wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przekąski - słone paluszki z fasolki szparagowej

go. - 2012-07-05, 09:15
Temat postu: słone paluszki z fasolki szparagowej
fasolkę szparagową żółtą lub zieloną wrzucić do osolonej wody i krótko obgotować, na oko ze 3 minutki. (chociaż kumpela robi bez obgotowywania jeśli w sezonie -fasolka nie mrożona) Odsączyć.
Dalej jak kotlety- w jajko + sól + panierkę- sezam/bułkę tartą/ kukurydziane/... i na olej. Smażyć na rumiano. Do kubka i na stół :D

U nas latem są imprezowym hitem, podawane w pakiecie z chipsami np. z pomidorów
Wszyscy "obcy" zawsze mają takie miny :shock:

- 2012-07-05, 09:39

gosia z badylem, fantastiko.
ale czy jest wersja wegan?

seminko - 2012-07-05, 10:15

No, właśnie ja zrobiłam taką: :shock: minę :lol:
Brzmi świetnie, ale też się zastanawiam nad wegan wersją (choć my czasem używamy jajek, to ja osobiście zawsze wolę bez)

go. - 2012-07-05, 10:55

my owo, więc bez problemowo ;)
Ale przez Was zaczęłam się zastanawiać czy by się nie dało bezjajkowych i pieczonych paluszków zrobić. Tak, żeby nie wyszły za suche, a jednak sztywne i z panierką hmmm muszę pokombinować :mryellow:

Kawonka - 2012-07-05, 11:43

A chipsy z pomidorów to jak? Wysuszone w suszarce, na słońcu, w piekarniku czy jeszcze inne?
Agnieszka - 2012-07-05, 11:59

ań, Tantra: robiłam fasolkę jak pakorę (ciasto jest bez jajka) mój wariant był z głębokiego tłuszczu więc bardziej kaloryczny. Druga opcja może taka: hxxp://www.evergreen.pl/grochowa-mieszanka-panierowania-pikantna-p-1830.html jest i bez jajek, i bez glutenu. Miałam kiedyś czeską panierkę (w wersji łagodnej niestety nie pamiętam czy taką) i przy kotletach się sprawdzała.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group