wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - pyszny NIESEREK

bodi - 2007-09-14, 22:12
Temat postu: pyszny NIESEREK
przetestowałam dziś przepis i jest super :D
więc od razu się dzielę z tymi których lubię :-D

1,5 szklanki wody
1,5 łyżek agar-agar
1/2 szklanki pieczonych papryk, obranych ze skórki i pokrojonych / lub 2 łyżeczki papryki w proszku / lub 2 łyżki przecieru pomidorowego (ja dałam paprykę w proszku plus przecier)
1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca lub brazylijskich, obranych ze skórki (wypróbowałam z nerkowców)
1/4 szklanki płatków drożdżowych
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki tahini
2 łyżki suszonej cebuli (ten punkt pominęłam)
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czosnku suszonego (dałam ząbek świeżego)
1 łyżka łagodnej musztardy


Przygotować pojemnik/foremkę o objętości 3 szklanek, lekko natłuścić dno i boki. agar-agar wsypać do wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia, często mieszając, przez ok. 5 do 10 minut. przelać do blendera, dodać pozostałe składniki. Miksowac przez kilka minut, na gładką masę. Przelać do pojemnika, ostudzić. Kiedy wystygnie, schować do lodówki i przykryć. Chłodzić przez kilka godzin, kiedy stężeje, odwrócić i wyjąć z foremki.

ten NIESER świetnie się kroi, nawet na cienkie plasterki, więc nadaje się na kanapki i do sałatek. Bez dodatków też smakuje pysznie :-)

W przepisie podają że można przechowywać w lodówce 5 do 7 dni, ale u nas tyle nie postoi :mryellow:

źródło: Jo Stepaniak, The Ultimate Uncheese Cookbook

k.leee - 2007-09-14, 22:17

Czy to taki niby żółty nieser? Co można by dodać dietowego zamiast drożdży?
bodi - 2007-09-15, 09:45

k.leee, dokładnie tak - wegański zastępnik sera :D
co do drożdży, to właśnie zastanawiałam się czym można by je zastąpić, bo wiem że wiele osób nie stosuje...
w tym przepisie akurat można by się chyba obyć bez nich, bo intensywny smak daje musztarda, papryka i czosnek
będę niedługo testowa inne przepisy na niesery bezdrożdżowe, na pewno zdam relację z wyników :)

dżo - 2007-09-15, 11:15

bodi, o nerkowce wcześniej moczyłaś czy dodałaś suche do ugotowanego agaru?
DagaM - 2007-09-15, 11:29

bodi, tak po cichu czekałam na przepis, a tu niespodzianka :-) A czy płatki drożdżowe są do dostania w jakimś ekosklepie?
Lily - 2007-09-15, 11:31

W ekosferze.
Agnieszka - 2007-09-15, 13:25

ciekawy przepis będę testować
a jakby płatki zastąpić: gotowanym/pieczonym selerem albo algami?

Gaja - 2007-09-15, 14:54

Znalazłam taką wersję:
1/4 cebuli, 1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki papryki konserwowej, 3 łyżki mąki, 3 łyzki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1,5 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli. Składniki zmiksować, zagotować. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do ostygnięcia.
Nie robiłam więc nie wiem co z tego wychodzi.

bodi - 2007-09-15, 20:19

płatki drożdżowe są w wielu sklepach eko, ja kupuję w moim na rogu :D
nerkowców nie moczyłam, tylko pokroiłam i miksowałam z agarem

[ Dodano: 2007-10-19, 15:22 ]
wczoraj upiekłam pizzę, a do niej wypróbowałam przepis na wegański zamiennik parmezanu

Zaraz podam przepis, na początek jednak opisze swoje wrażenia.
Nieser wygląda... zupełnie nie jak ser ;) Ze względu na dodatek pasty miso ma kolor brązowy. konsystencja - jak surowe kruche ciasto, więc na pizzę kruszyłam go w rękach.

Smak - również nie przypomina sera, wyczuwalną i dominującą nutą jest miso.

Żeby pokryć cała powierzchnię pizzy, należałoby proporcje podwoić albo potroić. Ja posypałam tak, że w efekcie miałam sos upstrzony kropkami nieserka.

Zatem początkowe wrażenia były raczej rozczarowujące.

Potem nastąpiło jednak drugie podejście. Odgrzewałam pizzę w piekarniku. Weszłam do kuchni a tam w powietrzu unosił się zapach SERA :)
Bez pudła, chyba każdy dałby się nabrać 8)

Podsumowując: można spróbować,. myślę że fajnie będzie się sprawdzać również na różnego rodzaju pesto (których mój mąż nie wyobraża sobie bez parmezanu. Przy najbliższej okazji przetestuję czy się da przestawić ;) )

A oto przepis (prościutki):

1/2 szklanki jasnego sezamu lub blanszowanych migdałów
2 łyżki płatków drożdżowych
1 lub 2 łyżki jasnego miso
1/4 łyżeczki soli

Zmielić nasiona na miałki proszek. Dodać pozostałe składniki i wymieszać blenderem na gładką pastę (Nie jest to łatwe bo wszystko razem jest dość gęste).
Przepis podaje że w zamkniętym pojemniku można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.

smacznego :)

źródło: Jo Stepaniak, The Ultimate Uncheese Cookbook


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group