wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - chrzan

priya - 2012-07-16, 14:30
Temat postu: chrzan
Czy ktoś próbował robić chrzan do słoiczków? Jak to zrobić? Trzeba coś do niego dodać? jak długo pasteryzować? Ciekawa jestem czy to się w ogóle da tak... Te sklepowe mają jednak zwykle jakąś chemię w składzie.
Lily - 2012-07-16, 16:40

Coś kwaśnego na pewno trzeba dodać, bo sczernieje. Może tak: hxxp://www.kblox.pl/przepis-126-chrzan_tarty_w_sloiczku.html
(niekoniecznie z cukrem)

priya - 2012-07-16, 18:05

Lily, dzięki! skorzystam, chrzanu mam sporo w ogrodzie.
MartaJS - 2012-07-16, 19:42

My robimy przed świętami, ale na świeżo, nie pasteryzujemy. Dodajemy soli, cukru i kwasku cytrynowego.
fila - 2012-08-29, 15:29

Cześć! Nie wiem czy jeszcze aktualne, ja robiłam wiosną tarty chrzan do słoiczków i wciąż go podjadam. Zrobił się taki białoszary, ale jest nadal mocny.
Ścierałam go na tarce o drobnych oczkach (przystawką do robota) i dodawałam odrobinę soli i soku z cytryny albo octu. Stał w lodówce. Jest lekko suchy, nie taki jak kupny, ale to przynajmniej ma czysty smak chrzanu.
Widzę, że fajny przepis wrzuciła Lily, to skorzystam:)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group