|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Surówki i sałatki - kiszonek nadszedł czas :)
serenatta - 2012-11-16, 14:39 Temat postu: kiszonek nadszedł czas :) hxxp://rozstanatomia.blogspot.ie/2012/11/kiszonek-nadszed-czas.html
nic wielkiego taka kiszona kapusta, ale prostota wykonania aż poraża...i pomyślec że na wyciągnięcie ręki można mieć swoją własną kapustkę kiszoną... zainspirowana tą kapustą zaczęłam sezon kiszonek, a może bardziej prasowanek, bo nie robię zalewy...już udało mi się tez zrobić kiszonkę z dyni piżmowej z dodatkami buraka i pietruszki, ale to po kolei...
w sumie wklejam tylko ku przypomnieniu by te cudowne kiszonki robić i jeść
pozdrawiam serdecznie
kofi - 2012-11-16, 16:17
Fajnie, spróbuję może z tą kapustą, jeszcze chętniej z dynią, więc daj przepis, jak będziesz miała chwilę.
(Filmik z bloga sobie obejrzę cały z synem, jak dotrze do domu, bo zapowiada się ciekawie)
arahja - 2012-11-17, 12:27
O właśnie! W knajpach makrobiotyckich dają czasem krótko kiszone warzywa. Jako osoba, która nigdy nic (poza ogórkami) nie kisiła, potrzebuję prostego przepisu "dla idiotów", jak zrobić takie coś
ganio4 - 2012-11-17, 15:26
Ja ostatnio szaleję z tym przepisem
hxxp://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2010/06/kiszona-kapusta-pekinska-na-ostro.html
Robiłam różne. Bez cebuli, z dynią, z wędzoną papryką. Każda pyszna. Często trzeciego dnia niedokiszona znika.
kofi - 2012-11-17, 18:37
Fajnie, będę próbować.
gosia_w - 2012-11-17, 18:53
bardzo jestem ciekawa kiszonki z dyni
ganio4 - 2012-11-17, 18:58
można pomylić z marchewką
imbir obowiązkowo
edysqa - 2012-11-17, 23:13
Ja nakupowalam pekińskiej na kimchi i nie miałam kiedy zrobić
chyba jutro sie poprawie, ale rzodkiewek ani rzodkwi nie mam.
A dynie scieralas?
serenatta - 2012-11-18, 00:18
dziś miałam tak zalatany dzień, ze nie dałam rady wcisnąć opisania kiszonki z dyni piżmowej i buraka, ale generalnie, 1/3 dyni piżmowej, 1 buraka, i pietruszkę korzeniową, 1 marchew i cebulkę w piórka, reszta warzyw potarkowana, jeszcze 3 ząbki czosnku i łyżka soli, dyni nie obierałam ze skórki, ani buraka, tylko pietruszkę trochę poskrobałam, bo skórka była twarda...obciążyć i na trzeci dzień była już gotowa i już zaczyna znikać mam szczery zapał robić kiszonki całą zimę bo tak pięknie się udają i taki gotowy prosty potem dodatek do obiadu, tylko oliwy troszkę i jabłko czy gruszka lub cebulka i heja...
ganio4 - 2012-11-18, 08:30
edysqa napisał/a: | Ja nakupowalam pekińskiej na kimchi i nie miałam kiedy zrobić
chyba jutro sie poprawie, ale rzodkiewek ani rzodkwi nie mam.
A dynie scieralas? |
Ścierałam i daję dużo startego imbiru, czasem jabłko, buraka, co mi w rękę wpadnie. Właściwie, to za każdym razem inna a zawsze przepyszna wychodzi. Planuję zrobić zupę na jej bazie, tylko kurcze zawsze jakoś jej za mało
serenatta - 2012-11-18, 15:13 Temat postu: dyniowo buraczkowa kiszonka hxxp://rozstanatomia.blogspot.ie/2012/11/kiszonka-buraczkowa-z-dynia-pizmowa.html
ta kiszonka przerosła moje oczekiwania, naprawdę wyważony smak z cebulką i jabłkiem do obiadu pasuje doskonale, jedliśmy ją z kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem...aa bezglutenowcy!!! do marchewki z groszkiem zamiast mąki pszennej doskonale tu pasuje mąka z cieciorki
gosia_w - 2012-11-18, 16:10
dzięki za przepis
A dynię piżmową jak dużą miałaś? Bo ja miałam od 1 do 1,5 kg, widziałam tez większe, a skoro smak wyważony, to istotne są proporcje
kofi - 2012-11-27, 11:25
U nas po 1 dniu znikła połowa kimchi, strasznie ostre wyszło, to ma tak być?
Myślałam, że z dużej kapusty pekińskiej będzie dużo, a tylko 2 niepełne słoiki, cóż to jest...
(Dyni dałam sporo, jej smak jest wyraźnie wyczuwalny, nie miałam rzodkiewek)
|
|