wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - Przetwory z bakłażana

Madź - 2012-07-30, 15:58
Temat postu: Przetwory z bakłażana
Jako że pokochałąm bakłażany, chciałąm zrobić coś w stylu marynowanego w oliwie z przyprawami ? MA któraś jakiś sprawdzony, fajny przepis ? Bo kurde szukam i szukam, i jakiś mi się wydajądo niczego to które wynalazłam :-/
dynia - 2012-07-30, 22:36

Co do bakłażanów to może innym razem,za to napisać Ci chciałam ,że Twój ostatni post na blogu jest obłędny!!!Cud na moje serce,oczy ,uszy ,na wszystko ,dzięki :*
seminko - 2012-07-31, 09:40

dynia napisał/a:
Twój ostatni post na blogu jest obłędny

Zgadzam się :-D

[ Dodano: 2012-07-31, 09:49 ]
Rzeczywiście, trudno coś znaleźć.
Pfff, to też do niczego?:
hxxp://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/marynowany_baklazan
Może na puszce.pl coś jest...
Widziałam gdzieś przepis na dżem z bakłażana (raczej wytrawny ;-) ), ale nie do długiego przechowywania i nie wiem, czy dałoby się przedłużyć jego trwałość pasteryzacją..?

Gudi - 2012-07-31, 10:23

Madź, ja mam jakąś książkę z przetworami, coś tam z bakłażanem jest, ale nie testowałam, tylko, że książka jest wysoko na szafie, więc poczekam aż mój wróci, bo brzuch mi ogranicza zasięg;P
Madź - 2012-07-31, 18:33

dynia, Tantra dzięki :mryellow: :oops: Szkoda, że ja już w Polsce, i blog zawieszony.. może w razie dalszych wycieczek się przeorganizuje i odżyje :-> To tak na OT :lol:

Gudi napisał/a:
książka jest wysoko na szafie, więc poczekam aż mój wróci, bo brzuch mi ogranicza zasięg;P
:lol: Bo ja kurczę wszelkie przepisy widziałam, że najpierw się bakłażana smaży a potem sru do oliwy, a to kurde tłuszcz w czystej postaci i jakoś średnio mnie kręci :-/

Tantra napisał/a:
Widziałam gdzieś przepis na dżem z bakłażana
ja też, myślałam nad tym nawet, ale tak na spróbowanie czy mi posmakuje. A jak zapasteryzować, to raczej powinien się utrzymać ładnie ;-) [/b]

[ Dodano: 2012-07-31, 18:35 ]
a to na gotowaniu mogłoby być jadalne, hm... poszukam jeszcze w innych językach, może coś się utrafi ;-)

Gudi - 2012-07-31, 19:01

Madź napisał/a:
Bo ja kurczę wszelkie przepisy widziałam, że najpierw się bakłażana smaży a potem sru do oliwy, a to kurde tłuszcz w czystej postaci i jakoś średnio mnie kręci


no to jeden przepis mam na bakłażany w oliwie.
Są jeszcze 2 na marynowane bakłażany bez smażenia, ale jeden z oliwą :) Przepiszę - jak nie Tobie to może kogoś innego zainteresuje.


Bakłażany w oliwe

składniki
1 kg bakłażanów
2 łyżki ziół prowansalskich
kilka ziaren pieprzu
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek lub olej z orzeszków arachidowych

Umyte bakłażany pokroić na 1cm plastry, natrzeć solą i odstawić na noc na sicie, aby obciekły. Upiec w piekarniku, posypane ziołami prowansalskimi i posmarowane oliwą [ok. 20 min] na blasze posmarowanej oliwą. Ułożyć w wyparzonych słoikach, przekładając pokrojonymi żabkami czosnku i ziarenkami pieprzu. Zalać ciepłą oliwą i potrząsnąć, aby wypełniła szczeliny. Zakręcić pokrywkami i przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Marynowane bakłażany - 1

składniki
1kg bakłażanów
1 szklanka octu winnego
1 szklanka oliwy z oliwek lub oleju
kilka ząbków czosnku
1/2 szklanki drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Umyte i osuszone bakłażany pokroić w plastry, a następnie w paski, natrzeć solą i zostawić na noc w szklanej misce. Zagotować szklankę octu z cukrem i włożyć odsączone z własnego sosu bakłażany. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Odcedzić. Ułożyć w wyparzonych słoikach, przekładając pokrojonyi w plasterki ząbkami czosnku i przesypując natką pietruszki. Zalać ciepłą oliwą z oliwek, tak aby przyryła warzywa i zamknąć wyparzonymi przykrywkami. Poruszać słoikami by oliwa dotarła do wszystkich zakamarków, co zabezpieczy bakłażany przed psuciem

Marynowane bakłażany - 2

składniki
1 kg bakłażanów
2 gałązki selera naciowego
2 łyżki drobno pokrojonej bazylii
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
kilka ząbków czosnku
1 łyżka soli
1 1/2 szklanki octu winnego

Małe, umyte bakłażany włożyć do osolonego wrzątku na dwie, trzy minuty. Wyjąć i każdego bakłażana przeciąć na krzyż, ale nie do końca. Zagotować dwie szklanki wody, włożyć [na 2 min] pokrojone na 10cm kawałki gałązki selera naciowego, wyjąć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Do wody dodać półtorej szklanki octu i łyżeczkę soli, zagotować i ostudzić. Seler, bazylię i koperek wymieszać z połową łyżeczki soli oraz drobno pokrojonymi żabkami czosnku, utrzeć na jednolitą masę. Napełnić nią bakłażany w środku, ścisnąć i ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Zalać ostudzoną zalewą i zakręcić przykrywki. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

[ Dodano: 2012-07-31, 19:02 ]
aha książka "Przetwory z babcinego notatnika" Elżbieta Adamska [zakupione w biedronce :P ][/b]

Madź - 2012-07-31, 19:21

Gudi, extra, na pewno pokombinuję ;-)
agus - 2012-07-31, 21:38

Pytasz o przetwory z oliwą - nie znam, ale próbowałam irańskiego Litteh pickle: to bakłażany i inne warzywa (kalafior, ogórek, marchewka, seler, papryka i czosnek) drobno pokrojone i w occie winnym.

Nie lubię octu (nawet vinegar), a te pikle jadłam kupne, ale jak ktoś lubi, to całkiem smaczne.

Madź - 2012-08-01, 00:20

agus napisał/a:
bakłażany i inne warzywa (kalafior, ogórek, marchewka, seler, papryka i czosnek) drobno pokrojone i w occie winnym.
hm.. ja mam ten problem z piklami, że często nie mam pomysłu jak to jeść. Oliwę i warzywa z ooliwy, jak choćby suszone pomidory uwielbiam, i do tego mi wystarczy kromka świeżego chleba, więc pomyślałam i o bakłażanie. A pikle to takie nieporęczne do jedzenia mi się zawsze widziały :lol:
agus - 2012-08-01, 13:16

Madź, piklejako dodatek do ryżu i ziemniaków? tak przynajmniej ja jadam, jak już mi się zdarzy...
Tanpopo - 2012-08-17, 01:18

Pamiętam jak kiedyś smażyłam małe kawałki bakłażana na nadzienie (też do bakłażana :> ), gdybym to przestudziła, byłaby z tego świetna pasta na kanapki. ;)
bronka - 2012-08-20, 17:42

Znalazłam przypadkiem na puszcze i skojarzyłam z Twoim wątkiem:

hxxp://puszka.pl/przepis/3139-baklazany_kiszone_z_dodatkiem_papryki_i_wloszczyzny.html

Agnieszka - 2012-08-20, 19:33

Ciekawy przepis. Tłuszczowych opcji bakłażana nie lubię bo ciągnie go jak gąbka. Własnych nie mam , specjalnie kupować też nie będę ale efektów jestem ciekawa.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group