|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przetwory - chrzan
priya - 2012-07-16, 14:30 Temat postu: chrzan Czy ktoś próbował robić chrzan do słoiczków? Jak to zrobić? Trzeba coś do niego dodać? jak długo pasteryzować? Ciekawa jestem czy to się w ogóle da tak... Te sklepowe mają jednak zwykle jakąś chemię w składzie.
Lily - 2012-07-16, 16:40
Coś kwaśnego na pewno trzeba dodać, bo sczernieje. Może tak: hxxp://www.kblox.pl/przepis-126-chrzan_tarty_w_sloiczku.html
(niekoniecznie z cukrem)
priya - 2012-07-16, 18:05
Lily, dzięki! skorzystam, chrzanu mam sporo w ogrodzie.
MartaJS - 2012-07-16, 19:42
My robimy przed świętami, ale na świeżo, nie pasteryzujemy. Dodajemy soli, cukru i kwasku cytrynowego.
fila - 2012-08-29, 15:29
Cześć! Nie wiem czy jeszcze aktualne, ja robiłam wiosną tarty chrzan do słoiczków i wciąż go podjadam. Zrobił się taki białoszary, ale jest nadal mocny.
Ścierałam go na tarce o drobnych oczkach (przystawką do robota) i dodawałam odrobinę soli i soku z cytryny albo octu. Stał w lodówce. Jest lekko suchy, nie taki jak kupny, ale to przynajmniej ma czysty smak chrzanu.
Widzę, że fajny przepis wrzuciła Lily, to skorzystam:)
|
|