wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Nasze uprawy - jaka to dynia?

MartaJS - 2012-08-25, 09:23
Temat postu: jaka to dynia?
Mam zagadkę, nasiona dostałam od melby, ale ostatnio nie ma jej tutaj, może ktoś wie jak się nazywa ta odmiana?

- niedojrzałe owoce są żółte, dojrzałe żółte w zielone prążki, ew. trochę pomarańczowe,
- niezbyt wielkie, ten na zdjęciu jak na razie największy
- skórka dość twarda
- miąższ jest żółty, a pod skórką zielonkawy, dość twardy
- po uparowaniu/upieczeniu jest bardzo mączysta - właściwie jak ziemniaki

Miał ktoś taką? Jest całkiem inna niż te dynie które miałam dotąd.

maga - 2012-08-25, 16:19

MartaJS, Mnie to wygląda na hokkaido (również z opisu), jeno trochę wyrośnięte. Ale może to jakaś inna odmiana?
BTW - ale Ci dziecko wyrosło :-)

Lily - 2012-08-25, 16:26

A tu nie ma? hxxp://www.beawkuchni.com/2011/10/festiwal-dyni-2011.html
MartaJS - 2012-08-25, 16:46

maga, ale takie zielone hokkaido? I z zielonkaw-żółtym miąższem? Ona nie powinna być taka bardziej pomarańczowa?

Lily, nie widzę jej, szukam też tutaj hxxp://www.kcb-samen.ch/shop/ i nic mi nie pasuje, może mieszaniec jakiś?

Malena - 2012-08-25, 17:16

A może to któraś z odmian dyni bezłupinowej? Jak wyglądały pestki? Bo z zewnątrz mi na Olgę wygląda...
Hokkaido ma zdecydowanie pomarańczowy miąższ.

MartaJS - 2012-08-25, 17:31

Malena napisał/a:
A może to któraś z odmian dyni bezłupinowej? Jak wyglądały pestki? Bo z zewnątrz mi na Olgę wygląda...


Obejrzałam w googlu - faktycznie wygląda zupełnie jak Olga. Tyle że ma łupiny ]:->

No cóż, nazywamy ją roboczo dynią ziemniaczaną :-)

Malena - 2012-08-25, 17:33

No to nie pomogę, bo innej małej, żółto-zielonej nie znam. Ale przyjmuję nazwę ziemniaczaną za wiążącą :-P
olgasza - 2012-08-25, 18:57

A w gotowaniu skórka mięknie i można ją jeść? Bo jak tak, to jednak Hokkaido, a jak nie, to coś innego :-) Olga mi się podoba :-)
maga - 2012-08-26, 11:12

MartaJS, hokkaido miewa pomarańczowy miąższ z zielonymi elementami. Czasami zdarza się, że tej zieleni jest sporo. Znalazłam takie foto:

Mnie się zdarzyło, że zielonego było prawie 50%.
A może to jakiś mieszaniec? Dynie bardzo łatwo się krzyżują, więc może to hokkaido pomieszane z jakąś inną odmianą?
Do hokkaido nie pasują mi te prążki na skórce.

MartaJS - 2012-08-26, 11:59

Nie wiem jak skórka, obierałam.
W środku jest całkiem jasna, jak na zdjęciu.
Możliwe, że to mieszaniec jakiś, w każdym razie bardzo ciekawa.

dynia - 2012-08-26, 12:23

To hokaiddo, tylko nie dojrzala, kupilam ostatnio identiko i srednio dobra byla,wczesniej kupilam dojrzalá i była genialna :roll:
koko - 2012-08-27, 13:50

MartaJS, kupiłaś ją, czy wyhodowałaś?
Tu jest fajny wątek o dyniach hxxp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=29811

maga - 2012-08-27, 16:08

Ja bym obstawiała, że jednak nie hokkaido (ale może dynia ma rację, wszak nick zobowiązuje ;-) ). Mnie się nigdy nie trafiła tak jasna w środku, bez względu na stopień dojrzałości.
MartaJS - 2012-08-27, 17:16

koko, wyhodowałam z nasion otrzymanych od pewnej forumowiczki, w kopercie z adnotacją "dynia nie wiem jaka" ;-)

Wątek super, ale 102 strony, o rany... bez szans. Na długie zimowe wieczory ;-)

Będę jeszcze ją badać, dojrzewają kolejne owoce (ale za nic nie chce robić się pomarańczowa). Ta zerwana nie było chyba niedojrzała. Miała grubą skórkę i całkiem nieźle już wykształcone nasiona. Raczej nie hokkaido.

koko - 2012-08-27, 17:29

MartaJS, no to jeśli to "dynia nie wiem jaka", to może to jakiś potworek drugoroczny? No wiesz, przepylony z ogórkiem, albo cukinią, albo z czymś tam jeszcze? Możemy podzielić się tym 102-stronicowym wątkiem, a potem sobie opowiemy ;-)
dynia - 2012-08-27, 17:32

Ok. wiec jesli nie hokkaido to obstawiam melonette.
Malena - 2012-08-28, 14:08

No właśnie hokkaido nawet niedojrzałe jest w odcieniach pomarańczowego, a nie żółtego, niezależnie od stopnia zazielenienia. Jestem fanką tej dyni (choć może o jakiejść odmianie nie słyszałam) i często mam ją na stole. Szczerze, to nigdy mi nie przypominała w smaku ziemniaka.

dynia, nick zobowiązuje ;-) A melonette brzmi wiarygodnie. I podoba mi się - rośnie do 1-2 kg. Muszę zdobyć nasiona. :-P

Niech melba wraca na forum, to się wszystko wyjaśni.

bronka - 2012-08-28, 14:26

Malena napisał/a:
Niech melba wraca na forum, to się wszystko wyjaśni.

nie wyjaśni, bo:
MartaJS napisał/a:
w kopercie z adnotacją "dynia nie wiem jaka"


Na hokkaido też mi zbyt żółta. Melonette nie znam.

Kit z dynią, ale śliczne zdjęcie Staśka :-D

Malena - 2012-08-28, 14:56

No i wyszło na jaw, że cierpię na ślepotę wybiórczą :-P
MartaJS - 2012-08-28, 15:30

bronka napisał/a:
Kit z dynią, ale śliczne zdjęcie Staśka :-D


Ale źle siedzi :-P

bronka - 2012-08-28, 15:34

Cytat:
Ale źle siedzi :-P
____________

a to od razu zauważyłam :lol:
Ale ja tam nikomu w pieluchę nie zaglądam :-P

Ania D. - 2012-09-02, 20:51

To nie jest "czysta" Hokkaido, tylko mieszanka Hokkaido z jakąś inną odmianą (nasiona były pewnie wyjęte z rosnącej wolno dyni). Melonette jest bardzo smaczną dynią, pyszną na surowo, wspaniałą na sok, ale wygląda inaczej niż ta na zdjęciu.
MartaJS - 2012-09-05, 22:18

Ania D., też skłaniam się właśnie do tej opcji. Że to hokkaido z jakąś inną dynią. Nie sądzę, żeby z ogórkiem :-)

Melonette chyba bardziej powinna przypominać w konsystencji i smaku melona, a nie ziemniaka ;-) A ona jest bardzo, bardzo mączna, czuć to nawet na surowo.

Wklejam kolejne zdjęcia, ta już długo dojrzewała.

melba - 2014-07-14, 14:01
Temat postu: Re: jaka to dynia?
MartaJS napisał/a:
Mam zagadkę, nasiona dostałam od melby, ale ostatnio nie ma jej tutaj, może ktoś wie jak się nazywa ta odmiana?


o jak to milo zajrzec na forum i zobaczyc post o sobie sprzed dwoch lat :)

Marta, zupelnie nie pamietam co ja Ci moglam poslac, stawiam na to co juz dziewczyny wytropily, ze to mieszaniec hokkaido z inna dynia, na przyklad makaronowa. ja do hokkaido mam slabosc, nawet jesli jest wymieszana, bo jej maczystosc mi bardzo odpowiada.

raczej uzywalam z tego co pamietam, wlasnych nasion, a nie kupowanych, wiec byl to tak jakby eksperyment genetyczny :)

sylwia4012 - 2015-05-27, 09:05

Spory wybór dyni jest tutaj [spam] . ja osobiście przepadam za dynią piżmową, która jest idealna do wykorzystania w kuchni.
majczi - 2015-08-27, 16:43

a czy niedojrzała dynia ma szanse jeszcze dojrzeć poza krzaczkiem? jak ją położę na nasłonecznionym balkonie to nie spleśnieje mi?
piernik33 - 2016-03-22, 20:01

Nigdy nie zwracałam uwagi na rodzaj dyni. Ta co była tą robiłam, czy to ma duże znaczenie?
dżo - 2016-05-04, 21:44

piernik33, ma znaczenie bo każda inaczej smakuje :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group