróbowałam:
hxxp://www.giverecipe.com/traditional-winter-drink-boza.html

priya - 2014-01-11, 09:27

ag, tym samym przypomniałas mi salep. Boza nigdy nie próbowałam, ale na zdjęciach to podobnie bardzo wygląda. Z tym, że salep jest ze sproszkowanych bulw storczyka bodajże. Również gęstu prawie jak budyń i w smaku nieco przypomina wąłśnie nasz tradycyjny budyń waniliowy. Ja piłam podany z cynamonem. Uwielbiam!
Paulis - 2015-07-15, 14:14

Oryginalna boza w Turcji robiona jest głównie z prosa, choć zdarzają się wersje z kukurydzy, kaszy gryczanej, jęczmienia itp. Co ciekawe poza bozą, w Turcji proso nie jest jadane, karmi się nim ptactwo :-)
zlotooka - 2015-07-15, 20:19

Paulis, a czy to prawda, że zielone ciasto szpinakowe pochodzi z kuchni tureckiej? Tak gdzieś wyczytałam.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group