wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - Krem paprykowo-pomidorowy

karmelowa_mumi - 2012-09-29, 19:18
Temat postu: Krem paprykowo-pomidorowy
Stworzyłam tą pyszną, pożywną i rozgrzewającą zupę w ramach eksperymentów z pieczoną papryką, inspirowana przepisem od Yoli W :)

W garnku rozgrzewam olej (3,4 łyżki)

smażę na nim 3,4 duże ząbki czosnku

do tego wrzucam 3,4 uprzednio upieczone czerwone papryki, obrane ze skórki, pokrojone

otwieram puszkę z pomidorami, wrzucam do ognia

wrzucam 3,4 pokrojone surowe pyry

zalewam ok. 1 litrem wody,

dodaję przyprawy: paprykę słodką, ostrą, kurkumę pieprz, sól i zmieloną kolendrę

Gotuję do miękkości ziemniaków (jakieś 15 min. pod przykryciem).

Blenduję, sypię prażonymi pestkami dynii, można też dać groszek ptysiowy albo grzanki z masłem czosnkowym.

Zajadamy, wylizujemy talerze.

Smacznego :)

Capricorn - 2012-09-29, 20:21
Temat postu: Re: Krem paprykowo-pomidorowy
karmelowa_mumi napisał/a:

otwieram puszkę z pomidorami, wrzucam do ognia


a można do garnka? ;-)

rosa - 2012-09-29, 22:43

Capricorn, myślę że jednak do ognia, do garnka to moze popsuć 15 przemian ;-)

zupka brzmi pysznie, nawet mam upieczoną papryczkę, ale sprzątanie kuchni po tych pomidorach w ogniu trochę mnie przeraża, możesz podać przyblizony czas czyszczenia kuchenki? ;-)

Capricorn - 2012-09-29, 23:01

rosa napisał/a:
sprzątanie kuchni po tych pomidorach w ogniu trochę mnie przeraża, możesz podać przyblizony czas czyszczenia kuchenki? ;-)


ja dzisiaj ze dwie godziny szorowałam, bez rzucania pomidorami.... z pomidorami będzie jeszcze dłużej....

karmelowa_mumi - 2012-09-30, 10:45

rosa, myślę, że nie ma sensu czyszczenie, bo zupa jest tak dobra, że za 2 dni znów będziesz ją robiła, lepiej zostawić kuchenkę do zastygnięcia ;)
rosa - 2012-09-30, 11:50

karmelowa_mumi, uff dobry patent :mrgreen:
Ka.ja - 2012-10-03, 18:30

Potwierdzam, że zupa jest przepyszna, bo ja przepis dostałam już z tydzień temu i zrobiłam ją już 2 razy.
Ja dodaję jeszcze w trakcie gotowania kaszę jaglaną - zupa jest wtedy bardzo sycąca - mój dużo jedzący M. zjadł wczoraj michę i się najadł:)
Posypuję duuuuuuużą ilością natki pietruszki. Z M. stwierdziliśmy, że pasowałby też szczypiorek, ale akurat nie miałam na stanie

dort - 2013-09-01, 18:12

my dzisiaj ją popełniliśmy, odrobinę przerabiając - wszystkie warzywa upiekliśmy (tj. paprykę, ziemniaki, czosnek i pomidory), pomidory daliśmy świeże nie z puchy, a warzyw nie obieraliśmy, poza czosnkiem :-P - wyszła przepyszna, bez dokładki się nie obyło :-D

jutro dodam jeszcze jaglanki (przemycam ją teraz wszędzie :mryellow: , bo zaczyna katar nas dopadać)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group