wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dla maluchów - ksylitol dla maluszka?

Albertyna - 2012-10-13, 20:18
Temat postu: ksylitol dla maluszka?
Mam fajne owocki robione w termomixie i zastanawiam się, czy córeńka je zje.
Już pokazała, że intensywne smaki, zwłaszcza kwaśny- nie dla Niej, a mam przetwory z czerwonej porzeczki, czy żurawiny....
No i wpadłam na pomysł KSYLITOLU. Czy któras z Was podawała go dziecku poniżej roku (K. ma teraz 9 miesięcy).

Jakieś doświadczenia, rady?

Lily - 2012-10-13, 20:20

Albertyna, poniżej 3 roku życia zdaje się, że nie należy podawać, w dodatku może działać przeczyszczająco. Może słód ryżowy np.? Albo zagęszczany sok winogronowy, syrop z daktyli (domowy)?
Albertyna - 2012-10-14, 19:57

Dzieki! Nawet nie wiedziałam o istnieniu takich cudeńek! :-)

Poszukam w sklapch internetowych tego słodu ryzowego i zagęszczonego soku z winogron...

A mogłabys mi podrzucić jak się robi taki syrop z daktyli?
Jestem mocno początkującą kucharką.... :oops:

Lily - 2012-10-14, 19:59

Albertyna napisał/a:
A mogłabys mi podrzucić jak się robi taki syrop z daktyli?
Możliwe, że gdzieś tu był przepis, ale najprościej będzie gotować namoczone daktyle z wodą, a potem jeszcze przetrzeć, żeby nie było farfocli. Daktyle są baaardzo słodkie.
Albertyna - 2012-10-14, 20:01

;-) Ostatnio to odkryłam.
Czy taki hxxp://allegro.pl/horizon-syrop-z-ryzu-brazowego-450g-bio-i2677238570.html]syrop ryżowy będzie dobry?

seminko - 2012-10-14, 20:14

Lily napisał/a:
Albertyna napisał/a:
A mogłabys mi podrzucić jak się robi taki syrop z daktyli?
Możliwe, że gdzieś tu był przepis, ale najprościej będzie gotować namoczone daktyle z wodą, a potem jeszcze przetrzeć, żeby nie było farfocli. Daktyle są baaardzo słodkie.

Ja tylko namaczałam (przez noc, ale myślę, że można krócej), nie gotowałam. Potem zblendowałam i oddzielałam farfocle (głównie problematyczne są te "skórki", lubią się przyklejać do podniebienia maluchów)- i za tę ostatnią czynność należy mi się dyplom Kopciuszka :-P ale to dlatego, że miałam za gęste sitko ;-)

Syrop daktylowy widziałam w sprzedaży, ale swoją drogą obserwuj reakcję, bo okazało się na przykładzie nie tylko mojego dziecka, że nawet daktyle mogą spowodować wysypkę (u nas krótkotrwałą, na szczęście- a nie były siarkowane etc.)

Albertyna - 2012-10-14, 20:17

U nas z daktylami jest OK- je od dawna.
Problem jest innej natury- nie mam ani blendera ani nawet miksera, ani nic w tym rodzaju....

A bycie Kopciuszkiem przy moim ognistym temperamencie skończyłoby sie dośc szybko- daktylami na ścianie. ]:->

seminko - 2012-10-14, 20:42

Albertyna napisał/a:
U nas z daktylami jest OK- je od dawna.

U nas też było OK i nagle pewnego pięknego dnia- swędzące plamy na buzi (miał wtedy ponad rok)- ale może to było jakieś zanieczyszczenie, którego nie spłukałam. Moje dziecię jest alergikiem, więc może po prostu reagować gorzej na syfy (a zawsze kupuję niesiarkowane i upewniam się u sprzedawcy)
Albertyna napisał/a:
A bycie Kopciuszkiem przy moim ognistym temperamencie skończyłoby sie dośc szybko- daktylami na ścianie.

A ja właśnie chciałam Ci zaproponować przecieranie przez sitko, skoro nie masz blendera ]:-> Też nie lubię się babrać w kuchni, ale wtedy ten syrop wlazł mi na ambicję i zdzierżyłam ;-)

Lily - 2012-10-14, 20:59

hxxp://naturo.pl/pl/p/Syrop-Slodowy-Ryzowy-300g-Biofuturo/574 Ja mam taki słód ryżowy.
Poli - 2012-10-14, 23:33

Ja dla dziecka nie polecam żadnych slodow, agav itp poniewaz jest to produkt rafinowany i szkodliwy dla organizmu.

Natomiast fantastyczna metoda slodzenia to po prostu namoczenie daktyli czy innych suszonych owocow i pozniej zmiskowanie na krem. Uzyskamy mega slodki plyn "ala karmel" :-)

Albertyna naprawde radze zainwestowac pieniadze w dobry blender :-D pieniadze naprawde zwroca sie ;-) A i przy dobrym blenderze nie ma żadnych fusów :->

A ksylitol powyzej 3 rz :-)

Albertyna - 2012-10-15, 08:30

Cytat:
Albertyna naprawde radze zainwestowac pieniadze w dobry blender :-D pieniadze naprawde zwroca sie ;-) A i przy dobrym blenderze nie ma żadnych fusów :->

Bardzo bym chciała miec blender, niestety- obecnie, ja jestem bezrobotna, a firma mojego Pana nie przynosi takich dochodów jak niegdyś (i nas dotknął kryzys) zatem ledwie starcza nam na popłacenie rachunków, w związku z czym zakupy "extra" są odłożone na dalszy plan. :-(

majaja - 2012-10-15, 23:47

suszone morele się bardzo fajnie nadają do słodzenia, bo są dużo miększe niż daktyle i nawet zalane wrzątkiem mogą rozpaść się na dżem
Kat... - 2012-10-15, 23:53

Albertyna, ja i daktyle i morele czasem kroję na malutką kosteczkę i gotuję w niewielkiej ilości wody żeby posłodzić owsiankę. Ugotowane owoce są miękkie, robi się taki syropo-dżemik z kawałkami owoców. Zjedzenie tego nie powinno być stwarzać problemów.
seminko - 2012-10-16, 00:00

majaja, dobry pomysł, mnie samej przeleciał przez głowę, ale w moim sklepiku niesiarkowane morele są akurat nieco twardsze, niż daktyle (daktyle się zdarzają twarde, żeby nie powiedzieć "żylaste", dlatego mamy JEDEN zaprzyjaźniony sklepik z takimi OK w kwestii konsystencji) i dżem bym z nich (moreli) zrobiła dopiero po całonocnym moczeniu ;-) Ale dałoby radę :-)
Veronique - 2015-04-13, 20:38

Podbijam temat, bo zastanawiam sie czego użyć do słodzenia tortu dla mojej prawie roczniaczki. Generalnie nie używamy cukru w domu wcale od wielu lat wiec nie miałam do tej pory potrzeby kupienia zamiennika. Czym najlepiej poslodzic ciasto - biszkopt z przepisu Matki Weganki i krem kokosowy? Stewią? Ksylitolem? Syropem z daktyli? ...?
kofi - 2015-04-14, 08:27

Nie jestem przekonana, czy ksylitol jest dobry dla takiego maluszka, tym bardziej, hxxp://pinkcake.blox.pl/2015/02/Ksylitol-bialy-oczyszczony-nienaturalny.html]że ostatnio źle o nim piszą.
Sama się zastanawiam, czym zastępować cukier, bo stewia strasznie mi nie smakuje... Do ciast używam cukru jednak, albo daktyli, bo syrop z agawy też okryty złą sławą, ale do biszkoptu to nie wiem, czy da radę.

Veronique - 2015-04-14, 10:09

Kofi

Bardzo rzeczowy artykuł. Dzięki!
Wychodzi na to czy użyje (podkreślam jednorazowo) zwykłego cukru (moze brązowego chociaż) czy ksylitolu to bedzie to samo wysokoprzetworzone g.... ;-)
Myślałam o daktylach, ale wlasnie obawiam sie ze znacząco zmienia smak biszkopta...
Jestem zagubiona w tych słodkich smakach bo zwyczajnie nie używam.
Chyba użyje brązowego cukru...

kofi - 2015-04-15, 22:15

Niestety z cukrem, ale dla mnie czaaaad hxxp://vegepaj.blogspot.com/2015/04/tort-bez-jaj-mleka-i-glutenu.html]bo bezglutenowy biszkopt, bardzo chciałabym kiedyś zrobić, ale boję się że mi nie wyjdzie. ;-)
devil_doll - 2015-04-16, 02:18

NA agawie biszkopt bez jaj tez wychodzi OT
Veronique - 2015-04-16, 10:02

kofi napisał/a:
Niestety z cukrem, ale dla mnie czaaaad hxxp://vegepaj.blogspot.com/2015/04/tort-bez-jaj-mleka-i-glutenu.html]bo bezglutenowy biszkopt, bardzo chciałabym kiedyś zrobić, ale boję się że mi nie wyjdzie. ;-)


To dla mnie wyższa szkoła jazdy ]:-> , ja jak zrobię prosty tort z ubitym mlekiem kokosowym to juz jest mistrzostwo swiata. I czasu brak...
Summa sumarum użyłam zwykłego cukru. Podejrzewam, ze moja córeczka wiecej niz pare kesow tego nie zje...


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group