|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - świeże pestki dyni
Pipii - 2012-09-09, 17:27 Temat postu: świeże pestki dyni Dziewczyny, co robicie ze świeżymi pestkami z dyni? Suszycie najpierw na słońcu, albo w suszarce do owoców? Czy od razu można do piekarnika i uprażyć?
gosia_w - 2012-09-09, 20:49
ja suszyłam na szafce, suszyłam w suszarce, suszyłam w piekarniku i żadne nie nadawały się do zjedzenia - na zewnątrz twarda skorupka (nie do pogryzienia), środek przyklejony do skorupki
Pipii - 2012-09-10, 07:49
czyli - wyrzucasz teraz?
gosia_w - 2012-09-10, 08:58
wyrzucam
olgasza - 2012-09-10, 08:59
to chyba zależy jaka dyńka, nie wszystkie nasiona się nadają... Ja aktualnie suszę hokkaido (na gazecie, na szafce), ale to pod kątem przyszłorocznych upraw, do jedzenia są takie jak Gosia pisała - b. twarda łupinka, szkoda zębów
Ale kiedyś mi się trafiła jakaś dynia, niestety nie wiem jaka odmiana, której nasiona po ususzeniu (nawet bez prażenia) były super do jedzenia, lepsze od kupowanej. Oczywiście nic nie zostało
gosia_w - 2012-09-10, 09:02
dzięki olgasza, ja mam prawie zawsze hokkaido
spróbuję z piżmowej, ale ona ma takie malutkie pestki, podobne do hokkaido, pewno też nic z tego
te w sprzedaży to chyba są z takich dużych dyń
Pipii - 2012-09-10, 09:53
dzięki dziewczyny, troszkę szkoda tych pestek... to już moje drugie podejście do tych pestek, pierwsze skończyło się wyrzuceniem uprażonych tak jak gosia_w wyżej pisała.
gosia_w - 2012-09-17, 17:25
znalazłam, jeszcze nie wypróbowałam hxxp://ohsheglows.com/2012/09/17/how-to-roast-perfect-pumpkin-seeds-easy-crunchy-addictive/
przed pieczeniem trzeba 10 minut pogotować
Kawonka - 2012-09-17, 17:44
Świeże mielę i podaję w ramach kuracji antypasożytniczej.
gosia_w - 2013-12-09, 18:51
Teraz już zawsze używam - gotuję 10 minut w osolonej wodzie, potem piekę 20 minut w 160 stopniach (w połowie czasu mieszam). Do pieczenia można polać oliwą i posolić. Pyszne są. Dziś robiłam z hokkaido, jeszcze tylko butternut nie próbowałam.
|
|