|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - słone paluszki z fasolki szparagowej
go. - 2012-07-05, 09:15 Temat postu: słone paluszki z fasolki szparagowej fasolkę szparagową żółtą lub zieloną wrzucić do osolonej wody i krótko obgotować, na oko ze 3 minutki. (chociaż kumpela robi bez obgotowywania jeśli w sezonie -fasolka nie mrożona) Odsączyć.
Dalej jak kotlety- w jajko + sól + panierkę- sezam/bułkę tartą/ kukurydziane/... i na olej. Smażyć na rumiano. Do kubka i na stół
U nas latem są imprezowym hitem, podawane w pakiecie z chipsami np. z pomidorów
Wszyscy "obcy" zawsze mają takie miny
ań - 2012-07-05, 09:39
gosia z badylem, fantastiko.
ale czy jest wersja wegan?
seminko - 2012-07-05, 10:15
No, właśnie ja zrobiłam taką: minę
Brzmi świetnie, ale też się zastanawiam nad wegan wersją (choć my czasem używamy jajek, to ja osobiście zawsze wolę bez)
go. - 2012-07-05, 10:55
my owo, więc bez problemowo
Ale przez Was zaczęłam się zastanawiać czy by się nie dało bezjajkowych i pieczonych paluszków zrobić. Tak, żeby nie wyszły za suche, a jednak sztywne i z panierką hmmm muszę pokombinować
Kawonka - 2012-07-05, 11:43
A chipsy z pomidorów to jak? Wysuszone w suszarce, na słońcu, w piekarniku czy jeszcze inne?
Agnieszka - 2012-07-05, 11:59
ań, Tantra: robiłam fasolkę jak pakorę (ciasto jest bez jajka) mój wariant był z głębokiego tłuszczu więc bardziej kaloryczny. Druga opcja może taka: hxxp://www.evergreen.pl/grochowa-mieszanka-panierowania-pikantna-p-1830.html jest i bez jajek, i bez glutenu. Miałam kiedyś czeską panierkę (w wersji łagodnej niestety nie pamiętam czy taką) i przy kotletach się sprawdzała.
|
|